lokakuuta 27, 2024

Halloweeks -tapahtuma Puotilan kartanon puistossa jatkuu vielä 3.marraskuuta asti

 



Jos et vielä ole ehtinyt käymään Halloweeks -tapahtumassa Puotilan kartanolla niin ei hätää sillä upea kurpitsapuisto on avoinna vielä 3.marraskuuta saakka. Viime lokakuussa minä hehkuttelin täällä blogissa, että vihdoin myös meillä pääkaupunkiseudulla on oma Halloween-tapahtuma ja kurpitsapuisto. Rannikkopuutarhan upea tapahtuma on vetänyt ihmisiä pitkienkin matkojen päästä jo vuosia mutta kaikilla ei ole välttämättä mahdollisuutta matkustaa Halikkoon saakka nauttimaan tapahtumasta. 

Puotilaan Itä-Helsingissä pääsee julkisillakin kulkuvälineillä ja mikä parasta puistossa olevat kurpitsat ovat Rannikon puutarhasta peräisin. Puistossa on peräti 1000 kurpitsaa joten oranssin väriä riittää!








Minulla oli kunnia nyt vierailuni yhteydessä tavata Halloweeks -tapahtuman isä, ideoitsija ja järjestäjä Heikki Kouvo. Harmittaa etten huomannut ottaa valokuvaa Heikistä mutta tästä linkistä pääset kurkistamaan Iltalehden viime syksyn haastattelun kuvan kera. Idea puistosta oli syntynyt juurikin siitä tosiseikasta, että matka Rannikon puutarhaan kestää mennen tullen pääkaupunkiseudulta puolitoista tuntia joten lapsille matka tuntuu varmasti puuduttavan pitkälle. 

Me aikuiset jaksamme toki matkustaa vaikka mihin Suomen maassa kun vain kohde on riittävän mielenkiintoinen. Itse olen yhden päivän aikana ajanut Parikkalan patsaspuistoon ja takaisin. Autossa istumista tuli tuolle päivälle lähes seitsemän tuntia mutta ehdottomasti sen arvoista se kyllä oli 😊








Puotilan kartanon puisto on mielestäni ihanteellinen paikka järjestää Halloweeks-tapahtuma. Vanhan historiallisen kartanon miljöö ja kartanopuiston vuosikymmeniä kasvaneet suuret puut luovat omaa mystistä tunnelmaa kun ilta pimenee. Puisto on myös polveileva eli sinne saa hyvin rakennettu erilaisia miljöitä. Puisto on avoinna ma-pe klo 15-22 ja la-su klo 12-22. Tunnelma kartanopuistossa on valoisaan aikaan hyvin erilainen kuin sitten illan tummuessa kun valot ja varjot aloittavat oman leikkinsä.










Minä vierailin puistossa Pikku Kepponen blogia kirjoittavan Rva Kepposen kanssa. Olimme molemmat jo viime vuonna käyneet puistossa joten tuttujakin elementtejä löytyi mutta toki paljon uutta ihmeteltävää. Rva Kepponen olisi mielellään liittynyt palmujen alla aurinkotuolissa istuvan luuranko herran seuraan, joka chillaili rennosti aurinkolasiensa kanssa. Puisto muuten kuhisi ihmisiä lauantaina kun vierailimme siellä. Kiitos seurasta Rva Kepponen ja otetaan uusiksi taas ensi vuonna. 






Jo viime vuonna ihastelin näitä eläinten luurankoja, joita nytkin löytyi puistosta sieltä sun täältä. Ja kaiverrettuja kurpitsoita, joita ilokseni oli muunkin kuin oranssinpunaisia. Vihreät ja keltaiset kurpitsat ovat myös hauskoja minusta! Olen pitkään harkinnut oman kurpitsan kaivertamista mutta vielä en ole siihen ryhtynyt. Sikses kiva paikka -blogin Mari on ihan huipputaitava kaivertamaan kurpitsoita. Hän rohkaisi minuakin siihen ja lähetti kuvia hyvistä kaiverrustaltoistakin, joita itse käyttää puuhassa. Tästä voit kurkistaa Marin Instagramista hänen taidokkaisiin kurpitsoihin. 










Halloweeks -tapahtumassa oli muuten valaistut pienet puut jännillä valoilla, joissa oli mukana "lehtiä" eli tuli vaikutelma siitä, että puissa olisi vielä oikeita lehtiä. Tuuli ja sadehan ovat viime päivinä saaneet lehdet putoamaan maahan. Äärimmäisen kauniit olivat myös nämä kurpitsavaunut, jotka löytyvät heti puistoon sisään mennessä. Pikkutytöt kävivät ihailemassa näitä vaunuja ja pikkupoikia puolestaan kiinnostivat lukuisat erilaiset vanhat traktorit alueella. 







