heinäkuuta 14, 2024

Lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin nyt 🌞

 

Aloitin eilen vihdoin kesäloman, jota kyllä oli odotettu jo kesäkuun alusta lähtien. Tuntui todella helpottavalta kirjoittaa perjantai iltapäivällä out of office -viesti "Olen paikalla taas 5.elokuuta" ja hyvän kesän toivotukset. Työrintamalla on ollut todella kiirettä kuten olen täällä blogin puolellakin kertonut mutta uusi kollegani on nyt aloittanut joten tilanne normalisoitui onneksi. Viimeinen työpäivä oli itse asiassa aika leppoisa koska puolet suomalaisista taitaa juuri nyt lomailla. Ihan hyvä näin koska muistan myös sellaisia lomallelähtöjä, joissa on viimeinen viikonloppu painettu töitä tukka putkella jotta voidaan rauhassa sitten kirmaista kesälaitumille. Lomalle on mukavampi laskeutua ihan rauhassa!









Kuva Werns

Olen onnistuneesti välttänyt kesäalennusmyynnit sekä verkossa että kaupoissa! Nopea selaaminen netissä vakuutti minut etten välttämättä tarvitse kuin alusvaatteita, joita onnistuinkin hankkimaan kohtalaisen edullisin hinnoin. Sen sijaan ettei päälle pantavaa löytynyt olen jo parin viikon ajan  pyörinyt netissä etsien itselleni alennuksessa olevaa sisilialaista "pääruukkua". Olen vuosia sitten viettänyt kaksi ihanaa viikkoa Sisiliassa asuen Naksoksen kaupungissa itärannikolla mutta koko saari Palermoa lukuun ottamatta tuli kierrettyä aika huolellisesti. 

Jos et ole koskaan käynyt Sisiliassa niin ehdottomasti suosittelen matkustamaan sinne. Kulttuuria, arkkitehtuuria, hyvää ruokaa, ystävällisiä ihmisiä ja paljon katsottavaa. Ihastuin jo tuolloin perinteisiin sisilialaisiin "pääruukkuihin" mutta en raaskinut ostaa niitä. Myös kuljettaminen kotiin vähän arvelutti. Ruukut ovat kuitenkin jääneet kummittelemaan päähäni ja nyt kun löysin saksalaisen Wernsin nettisivuilta näitä ihanuuksia olen kahden vaiheilla tilatako vai ei?

Kuva Visit Sicily 

Värikkäiden sisilialaisen pääruukkujen takana on traaginen tarina. Nämä maurien päät ovat Sisilian symboli, jotka tunnetaan legendan mukaan muuallakin maailmassa. Alun perin maurit olivat Luoteis-Afrikan berbereitä eli muinaisen Mauretanian asukkaita. Myöhemmin maureiksi on nimitetty Pohjois-Afrikan islaminuskoisia berbereitä, arabeja ja mustia sekä nykyisen Mauritanian mustien ja berberien jälkeläisiä. 




Kuva Etzy 

Maurien päät ovat värikkään tyylikkäitä käsinmaalattuja keraamisia koristemaljakoita. Ne edustavat sisilialaista kulttuuria ja taitavaa kädentaitoa ollen todella suosittuja sisilialaisia matkamuistoja, joita kutsutaan myös nimellä "graste". Maljakkopariin kuuluu turbaanipukuisen miehen kasvot ja kruunupäisen naisen kasvot. Molemmat ovat koristeltu koruilla, kukilla ja sitrushedelmillä. Nämä päät maljakoissa kertovat itse asiassa tarinan intohimosta, petoksesta, kateudesta ja kostosta. 

Kuva Etzy

Legenda kertoo, että maurien herruuden aikana Sisilian Kalsan arabikorttelissa, Palermon sydämessä asui kaunis tyttö, joka rakasti kasvien hoitoa parvekkeellaan. Eräänä päivänä komea mauri mies kertoi tunteistaan kaunista, nuorta tyttöä kohtaan ja heidän välilleen syntyi läheinen suhde. Mies ei kuitenkaan ollut ihan rehellinen tytölle sillä on unohti kertoa, että hän oli vain käymässä Sisiliassa ennen paluutaan takaisin itään vaimonsa ja lapsiensa luokse. Kun tyttö sai tietää asian todellisen laidan legendan mukaan "vihreäsilmäinen hirviö" valtasi hänet. 



Kuva Werns 

Petetty, nöyryytetty ja nolattu nuori tyttö ei kestänyt ajatusta miehen lähdöstä ja hänen hylkäämistään joten hän surmasi maurin tämän nukkuessa. Tyttö leikkasi maurin pään irti ja käytti sitä maljakkona, johon hän istutti basilikan silmun. Tyttö kasteli basilikaa omilla kyyneleillään surren kuollutta mauria ja ajan kuluessa basilika kasvoi rehevästi. Basilikan nimen muuten oletetaan johtuvan kreikan sanasta "vasilikos" eli kuninkaallinen / kuninkaan yrtti. Romaniassa basilikaa pidetään rakkauden symbolina. Basilika on ristiriitainen yrtti koska toisaalla sitä on pidetty pahuuden ja toisaalla ilon sekä onnen yrttinä. 

Kuva Werns

Tytön naapurit olivat kateellisia hänen runsaasti kasvavasta basilikasta siis kuninkaan yrtistä joten he tilasivat itselleen maurin päätä muistuttavat keraamiset maljakot. Joten maurilaisten maljakoiden perinne alkoi tästä vai alkoiko?

