lokakuuta 18, 2024

Lokakuinen ruska on upeimmillaan Etelä-Suomessa

 

Minä olen kesäihminen henkeen ja vereen koska olen syntynyt kesäkuussa! Olen myös ikuinen kesänvenyttäjä, jonka on äärimmäisen vaikea hyväksyä ihanaisen suven päättymistä aina jossain vaiheessa ja alkavaa syksy. Meillä on neljä vuodenaikaa ja niin pitääkin olla Suomen leveysasteilla. 

Olen muutaman viime vuoden aikana oppinut pitämään myös syksystä. Tai sanotaanko siitä upeiden ruskavärien maalaamasta maisemasta, joka luontoon ilmestyy ihan yhtäkkiä. En edelleenkään pidä siitä syksystä, jossa sataa kaatamalla ja harmaudesta, joka levittäytyy siihen ajanjaksoon kun tuuli on irrottanut viimeisetkin värikkäät lehdet puista. 

Mutta ne aurinkoiset syyspäivät kun puiden keltaiset, oranssit ja punaiset lehdet loistavat kilpaa valon kanssa ovat ihania. Silloin pitää olla ulkona ja nauttia sekä väriloistosta, että hyvästä säästä. 


Villiviini kiipeää Pitäjänmäellä ylikulkusillan betonista seinämää pitkin punaisen hehkuvana. 

Taiteilijakoti Villa Kokkosen villiviini koristaa pihan puoleisen rakennuksen seinää väriläiskänä. 




Elokuussa 2022 LWT-tapahtumassa Kuninkaanlammen villiviini oli vasta aloittanut "punastumisen". 





Syyskuussa 2021 Suomen Lasimuseon seinää Riihimäellä kapuava villiviini oli upea! Villiviini tekee sinimustia marjoja, jotka ovat ihmiselle myrkyllisiä mutta linnut syövät niitä mielellään. 




Taiteilijakoti Suvirannan villiviinin ruskaa syksyllä 2019 ja sinimustat marjat. 

Jos joskus muutan omakoti- ja rivitaloon asumaan haluan ehdottomasti sen pihalle oman villiviinin. Minä olen rakastanut villiviiniä ihan lapsuudesta saakka. Villiviinit (Parthenocissus) on köynnöskasvien suku, johon kuuluu noin kymmenen lajia. Niitä kasvaa luonnonvaraisina Himalajalla, Itä-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Villiviinit ovat suosittuja köynnös- ja maanpeitekasveja. Yleisimmät lajit Suomessa ovat säleikkövilliviini ja imukärhivilliviini. 

Kuva: Ville Maali/HS

Kävin vuosia ihailemassa syksyisin Taka-Töölön Kivelänkadulla olevaa 25 vuotta vanhaa villiviiniä, joka peitti kerrostalon koko julkisivun. Kesällä 2023 elokuun 28.päivänä tuo upea vuosikausia julkisivua koristanut villiviini romahti alas. Melkein pillahdin itkuun kun tieto villiviinin luhistumisesta tavoitti minut. Helsingissä oli tuona maanantaipäivänä ollut poikkeuksellisen kova sade ja navakka tuuli, joka sai aikaan tämän katastrofaalisen romahduksen. 

Kivelänkadun villiviini oli nähtävyys ja myös todella suosittu valokuvauskohde monelle. Seinä oli romahtaessaan vielä kesäisen vihreässä asussa eli syksyn 2023 ruska jäi Taka-Töölön seinällä kokematta. Niin surullista eikä sitä voitu millään tavalla edes pelastaa...










Eilen ajoin Kalevantietä Tapiolassa autolla ohi todella upeassa syysvärityksessä olevan vaahteran. Siinä vanhan Pohjantorin ostoskeskuksen parkkipaikan vieressä taisi olla kaksikin vaahteraa, joita vihreälehtisinä en ole edes noteerannut mitenkään ohi mennessäni. Nyt oli ihan pakko kurvata parkkipaikan kautta ja ikuistaa tuo vaahteran ruska, jossa oli myös harvinaisen paljon punaisia lehtiä. 

Yleensä vaahtera minusta vain muuttuu syksyllä keltaisten tai korkeitaan oranssien lehtien kautta tulevaan talveen. Aina niin viisas Google tiesi kertoa, että metsävaahtera muuttuu todella syksyllä keltaiseksi tai oranssiksi mutta joillakin jalostetuilla vaahteralajikkeilla lehdet todella muuttuvat myös hehkuvan punaisiksi. Taas tuli opittua jotain uutta! 




Selattuani valokuviani läpi löysin myös toisen punaisen vaahteran Mustavuoren luonnonsuojelualueelta vuoden 2022 lokakuulta. 









Eipä jäänyt Kilossa nähty pihlajakaan yhtään sen huonommaksi hehkuvan punaisen värinsä kanssa.  Onhan ilmassa jo syksyn tuoksua ja ensimmäiset yöpakkasetkin jo koettiin tällä viikolla. Toisaalta nyt viikonlopulle on taas lupailtu ajankohtaan nähden keskimääräisiä lukemia lämpimämpää. Suomessa vallitsee nyt lauha lounaisvirtaus ja sääennusteissa on niin aurinkoa kuin sateitakin viikonloppuna. Meille Espooseen ennustetaan +12 C asteen lämpöä mutta jossain päin Etelä-Suomea voi lämpömittarin elohopea kivuta ihan +14 C asteeseen, joka on todella lämmintä lokakuun puolen välin säätä. 

Mimmi Roihuvuoren kirsikkapuiston punaisten lehtien keskellä lokakuussa 2021. 

Nyt kannattaa nauttia sekä auringosta, lämmöstä ja kauniista ruskasta. Säähän voi hyvinkin nopeasti tulla muutos. Veljeni on tyttärensä, kummityttöni kanssa ollut Tokiossa Japanissa nyt jo toista viikkoa lomamatkalla joten odotan mielenkiinnolla kun he palaavat onko ruskakuvia mahdollisesti kirsikkapuista. Pari vuotta sitten kävimme Mimmin kanssa katselemassa "värikkäiden lehtien juhlaa" Roihuvuoren kirsikkapuistossa ja upean punaiselta sielläkin näytti. Ehkä Roihuvuoressa voisi jatkossa järjestää myös syys-lokakuussa tapahtuman "värikkäiden lehtien juhlan aikaan"






♥  Mukavaa viikonloppua kaikille ♥  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti