elokuuta 15, 2024

15. elokuuta - nimipäiväonnea ja Ferragosto

 


Elokuun 15.päivänä nimipäiväänsä viettävät Marjatta, Marja, Jaana, Marianna, Marianne, Marita, Maritta, Marjaana, Marjo, Marjukka, Marjut ja Jatta. 

Moni ystäväni sai minulta tänään nimpparionnittelut ja vastavuoroisesti niitä onnentoivotuksia on tullut myös bloggaajalle tänään. Sain todella mieluisan yllätyksen hyvältä ystävältäni myös postin kautta. Kirjekuoresta paljastui suloinen nimipäivälahja ja juuri minun näköiseni lahja. 

Puisia kesään liittyviä "esineitä, eläimiä, asioita" eli näihin "kesäkuvakkeisiin" voi pujottaa narun ja laittaa niitä roikkumaan vaikkapa parvekkeelle muistuttaen kesän jatkuvan vielä. Flip flopit, simpukka, uimakoppi, kala, aurinkotuoli, meritähti, ruori, kilpikonna, Beach-kyltti, merihevonen, pullo ja korillinen kotiloita. Ihana sinivalkoinen väritys! Kiitos ♥  

Minä rakastan uimakoppeja vai pitäisikö niitä kutsua uimahuoneiksi kuten Muumeissa. Muumiperhe käytti hurmaavaa kahdeksankulmaista uimahuonetta kesäisin ahkerasti. Muumipapan vene oli yleensä kiinnitetty uimahuoneelle johtavaan kävelysiltaan. Vaikka uimahuoneen seinälaudat olivat kellastuneet se näytti Muumi kirjan kuvissa kauniilta pienine ikkunaruutuineen, jotka olivat vihreitä ja punaisia. 









Ruorista minulle tuli heti mieleen risteily sinisillä aalloilla vaikkapa ihan Itämerellä leppeässä elokuissa illassa tulevan täydenkuun aikaan, joka on 19.elokuuta eli ihan kohta. 

Sinivalkoiset simpukankuorella koristellut flip flopit minä haluaisin sujauttaa myös omiin jalkoihini. Flip floppien eli varvassandaalien uskotaan olevan peräisin jo muinaisesta Egyptistä. Tutankhamonilla oli 81 paria erilaisia varvassandaaleita! Eli kyllä miehetkin voivat selkeästi hurahtaa kenkiin. Kirjoitin 2021 blogiin postauksen Varvassandaalit - maailman yksinkertaisimman jalkineet -postauksen, joka lukukertojen valossa näyttää kiinnostavan teitä lukijoita. 





Kuva Freepik

Elokuun 15. päivänä vietetään Italiassa Ferragosto juhlaa. Vaikka olen kolunnut Italian aika huolellisesti läpi lukuun ottamatta "saappaan kärki ja korko-osaa" en ole koskaan onnistunut olemaan maassa silloin kun siellä vietetään Ferragostoa. Joku on verrannut Ferragostoa suomalaiseen juhannukseen koska silloin italialaiset pakenevat kaupungeista pois merenrannalle ja maaseudulle viettämään kesälomaansa. Kaupungit kumisevat tyhjyyttä kun taas rantakohteet pursuavat italialaisperheitä lomanviettäjiä. 




Forum Romanum, Rooma, Pexels 

Ferragosto juhla on todella vanha eli peräisin jo antiikin ajalta. Vuonna 18 eaa. keisari Augustus esitteli Feriae Augusti eli Keisarin Augustuksen juhlan vieton kansalle. Elokuussa vietettiin jo kahta juhlaa Vinalia rusticaa ja Concualia, jotka molemmat juhlivat sadonkorjuuta ja pitkän raskaan maataloustyön loppua. Alun perin Ferragoston tarkoitus oli yhdistää em. juhlat ja näin antaa peltotyöläisille pidempi yhtenäinen loma-aika elokuussa. 




Siena Palio dell'Assunta

Rooman valtakunnassa järjestettiin em. juhlien aikaan myös hevoskilpailuita. Peltotöissä ahkeroineet härät, aasit ja muulit vapautettiin työtehtävistään ja eläimet koristeltiin kukilla. Tämä vanha perinne jatkuu edelleen eli Sienan kaupungissa järjestetään 16.elokuuta Palio dell'Assunta hevoskilpailu. Nimi Palio tulee palliumista eli äärimmäisen arvokkaasta kankaasta, joka antiikin Rooman aikaisissa kilpailuissa oli palkintona hevoskilpailun voittajalle. 