Toisen tarinan mukaan nämä maurien päämaljakot edustavat nuoren parin mahdotonta rakkautta. Nuori tyttö oli sisilialainen ja vielä aatelista syntyperää kun hänen rakastajansa taas arabi mies. Kun rakkaussuhde tuli julki kerrotaan, että tytön vanhemmat sekä suku olisivat julmasti mestauttaneet heidät molemmat katkaisemalla heidän päänsä. Tämän tarinan mukaan tytön ja arabi nuorukaisen päät muutettiin maljakoiksi, jotka sitten ripustettiin parvekkeelle varoitukseksi muille rakastavaisille. Tästä syystä sisilialaiset maljakot valmistetaan aina pareittain kahden yhdessä murhatun rakastavaisen muistoksi. 

Kuva Etzy

Minä haluan kallistua uskomaan tuohon jälkimmäiseen tarinaan eli siihen ettei perhe ja yhteiskunta hyväksynyt tytön ja arabin välistä suhdetta. Eli itse asiassa minun tulisi siis hankkia molemmat päät yhdessä jos haluan kunnioittaa tätä sisilialaista legendaa ja sen kertomaa tarinaa. Toisaalta meidän olohuoneeseemme riittäisi yksi "päämaljakko"

Kuvat NatureQueens

Ja tässä kun olen etsinyt näitä maljakkokuvia minä myös törmäsin pellavaisiin "kalavaatteisiin". Tuolla otsikkokuvassa on muutamia esimerkkejä näistä todella veikeistä kesäisistä housuista, mekoista ja paidoista sekä tuossa yllä olevassa kuvassa. En ole kovin suuri pellavan ystävä koska en pidä sen "ryppyisyydestä" mutta näissä "kalavaatteissa" joku puhuttelee. Onko se valko-sini-punaisuus, merihenkisyys vai joku muu? En osaa sanoa mutta luulenpa, että joudun ehkä ennen maljakko ostosta tilaamaan jotain pellavaista... 

Ehdin eilen lauantaina piipahtamaan Wennborgin marjatilalla Hyvinkään Kytäjällä. Tästä voit kurkistaa mitä herkkuja siellä oli tarjolla. 

Eli joudun ehkä pyörtämään sen etten osta alesta mitään kesävaatteita. Never say never! Hyvää lomaa kaikille lomaa viettäville ja tsemppiä jos et vielä ole lomalla! 



5 kommenttia:

  1. Olipas traaginen tarina maljakoiden takana. Kauniita esineitä ja mitkä värit 👌 Alkoikin kiinnostamaan, joten täytyypä käydä heti katsomassa Googlesta lisää. Ihanaa ja huoletonta lomaa sinulle🤩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein näiden vanhojen legendojen takana on hyvin traagisia tarinoita kuten tässäkin tapauksessa. Kielletty rakkaus aiheena on kulkenut vuosisatojen ajan tarinoissa eli kahdesta eri säädystä tulevat henkilöt eivät ole voineet rakastua toisiinsa. Tai jos niin on käynyt on käynyt myös huonosti eli pahimmassa tapauksessa he ovat menettäneet henkensä. Osittain näitä tarinoita on kerrottu myös esimerkkeinä miten käy jos käyttäytyy epäsopivasti.

      Olen samaa mieltä kanssasi, että maljakoiden värikkyys ja runsas on hurmaavaa. Jätän ajatuksen vielä muhimaan ja mietin mitä teen.

      Kiitos ja oikein hyvää lomaa sekä kesä myös sinulle 🤩

      Poista
  2. Aurinkoista lomaa. Noiden vaatteiden kanssa olisin varovainen. Olen itsekin törmännyt niihin Pinterestissä, mutta liian monta "varoituslippua"minulle; kuvat photoshopattuja, osassa koostumus 100% puuvilla, osassa puuvilla/pellava, vaikka aina sama vaate, ei toimittajan yhteystietoja, kauppa on alle 3 kk sitten avattu, mutta valikoima on valtava samasta mallista eri painatuksilla ja hinnat liian alhaisia. Pahin varoitusmerkki on, että anakin osa kuvista on varastettu muilta sivuilta ( yksi kuva on liettualaisen asiakkaani sivuilta).Harmi, sillä noiden joukossa olisi tosi kivoja printtejä. Jos päädyt tilaamaan, kerro miten meni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - tätä lomaa olen todella odottanut kaiken kiireen ja hässäkän jälkeen.

      Olen huomannut juuri samat asiat kuin sinäkin eli tuo photoshoppaus, joka
      saa näyttämään siltä, että mekkokuvissa mallilta puuttuisi vasen käsi. Ikävää jos kuvia on varastettu muiden yritysten sivuilta koska minustakin nuo printit ovat todella pirteitä ja erilaisia joten siksi niihin kiinnitin huomiota. Kalateema jostain kumman syystä puhuttelee minua. Tuotteita löytyy ainakin seuraavilta sivuilta: Linentoday, Onlymysty, Trendyspreads, Lifebeautyme ja NatureQueens. Täytyy tutkia vähän tarkemmin vielä. Toki olisi kiva saada tietää kuka näitä "Japanese Vintage Fish Art Print" tuotteita on valmistanut alun perin....? Vai onko mallit vain kopioita vaikka jotain 50-luvun muodista...?

      Poista
  3. Mielenkiintoisia tarinoita ruukuista.
    Ihanaa alkanutta lomaa!

    VastaaPoista

Template designed by Rainy Day