Hyvää kansainvälistä naistenpäivää sinne ruutujen toiselle puolelle kaikille tasapuolisesti ♥ Ensimmäisen naistenpäivän vietosta 1909 on vierähtänyt jo yli sata vuotta. Päivän perusta kun luotiin jo helmikuussa 1909 kun Amerikan Yhdysvalloissa järjestettiin "Naisten päivä" vastalauseena New Yorkin tekstiilityöläisten laajamittaisiin lakkoihin. Ajatus naistenpäivän vietosta levisi nopeasti muuallekin maailmassa ja Euroopassa päivä otettiin ihan konkreettisesti käyttöön ensimmäisenä. Vuonna 1910 Tanskassa järjestettiin Kansainvälinen työssäkäyvien naisten konferenssi, jossa saksalainen sosialisti Clara Zetkin ehdotti, että kalenterivuodesta varattaisiin pysyvästi yksi päivä sille, että naiset saavat äänensä kuuluville.
Ensimmäistä kansainvälistä naistenpäivää vietettiin vuonna 1911 mutta vasta ensimmäisen maailmansodan aikana päiväksi valikoitui virallisesti sen nykyinen ajankohta eli maaliskuun 8.päivä. Yhdistyneet kansakunnat virallisti Kansainvälisen naistenpäivän vasta vuonna 1975 mikä on yllättävän myöhään minusta. Nykyään YK valitsee jokaiselle vuodelle oman huomiota kiinnitetään juuri tiettyyn nostettuun ongelmakohtaan. Tänä vuonna teemana on naisten oikeuksiin investoiminen kestävän kehityksen saavuttamiseksi.
Kansainvälisen naistenpäivän alkuperäinen tarkoitus ei ole siis saada vain kukkia, suklaata tai pikkulahja puolisolta, pomolta ja miespuoleiselta kollegalta. Toki kaikki em. on ihan mukavaa vastaanottaa naistenpäivän huomionosoituksena - wink wink! Päivän tosiasiallinen tarkoituksena on juhlia naisten taloudellisen, poliittisen ja sosiaalisen aseman kehittymistä ja kiinnittää huomiota siihen, mitä täytyy vielä tehdä, jotta sukupuolten välillä vallitsisi todellinen tasa-arvo. Kiitos YK:n päivän vietto on tulla vuosi vuodelta yhä suuremmaksi, kun lukuiset naiset ympäri maailmaa pysähtyvät pohtimaan omaa tilannettaan ja laatimaan suunnitelmia sen kohentamiseksi.
Suomalaisena naisena koen, että olen kiitollisuudenvelassa esiäideillemme, jotka ovat sitkeydellään ajaneet meidän naisten oikeuksia eteenpäin ja vaatineet naisille yhtäläisiä oikeuksia miesten kanssa. On ollut aika poikkeuksellista, että suomalaisella naisella on ollut yhtäläinen perintöoikeus miesten kanssa jo vuodesta 1878! Kun Suomi itsenäistyi saivat naiset jo tehdä ansiotyötä ilman aviomiehen suostumusta. Niin nurinkuriselta kuin se tuntuukin sitä ennen piti naisen saa suostumus aviomieheltään mikä tuntuu minusta nykynaisena on käsittämättömältä. Aviomies on ollut kuin holhoavan isän asemassa aikoinaan vaimolleen.
Suomessa naiset saivat myös kolmantena maana maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa äänioikeuden vaaleissa jo vuonna 1906. Ihan mieletöntä miten edistyksellinen Suomi on ollut vaikkei valtio ollut edes itsenäistynyt vielä tuolloin. Eduskunnassa ensimmäinen naisministeri nähtiin 1926 kun Miina Sillanpää nousi virkaan. Yhdeksänlapsisen köyhän torppariperheen tytär ei ollut kiertokoulun ja Forssan puuvillatehtaan koulun lisäksi muuten opiskellut.
Sillanpää muutti vain 18-vuotiaan Porvooseen piiaksi ja muutti samalla nimensä Vilhelmiina Riktigista Miina Sillanpääksi. Miina oli yksi yhdeksästoista Suomen ensimmäistä naiskansanedustajasta, jotka valittiin Eduskuntaan 1907. Sillanpää ehti toimi kansanedustajana kaikkiaan 38 vuotta ja oli myös keskeinen taustavaikutta Ensikotitoimintaa perustettaessa. Upea nainen!
Kului aikaa ennen kuin Suomessa oltiin valmiita valitsemaan nainen presidentiksi ja vasta vuonna 2000 Tarja Halonen sai kunnian olla 1. naispresidenttimme. Pääministeriksi ensimmäinen nainen pääsi Suomessa 2003 mutta valitettavasti paikan saanut Anneli Jäätteenmäki ehti olla virassaan vain 2003 huhtikuusta kesäkuuhun. Maamme kolmas naispääministeri Sanna Marin toimi pääministerinä 2019-2023. Marinin hallituksen toimikaudelle sattui äärimmäisen poikkeuksellinen koko maailmaan ravisuttanut koronaviruspandemia, Suomen Nato-jäsenhakemuksen jättäminen, sote-uudistus ja F-35-hävittäjien hankinta eli todella isoja asioita. Minun mielestäni Sanna selvisi maailman nuorimpana pääministerinä ja Suomen kaikkien aikojen nuorimpana pääministerinä hyvin pestistään!
Naisena en toki edelleenkään koe olevani taloudellisesti samalla viivalla miespuoleisten kollegojeni kanssa sillä meidän naisten euromme ei ole kuin 83 senttiä tai vähän enemmän riippuen laskentatavasta joten kyllä sitä korjattavaa sekä paranneltavaa vielä on tulevillekin sukupolville. Olen myös usein lyönyt pääni siihen kuuluisaan lasikattoon naisena vaikka Suomessa on nainen päässyt jo piispaksikin. Helsingin hiippakunnan Irja Askola (piispana 2010-2017) oli Suomen ensimmäinen naispiispa. Kirkon yleisestä kannasta poiketen hänet tunnetaan myös sukupuolineutraalin avioliittolain puolustajan.
Olen todella ylpeä siitä, että esiäitini ovat sitkeydellään ja sisulla vaatineet meille naisille vuosien saatossa yhtäläiset oikeudet miesten kanssa. Naisena saan äänestää vaaleissa, käydä töissä tai toimia yrittäjänä, voin opiskella ja valmistua ammattiin miesvaltaiselle alalle eikä minua saa sukupuoleni takia syrjiä työelämässä.
Haluan nostaa esille Minna Canthin, suomalaisen kirjailijan, lehtinaisen, liikenaisen ja yhteiskunnallisen vaikuttajan. Canth oli oman aikansa Suomessa merkittävä mielipidevaikuttaja ja eurooppalaisten aatteiden välittäjä. Minna Canth edisti naisten asemaa mm. tekemällä työtä tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantamiseksi.
Minna Canthin nuoruudessa yhteiskunta rajoitti tyttöjen koulutusmahdollisuuksia toisin kuin poikien. Minnan mieleen ei ollut se, että tyttö suorastaan varjeltiin liialta tiedolta. Tuntuu ihan absurdilta, että tuon ajan käsitysten mukaan naiset eivät olisi kestäneet pitkiä koulupäiviä tai suuria vaatimuksia ilman, että he olisivat sairastuneet hermoheikkouteen. Tyttöjen kouluviikon tunneista puolet olikin omistettu käsitöille, jotta tytöt eivät rasittuisi liikaa. Kiitos Minna Canthin me tytöt olemme myös saaneet myöhemmin tietoa sen pahemmin siitä rasittumatta ♥
Vaikka meillä Suomessa tasa-arvo asiat ovat melko hyvällä mallilla niin kaikkialla maailmassa niin ei ole. Ohessa YK sivuilta lainattu tilasto, joka kertoo karua kieltään.
- Maailmassa kuolee lähes 47 000 naista vaarallisen abortin seurauksena vuosittain.
- Yli 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut miehen tekemän fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään.
- Yli 50 prosentilla kaupungeissa asuvista naisista ja tytöistä puuttuu vähintään yksi seuraavista: puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto ja riittävä elintila.
- Naisten ansiot ovat Suomessa keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät. Maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia.
- Naisten osuus kansanedustajista on maailmanlaajuisesti vain noin neljännes.
Meidän naisten asema on hurjasti parantunut ja kehittynyt sadassa vuodessa mutta vielä on paljon tehtävääkin. Edelleen esim. aborttioikeutta rajoitetaan monessa valtiossa maailman eikä kaikissa maissa naisten ole myöskään mahdollista toimia politiikassa samoin kuin miespuoleisen kollegansa. Naistenpäivää eivät kaikki naiset maailmalla saa myöskään viettää rauhassa. Ainakin Iranissa ja Egyptissä naisten kokoontumisia on hajotettu ja julkisia marsseja estetty.