Pakko myöntää, että kyllä meitä "isompiakin tyttöjä" Rva Kepposen kanssa kiinnostivat nuo Tuhkimon kurpitsavaunut toki myös traktoritkin. 











Kartanonpuiston vanhojen puiden ympärille oli kietoutunut Halloween-hengessä hohtavaa hämähäkinseittiä luomaan tunnelmaa. Tapahtumaa ideoineet henkilöt ovat selkeästi paneutuneet tehtäväänsä ja tunnelma puistossa on vähän pelottava mutta ei missään tapauksessa liian karmiva, jotta myös pienemmätkin lapset viihtyvät siellä. 





Harvinainen valokuva koska traktorin istuin on kuvassani tyhjä pikkupojista. Maatalouskoneisiin muuten melkein jonotettiin. Pakko myöntää, että minulla on haave päästä joskus ajamaan traktorilla tai ehkä peräti tekemään sillä jotain maataloushommia.   











Viime vuonnakin paikalla ollut koukkunokkainen Noita keitteli taas padassaan jotain taikajuomaa kovin keskittyneesti. Padan ympärillä lenteli isoja kuplia, joita nousi ilmaan porisevasta keitoksesta. Noidan mökin ympärillä kasvoin todella isoja erivärisiä sieniä joten ehkä hän valmisti jotain salaperäistä "sienisoppaa" tai jotain muuta taikakeitosta. 






Tuli mieleen yksi noitalaulu...

Noita keitti padassa monen maun soppaa. Keitti kunnes kissa huusi, kohta soppa poppaa!

Lisää suolaa, lisää tuokaa pippuria tummaa. Kauhallinen karpaloita, ripaus kardemummaa.

Noita sopan tarjolle vei. Kaikki huusi "Ei, ei, ei." Marika Luokkala/Musiikkimatka Soivan Vuosi










Todella upeasti oli Rannikon puutarhan kurpitsoita ja heinästä tehty ikään kuin "kurpitsapuu". Puun huipulla istui kuin koristeena musta lintu, olisiko ehkä ollut korppi tai varis mutta todella vaikuttava. Kurpitsoista voi tehdä kaiken näköistä muutakin. Puistosta löytyi myös heinistä ja kurpitsoista tehty maja, johon sai mennä kurkistamaan ihan sisällekin. 








Jos et ole mestari kaivertamaan kurpitsoita niistä voi hyvin ottaa pelkän sisuksen pois vaikka jäätelökauhalla kun olet ensin leikannut "kurpitsan hatun" irti. Sitten vain vaikka silmät, suu ja nenä kurpitsalyhtyyn tai miksi ei vaikka jotain kuvioita kuten tässä lyhdyssä tähtikuvioita. 









Halloweeks-tapahtumassa on muuten myynnissä myös pienempiä kurpitsoita kotiin. Kurpitsat säilyvät yllättävän pitkään ja itse olen käyttänyt niitä myös somisteena parvekkeella. Tosin jos ilma ovat erittäin kostea sateesta kurpitsat alkavat kyllä pehmenemään. Tosin ensi viikolle on luvattu jo yöpakkasia meille Etelä-Suomeenkin. Ehkä siis ihana lämmin syksy alkaa olla loppusuoralla...




Tämän "vähän laihan puoleisen" traktorin ajajan muistan jo viime vuodelta. Luuranko sedällä oli lemmikkikorppikin siinä hartioillaan. Traktorin piipusta tuprusi välillä ihan hurjasti savua - alkoiko kone ehkä piiputtamaan kun teki niin kovasti töitä... 😱










Tällainen hopeinen valtavan suuri ötökkä, jolla oli hehkuvan punaiset silmät löytyi kauniin punaisia lehtiä täynnä olevan puun alta. Olisiko hän kenties ollut peräti torakka, vaikea sanoa mutta melkoisen suuri elukka hän oli. 





Nämä jenkkiraudan korjaajasedät olivat tuttuja tyyppejä jo viime vuoden Halloweeks-tapahtumasta. Auto oli alkanut taas piiputtamaan joten pakkohan sitä oli konepellin alla touhuta jotta saataisiin autossa istuva Luuranko herra taas takaisin tien päälle. Hauska kaksikko, jolla "vähän liian suuret housut kun tuppasivat taas puolitankoon valahtamaan".









Kaikki aaveet eivät todellakaan ole pelottavia vai mitä tuumitte tästä todella minusta ainakin suloisesta haamusta. Hän vaikutti hyvin kiltin oloiselta!








Me nautimme Rva Kepposen kanssa kahvit rähmäpullan kera siinä Kartanon sivurakennuksen eli Pehtoorin pytingin edessä ja oikein makoiselle maistui. Koko viime kesän olin menossa katsomaan millaiselta Puotilan kartanon pihapiirissä kesäkuukausien aikana näyttää mutta ensi kesänä teen ihan varmasti retken tuonne. Löysin netin uumenista mielenkiintoisen Helsingin kaupungin selvityksen Puotilan kartanosta, jossa sukelletaan historiaan aina Puotilan 1500-1600 luvuilla syntyneeseen talonpoikaistilaan, josta 1600-1700 luvuilla tuli sitten kartano. 

















Näitä pieni eläinten luurankoja oli hauska bongailla. Olisiko tämä ollut rotta...?






Halloween-puiston ehkä kaunein ja värikkäin nurkkaus ei ollut yhtään pelottava. Upeita suuria perhosia, mehiläisiä, vihreitä suloisia sammakoita, erilaisia toukkia, sudenkorentoja, leppäkerttuja ja muitakin ötököitä. Kauniisti valaistuja kukkia. Mietin mistä näitä ihanuuksia on hankittu Halloweeks-tapahtumaan? Missään liikkeessä Suomessa en näin kauniita puutarha koristeita ole nähnyt vai pitäisikö niitä kutsua somisteiks.  Nämä ötökät myös liikkuivat - aah, niin kaunis nurkkaus!
















Halloweeks-tapahtuma löytyy osoitteesta Puotilantie 7, 00910 Helsinki. Paikalle suositellaan saapumaan julkisilla kulkuneuvoilla, koska alueella on rajatusti pysäköintitilaa. Puotilan metroasema on alle kilometrin kävelymatkan päässä Puotilan kartanosta. Liput voit ostaa ennakkoon tästä.  Tarjolla myös perhelippuja. Puiston kulkureitit on tänä vuonna katettu puisilla levyillä eli siellä pystyy kulkemaan myös lastenvaunujen tai pyörätuolinkin kanssa. 

Marjon matkassa suosittelee ehdottomasti käyntiä upeassa Halloweeks-tapahtumassa ja ensi vuonna sitten taas uudelleen🎃🎃🎃




4 kommenttia:

  1. Onpa upeita yksityiskohtia tuolla Halloweekseilla! 😍 Upealta näyttää, taitaa olla paljon katsottavaa niin aikuisille kuin lapsillekin. ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella paljon kaikkea kivaa ja vähän kammottavaakin katsottavaa 🎃 Ja paljon kurpitsoita! Minä ihastuin tuohon "kurpitsapuuhun", jonka latvassa istui musta varis tai korppi. Halloweeks sisältää paljon erilaisia elementtejä joten varmasti eri ikäiset kävijät löytävät juuri ne omat suosikkinsa. Vaikka on luurankojakin esillä sekä ihmisten että eläinten ei tule sellaista "karmivaa horror ähkyä". Valaistut puut lehtineen olivat myös todella kauniita sekä tuo perhos, kukka nurkkaus. Ehdottomasti suosittelen 🎃

      Poista
  2. Kiitos Marjo seurasta!
    Minultakin suuret suosittelut Puotilan kartanon Halloweeks tapahtumalle. Minä en ole ikinä jaksanut ponnistaa Halikkoon saakka kurpitsoja ihailemaan. Siksi ilahduin kovasti, kun Helsinki sai oman Halloween-tapahtumansa. Minusta Halloweeks on aivan ihastuttava. Lisäpisteet siitä, että kulut puistossa ovat nyt aivan erinomaiset eikä kaltaiseni heikompijalkaisen tarvitse murehtia, että mihin kompastun. Ja tosiaan nyt pääsee kulkemaan vaikka pyörätuolillakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Rva Kepponen 🎃Halloweeks on upea tapahtuma ja kiva, että jatkavat sitten myös joulukuun alusta uudella Fantastinen Valopuisto -tapahtumalla. Odotan jo sitäkin innolla! Helsingistä on puuttunut oma halloween juhla ja nyt sellainen on jo toista kertaa eli tästä tulee perinne. Kyllä sinun on matkattava myös Halikkoon joku kerta. Mennään vaikka yhdessä 🎃 Uudet puiset kulkureitit olivat superhyvät. Pisteet siitäkin tapahtuman järjestäjälle!

      Poista