huhtikuuta 21, 2025

Pääsiäinen - hyvää ruokaa, yhdessäoloa ja vähän herkkujakin


Hyvää 2.pääsiäispäivää eli pääsiäismaanantaina kaikille! Hetki sitten lopeteltiin todella makoisa pääsiäisruokailu joten nyt on taas vatsa pullollaan pääsiäisherkuista. Kohta on kiirehdittävä viemään Mimmi ulos ja samalla myös emäntä voi vähän polttaa pöydän antimia luonnon helmassa. Tänä vuonna ei kyllä voi kehua pääsiäispäivien säätä ainakaan täällä pääkaupunkiseudulla sillä jo toista päivää peräkkäin taivaalta tulee vettä. Muistelen kaiholla pääsiäistä 2023 jolloin ilmojen haltijat olivat todella suosiollisia eli sinisellä taivaalla ei näkynyt yhtään pilvenhattaraa. Toki pieni sade on puhdistanut ilmaa valtaavasta siitepöly ja katupöly määrästä sekä saanut myös ihanan vihreät hiirenkorvat moniin puihin sekä pensaisiin.  












Minä jouduin harmikseni siirtämään molemmat kauniit perunanarsissi purkit yhden päivän jälkeen parvekkeelle koska ne aiheuttivat aivastelua. Oli ihan pakko googlettaa voiko myös sipulikukille olla allerginen ja vastauksena oli "kyllä voi". Pahimmillaan sipulikukat saavat silmät vuotamaan, nenän tukkoon ja myös hengitys voi vaikeutua. Mehiläisen työterveyslääkäri kertoi artikkelissa, että "vuosien saatossa sipulikukille voi herkistyä niin, että jopa työkyky on vaarassa". En ole koskaan saanut onneksi tulppaaneista mitään allergisia reaktioita ja meillä narsissit sekä helmililjat ovatkin aina vain parvekkeella. Luulen, että aivastelu tuli enemmän perunanarsissin voimakkaasta tuoksusta. Koivun siitepölyä ei Etelä-Suomessa vielä ole mutta olen toki aloittanut jo allergialääkityksen koska luonnossa tulee kuljettua. Ystävä Oulusta viestitteli, että siellä koivu kukkii jo todella paljon (3.taso) vaikka etelässä ei vielä olla kuin 1.tasolla.










Kuva lainattu netistä, joskus 10 vuotta sitten. 

Oli tarkoitus myös värjätä pääsiäismunia käyttäen sipulinkuoria mutta unohdin. Löysin jo vuosia sitten Pinterestin kuvasta ohjeet miten sipulinkuorien lisäksi voit värjäämiseen käyttää myös mustikkaa, kurkumaa, punajuurta, punakaalia ja kiinanruusun kukkia. Olen aiemmin värjännyt vain sipuleilla mutta ensi pääsiäisenä täytyy kokeilla myös punajuurta tai punakaalia. Voimakkaan verenpunaiset pääsiäismunat kuuluvat usean maan pääsiäistraditioihin. Muistan vuosia sitten alaluokilla saaneeni luokkatoveriltani kauniin punainen pääsiäismunan ja hän kertoi, että se on osa ortodoksien kirkon pääsiäisperinnettä. 

Kuva Pinterest 

Parvekkeella kukat kiittävät vedestä eli niitä pieni sade tai auringon puuttuminen ei häiritse. Pääsiäisloman aikana olen yrittänyt tarkkailla myös valppaana näkyykö meidän parvekkeella mustarastaita. Yksikään niistä ei ole tullut tarkemmin tutkimaan mahdollista pesäpaikkaa kesähuoneessamme vaikka mustarastas uroksia pihapiirissämme on useita. Ehkä naaraat eivät ole vielä paluumuuttaneet...

Tein perinteisesti pääsiäispöytään munanpuolikkaita mutta ensimmäisen kerran elämässäni en onnistunut kuorimaan munia. Olen kymmenvuotiaasta keittänyt kananmunia joten minä siis todellakin osaan tämän homman. Ensimmäisenä tarkistin olivatko munat kenties liian vanhoja mutta niiden viimeinen käyttöpäivä oli 13.toukokuuta joten ei hätää. Jo vuosikymmeniä sitten opittu perinteinen tapa on iskostettu mieleeni eli "kananmuna pitää pelästyttää". Keittämisen jälkeen annetaan kananmunien hetki levätä ja sitten ne upotetaan joko jääkylmään veteen tai laitetaan kylmän juoksevan veden alle hetkeksi. Ei toiminut jostain syystä ja kananmunien valkuaiset näyttivät "ikävän nypityiltä". Onneksi sen maistuvat hyvältä! 








Pääruokana meillä oli kanan rintafileitä mausteiden sekä sipulin kera uunissa kermakastikkeen kanssa. Ensi kesänä pitää muistaa laittaa pakastimeen riittävästi uusia perunoita, jotta niitä perinteisen jouluaterian lisäksi riittää myös pääsiäiseen. Onneksi tässä ei enää menee kauaa ennen kun uusia perunoita saa jo ostaakin koska niiden makua ei mikään voita OMNOMNOM!


Meillä on perinteisesti ollut pääsiäisenä myös graavattua ja tuoretta lohta mutta tänä vuonna ne päätettiin jättää pois. Tarjolla oli myös kaikkien rakastamaa mätiä, smetanaa, silputtua sipulia ja jättikatkarapuja. Ja totta kai runsaasti vihreää salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikoita ja mozzarellaa. 












Tänä vuonna pääsiäiskattaukseen valikoitu Arabian Paratiisi sarjan astioita. Ihanan värikäs Birger Kaipiaisen suunnittelema Paratiisi on kuulunut meidän suomalaisten kattauksiin jo vuodesta 1969. Minä rakastan sarjan vallattomina rönsyileviä hedelmäköynnöksiä, orvokkeja ja herukoita. Pitäisi ehdottomasti jossain vaiheessa hankkia myös Paratiisi sarjan liemimalja ja soikea vati, joita en vielä omista.









Hemtexistä hankin jo ennen pääsiäistä pari huovutettua hiirtä. Jouluun liittyviä huovutettuja hiiriähän minulla on melkoinen joukko ja ovat seikkailleet mm. joulukalenterissani, joka ilmestyy aina joulukuussa sekä blogissani että omassa Facebookissani. Olen jopa innossani tilannut myös yhden hiirihahmon huovutussetin mutta vielä en ole alkanut sen työstämistä. Pakko myös rehellisesti myöntää etten koskaan ole huovuttanut yhtään mitään mutta varmasti Youtubesta löytyvillä ohjeilla saatan onnistuakin. Ja hyvä nyt, että on pari pääsiäishiirtäkin. 




Minua vähän harmitti etten onnistunut samaan enää lähempänä pääsiäistä Fazerin iki-ihania Mignon munia koska ne oli kolmesta meidän lähikaupasta jo loppuunmyyty. Toisaalta pakko myöntää, että jo ennen pääsiäistä söin jo kaksi Mignon munaa koska en vain voinut vastustaa. Lapsena Mignon munista en niinkään välittänyt koska täyssuklaiset munat eivät sisältäneet mitään yllätystä. Jos Tsaarin herkun Mignon munan historia kiinnosta tästä voit lukea mitä kirjoittelin siitä blogiin 2014

Fazerin vierailukeskuksesta löytyy myös "Mignon jänis" tai niin minä sen olen ristinyt. Tästä pääset kurkistamaan käyntiini tuolla "namipaikassa", jossa jo lapsen pääsin vierailemaan. Ehdottomasti suosittelen visiittiä sinne koska Fazerilla on pitkä ja makoisa historia. 




 Anna's Home Collectionin ihania pupuja - kupissa köllivä tältä vuodelta ja isompi 2024 keväältä. 

Miten pääsiäinen on sujunut? Minkälaisia pääsiäisherkkuja teillä syödään pääsiäisenä? Onko perinteisesti lammasta, kanaa, kalaa tai ihan jotain muuta? Oletko värjännyt pääsiäismunia luonnollisesti esimerkiksi sipulinkuorilla? Kuuluuko Mignon muna sinun pääsiäisherkkuihin? Hyvää 2.pääsiäispäivän iltaa kaikille!









4 kommenttia:

  1. Nyt tuli nälkä kun katseli näitä valokuvia. Omassa pääsiäispöydässä on perinteisesti ollut lammasta mutta tänä vuonna oli poikkeus. Söimme kanaa koska hyvää lammasta ei ollut meilläpäin tarjolla. Mämmiä kului monta ropposta kun mies syö sitä lähes yhtä paljon kun Juha Mieto. Kauniita pääsiäiskoristeita teillä. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ole koskaan edes lapsuudenkodissani syöty lammasta joten en ole tottunut lampaan lihaan. Kana ja kala ovat kuuluneet sukumme ruokaperinteisiin. Mämmi on myös ollut pääsiäisen yksi herkku vuodesta toiseen ja olen itse oppinut pitämään siitä jo lapsena. Isäni osti aina monta mämmirasiaa, jotta sitä riitti myös pääsiäisen jälkeiseen herkutteluun. Tänä vuonna jäi meille perinteinen rahkapiirakka tai kuten äitini sitä kutsui "piimäpiirakka" tekemättä. Äitini ei koskaan laittanut siihen rusinoita, joten en lisää minäkään - ja todella herkullista. Kivaa loppuviikkoa Sinikka!

      Poista
  2. Sinun pääsiäispäydässäsi on herkuteltu. Kaunis kattaus astioineenkin.
    Meillä syötiin broileria ja mämmiä. Mämmistä pidän vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. MIgnonmunia en ole koskaan maistanutkaan, mutta suklaamunia oli sitäkin enemmän. Maistelin myös kaupan pashaa, mikä olikin herkullista.
    Pian saadaan herkutella taas, sillä vappuun on niin vähän aikaa enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Olen lapsesta saakka jo kotona tottunut siihen, että sekä joulua että pääsiäistä juhlitaan myös syömällä hyvin. Oma isoäitini kattoi aina sellaiset joulu- ja pääsiäispöydät, että pää meni pyörälle kun silmät olisivat kyllä syöneet mutta vatsa ei enää vetänyt. Paratiisi sarja on ihanan keväinen ja sopii pääsiäiseen väritykseltään. Tai meidänkin kana oikeasti olla broileri vaikka kanasta kirjoittelin. Mämmin kanssa meillä syödään usein kermaa, kermavaahtoa tai vaniljakastiketta. Pitää varmasti ensi pääsiäisenä kokeilla myös vaniljajäätelöä - kiitos vinkistä! Eräs ystäväni syö aina mämmin vaniljakastikkeen kera. Minä en ole vuosiin syönyt pashaa.
      Vappu tässä jo odotellaan täälläkin eli simaa tippaleipien kera!

      Poista

Template designed by Rainy Day