Aina meitä naisia ei ehkä miesten ole ihan helppoa ymmärtää hormonimyrskyissämme joten lainaa taas jälleen kerran tähän loppuun tanskalaisen teologin, filosofin ja uskonnollisen kirjailijan Sören Kierkengaardin (1813-1855) sitaatin, jossa saattaa kyllä olla jotain pientä perääkin.
ihan mahtavaa lukea tällainen historiakattaus! Itselläni ei riitä mielenkiinto tehdä taustatyötä tällaisia tekstejä varten, mutta luen näitä mielläni. :) Kuuntelin juuri äänikirjasarjan joka sijoittuu 1890-1900 luvun vaihteeseen Norjassa. Naisten äänioikeus oli mainittu siinäkin - tai siis että sitä ei vielä ollut siellä. En itse kauheasti myöskään jaksa seurata politiikkaa, sen verran että äänioikeuttani olen kuitenkin käyttänyt aina. Ja vaikka Marinin hallitusta on kritisoitu paljon, niin en kyllä osaa keksiä, miten asiat olisi voitu hoitaa paremminja kuka ne olisi paremmin tehnyt sitten, esim korona-aikaan.
VastaaPoistaKiitos Petra ♥ Olen kirjoittanut aika monena vuotena Naistenpäivästä joten taustatyö on tehty jo vuosia sitten. Naisten asema ja oikeudet ovat aina kiinnostaneet minua joten siksi myös tietoja on kertynyt jonkin verran. Suomalaiselle naisella on ollut itse asiassa jo melko aikaisin aika itsenäinen rooli yhteiskunnassa kun hän ei ole enää ollut miehensä holhottava.
PoistaOlen samaa mieltä, että Marinin hallitus onnistui kyllä todella hyvin äärimmäisen vaikeista ja poikkeuksellisista ajoista. Pandemiaa ei Suomessa on vuosikymmeniin ollut eikä varsinkaan maailmanlaajuista. Seuraavaksi alkoi Ukrainana sota ja tilanne meidän itärajalla alkoi myös kiristymään. Marinin hallitus nautti luottamusta eikä sitä yritetty kaataa.
Ihana ja tärkeä kirjoitus! Kiitoksia, Marjo!
VastaaPoistaKiitos Nadine ♥ Naistenpäivä on paljon muuta kuin suklaata ja ruusuja. Maailmassa on paljon epäkohtia naisia kohtaan edelleen.
PoistaHyvää kansainvälistä naistenpäivää sinullekin! Kiitos, että jaat tämän syvällisen ja tärkeän katsauksen naisten asemaan ja saavutuksiin. On hienoa nähdä, miten esiäitimme ovat sitkeästi taistelleet naisten oikeuksien puolesta ja miten nämä taistelut ovat muokanneet maailmaa paremmaksi paikaksi meille kaikille. Samalla on tärkeää muistaa, että vaikka olemmekin saavuttaneet paljon, on vielä paljon työtä tehtävänä tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolesta, niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Toivotan kaikille naisille oikein ihanaa ja voimaannuttavaa naistenpäivää näin jälkikäteen! ♥️
VastaaPoistaKiitos Heidi ♥ Meillä Suomessa naisten asiat ovat yleismaailmallisesti hyvällä tasolla mutta toki sitä parannettavaa vielä meilläkin riittää kuten kirjoitit itsekin. Täytyy todellakin olla kiitollinen esiäideillemme, jotka ovat raivanneet tietä ja onhan Suomi maan ollut aika edistyksellinen antaessaan esimerkiksi äänioikeuden naisille kolmantena maana maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa äänioikeuden vaaleissa jo vuonna 1906. Emme olleet silloin edes vielä itsenäisiä. Kivaa kevään jatkoa ♥
PoistaItselle tämä naistenpäivä on ollut raskas. Sen enempää en jaksa nyt avata koko asiaa...
VastaaPoistaHalaus Melissa ♥
PoistaMinulle tämä naistenpäivä on ollut todella hankala. En sen enempää tässä kerro miksi, mutta se on ollut.
VastaaPoistaToivottavasti kaikki asiat ovat kääntyneet parempaan suuntaan ♥
Poista