kesäkuuta 30, 2024

SS2024 muodissa punotut niinikengät ja laukut ovat taas IN

 




Kaikki postauksen kuva on lainattu netistä. 

SS2024 muodissa on useita erilaisia kenkäsuuntauksia, joista minä haluaisin nostaa esille ehkä meillä Suomessa vähemmän tunnetut niinestä punotut kengät ja laukut. Punottujen jalkineiden historia vie meidät yli neljäntuhannen vuoden taakse muinaisten egyptiläisten aikaan. Tuolloin valmistettiin yksinkertaisia sandaaleita nahasta, palmunlehvistä, papyruksesta ja oljista. Vuonna 2015 Lontoon Victoria ja Albert -museon kenkänäyttelyssä oli esillä todennäköisesti vanhin säilynyt kenkäpari, joka oli egyptiläisestä kaislasta punotut jalkineet 1550-1070 eaa. Olin haaveillut tuon kenkänäyttelyn näkemisestä mutta valitettavasti aikataulut töiden suhteen eivät mahdollistaneet Lontoon matkaa. Laitan tähän linkin tuohon ihan mielettömään näyttelyyn. 


Victoria & Albert museossa esillä olleet, ennen ajanlaskumme alkua kudotut palmunlehtisandaalit, joissa varpaiden päästä pohja on kierretty ikään kuin ylöspäin. Jalkapöydän ylikulkevat punotut nauhat muodostavat puolestaan silmukan pitämään sandaalit jalassa. 

Punottuja kenkiä on historian saatossa tehty monissa eri maissa. Koska nahkaa ei ollut aina saatavilla niin piti turvautua halvempiin ja helposti saatavampiin materiaaleihin. Puun nilasta saatavaa kuitua kutsutaan sanalla niini. Meillä Suomessakin kasvava metsälehmus eli niinipuu tuottaa niintä. Myös palmuista on mahdollista saada niintä. Parhaita niintä saadaan raffiapalmun lehdistä. 
''




Suomalaiset tuohivirsut ovat hyvä esimerkki siitä miten Pohjolassa punottiin aikoinaan koivun tuohesta sekä jalkineitä että kantolaukkuja/reppuja. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että molemmat tuohivirsut olivat ikään kuin toisen jalan kenkiä joten ne ovat saattaneet tuntua jaloissa hieman epämukavalta. Ehkä ei osattu tehdä tuohivirsuja peilikuvana toiseen jalkaa vai johtuiko vain laiskuudesta. 

Punotuissa kengissä näkyy hyvin se miten taitavia tekijöitä entisaikoina on löytynyt joko omasta perheestä, suvusta ja naapurista. Kädentaidot ja kärsivällisyys ovat olleet arkipäiväisiä asioita ja sitä mitä on tehty on myös rakastettu. 

Kevään-kesän 2024 muodissa näkyy todella paljon raffiapalmun lehdistä valmistettuja kenkiä. Jalkineita on sekä naisille että miehille ja myös laukuissa sekä kasseissa näkyy palmulehdistä punottua tyylikkyyttä. Punotut kengät ovat kesäisiä ja näyttävät hyvältä hieman päivettynyttä ihoa vasten. Pellavaiset valkoiset tai luonnonväriset housut ja puserot täydentävät minusta hyvin luonnonmateriaalista tehtyjä jalkineita. Sandaaleita löytyy huikean korkeilla koroilla sekä ihan tasapohjaisia flip-flop -tyylisinä sandaaleita. Jokaiselle on siis jotain tarjolla!





Veneton alueelle vuonna 1966 perustetun italialaisen muotitalo Bottega Veneton raffiapalmun lehdistä punotuissa sandaaleissa on korokepohjat ja korkeat korot. Sekä sandaali että pistokas malli maksavat 1600€ joten ihan halvimmasta päästä merkin tuotteet eivät ole. Alun perin tuotemerkki perustettiin myymään ylellisiä ja mahdollisimman korkeatasoisia nahkatuotteita. Nykyään yrityksestä löytyy kaikkea kodin sisustustavaroista koriste-esineisiin. 

Gucci-konserni osti yrityksen vuonna 2001 ja muutoksen tuulet muuttivat Bottega Veneton ylelliseksi muotitaloksi, josta löytyy sekä miesten että naisten mallistot, jotka koostuvat valmisvaatteista, kengistä, käsilaukuista, asusteista, tuoksuista ja koruista. 







Todella hurmaavat ovat myös Dries van Noten merkin raffiapalmusta punotut sandaalit, jotka olisivat nyt tarjouksessa MyTheresa verkkokaupassa hintaan 696 €. Alkuperäinen hinta on ollut 995 € joten 30 prosentin alennuksella olisivat nämä hyvin naiselliset kaunokaiset lunastettavissa itselle. 







Stella Mc Cartneyn raffiapalmusta tehty Falabella Tiny Tote Bag on todella suloinen mutta omaan budjettiin vähän tyyris 799 €. Mietin kuumeisesti onko Stella nimennyt laukun maailman pienimmän hevosrodun Falabellan mukaan? Rotuhan on saanut nimensä sitä Argentiinan Buenos Airesin ulkopuolella kasvattaneen perheen mukaan. Kesällä 2020 kun vierailin Rehndahlin kotieläintilalla näin siellä kaksi todella suloista Falabellaa, jotka kuumana kesäpäivänä ottivat ihan rauhallisesti aitauksessaan ja niitä sai myös vähän silitelläkin. Älykkään ja pitkäikäisen minihevosen säkäkorkeus on vain 60-80 cm!






Bootz.comin kautta olisi mahdollista tilata itselleen Weekend Max Maran espandrillokset hintaan 157,50 € ja koossa 36 joten aivan liian pieni jalalleni. Tarkempi tarkastelu myös paljasti, että nämä kengät eivät olekaan raffiapalmusta punottuja vaan niiden päällinen on tavallista puuvillaa!








Saksalaisen Charles & Keith verkkokaupan kautta löysin aika hauskan vähän lieriönmuotoisen kesälaukun, jossa pohja on aitoa nahkaa ja laukku muuten on punottua raffiapalmun lehteä. Hinta ei ole päätähuimaava eli 80 euroa!







Amerikkalaisen Loeffler Randall Shoes yrityksen mallistossa on ballerinat, joista minulle tuli kengän punonnasta mieleen perinteiset tuohivirsut - toki huolitellummat mutta jotain samankaltaisuutta koin näissä kahdessa kovin erilaisessa jalkineessa. Ballerinojen hinta olisi ollut 275,36 €.


Raffiapalmun lehdistä punotut sandaalit korkeilla platformeilla löytyivät Roger Vivierin mallistosta. Roger Vivier (1907-1998) oli ranskalainen muotisuunnittelija, joka oli erikoistunut kenkiin. Vivier tunnetaan parhaiten modernilla stilettokorolla ja kromatulla soljella varustetuista kengistään, joita 50- ja 60-lukujen kuuluisuuden suosivat. Nämä sandaalit sai omakseen 1245 eurolla ja kokojakin näytti olevan vielä ihan kivasti jäljellä!


Pradan Mononlith crochet cage sandaaleissa on päällisosat virkattu raffiapalmun lehdistä. Kunnon "traktoripohjat" nostavat käyttäjää varmasti 5 cm pidemmäksi. Hintaa sandaaleilla on 1120 €! Jotain sympaattisista tuossa virkatuissa osissa on mutta muuten nämä eivät puhuttele minua.









Shoe Connection merkin Maeva Heels pistokkaat on varustettu neliön muotoisella korolla ja raffiapalmu päällysteellä. Hintana näille oli netissä 219,90 €.

Valinnanvaraa siis löytyy jos haluaa hankkia itselleen vielä kuluvalle kesälle niinestä tai raffiapalmusta punotut kengät ja laukun. Olen kurkkinut itse vähän kotimaisia alennusmyyntejä mutta mitään hyvää joka olisi ollut ihan pakko tilata en ole löytänyt. Miten siellä ruudun toisella puolella eli oletko tehnyt alelöytöjä? Jos olet niin mitä on tarttunut mukaan? Minulla alkaa toiseksi viimeinen viikko ennen kesälomaa joten vielä pitäisi vähän aikaa jaksaa ahertaa.

Hyvää uutta viikkoa kaikille! 



kesäkuuta 29, 2024

Tuplakupla - miksi tyytyä yhteen? - railakas farssikomedia Krapin kesäteatterissa










Yhteistyössä Keski-Uudenmaan Teatterin kanssa / lippu esitykseen saatu 

Kesääni kuuluu valoisten öiden, järvellä soutelun, grillaamisen, mansikoiden ja saunan lisäksi aivan ehdottomasti myös kesäteatteri! Olen tottunut jo kouluikäisenä vierailemaan kesäisin vanhempieni kanssa mm. Taaborin kesäteatterissa Nurmijärvellä ja Vihdin kesäteatterissa, jonka näytelmä "Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen" teki aikoinaan vaikutuksen minuun. 

Myös Tampereen Pyynikin kesäteatterin pyörivä katsomorakenne oli lapsena iso ja erikoinen kokemus! Minua jännitti odottaa milloin katsomo lähtee kääntymään uuteen kohtaukseen.

Keski-Uudenmaan kesäteatteri aloitti puolestaan toimintansa Krapin pihapiirissä vuonna 2002. Marjon matka on nyt aikuisiällä vienyt useamman kerran KUTin kesäteatteriin ja mieleen ovat jääneet erityisesti seuraavat kesänäytelmät: Pokka pitää 2018, Tankki täyteen 2 - maallamuuttajat 2019 ja Täydelliset häät 2023. Hulvattomia komedioita kaikki joten nauraa on saanut ihan vatsa kippurassa. 


Kesän 2024 kesänäytelmän Tuplakupla kävin katsomassa 6.kesäkuuta ensi-illassa. Pakko myöntää, että tästä farssikomediassa ei puolestaan puuttunut vauhtia eikä vaarallisia tilanteita vaikka tapahtumat keskittyivät todella tyylikkään upeasti lavastettuun koti-interiööriin, jossa asuu nainen vuorotellen kahden miehen kanssa. 

Saattaa kuulostaa sekavalta mutta ei mennä vielä asioiden esille. Kaikki saadaan toimimaan kun luodaan aikataulu ja sovitaan asioista vai toimiiko se kuitenkaan aikuisten oikeasti...





Krapin kesäteatterin tämän kesän farssikomedia on nimeltään Tuplakupla. Näytelmä pohjautuu englantilaisten John Chapmanin ja Dave Freemanin komediaan Key for Two, jonka suomennoksen on tehnyt Ilkka Korhonen. Railakas farssikomedia Tuplakopla antaa todella kyytiä meidän periteisille parisuhdenormeille. Hantta on nainen, joka piupaut välittää perinteisestä avioliitosta ja yhden miehen kanssa asumisesta. 

Hantta nimittäin elää kahden eri miehen Ressun ja Ollin kanssa tuplakuplassa vuoropäivinä. Järjestelyhän on ihan täydellinen koska molemmat salarakkaat myös rahoittavat Hanttaa. Tosin tarkkana pitää olla etteivät miekkoset saa tietää toisistaan ja toisaalta miesten vaimoille ei Hantta rakastajattarena saa missään kohtaa paljastua. 




Minna Kivelä / Anne ja Ilona Pukkila / Hantta , kuva Tuomas Scholz

Hantan "kiireiseen arjen pyörittämiseen" ja epäsovinnaiseen sinkkuelämään tulee kuitenkin vähän  mutkia matkaan kun vanha hyvä ystävä Anne tupsahtaa hänen ovensa taakse. Anne on jättänyt juopottelevan eläinlääkärimiehensä ja paennut onnetonta avioliittoaan pois Pohjanmaalta pääkaupunkiseudulle. Hantta joutuu tietysti kertomaan mutkikkaista järjestelyistään parisuhderintamalla Annelle koska he ovat nyt tilanteessa, jossa miehiä tulee ja menee kuin tavaratalon pyöröovista ruuhka-aikaan. 




Mikko Virtanen / Hessu ja Ilona Pukkila / Hantta, kuva Tuomas Scholz

Molemmille miehille Hantta syöttää myös tarinaa äidistään, jota hän käyttää alibinaan kun miesten tapaamisehdotukset alkavat liikaa kiristää elämää. Valheiden verkko kasvaa suunnattomaan mittakaavaan ja välillä tuntuu siltä, että asiat vain mutkistuvat mutkistumistaan kun paikalle saapuu myös monia muita ei-toivottuja vieraita. 

Farssikomedian loppupuolella myös Hessun ja Ollin vaimot tupsahtavat Hantan asuntoon, joka muuttuu lennossa "sairaalaksi". Peitetarinat tuntuvat kuitenkin uppoavat kuin veitsi kuumaan voihin ja aina selvitään hilkulla kiusallisista tilanteista. 



Ilona Pukkila / Hantta ja Eero Ojala Olli, kuva Tuomas Scholz

Krapin näyttömällä nähdään tänä kesänä monta uutta kasvoa viettien, valheiden ja väärinkäsityksen pyörteissä. Hantan roolissa nähdään Ilona Pukkila ja Annea esittää Minna Kivelä. Kaksoiselämää viettävät miehet Hessu / Mikko Virtanen ja Olli / Eero Ojala piipahtavat vuorotellen näyttämöllä Hantan seurassa ja törmäävät toki myös toisiinsa farssikomedian edetessä. Puolisoiden roolissa ovat Kalle Tahkolahti / Tapsa sekä Ulla Virtanen / Martta ja Anu Uhlenius / Minni. 




Ulla Virtanen / Martta ja Kalle Tahkolahti / Tapsa, kuva Tuomas Scholz

"Tuplakupla leikittelee sovinnaisuuden rajoilla. Se tuulettaa myös farssiperinnettä ja erottuu edukseen muun muassa siinä, että nyt pelataan naisten ehdoilla." ohjaaja Jukka Keinonen




Eero Ojala /  Olli ja Anu Uhlenius / Minni, kuva Tuomas Scholz



Kuva Tuomas Scholz

Hulvattoman farssikomedian on sovittanut ja ohjannut Jukka Keinonen, joka vierailee ensimmäistä kertaa Krapin kesäteatterissa. Keinonen on ohjannut uransa aikana paljon komedioita ja musikaaleja. 

Ihan mieletön lavastus on Ia Ensterän ja ihastuin sekä värien käyttöön että upean tyylikkääseen lavastukseen. Olenkin seikkaillut netin uumenissa etsien lisätietoa Ensterän töistä. 

Puvut ovat Sinikka Zannonin käsialaa. Äänisuunnittelusta vastaa Olli Tamminen.  






Yleisö piti ja taputukset tuntuivat jatkuvat loppumattomiin. Tässä farssikomediassa sai nauraa ihan koko ajan ja näyttelijät selvisivät sekavista tilanteista onnelliseen loppukohtaukseen. Ylläolevat kuvat olen napsinut näytöksen loputtua. Ehdottomasti vahva suosi mennä katsomaan ja nauttimaan KUTin Tuplakuplasta tänä kesänä. Tästä löytyy aikataulu näytöksille. Heinäkuun alussa on parin viikon tauko mutta sitten taas jatketaan "sata lasissa kesäilottelua farssikomedian hengessä"

Kiitos Krapin kesäteatteri hulvattomasta esityksestä ja viihdyttävästä teatterinautinnosta ♥♥♥ 







kesäkuuta 20, 2024

Vuoden pisin päivä eli kesäpäivänseisaus on tänään

 

Tänään torstaina 20.kesäkuuta on vuoden pisin päivä! Helsingissä päivän pituus 18 tuntia ja 57 minuuttia kun taas Oulussa vastaavasti 22 tuntia 4 minuuttia. Pohjoisimmassa Suomessa aurinko ei laske lainkaan. Yötön yö on alkanut maamme pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa jo 16.toukokuuta ja jatkuu aina heinäkuun 29. päivään saakka. 

Aurinko on horisontin yläpuolella peräti 74 päivän ajan eli yhtäjaksoisesti runsaat kaksi kuukautta. Jos Lapin valoisuus on ihmeellistä ulkomailta Suomeen matkanneelle turistille on se sitä myös meille suomalaisille. Muistan lapsuuden Lapin reissuissa ettei iltaisin oikein millään tullut uni silmään kun taivaalta paistoi aurinko. 

Suomessa yöttömän yön raja kulkee Kemi-Kuusamo -linjan pohjoispuolella mutta koko maassa on kesällä kyllä ajanjakso, jolloin yöt ovat valoisia. Yötön yö eli polaaripäivä on alkanut kun aurinko ei laske horisontin alapuolelle kahteen kuukauteen. Tämä luonnonilmiö johtuu maapallon pyörimisakselin kaltevuudesta auringon kiertorataan nähden. Yötön yö esiintyy vain napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. 

Etelä-Suomessa saamme nauttia valoisista kesäöistä noin kahden ja puolen kuukauden ajan mikä on kyllä ihan luksusta. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan seuraava pimeä on nimittäin vasta 1.elokuuta. Jippii!!!!

Voisi melkein todeta, että yötön yö tai siis keskiyön aurinko on pohjoisilla leveysasteilla asuvien etuoikeus. Se heille suotakoon sillä rankan talven jälkeen Lapin kesä alkaa ihan arvaamatta kun luonto siirtyy talvesta suveen melkoisella rytinällä. Neljän kesäkuukauden ajasta pitää nauttia täysin rinnoin koska Lapin kesä on kaunis mutta lyhyt. 

Pohjois-Suomessa osataankin ottaa ilo irti tästä ajanjaksosta ja keskiyön auringon kultaisesta kajosta. Yöttömässä yössä järjestetään juoksu- ja autokilpailuita, raveja, vaelluksia, melontaa, uintitapahtumia ja lukemattomia muita tapahtumia. Lapissa kesällä ei paljon ehditä nukkumaan!

Kuva: Iltalehti 21.6.2016 täysikuu, Schönenfeldt Saksa

Kesällä 2016 sattui harvinainen ilmiö eli päivänä kun oli kesäpäivänseisaus 21.kesäkuuta osui myös täysikuu. Ilmiö on todella harvinainen eli vastaava tapahtuma oli edellisen kerran koettu vuonna 1967. Kuvan täysikuu loisti poikkeuksellisen suurena ja oranssina juuri kesäpäivänseisauksen vuoksi. 

Koska aurinko oli tavanomaista korkeammalla ja kuu puolestaan tavanomaista matalammalla, kuu näytti tuona yönä poikkeuksellisen suurelta ja oranssilta. 



Yhdysvalloissa tuota kesäpäivänseisaus päivän täysikuuta kutsuttiin "strawberry mooniksi" eli siis mansikkakuuksi. Paikalliset uskovat, että kuun aloittaa mansikan uuden satokauden. Suomessa taas kesäpäivänseisaukseen liittyy enemmän uskomuksia kun sen aikana olleeseen täysikuuhun. 

Vanhan kansan uskomusten mukaan päivänseisaukseen liittyy rauhallinen työtahti. Päivän "seisoessa" ei sovi aloittaa mitään työtä, jonka pitäisi edistyä eikä mitään saanut myöskään istuttaa kasvamaan. 


Päivänseisauksesta alkaa myös tulevan satokauden menestyksen ja tyttöjen naimisiin pääsyn merkkien tarkkailu. Päivänseisauksen sekä myös tulevan juhannuksen kunniaksi on aina tehty lukemattomia erilaisia lemmentaikoja, jotta sulhanen ja tuleva aviomies varmasti löydetään. On katsottu kaivoon keskiyön aikaan jotta nähtäisiin tulevan sulhasen kasvot. 

Rohkeimmat ovat kierineet alasti kasteisella pellolla, jotta onni potkii rakkaudessa. Käen kukkumisten määrä on taas kertonut kuinka monta vuotta on tulevan puolisen löytämiseen. Kasvojen peseminen joenrannassa juhannusyönä auttoi näkemään tulevan puolison vastarannalla.




Kuva: Pixabay

Olen vuosia haaveillut siitä, että joskus olisi mielenkiintoista matkustaa Lontooseen tehdäkseen sieltä retki Stonehengen megaliittimuistomerkille juuri kesäpäivänseisauksena. Kesäkuun kolmannella viikolla muistomerkillä järjestetään nimittäin juhla, jolloin 20. ja 21. päivän välisenä aikana suuri joukko brittejä ja myös turisteja muista maista kokoontuu viettämään tätä maagista päivää. 

Vaikka Englannissa olen vieraillut en ole koskaan käynyt vielä Stonehengessä. Muistomerkki saa ihan erilaisen merkityksen kun siellä järjestetään tapahtuma päivinä, jotka ovat aikoinaan olleet tärkeitä muinaiselle maanviljelyskulttuurille. 



Kuva: Pexels 

Tapahtumassa vierailleet ovat kertoneet, että on maagista nähdä kun kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko nousee muistomerkin Korkokiven vasemmalta puolelta puolelta ja kulkee suoraan kalliokompleksin keskiakselin läpi. 

Stonehenge on mystinen pyhiinvaelluspaikka, joka kiinnostaa minua vaikka en olekaan new age -filosofian tai druisismin kannattaja. Tapahtuma on ymmärtääkseni todella suosittu ja kävijöitä on tuhansia. Tämä voisi olla sellainen "once in lifetime" elämys!



Huomenna on juhannusaatto ja siis liittyvä perinteet sekä juhlinta. Vaikka tänään on kesäpäivänseisaus ei todellakaan tarkoita sitä, että kesä olisi loppumassa. Päinvastoin! Juhannuksesta vasta alkaa kesälomakausi ja ei se päivän pituuskaan tästä vielä dramaattisesti muutu joten don't worry!





  Hyvää juhannusta kaikille!