elokuuta 10, 2024

Middle of Nowhere - taidepuisto ja kesäkahvila tarjoaa elämyksiä

 


Juha Käkelä, moottorisahataiteilija - Bigfoot eli Isojalka

Pidempää blogiani seuranneet ovat saattaneet huomata, että Marjon matkassa ollaan tässä vuosien mittaan käyty useammassa ITE-taidekohteessa. Jos ITE-taide ei ole käsitteenä tuttu niin lainaan tähän miten taiteen tohtori Minna Haveri on määritellyt ITE-taiteen.

"ITE-taide on oman aikamme kansantaidetta. Perinteisessä kansantaiteessa korostuivat kollektiivisuus ja traditiosidonnaisuus. ITE-taiteessa ne on korvattu yksilöllisellä taiteilijuudella ja omaperäisellä luovuudella. Siinä missä perinteinen kansantaide edusti ennen kaikkea esteettisesti korkeatasoista käsityötä, nykykansantaide on kätevyyteen ja kekseliäisyyteen perustuvaa kansanomaista kuvataidetta."


Kalevi Päivärinta, Hyvästelijä

Kun sain kuulla, että Hyvinkään pieneen Kaukasten kylään ollaan tänä kesänä avaamassa Middle of Nowhere - ITE-taidepuisto ja kesäkahvila olin todella innoissani. Yleensä ITE-taidetta kun on esillä ympäri Suomea eli nähdäkseen töitä täytyy olla valmis myös reissaamaan. Veijo Rönkkösen Parikkalan patsaspuisto on onneksi läpi vuoden avoinna. Enni Idin värikäs taiteilijakoti löytyy Padasjoelta mutta se on avoinna vain kesällä. Vesa Väänäsen Dorkinin taidepuisto puolestaan löytyy Heinolasta. Elis Sinistön Villa Mehu puolestaan löytyy Kirkkonummen Veklahdesta. 

Uuteen Middle of Nowhere ITE-taidepuistoon on tänä kesänä kerätty 23 ITE-taiteilijan kymmeniä teoksia. Kohde on nimensä mukaisesti "keskellä ei mitään" mutta itse paikka on kyllä melko mielenkiintoinen. Ollaan nimittäin vanhalla tilalla, jossa myöhemmin on toiminut myös kauppapuutarha, jonka rauniot sekä omenapuutarha ovat vielä nähtävissä. Pitkospuita pitkin pääse kauniiseen vanhaan metsään kokemaan taidetta ja vanhaan tilan päärakennukseen on myös sijoitettu mitä mielikuvituksellisinta ITE-taidetta. Ja mikä parasta tämä paikka on avoinna vielä 1.9. asti!

Vanhan kauppapuutarhan raunioiden seinällä perhostauluja. 

Hyvinkää on historian saatossa ollut monen merkittävän taiteilijan mm. Helene Schjerfbeckin, Tyko Sallisen ja Yrjö Saarisen kotipaikka. Nyt Hyvinkäälle on avattu Suomen ensimmäinen ITE-taiteeseen keskittyvä taidepuisto, jonka tarkoituksena on esillä laaja-alaisesti ITE-taidetta ja lisätä näin myös ITE-taiteilijoiden ja -taiteen tunnettavuutta. Onnittelut hankkeen perustajille Pertti Riikoselle ja Teijo Monnille ihan huikeasta ideasta! 

Eetu Mäen veistämä Aku Ankka on sijoitettu konttikahvilan terassilla olevaan 313-autoon. Tähän taideteokseen voivat sekä lapset että myös aikuiset kiivetä ihan luvan kanssa poseeraamaan Akun viereen. 

ITE-taidepuisto sijaitsee juuri sellaisessa romanttisen ränsistyneessä ympäristössä, jota minä rakastan. Taidepuiston rakentamiseen on käytetty kierrätysmateriaalia. Entiseen rehevään omenatarhaan voi siinä taiteen kiertelyn lomassa istahtaa konttikahvilan kesäterassille vaikka ottamaan jotain suolaista tai makeaa herkkua. Me söimme suussa sulavaa mustikkapiirakkaa runsaalla vaniljakastikkeella kahvin kera oman vierailumme aikana - omnomnom! Tarjolla on myös belgialaisia vohveleita, jäätelöä, nacho- sekä tapaslautasia ja myös anniskeluoikeudet löytyvät. 

Vanhan päärakennuksen seinältä löytyy K.Tschährän Simpukkalintujen laulu teos, jolla on kokoa peräti 16 neliömetriä! Teos on alun perin tehty Rauman taidemuseon Lintu ja kala! -näyttelyä varten vuonna 2023. Maalaus kuvaa maailman luomista ja kaiken olevaisen yhteyttä elämän suuressa kiertokulussa. Taulun upean sininen väri ei ihan pääse oikeuksiinsa minun valokuvassa. Meidän vierailumme aikana ripsi välillä vähän vettä joten ei ihan paras kuvaussää. 

