Suomen Lasimuseossa avattiin 5.lokakuuta uusi näyttely "Matias Karsikas, Pohjola kukkii - Pro vitrea -palkintonäyttely". Olin merkinnyt tämän jo hyvissä ajoin "must to see" -listalleni joten tänään käännettiin auto vihdoin kohden Riihimäkeä ja lasitaide-elämyksiä. Museossa oli sunnuntai päiväksi yllättävän vähän ihmisiä koska yleensä siellä kuhisee aina viikonloppuisin. Ehkä aurinkoinen sää houkutteli ulkoilemaan tai menemään ehkä viimeisiä kertoja kesämökeille.
Vielä maanantaille ja tiistaille on luvassa aurinkoa mutta lämpötilat ovat jo lähellä nollaa. Loppuviikolla saatetaan tänne pääkaupunkiseudullekin saada jo luntakin. Onneksi viime keskiviikkona sain talvirenkaat autooni joten jos lunta tulee niin valmiina ollaan.
Kuva: Eila Tommila / Suomen lasimuseo
Minun piti ottaa valokuva myös itse museorakennuksesta ulkoiluttaessani Mimmiä hetken ennen museoon menoa, mutta unohdin sen kokonaan kun törmäsin entiseen opiskelukaveriini museon pihalla. On muutenkin aika jännä juttu, että säännöllisen epäsäännöllisesti me kaksi samassa opinahjossa ikuisuus sitten puurtanutta olemme yhtäkkiä samassa paikassa. Tämä kohtaaminen kun ei todellakaan ole ollut ainoa. Pari kesää sitten olimme sattumalta Tampereella samalla terassilla juomassa kahvia ja muutamia vuosia sitten extempore törmäsimme Helsingin Silakkamarkkinoilla. Aina sovimme "Soitellaan ja sovitaan tapaaminen." mutta koskaan niin ei käy koska me tapaamme kuitenkin jossain.
Tässä Suomen Lasimuseo talvella 2020 ja linkki museo postaukseen perusnäyttelystä.
Museorakennus on ihan alun perin rakennettu Paloheimo Oy:n turvejauhetehtaaksi 1914. Riihimäen Lasi Oy muutti rakennuksen lasitehtaaksi 1921. Rakennuksessa on toiminut myös muovitehdas ja silkkipaino sekä myös Riihimäen Lasin kristallihiomo. Nykyinen museon kahvilatila on entinen lasitehtaan hevostalli. Tällä hetkellä näyttelytilaa löytyy 1700 m2, jossa perusnäyttelyn lisäksi on vaihtuvia näyttelyitä. Lasitehtaan entinen puhaltimo toimii nykyään vaihtuvien näyttelyiden salina 2.kerroksessa.
Matias Karsikas (s.1989) on sekä kuvanveistäjä että muotoilija. Vuonna 2020 Karsikas valittiin Suomen nuoreksi suunnittelijaksi. Muutama vuosi myöhemmin 2023 hänelle myönnettiin historian ensimmäinen Pro Vitrea -palkinto. Tämä joka toinen vuosi jaettava Pro Vitrea - palkinto myönnetään korkeatasoisesta ja persoonallisesta työskentelystä tai merkittävästä teosta suomalaisen lasikulttuurin edistämiseksi. Palkinnon tarkoituksena on tukea ja nostaa esille lasin parissa työskenteleviä tahoja, sekä lisätä suomalaisen lasiosaamaisen arvostusta. Kun katselin näyttelyssä Karsikkaan töitä en yhtään ihmetellyt miksi palkinto myönnettiin tästä aivan käsittämättömän upeasta lasitaiteesta.
Kun astuin näyttelysaliin sisälle näin ensimmäisenä tämän huikean kukkaseinän! Olihan siellä kukkien keskellä myös yksi korentokin. Tästä kukkamerestä minulle tuli melkein kesän tuoksu nenään sekä kimalaisten ja mehiläisten surina korviin. Miten upeita ja värikkäitä kukkia, joista olisin voinut ottaa minkä tahansa omalle seinälleni. Jotenkin Matias Karsikkaan töistä tuli minulle mielleyhtymä Birger Kaipiaisen keramiikkaan.
Päivänkakkara 2024
Korento 2024
Kukkia 2024
Kukkia 2024
Lasiapila
Kukkia 2024
Pohjola kukkii todellakin tuolla seinällä. Sieltä löytyy hunajakukka, kastanjankukka, sammakonkutukukka, ametistiruusu, kukkahumus, päivänkakkara, platinahelmikukka, kukkiva tähti, apila, kukkasia ja se korentokin. Olisin voinut tuijottaa tuota kukkaseinää vaikka kuinka kauan.