            Palma Vecchio (aik. Jacopo Palma) Neitsyt Marian taivaaseen astuminen 1513

Alun perin Ferragostoa on juhlittu elokuun ensimmäisenä päivänä, mutta 600-luvulla, varhaiskeskiajalla katolinen kirkko siirsi juhlapäivän nykyiselle paikalleen 15.elokuuta. Syynä siirto oli se, että keisari Augustus oli luonut juhlan täysin poliittisista syistä. Katolilainen kirkko halusi yhdistää juhlaan Marian taivaaseenastumispäivän 15.elokuuta ja tavallaan pakottaa uskonnon mukaan juhlintaan. 

Milanon junaan Ferragoston aikaan pyrkiviä 1970-luvulla. Kuva Italysegreta.com

Suosittu perinne matkustaa Ferragoston aikana syntyi Benito Mussolinin hallitessa Italiaa. Fasistinen hallitus järjesti 1920-luvun jälkipuoliskolla elokuun puolivälin aikana satoja suosittuja matkoja eri yritysten fasististen vapaa-ajan järjestöjen kautta. Hallitus myös perusti Ferragoston ajaksi "kansanjunia", joihin oli mahdollista hankkia lippuja alennettuun hintaan. Myös vähemmän varakkaille yhteiskuntaluokille avautui mahdollisuus vierailla Italian eri kulttuurikaupungeissa tai merenranta- ja vuoristokeskuksissa lomailemassa. 

Autioitunut kaupunki 1970-luvulla Ferragostan aikaan. Kuva Italysegreta.com

Erikoistarjous junissa oli tosin rajoitettu 13. - 15. elokuuta ajalle ja tarjolla oli vain kaksi vaihtoehtoa. "Yhden päivän matka" 50-100 kilometrin säteellä tai "Kolmen päivän matka" noin 100-200 km säteellä. Ruoka ja majoitus eivät tosin sisältyneet matkapakettien hintaan. 

Nykyäänkin italialaiset viettävät mielellään Ferragostaa merenrannalla vilvoittavan veden äärellä tai vaihtoehtoisesti vuoristossa. Osa ihmisistä ei enää lähde välttämättä matkustamaan toiselle paikkakunnalle koska jonottaminen autossa ruuhkaisilla teillä ei ole houkutteleva tapa viettää vapaata. Mieluummin tavataan sukulaisia tai ystäviä esimerkiksi puistoissa grillaten ja nauttien hyvää ruokaa yhdessä. 

Ferragoston aikaan järjestetään myös upeita ilotulituksia, joita keräännytään katsomaan merenrannalle. Italian lomakohteissa - en tosin Ferragostan aikaan - olen nähnyt ehkä elämäni mahtavimpia ilotulituksia. Taivas on ollut täynnä erivärisiä raketteja ja säihkettä. 












3 kommenttia:

  1. Oikein mukavaa nimipäivää sinulle Marjo! Muistan vielä lapsuudesta miten tärkeitä päiviä nimipäivät olivat; melkeinpä tärkeämpiä kuin syntymäpäivät. Nykyisin ne menevät minulta ohi ihan huomaamatta, sillä niin kauan olemme täällä Ahvenanmaalla asuneet, että olen omaksunut huomaamattani sen seikan ettei täällä nimipäiviä vietetä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina ♥ Meillä lapsuudenkodissani juhlittiin aina myös nimipäiviä ja muistan, että vielä elokuussa sai mansikkakakkua kermavaahdolla. Joskus taidettiin mansikat korvata vadelmilla tai jollain muilla marjoilla mutta kakkua piti olla. Jännä juttu ettei Ahvenanmaalla juhlisteta nimipäiviä. Mutta varmasti teillä muistetaan synttärisankareita :)

      Mukavaa viikonvaihdetta ♥

      Poista
  2. Taisin olla yläasteella, kun sain nimeni nimipäiväkalenteriin. En ole ikinä oppinut nimipäivien viettämiseen ja olen siirtänyt minipäivien viettämättömyyden omille lapsilleni. Poikani jaksoivat lapsena valittaa siitä, että meillä ei vietetä nimipäiviä ja se on niin epäreilua. Minun näkökanta että jokainen poika sai kaverisynttärit, esikoinen ja kuopus yhteiset sukulaissynttärit ja keskimmäinen omat sukulaissynttärit ja sitten vietetään vielä joulu, pääsiäinen, vappu, juhannus ja Halloween niin siinä on yhdelle äidille jo liikaa juhlia järjestettäväksi, ei ollut suosittu mielipide lainkaan :)

    VastaaPoista