Kun olet ostanut 10 euron arvoisen pääsyliput voit kuljeskella puistossa ihan omaan tahtiisi tutkimassa ITE-taidetta. Alle 12-vuotiaat lapset pääset vanhempien seurassa ilmaiseksi taidepuistoon. Teokset on merkitty QR-koodeilla. Koirat ovat myös tervetulleita taidepuistoon mikä on superupea juttu! Mimmi tosin odotteli autossa koska valokuvaaminen jackrusselin kanssa on hieman haastavaa.


Alpo Koivumäen Padasjoen Savannilta on ITE-taidepuiston kesänäyttelyyn Hyvinkäälle matkannut kaksi Norsulintua. Olen vuosia haaveillut reissusta Alpon Savannille mutta nyt onnistuin näkemään edes kaksi norsulintua. Norsulinnut, joita on kutsuttu myös jättiläisstrutseiksi ovat sukupuuttoon kuollut heimo lentokyvyttömiä lintuja. Ne asuttivat aikoinaan Madagaskarin saarta ennen kuolemistaan sukupuuttoon 1650-luvulla. Nämä jättiläiset ovat kasvaneet jopa kolme metriä korkeaksi ja 800 kg painaviksi. Ei siis ihme, että Alpo on nimennyt nämä Norsulinnuksi!


Ensio Tuppuraisen teos "Poliitikon puhe" koostuu ITE-taiteilijan vanhoista kylteistä. Minulle tuli jännä mielleyhtymä näistä kylteistä Elis Sinistön "kyltteihin", joita Villa Mehussa oli paljon. Mielipiteet on rohkeasti tuotu esille ihan omalla nimellä omalla pihalla. Tuppuraisen Jätkän Onnela löytyy Vekarajärven varuskunnan läheisyydessä sijaitsevalta Kääpälän kylältä, jonne ehdottomasti haluan joskus mennä käymään. 


Taiteilija Paula Huhtasen teos Onnellinen Lentokone on upean värikäs työ, joka ottaa kantaa ympäristökriisiin. Huhtanen on tarkoituksella valinnut työlle uteliaisuutta herättävän nimen, joka samalla viestii myös positiivisuutta. Työ ei ole pelkästään taideteos, vaan se on myös viesti, jonka tarkoituksena on saada ihmiset ymmärtämään ympäristönsä säästämisen tärkeys. Huhtasen työt ovat aina todella upean värikkäitä. Kuvassa Middle of Nowhere ITE-taidepuiston toinen perustaja Pertti Riikonen, joka ystävällisesti opasti minua taidepuistossa.  


Jori Tapio Kalliolan Kädetön pianisti -teos on syntynyt koronapandemia kriisin aikana kun valtiovallan toimenpiteiden takia kulttuuripuoli joutui ahdinkoon paikkojen sulkemisen myötä. 


Kalliolan Pölkkypuukansa. "Pölkkypuukansan kamppailu maailman epäoikeudenmukaisuutta vastaan ei voi olla herättämättä hymyä. Siitä juuri onkin kyse – elämän tragikoomisuudesta."


Jori Tapio Kalliola, Oikeassa olemisen riemua. Kuva on lainattu Middle of Nowheren lehdistökuvista koska omani epäonnistui. 

Jori Tapio Kalliolan luo hahmonsa puretuista sekä ylijäämähirsistä ja hyödyntää eri kierrätysmateriaaleja. Teokset hän maalaa hyödyntäen vanhentuneita tai muuten myyntikelvottomia maaleja. Jännästi em. syntyy taideteoksia, jotka välittävät taiteilijan näkemystä elämän tragikoomisuudesta. 

 
Leena Nio on itseoppinut mosaiikkitaiteilija ja hänen Värisinfonia kukkamosaiikkinsa olivat ihana väriläiskä ITE-taidepuistossa. Nio muutti 2014 Pariisista takaisin Suomeen ja lapsuudenkotiinsa Jokelassa. Vuosien varrella taideteoksia on syntynyt paljon ja Nion kotipihalla onkin kaunis satupuutarha. Lisäksi löytyy 500 metriä pitkä Kimara taidepolku, joka on avoinna vielä 3.-25.8. klo 11-18 osoitteessa Tiensuuntie 100, Tuusula. Toivottavasti minä ehdin piipahtaa myös Jokelassa. 











Pekka Lampinen, Sarvipäät - teos oli alkuun esillä Kiasman näyttelyssä, josta sen matka jatkui Pariisin Halle Saint-Pierren näyttelykeskukseen. 


