Terveisiä talvisesta Tammisaaresta ja Joulukalenteri jahdista! Huomasin 30. joulukuuta Marin Sikses kiva paikka -blogista Tammisaaren Vanhankaupungin Joulukalenteri tapahtuman ja hetihän minun kiinnostukseni heräsi. Tammisaari kun on sekä kesällä että myös talvella todella ihana kaupunki. Joulukuussa 2016 olin kutsuttuna Tammisaaren Vanhanajan joulumarkkinoilla, jotka järjestettiin Kuninkaankadulla ja Raatihuoneenaukiolla.
Vaihdoimme Marin kanssa muutamia viestejä heidän käynnistään ja aloinkin heti sitten suunnitella reissua Tammisaareen. Tänään oli ensimmäinen mahdollisuus kääntää uuden auton nokka kohden Tammisaarta ja Vanhankaupungin Joulukalenteri ikkunoita. Mimmi autoon ja menoksi! Tammisaareen ajoi meiltä Espoosta vajaa puolitoista tuntia talvirajoitusten ja sekä melko vilkkaan liikenteenkin takia.
Tammisaaren Vanhankaupungin Joulukalenteri järjestettiin jo viime jouluna ja se saavutti todella runsaan suosion sekä osanoton. Toivottavasti tämä perinne tulee jatkumaan koska paikkakunnan lapsille ja lapsenmielisille on varmasti kiva päivittäin käydä etsimässä vihjeiden perusteella missä luukut mahtavat sijaita. Ja totta kai myös meille ulkopaikkakuntalaisille vaikka myöhemmin kun kaikki luukut on jo avattu tulla kartan kanssa katsomaan noita joulukalenterin ikkunoita, jotka levittäytyvät siis Vanhankaupungin alueelle.
Normaalisti joulukalenterissa avataan uusi luukku jokaisen päivän aamuna. Vanhankaupungin joulukalenterin luukut ovat ikkunoita, jotka sijaitsevat jossain ihanassa, vanhassa talossa, joka tulee löytää. Talon omistajat tai asukkaat ovat itse koristelleet jouluikkunansa. Jokaisena päivänä 1.-24. joulukuuta julkaistaan
www.tammisaarenvanhakaupunki.fi kotisivuilla valokuva ikkunasta sekä myös vinkkejä. Vinkki voi kertoa jotain talosta tai sen historiasta... Kuulostaa niin jännältä, että jos asuisin Tammisaaressa minun olisi ihan varmasti päivittäin etsittävä uusi luukku tai siis ikkuna.
Ylläolevan kartan latasin itselleni kaupungin sivuilta kun olimme Tammisaaressa Mimmin kanssa ja sitten vain menoksi. Emme todellakaan olleet ainoita Joulukalenteri jahdissa olevia vaan muitakin "jouluttajia" oli paikalla. Joululuukut ovat nähtävissä vielä loppiaiseen 6. tammikuuta saakka joten vielä ehtii. Tammisaaresta löytyy toki muutakin katsottavaa kuten huhtikuussa 2023 avattu
uusi Chappe-taiteentalo, jossa itse vierailin heinäkuussa samana kesänä. Upea kokemus ja tarkoitus oli nytkin mennä sinne mutta aika loppui kesken.
Kaikkia luukkuja emme edes ehtineet etsiä kun hämärä alkoi jo laskeutua mutta aika monta löydettiin. Luukku 11 sijaitsi Sepänkadulla lähellä Tammisaaren vanhaa kivikirkkoa. Ikkunassa oli Jeesus-lapsen syntymä jouluaattona seimellä kuvattuna eli kolme Itämaan tietäjää, paimenet lampaineen ja Maria sekä Josef. Hahmot kuvaelmassa oli kudottuja joten hyvin persoonallinen ikkuna ja selkeästi talossa asui käsitöitä tekevä ihminen.
Tammisaaressa on alun perin ollut pieni puukirkko, jonka rakentamisen aloitti kreivi Axel Leijonhufvud 1589. Hänen nuorempi veljensä Moritz saattoi rakennustyöt loppuun vuonna 1600. Jo vuonna 1651 tehtiin aloite uuden kivikirkon rakentamisesta ja se valmistui 1680. Kuten usein tuohon aikaan vuonna 1821 tulipalo tuhosi kirkon ja uusi, nykyinen kivikirkko valmistui 1842. Mietin etten koskaan ole käynyt rakennuksessa sisällä joten tuo asia pitää ehdottomasti korjata jossain vaiheessa.
Samalta Sepänkadulta löytyi melkein viereisestä talosta Joulukalenterin luukku tai siis ikkuna 13. Minä melkein jo arvasin ennen kuin näin ikkunaa numeron perusteella, että Lucian-päivänä ikkunassa olisi jotain Lucia-perinteeseen liittyvää.
Ikkunassa seisoi perinteinen Lucia-neito, puettuna valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun. Lucia-neidon kasvot näyttivät minusta olevan ehkä pronssia, joten mietin olisiko joku patsas/rintakuva esittämässä kertomusten mukaan vuonna 283 Sisilian Syrakusassa syntynyttä Lucia-neitoa? Olen itse vuosia sitten Sisilian reissullani käynyt Syrakusassa, jossa oli myös todella vaikuttava katedraali.
Tammisaaren Kuninkaankadun jouluvalaistus oli kaunis. Tämä ostoskatu on muutettu kävelykaduksi ja sen varrella on kivoja pikku liikkeitä. Tämän päivän reissulla piti keskittyä vain Joulukalenteriin joten missään liikkeessä emme ehtineet edes piipahtaa.
Entinen Kaupungintalo on muutettu asuinhuoneistoiksi. Kurkkasin minkälaisia asuntoja siellä olisi tarjolla ja aika ihania kyllä! Raaseporin kaupungintalon toiminnot muuttivat vanhaan Tammiharjun sairaalaan 2019. Olen itse saanut päivätyöni kautta olla mukana tuossa mielenkiintoisessa sairaalan muuttamisessa toimistokäyttöön ja siitä tuli todella upea!
Raatihuoneen torilla sijaitseva vanha kaupungintalo rakennettiin 1882 alun perin asuin- ja liikekiinteistöksi arkkitehti Sebastian Gripenbergin piirustusten mukaan. Tyyliltään rakennus on uusrenessanssia ja sen julkisivu on näyttävästi koristeltu. Kaupunki osti rakennuksen itselleen 1892 ja nykyisen muotonsa talo sai 1898 arkkitehti Theodor Höijerin kynästä.
Raatihuoneenaukiolla oli todella komea joulukuusi! Melkein vetää vertoja Senaatintorin kuuselle.
Lapsena inhosin paperisia joulutähtiä ikkunoissa eikä meillä ollut niitä koskaan lapsuudenkodissani. Nykyään minä taas olen ihan hulluna niihin. Niin se maku muuttuu vuosien myötä.
Sepänkatua kävellessä näkyi meri, joka oli jo jäässä tai ainakin pinnalla oli jääriitettä. Vain muutama aste pakkasta eikä mereltä tuullut joten oli oikein mukava keli liikkua.
Mimmi tutki Tammisaaren koirien jättämiä merkintöjä ja hajujälkiä innokkaasti.
Joulukalenterin luukku 12 tai siis ikkuna löytyi Eteläiseltä Rantakadulta. Olisiko siinä ollut Joulupukin ja Joulumuorin oma jouluvietto jälkikasvun ja koiriensa kanssa kun Pukki on selviytynyt Petteri Punakuonon kanssa lahjojen jakamiskierrokseltaan. Sympaattinen pieni ikkunasomistus!
Tammisaaren arkkitehtuuri on lumoavan kaunista. Tammisaaren historia ulottuu aina 1500-luvulle, jolloin Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa antoi kalastajakylä Tammisaarelle kaupunkioikeudet vuonna 1546 samoihin aikoihin kuin myös Helsingille. Useimmat Vanhankaupungin säilyneet rakennut ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta.
Eteläiseltä Rantakadulta löytyi myös toinen jouluikkuna eli luukku 14. Se oli jännä koska siinä oli tavallaan kaksi erilaista joulukertomusta. Toisella puolella oltiin "Korvatunturin" värikkäissä maisemissa, joissa tontut kiipeilivät palmuissa. Vai olisiko tämä ollut tonttujen toiveunta?
Eteläisen Rantakadun toisessa ikkunapuoliskossa oli kolmen tontun trio esittämässä iloista musiikkia. Hauska toteutus minusta ja erilainen verrattuna moniin muihin jouluikkunoihin.
Monien talojen portinpielissä oli kauniita joulukransseja, joita näytti olevan myös myynnissä silloin kun olin muutamia vuosia sitten Tammisaaren Vanhanajan Joulumarkkinoilla.
Liinankankurinkadulta löytyi monia Joulukalenteri ikkunoita ja tässä luukku 5.
Koska Tammisaaren historia ulottuu 1500-luvulle saakka ja kaupungin kadunnimissä on vielä jäänteitä vanhoista ammateista. Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Hansikkaantekijänkatu, Nahkurinkatu ja Sepänkatu. Täällä on asunut paljon taitavia kädentaitajia ja käsityöläisiä. Näillä kaduilla näkyi vielä niitä "katupeilejäkin", joista voi tarkastella mitä kadulla tapahtuu tulematta itse kurkkimaan ikkunan ääreen.
Jouluikkuna numero 5 oli ihana piparkakkukaupunki, jossa oli hyvin kodikas ja jouluinen tunnelma. Paljon pieniä yksityiskohtia etualalla ja tästä ikkunasta tuli hyvälle mielelle.
Siellä se meri siintää Liinakankurinkadun toisessa päässä. Kadut Vanhassakaupungissa ovat todella kapeat. Nythän lunta ei ollut juuri nimeksikään mutta mietin näiden katujen puhtaanapitoa kovissa lumimyrskyissä? Monet kaduista ovat onneksi yksisuuntaisia ja varmasti täällä asuvat osaavat liikkua kaduillaan jouhevasti.
Jouluikkuna numero 10 löytyi myös Liinakankurinkadulta ja se oli ihan supersöpö! Siellä oli tonttuvaatteita kuivumassa pyykkinarussa eli olikohan ollut pyykkipäivä käsillä. Ihana bambi emo poikasineen, hirviä vai olivatko ne sitten peuroja, hiiriä, kaneja ja tonttuja kelkkailemassa. Tästä tuli mieleen ihan Stockmannin jouluikkuna jostain omasta lapsuudestani - pidin!
Liinakankurinkatu on aikoinaan nimetty kankaita valmistavien käsityöläisten mukaan. Ammattimaista kudontaa Suomessa harjoitettiin jo keskiajalla mutta laajemmin ammattimainen toiminta kehittyi 1600-1700-luvuilla. Kankurit olivat tuolloin pääosin miehiä vaikka itse ole mieltänyt kutojat aina naisiksi.
Jouluikkunan numero 19 löytyi myös samalta kapealta kadulta. Ikkunan reunaan oli kirjoitettu seuraavasti "40 lumihiutalelasta ja 1 mummi".
Äärimmäisen kaunis ja herkkä ikkuna sekä todella vaikeasti valokuvattava sillä lumihiutalelapset "elivät ilmavirran mukana" koska ne olivat hyvin ohutta paperia.
Tämän ikkunan edessä vietin varmasti eniten aikaan osittain valokuvaamisen takia mutta myös siksi, että tämä jotenkin kosketti minua. Hyvin kauniisti toteutettu ikkuna ja olisin halunnut vain lumoutuneena katsella "liikettä ikkunassa". Tämä taisi olla minun lempi Joulunkalenteri luukkuni!
Maisemassa tapahtui niin paljon. Siellä oli taitoluistelija tyttöjä, tonttukuoro, pikkupoikia pelaamassa jääkiekkoa tai jääpalloa sekä myös aikuisia. Upea toteutus talvisesta kaupungista.
Tammisaaren kivikirkko ja sininen hetki - kohta kierroksemme alkoi olla lopuillaan.
Aurinko laski tänään Helsingissä kello 15.31 mutta huomenna sunnuntai 5. tammikuuta se laskee vasta kello 15.33 eli tässä ovat nyt "ne pari kukonaskelta", joista kirjoittelin pari postausta sitten. Hitaasti mutta varmasti me olemme menossa valoa kohden!
Ilta tummuu Tammisaaressa ja kello on 17.07. Onneksi on jouluvaloja vielä piristämässä ja tuomassa valoja tähän tammikuuhun.
Kurkistetaan vielä yhteen Vanhankaupungin jouluikkunaan numero 22, joka löytyi Eteläiseltä Rantatieltä. Kun oli jo näin pimeää ja ikkunan lähettyvillä oli vielä katuvalo oli kuvanotto taas vähän haastavaa. Jouluikkunassa oli kaupunki, joka mielestäni oli rakennettu keraamisista talolyhdyistä, joita itsellänikin on muutamia kappaleita.
Kiitos ihanasta Tammisaari-kierroksesta. Niin paljon nähtävää ja miten kauniilta kaikki näyttääkään hienoissa kuvissasi! Voisin asua tuolla ja varsinkin noissa asunnoissa joiden pohjapiirroksia kuvassa näkyi. Olen kerran käynyt talvella Tammisaaressa ja tykkäsin silloinkin näkymistä, mutta jouluvalot tekevät kaikesta niin tunnelmallisen. Joulukalenteri-ikkunat ovat kivoja, mutta minun mielestäni kaikkein kaunein näkymä oli tuo kirkon ikkuna jonka takana tuikkivat lämpimät valot.
VastaaPoistaIhanaa tammikuun jatkoa sinulle<3
Ole hyvä Kristiina! Tammisaari on hurmaava pikkukaupunki ja nyt minua harmittaa etten lähtenyt joulumarkkinoille sinne jo ennen joulua. Yksi ystäväni pyysi mukaan mutta ei sopinut vain omiin aikatauluihin. Minä googletin myös entisen kaupungintalon asuntoja ja voisin todellakin asua myös tuossa vanhassa talossa. Jouluikkunat oli kyllä todella suloisia ja niin erilaisia kaikki. Harmittaa kun en ehtinyt käydä Tammisaaren kivikirkossa koska minä olisi halunnut nähdä mistä nuo sieltä tuikkivat valot tulivat. Siellä olisi varmaan ollut vielä jouluseimikin nähtävänä. Mukavaa loppiaista ja alkanutta tammikuuta Kristiina ♥
PoistaMukavaa, että innostuit blogikirjoituksestani. Sitä aina vähän jännittää, että kokeeko toinen samoja fiiliksiä, kun jotain vinkkaa. Jännää, miten kuvien perusteella näyttää erilaiselta, vaikka ei ole kuin alle viikko eroa meidän käynneillämme. Meillä ei ollut yhtään lunta ja aallot löivät aika voimakkaasta Tammisaaren rantaan.
VastaaPoistaKiitos, että sinun ja kirjoituksesi ♥ koska muuten jouluikkunat olisivat menneet ohi minulta. Luulen, että meillä on aika samanlainen makua ja ainahan on valitsijan riskinä pitääkö toisen suosituksesta vai ei kun näkee sen paikan päällä. Eilen oli ihan talvinen sää ja lumi oli muuttanut maiseman. Katselin vielä uudelleen sinun kuvia ja näytti melkein syksyiseltä niistä. Eilen ei tuullut yhtään ja meri oli minusta jo osittain jäätynyt.
Poista