Pro Vitrea -palkintoon kuului vierailu Iittalan lasitehtaalla, jossa Matias Karsikas sai 15 lasinpuhaltajaa käyttöönsä yhden päivän ajaksi. Karsikas puhaltaa myös itse lasia mutta osassa teoksista on lasinpuhaltajien lasiosia mukana.
Symbioosi 2018. yksityiskokoelma
Pulppuava puu 2019, yksityiskokoelma
Etualalla Talvi viidakossa 2/2, 2021 - takana seinällä Talvi viidakossa 1/2, 2021 / EMMA Espoon Modernin taiteen museon kokoelma
Talviviidakossa 2/2, 2021 - yksityiskohta
Kultasammal 2023, yksityiskokoelma
Matias Karsikas on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä Arabiassa erikoistuen lasiin ja keramiikkaan ja myöhemmin muotoilua Aalto-yliopistossa Espoossa. Hän tekee töitä sekä lasin että keramiikan parissa ja se näkyy myös hänen töissään. Luonto on Karsikkaalle tärkeässä roolissa ja hänen teoksissaan näkyy myös luonnosta löytyneissä puuosissa, jotka ovat osa teoksia. Symbioosi teoksessa oli nelijalkaisen otuksen hahmo, jonka selän peittivät lukuisat lasiset pisarat.
Näyttely oli rakennettu todella tyylikkäästi ja sieltä paljastui mielenkiintoisia näkymiä teoksiin infotaulujen välistä. Etualalla Arktinen valo 2024 ja takana Päivänkakkara 2024.
Oli mielenkiintoista seurata videolta kuinka Matias Karsikas työskenteli sekä Iittalan lasihytissä että myös työhuoneellaan.
Matias Karsikas on kotoisin Nivalasta ja innostuksen käsillä tekemiseen hän on perinyt isoisältään. Lahjakas isoisä on tehnyt aikoinaan puuveistoksia ja kutonut jopa mattoja. Matiaksen töissä minua viehättävät värien lisäksi myös "tippamaiset lasimuodot", jotka ovat ikään kuin venytettyjä pisaroita. Lasi näyttää valuvalta vaikka se itseasiassa on onkin jo jähmettynyt muotoonsa. Työt ovat hyvin orgaanisia vaikka ne ovatkin lasia. Näyttelyssä on esillä monia hänen tekemiään Kimpaleita, joista muutamia tuossa ylläolevassa kuvassa.
Aarnituli 2023, yksityiskokoelma
Kevättuli 2023, yksityiskokoelma
Matias Karsikas on pitänyt yksityisnäyttelyn Pariisissa ja ihan varmasti hänen töitään haluttaisiin esille myös muuallekin Euroopassa. Nämä lasiveistokset tulevat ihan varmasti valloittamaan myös isomman yleisön vaikka Pohjois-Amerikan suurkaupungeissa kuten New Yorkissa tai Los Angelesissa. Suomalainen lasitaide kiinnostaa ja Karsikkaan työt ovat hyvin mielenkiintoisia.
Le Fleur Eternelle, 2023 KWUM kokoelma
Pro vitrea -palkinnon myöntänyt tuomaristo kuvasi päätöstään seuraavasti. "Karsikas tekee moderneja veistoksellisia teoksia, jotka jäävät mieleen. Hän on taiteilija, joka herättää mielenkiinnon minne hänen ilmaisunsa ja mielenkiintonsa hänet seuraavaksi johdattaa."
Matias Karsikkaan näyttely on avoinna 31.12.2024 asti. Suomen Lasimuseo on avoinna syys-joulukuussa ti-su 10-17. Museo löytyy osoitteesta Tehtaankatu 23, Riihimäki. Museokortti kohde.
Perusnäyttelyn lisäksi 3.kerroksesta löytyy kuvanveistäjä ja muotoilija Arni Aromaan (1971) Hybrid -näyttely, jossa materiaaleina on keramiikka, lasi ja puu.
Suomen Lasimuseo ja viereinen Suomen Metsästysmuseo järjestävät joulutorin lauantaina 23.11.2024 klo 10-15. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Museokaupassa oli tänään jo myynnissä käsin valmistettuja, lasisia joulukoristeita Saksan Lauchasta ja Tsekeistä. Pakkohan minun oli pari ihanaa joulukoristetta kotiuttaa museovierailun jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti