joulukuuta 31, 2024

Vuosi vaihtuu kohta ja raketit paukkuvat

 

Kuva: Pixabay

Hyvää uudenvuoden aaton iltaa kaikille! Meidän gregoriaanisessa kalenterissa tämä päivä tunnetaan myös nimellä vanhan vuoden viimeinen päivä. Ihan tavallinen arkipäivähän tämä on vaikka monilla työpaikoilla työt voidaan lopettaa muutamaa tuntia aiemmin kuin normaalisti. Minullakin työt loppui virallisesti tänään kello 14. Toki monissa työpaikoissa työt jatkuvat ihan normaalisti oli sitten uudenvuoden aatto tai ei. Isommat ruokakaupat ovat avoinna ja ravintoloissa tarjoillaan uudenvuoden menu illanviettoineen sitä haluavalle. 

Uudenvuoden juhlinnalla on todella pitkät perinteet, jotka ulottuvat aina antiikin Babyloniaan noin 4000 vuoden taakse. Vuodenvaihtuminen on yksi maailman vanhimmista traditiosta. Muinaiset babylonialaiset juhlistivat vuodenvaihdetta kevätpäiväntasauksen päivänä ja heidän toinen vuodenvaihteensa oli vastaavasti syyspäiväntasauksena. Egyptiläiset puolestaan aloittivat uuden vuoden kesäpäivänseisauksesta.

Vuoden ensimmäisen päivän sijoittumisesta tammikuun ensimmäiseen voimme kiittää muinaisia roomalaisia. Aiemmin myös roomalaiset olivat juhlineet vuoden alkamista keväällä maaliskuun alussa ja näin jatkui aina vuoteen 46 eKr., jolloin Rooman keisari Julius Caesar otti käyttöön juliaanisen kalenterin, jossa vuoden pituus on 365 päivää. Tällöin myös tammikuun 1. päivästä tuli uuden vuoden alkamispäivä. Uusi vuosi erikseen kirjoitettuna tarkoittaa koko seuraavaa vuotta kun taas uusivuosi yhteen kirjoitettuna merkitsee vain tätä yhtä iltaa kun vuosi vaihtuu juhlallisesti uuteen. 

Kuva Pixabay

Meillä Suomessa uutta vuotta keskitalven aikaan on juhlittu vasta noin 1300-luvulta lähtien ja virallisesti 1500-luvulta alkaen. Tätä ennen vuodenvaihde oli sijoittunut maanviljelyskulttuurin mukaan syksyyn, satovuoden päättymiseen ja kekri-juhlaan. Kekri oli suomalainen syysjuhla, jonka juuret olivat eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Alun perin kekriä vietettiin maanhaltijan eli pellonviljelyä ja karjan hedelmällisyyttä turvanneen Kekri-jumalan kunniaksi. Kekri-perinne eli vahvana vielä 1700-luvullakin mutta kirkko ei todellakaan katsonut pakanallista juhlaa hyvällä. Monet muinaiseen kekriin liittyneet tavat ja perinteet ovat kuitenkin siirtyneet meidän nykyiseen jouluun ja uuteenvuoteen. 

Ilotulitusta vuodelta 2014. 

Muinaisten suomalaisten kekripukista tuli joulupukki. Kekripukki kyseli "onko kaikki työt jo tehty" kun meidän punanuttuinen valkopartainen joulupukkiimme tiedustelee "onko täällä kilttejä lapsia". Kekrinä levitettiin aikoinaan olkia lattialle, kun meillä taas hedelmällisyyden symbolit olkipukit ja himmelit siirtyivät joulun juhlintaan. Aikoinaan kekriin liittyi myös hiljainen aika ns. kekrirauha, josta on myöhemmin tullut Suomen Turun julistama joulurauha. Jännästi pakanallisesta juhlasta ja sen tavoista tuli osa myös kristillisen juhlan viettoa. 

Uutenavuotena 2018 ei tinaa enää valettu ja nämä lyijyä sisältävät hevosenkengät jäivät koristeiksi. 

Koska kekrin aikoinaan käsitettiin merkitsevän vuoden vaihtumista liittyi siihen hyvin samanlaisia tapoja kuin meidän uudenvuoden juhlintaan. Tulevaisuutta yritettiin ennustaa valamalla tinaa ja ennustamalla siitä. Perinteisten hevosenkengän mallisten uudenvuoden tinojen valaminen loppui jo 2017. Tukes kielsi ne suuren lyijypitoisuuden takia 2018. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto suosittelevat nykyään käyttämään sokeria, steariinia tai mehiläisvahaa jos haluaa "valaa tinaa käyttämättä perinteistä hevosenkenkää". Pakko myöntää, että kiellon jälkeen en ole enää valanut tinaa, joka meillä on perheessä ollut rakas tapa jo lapsuudesta saakka. Tinan valaminen lapsena ja myös aikuisena oli aika jännä tapahtuma ja pakko myöntää, että myös muutamia kertoja on "tina näyttänyt vilauksen tulevasta".

Toivon, että keskiyön lähestyessä ilotulitteet eivät räisky ihan hirveästi koska en ole ihan varma miten Mimmi tulee käyttäytymään. Meillä Espoossa lapsiperheet ovat lähettäneet rakettejaan jo kello 18 lähtien. Eläimiä kova paukahtelu ja värikkäät valot voivat pelästyttää tai stressata. Ilotulitusta on mukava katsella mutta samalla pitäisi muistaa myös noudattaa annettuja ohjeita eli raketteja saa ampua 31.12. - 1.1. klo 18-02. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin uudenvuoden päivän aamuna klo 5 herätä siihen, että joku ääliö kotiutuessaan päättää lähettää viimeisen rakettinsa kotitalosi nurkalla. Noudatetaan ohjeita ja korjataan myös seuraavana päivänä rakettien roskat pois. 

Oikein hyvää vuoden 2024 viimeistä päivää kaikille! 






2 kommenttia:

  1. Hyvää uutta vuotta sinulle Marjo! Me oltiin ihan kaksistaan, eikä ilta poikennut normaalista viikonlopun illasta hyvine ruokineen ja kuohareineen. Ja hyvä niin. Enää ei välitä juhlimisesta, vaan tavallinen arkinen kotielämä tuntuu siltä parhaalta. Jonkun mielestä kuulostaa ikävältä, mutta meille se sopii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää uutta vuotta Kristiina ♥ Mimmin kannalta oli parempi pysytellä kotinurkissa kun en tiennyt onko alkanut pelkäämään raketteja. Aiemmin ei ole ollut niistä moksiskaan mutta nyt vähän sellaista haukkumista kun pamahteli mutta ei muuten mitään.

      Poista