elokuuta 31, 2024

Elokuun viimeinen päivä

 

Tänään on elokuun viimeinen päivä eli virallisesti viimeinen kesäkuukausi päättyy. Tänä lauantaina vietetään myös venetsialaisia, joka on loppukesän huipennus päättäen kesän mökkeily- ja veneilykauden. Venetsialaisia pidetään myös veden, tulen ja valon juhlana. Venetsialaisten juhlinta aloitettiin Helsingissä jo vuonna 1840. Länsi-Suomen rannikkoalueet ja Pohjanmaa ovat olleet perinteisiä venetsialaisten viettopaikkoja. 

Nykyisin venetsialaisia vietetään ympäri Suomea ja minäkin olin jo kahden vaiheilla lähdenkö Middle of Nowhere ITE-taidepuiston venetsialaisiin vai Venetsialaiset Stadissa -tapahtumaan, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa 2022. Loppupeleissä käytyäni Fagervikissä ja Lill-Bredsin marjatilalla sekä syötyäni hyvän aterian päätin kuitenkin jättää juhlinnan väliin.

Kuva Middle of Nowhere, Facebook

Kuva Hgin kaupunginosat, Venetsialaiset Stadissa 2023

Tänään on juhlittu myös Itämeren rannoilla muinaistulien yötä, joka on venetsialaisia nuorempi juhla. Tulet sytytetään elokuun viimeisenä lauantaina kello 21.30 Suomen aikaan ja tämä perinne on erityisesti veneilijöille tärkeä. Muinaistulet ovat aikoinaan olleet varoitustulia, joita on käytetty varoittamaan esimerkiksi vihollisesta. 

Muinaistulien yö -tapahtuman perinne on alkanut vasta 1992 kun Suomi vietti itsenäisyyden 75. juhlavuottaan. Vuotta myöhemmin kokkoja poltettiin myös muutamassa virolaisessa rantakylässä, jossa tapahtuma sai nimensä Muinaistulien yö. 


Kuva Turun kaupunki 

Tänä päivänä kokkojen polttamisella halutaan korostaan Itämeren suojelua sekä kulttuuriperinnön säilyttämistä Itämeren eri alueiden välillä ja kanssakäymisen sekä yhteistyön merkitystä sisämaassa ja rannikolla elävien ihmisten välillä. Muinaistuli kokkoja sytytetään Suomen lisäksi myös Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa.  



Kolmas asia mitä elokuun viimeisenä päivänä juhlitaan on Suomen luonnon päivä. Minä kirjoittelen blogiin Suomen luonnon päivästä 2021 seuraavasti.

"Ensimmäisen kerran Suomen luonnon päivää vietettiin 2013. Olen äärimmäisen ylpeä siitä, että 2017 Suomesta tuli ensimmäinen maa maailmassa, joka liputti oman luontonsa kunniaksi. Toivottavasti toimimme esikuvana muille maille siitä miten omaa ainutlaatuista luontoa tulee arvostaa, kunnioittaa, suojella ja vaalia, jotta se säilyy myös meidän jälkipolvillemme monimuotoisena. Jos luonnon monimuotoisuus köyhtyy liikaa on sillä vakavia vaikutuksia sekä luontoon että meidän ihmisten hyvinvointiin. 


Ihmisten onkin osattava elää tasapainossa luonnon kanssa ettemme köyhdytä sitä liikaa. Luontotyyppien muutokset johtuvat maatalouden tehotuotantojärjestelmistä, rakentamisesta, louhinnasta, metsien, merien, jokien, järvien ja maaperän liiallisesta hyväksikäytöstä, haitallisten vieraslajien leviämisestä, saastumisesta ja yhä enemmän myös maailmanlaajuisesta ilmastonmuutoksesta." 

"Suuri, terve raakkupopulaatio pystyy suodattamaan jopa miljoonia litroja vettä vuorokauden aikana". YLEn uutinen 24.8. 2024, kuva. Panu Oulasvirta. 

Viimeaikaiset tapahtumat Suomussalmen Hukkajoella ovat tehneet minut hyvin surulliseksi. On todella vaikeaa ymmärtää miksi jo dinosaurusten aikana elänyt raakku lajitovereineen joutui brutaalisti yliajetuksi? Suomessa jokihelmisimpukka Margaritifera margaritifera eli kansankielisesti raakku kun on erittäin uhanalainen laji. 

Raakkuja elää Suomessa enää noin 120-150 joessa, joista 90 % sijaitsee Koillismaalla ja Lapissa. Oulun eteläpuolella raakkuja on alle kymmenessä joessa. Arvioidaan, että vain muutama kymmenen jokea on sellaista missä raakku enää pystyy lisääntymään ja niistä Etelä-Suomessa on kaksi. 

Metsätyökoneiden tuhoama Hukkajoki oli aiemmin yksi parhaimmista raakkujoista. Niin vaikeaa käsittää miksi näin toimittiin... Milloin me ihmiset opimme kunnioittamaan luontoa ja siellä eläviä erilaisia lajeja? Emme nimittäin ole yksin tällä maapallolla eikä meidän tehtävämme ole tuhota vaan pikemminkin suojella niitä lajeja, jotka ovat uhanalaisia.




Olen käynyt Haltialan kukkapelloilla vuosia ja niin tänäkin kesänä. On upeaa, että tarjotaan mahdollisuus meille kaupunkilaisille käydä poimimassa niitylle istutettuja kukkia kotiin. Mikä onkaan ihanampaa kuin kukkaniityllä kävely ja kukkien poimiminen. 

Haltialan pelloille oli tänäkin vuonna istutettu siemeniä, joista oli ainakin kasvanut kesämalvikkeja, hunajakukkia, ruiskaunokkeja, kosmoskukkia, unikoita ja auringonkukkia. Haltialan pelloilla on aina ollut kuhinaa kukkapelloilla mutta tänä vuonna jopa ihan ruuhkaa kun uutinen kukkapellosta oli iltauutisissa. 

Itse kerään aina maltillisesti kukkia omiin tarpeisiini eli kotiin maljakkoon. Joskus tulee sellainen hassu fiilis kun näkee ihmisten kantavan pakettiauton takatilaan sylikaupalla kukkia useamman ihmisten toimesta päätyvätkö kukat todella omaan käyttöön vain ehkä pahimmassa tapauksessa myyntiin? En usko, että kukkia on kuitenkaan tarkoitettu muuhun kuin ihan oman kodin piristykseksi.



Miten sinä vietit elokuun viimeistä päivää? Venetsialaisissa tai kenties muinaistulien loisteessa? Vai juhlistitko kenties Suomen luonnon päivää vetämällä siniristilipun salkoon? Oletko käynyt kukkaniityillä poimimassa kotiin kukkia? Onko kesävaatteet pakattu jo pois? Hyvää viikonloppua kaikille!

5 kommenttia:

  1. Venetsialaisia tai muinaistulien yötä en ole tainnut koskaan viettää. Elokuun viimeistä päivää eilen vietin katsomalla Suomi-Ruotsimaaottelua, jonka Suomi ihmeekseni voitti. Olipa upeaa katsottavaa!
    Mukavaa syyskuuta sinulle Marjo<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole viettänyt venetsialaisia enkä myöskään muinaistulien yötä vaikka asunkin "rannikkoseudulla" mutta koska meidän perheellä ei ole ollut venettä ehkä siksi ei ole juhlittu. Hyvä juttu, että Suomi voitti maaottelun! Jotain lajeja minäkin tiirailin teeveestä. Hienosti suomalaiset taistelivat.

      Hyvä alkanutta syyskuuta myös sinulle Kristiina ♥

      Poista
  2. Olen käynyt kolme kertaa elokuussa Haltialan kukkapelloilla. Ensimmäisen kerran jälkeen tajusin ja lähteä sinne vasta vähän ennen auringonlaskua koska aikaisemmin illalla ruuhka pikkutiellä on melkoinen.

    En ole viettänyt varsinaisesti venetsialaisia, mutta kotikulmien Lauttasaari-päivä on aina ajoitettu elokuun viimeiseen lauantaihin milloin Kasinonrannassa on bändi soittamassa ja siellä on pikku tulinäytöskin illan lopuksi. Kävin tänäkin vuonna pyörähtämässä auringonlaskun aikaan kuuntelemassa muutamaan biisin.

    Kun näin lauantaiaamuna lipun kotitalon salossa, luulin sillä juhlistettavan Lauttasaari-päivää, mutta taisikin syy olla Suomen luonnon päivä tai ehkä molemmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiemmin kukkapellot ovat olleet minusta aina ison Laamannintien varressa, jossa siis asfaltti ja kaksi kaistaa. Nyt pellot olivat pienen Haltialantien varrella, joka on hiekkatie eikä ilmeisesti edes ilmeisesti tarkoitettu autoille tai ainakaan niin parkkeeraamiseen. Sinä taisitkin mainita, että joku auto olisi jopa pudonnut ojaan kapealla väylällä. Ymmärrän, että kukkapelto on ihana paikka mihin kaikki haluavat mutta myös liikennesäännöt on hyvä pitää muistissa. Minä menin myös aika myöhään sinne koska arvasin ruuhkaisuuden.

      Poista
  3. Hyvää syksyä Sinulle ♡ - Suomen luonnossa on paljon kaunista ♡

    VastaaPoista