kesäkuuta 20, 2024

Vuoden pisin päivä eli kesäpäivänseisaus on tänään

 

Tänään torstaina 20.kesäkuuta on vuoden pisin päivä! Helsingissä päivän pituus 18 tuntia ja 57 minuuttia kun taas Oulussa vastaavasti 22 tuntia 4 minuuttia. Pohjoisimmassa Suomessa aurinko ei laske lainkaan. Yötön yö on alkanut maamme pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa jo 16.toukokuuta ja jatkuu aina heinäkuun 29. päivään saakka. 

Aurinko on horisontin yläpuolella peräti 74 päivän ajan eli yhtäjaksoisesti runsaat kaksi kuukautta. Jos Lapin valoisuus on ihmeellistä ulkomailta Suomeen matkanneelle turistille on se sitä myös meille suomalaisille. Muistan lapsuuden Lapin reissuissa ettei iltaisin oikein millään tullut uni silmään kun taivaalta paistoi aurinko. 

Suomessa yöttömän yön raja kulkee Kemi-Kuusamo -linjan pohjoispuolella mutta koko maassa on kesällä kyllä ajanjakso, jolloin yöt ovat valoisia. Yötön yö eli polaaripäivä on alkanut kun aurinko ei laske horisontin alapuolelle kahteen kuukauteen. Tämä luonnonilmiö johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta auringon kiertorataan nähden. Yötön yö esiintyy vain napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. 

Etelä-Suomessa saamme nauttia valoisista kesäöistä noin kahden ja puolen kuukauden ajan mikä on kyllä ihan luksusta. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan seuraava pimeä on nimittäin vasta 1.elokuuta. Jippii!!!!

Voisi melkein todeta, että yötön yö tai siis keskiyön aurinko on pohjoisilla leveysasteilla asuvien etuoikeus. Se heille suotakoon sillä rankan talven jälkeen Lapin kesä alkaa ihan arvaamatta kun luonto siirtyy talvesta suveen melkoisella rytinällä. Neljän kesäkuukauden ajasta pitää nauttia täysin rinnoin koska Lapin kesä on kaunis mutta lyhyt. 

Pohjois-Suomessa osataankin ottaa ilo irti tästä ajanjaksosta ja keskiyön auringon kultaisesta kajosta. Yöttömässä yössä järjestetään juoksu- ja autokilpailuita, raveja, vaelluksia, melontaa, uintitapahtumia ja lukemattomia muita tapahtumia. Lapissa kesällä ei paljon ehditä nukkumaan!

Kuva: Iltalehti 21.6.2016 täysikuu, Schönenfeldt Saksa

Kesällä 2016 sattui harvinainen ilmiö eli päivänä kun oli kesäpäivänseisaus 21.kesäkuuta osui myös täysikuu. Ilmiö on todella harvinainen eli vastaava tapahtuma oli edellisen kerran koettu vuonna 1967. Kuvan täysikuu loisti poikkeuksellisen suurena ja oranssina juuri kesäpäivänseisauksen vuoksi. 

Koska aurinko oli tavanomaista korkeammalla ja kuu puolestaan tavanomaista matalammalla, kuu näytti tuona yönä poikkeuksellisen suurelta ja oranssilta. 



Yhdysvalloissa tuota kesäpäivänseisaus päivän täysikuuta kutsuttiin "strawberry mooniksi" eli siis mansikkakuuksi. Paikalliset uskovat, että kuun aloittaa mansikan uuden satokauden. Suomessa taas kesäpäivänseisaukseen liittyy enemmän uskomuksia kun sen aikana olleeseen täysikuuhun. 

Vanhan kansan uskomusten mukaan päivänseisaukseen liittyy rauhallinen työtahti. Päivän "seisoessa" ei sovi aloittaa mitään työtä, jonka pitäisi edistyä eikä mitään saanut myöskään istuttaa kasvamaan. 


Päivänseisauksesta alkaa myös tulevan satokauden menestyksen ja tyttöjen naimisiin pääsyn merkkien tarkkailu. Päivänseisauksen sekä myös tulevan juhannuksen kunniaksi on aina tehty lukemattomia erilaisia lemmentaikoja, jotta sulhanen ja tuleva aviomies varmasti löydetään. On katsottu kaivoon keskiyön aikaan jotta nähtäisiin tulevan sulhasen kasvot. 

Rohkeimmat ovat kierineet alasti kasteisella pellolla, jotta onni potkii rakkaudessa. Käen kukkumisten määrä on taas kertonut kuinka monta vuotta on tulevan puolisen löytämiseen. Kasvojen peseminen joenrannassa juhannusyönä auttoi näkemään tulevan puolison vastarannalla.




Kuva: Pixabay

Olen vuosia haaveillut siitä, että joskus olisi mielenkiintoista matkustaa Lontooseen tehdäkseen sieltä retki Stonehengen megaliittimuistomerkille juuri kesäpäivänseisauksena. Kesäkuun kolmannella viikolla muistomerkillä järjestetään nimittäin juhla, jolloin 20. ja 21. päivän välisenä aikana suuri joukko brittejä ja myös turisteja muista maista kokoontuu viettämään tätä maagista päivää. 

Vaikka Englannissa olen vieraillut en ole koskaan käynyt vielä Stonehengessä. Muistomerkki saa ihan erilaisen merkityksen kun siellä järjestetään tapahtuma päivinä, jotka ovat aikoinaan olleet tärkeitä muinaiselle maanviljelyskulttuurille. 



Kuva: Pexels 

Tapahtumassa vierailleet ovat kertoneet, että on maagista nähdä kun kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko nousee muistomerkin Korkokiven vasemmalta puolelta puolelta ja kulkee suoraan kalliokompleksin keskiakselin läpi. 

Stonehenge on mystinen pyhiinvaelluspaikka, joka kiinnostaa minua vaikka en olekaan new age -filosofian tai druisismin kannattaja. Tapahtuma on ymmärtääkseni todella suosittu ja kävijöitä on tuhansia. Tämä voisi olla sellainen "once in lifetime" elämys!



Huomenna on juhannusaatto ja siis liittyvä perinteet sekä juhlinta. Vaikka tänään on kesäpäivänseisaus ei todellakaan tarkoita sitä, että kesä olisi loppumassa. Päinvastoin! Juhannuksesta vasta alkaa kesälomakausi ja ei se päivän pituuskaan tästä vielä dramaattisesti muutu joten don't worry!





  Hyvää juhannusta kaikille!





 



3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus. Olen kyllä ihan pöhkö, sillä tiedän tietysti että näihin aikoihin on vuoden pisin päivä, mutta että sen nimi on kesäpäivänseisaus, se on minulle ihan uutta. Onko sitä aina sellaiseksi kutsuttu, vai onko vaan mennyt ohi korvieni? Kevätpäiväntasaus ja syyspäiväntasaus sen sijaan ovat ihan tuttuja nimityksiä, mutta ei tuo seisaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina ♥ Lainaan tähän suoraan mitä seisauksista ja tasauksista sanotaan netissä.

      "Kevätpäiväntasaus
      Kevätpäiväntasaus on noin maaliskuun 21. päivänä. Tällöin aurinko siirtyy eteläiseltä pallonpuoliskolta pohjoiselle. Pohjoisella pallonpuoliskolla alkaa kevätkausi.

      Syyspäiväntasaus
      Syyspäiväntasaus on noin syyskuun 22. päivänä. Tällöin aurinko siirtyy pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle. Eteläisellä pallonpuoliskolla alkaa kevätkausi.

      Talvipäivänseisaus
      Talvipäivänseisaus on noin joulukuun 21. päivänä ja silloin on päivä pohjoisella pallonpuoliskolla lyhimmillään, Tampereella noin 5h 21min. Silloin pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse ollenkaan. Siellä vallitsee siis kaamos.

      Kesäpäivänseisaus
      Kesäpäivänseisaus on noin kesäkuun 21. päivänä juhannuksen tuntumassa, silloin on pohjoisella pallonpuoliskolla päivä pisimmillään, Tampereella noin 19h 30min.
      Silloin pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske ollenkaan. Siellä vallitsee siis yötön yö."


      Poista
  2. Mayat ovat rakennelleet temppeleitään siten, että tiettyina tasaus/seisauspäivä tiettyyn kellon aikaan aurinko paistaa juurikin jostain reiästä erikoisesti. Aika hyvät matematiikan ja tähtitieteen taidot on saanut olla, että ovat siinä onnistuneet. Ensin Stonehengeen ja sitten Maya-temppeleihin ;)

    VastaaPoista

Template designed by Rainy Day