Pekka Lampinen, Kyläläiset







Pekka Lampinen, Baltic Sea 


Pertti Riikonen kertoi miten Baltic Sea polku on herättänyt kierroksella mukana olevia lapsia miettimään Itämeren ja yleensä merien roskaantumista ja saastumista. 

Pekka Lampinen oli auralainen ITE-taiteilija, joka oli todella tuottelias eli hänen töitään on Hyvinkään taidepuistossa useampia. Puureliefeissä on kansanomaista rehevyyttä ja joissain teoksissa luonnosta löytyneet muodot ovat saaneet jäädä itse lopulliseen työhön. Baltic Sea installaatiossa on mukana vanhoja Lampisen veistämiä puuesineitä, joilla on tässä symbolinen merkitys. Teokset ovat yhtä huonossa kunnossa kuin meidän Itämeremme tällä hetkellä. Lampiselle luonto oli aina tärkeässä asemassa. 

Lisää naistaiteilijoita eli Romurinsessa Marjut Kauppinen ja työ Rinsessa. Lapinlahtelainen Marjut Kauppinen oli vuoden 2022 ITE-taiteilija. Hän käyttää töissään hylättyjä ja rikkinäisiä tavaroita. ITE-taiteilu on hänelle kokonaisvaltainen elämäntapa eli kierrätys, itse tekeminen ja omavaraisuus on tärkeitä. 


Ahti Tyysterin taiteellinen matka alkoi naapurin karhupatsaasta. Hän oli jo nuoresta kiinnostunut puutöistä tehden omia huonekaluja mutta itse taiteellinen matka alkoi vasta eläkkeelle jäämisen jälkeen. ITE-taidepuistossa on esillä sekä Tarja Halosen että Sauli Niinistön puupatsaat, jotka on asetettu hauskasti "parvekkeelle". Toinen Tyysterin esillä oleva työ on Vedenneito, jonka kuvan voit kurkata tästä. 


Pohjamaalta kotoisin oleva Hannu Kumpula kuvaa puutöissään Kalevalaa omalla tavalla yhdistäen fantasiamaailman ja vanhat myyttiset tarinat. Puuveistoksissa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kumpula on jo kolmen vanhana ilmoittanut, että hänestä tulee isona taiteilija. Hän on suorittanut puusepän tutkinnon ja koristeveistomestarin oppiarvon mutta taiteilijana hän on täysin itseoppinut. 


Kalevi Päivärinta on lohjalainen kultaseppä, joka on myös ITE-taiteilija. Työn nimi Muulahainen. 


Ehdottomasti kannattaa suunnata Middle of Nowhere ITE taidepuistoon katsomaan ja kokemaan itse näitä teoksia. Puisto löytyy osoitteesta Koskenmaantie 18, Hyvinkää. Puisto on siis avoinna 1.9. saakka seuraavasti: ke klo 14-21, to klo 14-21, pe 10-21, la 10-21 ja su 10-18. 

Jos tulet autolla niin parkkipaikkoja löytyy kyllä. Helsingistä matkaa kohteeseen on noin 50 km ja jos olet epävarma löydätkö perille käytä navigaattoria. Middle of Nowheren kotisivuilta löytyy lisää ajo-ohjeita ja minäkin löysin hyvin perille. 

Odotan jo innolla ensi kesän Middle of Nowhere -näyttelyn avaamista. Tällaista ITE-taidepuistoa on kaivattu! 






7 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen näyttely. Jos lähempänä olisin niin tuonne menisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että sinä olisit pitänyt. Ehkä ensi kesänä jos olette Manner-Suomessa. Kivaa viikonloppua Kristiina ♥

      Poista
  2. Kiitos vierailusta😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos teille, että olette laittaneet näin mahtavan hankkeen alulle. Odotan jo innolla ensi kesän näyttelyä. 😊

      Poista
  3. Ihana näyttely, pakko nähdä! Nimi jäi mietityttämään, onko siis Knowhere vai Nowhere, molemmissa itua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tintti kommentista. Minulle on sattunut ikävä kirjoitusvirhe eli totta kai paikan nimi on Middle on Nowhere ja kävin korjaamassa sen blogitekstiin. Molemmissa on todella itua ja kun innostava teksti vie mukaan eikä ole tarkkana tällaista voi sattua. Pahoittelut mutta nyt on korjattu ja tuhannesti kiitoksia sinulle, että huomaisit sekä kivaa elokuun jatkoa.

      Poista
  4. Hyvä postaus ja mielenkiintoinen kohde! Kiva kun postauksessa on linkkejä myös muihin ITE paikkoihin. Sieltä voin näppärästi katsoa tarjontaa.

    Ihan epäreilua, kun kesä on niin lyhyt, että aina jää kaikenlaista ihanaa kokematta.

    VastaaPoista