heinäkuuta 20, 2024

Lailan Pullisen veistospuisto & kotimuseo esittelee tänä kesänä Kotona taiteessa -näyttelyn

 






Jos Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo Vantaan Sotungissa eivät vielä ole tuttuja ei hätää sillä niihin sekä Ateljee-gallerian Kotona taiteessa -näyttelyyn on aikaa tutustua tänä kesänä vielä 1.syyskuuta asti. Entiseen vanhaan kartanomaisemaan sijoittuu hyvin ainutlaatuinen museokohde. Ollaan paikassa, josta löytyy historiallisia kerrostumia vuosisatojen takaa kartanosta, jota ei enää ole.

Nissbackan kartano oli kuvanveistäjä Laila Pullisen aviomiehen Magnus Ramsayn lapsuuden koti, jonka tulipalo valitettavasti tuhosi 1934. Palaneen kartanon rauniot jäivät pystyyn Rauniopuistoon, joka löytyy parin sadan metrin päästä veistospuistosta. Pullinen itse joutui myös lapsuudessaan jättämään oman kotinsa Terijoella talvisodan puhjettua 1939 kun Tyyne-äiti pakeni sotaa lapsineen Lappeenrantaan. Sota vei perheen kotitalon mutta myös perheen isän, joka kaatui rintamalla. 



Tyyni Pullisen naivistinen maalaus Kotitalo Terijoella, 1985.  Kuva, Nissbackan media-arkisto 

"Mitä jää jäljelle, kun kaikki menetetään? Missä on koti, kun kartanon päärakennus tuhoutuu tulipalossa tai vasta valmistunut hirsinen kotitalo jää sodan jalkoihin isän taistellessa rintamalla? Ramsayn ja Pullisen perheitä yhdistävät 1930-luvulla samankaltaiset kokemukset, ja tämän kokemuksen keskiössä on kodin menetys – asia, joka on surullisen ajankohtainen myös meidän aikanamme." 



Nissbackan kartanon päärakennus, kuva Finna

Tämän kesän Kotona taiteessa -näyttely Ateljee-galleriassa jatkaa 50-vuotisjuhlaansa juhlivan Vantaan kaupungin "koti" -teeman mukaisesti kuratoidussa näyttelyssä häivyttäen rajapintaa yksityisen ja julkisen välillä. 

"Vanhan kartanon ajoilta esineitä on säilynyt niukasti, koska käytännössä kaikki tuhoutui päärakennuksen tulipalossa joulukuussa 1934. Sen suurempaa arvoa onkin täten annettu niille fragmenteille ja sirpaleille, joita on säilynyt: vanhan 1796 Jakob de la Motten aikaisen päärakennuksen kukkapenkistä löytynyt kahvikupin sirpale, tulipalon tuhkasta löytynyt Venäjän vallan aikainen sotilasmanttelin nappi, jossa on Ramsayn suvun motto ”ora & labora” (tee työtä ja rukoile) sekä muuta harvinaista esineistöä." 



Kukkapenkistä löytynyt kahvikupin sirpale, joka on vanhan 1796 Jakob de la Motten aikaisen päärakennuksen ajalta. Kuva, Nissabackan media-arkisto 

Nissbackan kartanon tulipalon tuhkasta löytynyt Venäjän vallan aikainen sotilasmanttelin nappi. Kuva Nissbackan media-arkisto 

Nissbackan kartanon tulimereltä säästyi vain ns. Hakunilan "Akropolis" eli kivijalka, kellarikerros, portaat ja eteläinen sisäänkäynti pylväineen. Helsingin Sanomat kirjoitti 25.1.2019 artikkelin "Kuusi pylvästä rapistuu hylättynä Vantaan Nissaksessa - Taustalta löytyy tarina, joka johtaa dramaattiseen yöhön vuonna 1934." Vuonna 2013 Vantaan kaupunki ja kaupunginmuseo kunnostivat yhdessä raunioita. Silti ajan hammas ja vandalismi on jo nakertanut raunioita vuosi vuodelta yhtä enemmän. Jotain pitäisi tehdä ettei tätä paikkaa tuhotaan lopullisesti. 

Nissbackan kartanon rauniot, Rauniopuisto 

Liekeiltä säästyivät myös Carl Ramsayn siskon Märtha Mullerin (os. Ramsay) valokuvakokoelma, jossa on runsaasti historiallisia valokuvia vuosisadan vaihteesta ja Nissbackan kartanon loiston vuosilta. Laila Pullisen jäämistöstä 2015 löytynyt valokuvakokonaisuus on ensi kertaa nähtävänä nyt Ateljee -gallerian näyttelyssä. 






Historian lehtien havinaa vanhoissa mustavalkoisissa valokuvissa albumissa. 



 
Esillä on myös Märtha Ramsayn (os. Armfelt) ja Wava Armfeltin kirjeenvaihtoa 1920-30 luvuilta. Mustekynällä kauniilla käsialalla taiteiltuja kirjeitä on vaihdettu puolin ja toisin sisarusten kesken. Märtha ja Wava olivat kasvaneet Wiurilan kartanossa Halikossa Salon lähellä. 



Kuva Nissabackan media-arkisto




Laila Pullinen ja Jaakko Sievänen piknikillä. Kuva Nissbackan media-arkisto

Ateljee -galleriassa on esillä myös sekä Laila Pullisen että taidemaalareiden Esko Tirrosen ja Jaakko Sieväsen nuoruudentöitä 1950-luvulta. Asetelmien lisäksi on maalauksissa esiintyvää esineistöä vielä jäljellä Pullisen kotimuseossa. 


Näyttelyssä on esillä myös Nissbackan viimeisen pehtoorin, Rauno Jaakkolan maalauksia Nissbackan kartanon eri historian vaiheista. Jaakkola teki pitkän uran maanviljelyksen sekä karjatalouden parissa ja eläköidyttyään hän alkoi maalaamaan tauluja. Laila Pullinen opasti Jaakkolaa alkuun maalaamisessa. Jaakkola puolestaan avusti maansiirtotöissä kuvanveistäjää kun hän toteutti maareliefejään. Oheisessa taulussa on kuvattua kartanoa 1930-luvulla.




Laila Pullinen, Dike, Oikeuden jumalatar (Omaggio à Isto) 2003
Laila Pullinen, Vestan Neitsyt I-III 2008

Laila Pullisen veistospuisto on vaikuttava elämys. Tässä veistospuistossa pitää ehdottomasti päästä kävelemään, kuuntelemaan, haistelemaan ja kokemaan se kokonaistaideteos, jonka historiallinen maisema ja kuvanveistotaide muodostavat yhdessä. 



Laila Pullinen, Viimeiset (Viimeinen Flora / Viimeinen Apollo) 1970
Laila Pullinen, Muinainen meri (Jääkauden jälkeinen ranta) 1987

Veistospuistosta löytyy myös hyvin mielenkiintoinen maareliefi Muinainen Meri. Näillä paikoilla ovat aikoinaan iskeneet rantaa Yoldianmeren aallot jääkauden jälkeen noin 8000 vuotta ennen meidän ajanlaskumme alkua. Laila Pullinen on muovannut aallot maahan siihen missä aikoinaan on ollut merenranta. 




Laila Pullinen, Jeanne d'Arctic, pronssi 1974

Luonnonkivestä muurattu Viljamakasiini kätkee myös sisäänsä Laila Pullisen töitä. Viljamakasiini tarjoaa upeat puitteet esitellä pienempiä Pullisen töitä, joita sieltä löytyykin viitisenkymmentä. Tilan korkeus kiviseinineen ja jännä valoa antavat sinne upeat myös taiteteoksille. 

Laila Pullisen kotimuseo avaa oven kurkistaa miten Pulliset ovat asuneet. Kotimuseossa on lämpimän kotoinen ilmapiiri ja siellä on esillä myös Laila Pullisen henkilökohtaisia valokuvia mm. omista vanhemmistaan. Seinillä on paljon taidetta ja tauluja, taiteilijan 60-vuotisjuhlista kuivattuja ruusuja kimpuittain ja lukematon määrä mielenkiintoisia kirjoja. Seinille on ripustettuna myös oman äidin Tyyne Pullisen maalaamia naivistisia tauluja. 



Museokortilla pääset tutustumaan Laila Pullisen veistospuistoon, kotimuseoon, Viljamakasiiniin ja Ateljee -galleriaan mistä löytyy Kotona taiteessa -näyttely. Pihapiirissä toimii museon aukioloaikoina Café Anja & Annikki. 

Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo löytyvät osoitteesta Sotungintie 4, 01200 Vantaa. Kohde on avoinna 1.9. asti torstaista sunnuntaihin klo 11-17. Pääsylippuun sisältyvä opastus avoinna olopäivinä klo 11-17. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti