maaliskuuta 29, 2024

Cajsan Helmi avautui historiallisessa Ravintola Kaisaniemessä

 






Vuonna 2021 uutisoitiin, että porvoolainen yrittäjä Airi Kallio oli ostanut historiallisen Ravintola Kaisaniemen Helsingin kaupungilta. Uutinen sai minut hymyilemään leveästi sillä Ravintola Kaisaniemi oli sulkenut lopullisesti ovensa jo 2019 ja legendaarinen rakennus seisoi surullisen hylättynä Kaisaniemen puistossa junaratojen vieressä. Ravintola Kaisaniemi oli tätä ennen ollut vanhin yhtäjaksoisesti samalla paikalla toiminut ravintola Suomessa. 

Ajattelin pelonsekaisin tuntein tarttuuko kukaan tuohon tarjolla olevaan helmeen, jonka itse Carl Ludwig Engel oli aikoinaan suunnitellut. Onneksi porvoolainen Airi Kallio tuli ja pelasti Kaisaniemen, jossa aikoinaan iltaa olivat istuneet mm. Eino Leino, J.L. Runeberg, Z. Topelius ja Jean Sibelius. Myös Mannerheim oli ravintolan kanta-asiakas, jolla oli ihan oma sala-ovikin käytössä tullessaan ravintolaan. 



Turusta Helsinkiin muuttanut Catharina "Cajsa" Wahllund (1771-1843) perusti puistoon jo vuonna 1827 pienen kahvikioskin. Helsingin kaupunki vuokrasi hänelle 1837 oikeuden 15 vuodeksi harjoittaa ravintolatoimintaa puistossa. Kaksi vuotta myöhemmin 1839 valmistui ravintola Sjöpaviljongen (myöhemmin Ravintola Kaisaniemi), josta tuli heti suosittu ylioppilaiden suosima paikka puistossa. Cajsa antoi jopa nimensä koko puistoalueelle, jota alettiin kutsua Kaisaniemen puistoksi. 

Kaisaniemen ravintola 1900-luvun alussa, kuvaaja tuntematon, kuva: Finna Hgin kaupungin museo



Cajsa Wahllundin muotokuva Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa. / Ravintoloita restauroiva Airi Kallio, kuva: Avecmedia, Instagram

Wahllundilla oli myös vaikutusta ylioppilaiden vapunviettoon liittyvien traditioiden syntyyn. Turun akatemiassa vappua oli vietetty jo 1700-luvulla, jolloin kevään tuloa oltiin juhlistettu laululla. Venäjän keisari kuitenkin kielsi vanhat kevätjuhlat 1820-luvulla. Helsinkiin muuttaneet yliopiston ylioppilaat olivat ovelia ja he alkoivat kokoontumaan 1.toukokuuta Kaisaniemen puistoon juhlistamaan Catharina Wahllundin syntymäpäivää. Wahllundin on sanottu myös kehittäneen suomalaisen tippaleivän, joiden myynnin hän aloitti 1830-luvulla. 




Cajsan kahvilassa on hauskasti esillä vanhoja vaatteita eri aikakausilta. 




Ravintola Kaisaniemeä laajennettiin vuosien kuluessa ja alkuperäisessä asussaan Kaisaniemi ei enää ole. 1920-luvulla sali sai nykyisen pyöreän muodon. 1980-luvulla terassia puolestaan laajennettiin, jolloin ravintolan sisään jäi kasvamaan aito puu. Tällä hetkellä restauroinnin jälkeen puu on saatu kokonaan ulos itse ravintolatilasta. / Piirustus Finna Helsingin kaupunginmuseo.

Cajsa Wahllund ei valitettavasti ehtinyt nauttia ravintolatoiminnan pyörittämistä pitkään sillä hän kuoli jo vuonna 1843. Ylioppilaat surivat rakasta Cajsa-mamsellia, joka äidillisesti oli tarjonnut rahattomille opiskelijoille aterioita hyvinkin pitkällä luotolla. Ravintolaa jatkoi Wahllundin ottotytär Emilie Myhrman ja myöhemmin Charlotta Söderberg yli 50 vuoden ajan. Viimeinen ravintolaa pitänyt ravintoloitsija teki konkurssin 2019 ja sen jälkeen ravintola oli tyhjillään. 






On ollut äärimmäisen mielenkiintoista seurata lehdistä ja netistä kuinka ravintolan restaurointiprojekti on edistynyt. Useista seinistä on löytynyt vuosien saatosta monia tapetti kuoseja päällekkäin. Marsalkka Mannerheim on omassa kabinetissaan kestinnyt opiskelutovereita. Salaovi, joka johtaa huoneesta keittiöön on pitänyt huolen siitä, että Mannerheim on voinut liikkua matalalla profiililla. Kabinetista löytyy myös syvänvihreä taiteilija Louis Sparren piirtämä ja Porvoon Iiris-tehtaan valmistama upea kakluuniuuni. 















Ravintolasalissa on esillä eri aikakausien vaatteita pitkän historian ajalta ravintolassa. 






Katseeni nauliutui rotundan näyttävän kokoiseen kattomaalaukseen täynnä taivaansinen pilviä ja koko komeuden kruunasi valtava kristallikruunu. Maalauksessa on mukana sen tehneen ranskalaisen maalarin omakuva eli tuo pieni hahmo vasemmalla kuvassa. Ravintola Kaisaniemen puoliympyrän muotoinen sali on vuonna 1929 rakennettu laajennusosa.  





Topelius-salin katto on myös upeasti entisöity. Tässä salissa Sakari Topelius piti väitöskaronkkansa. Kakluuni on rokokoota. 








Pientä ylellisyyttä on shampanjakärry, jolla henkilökunta kiertää salissa ja halukkailla on mahdollista ostaa lasillinen Taittingeria juhlistamaan vierailua upeasti restauroidussa Cajsan Helmessä. 







Cajsan Helmestä löytyy myös baarinurkkaus, jossa on käytetty punaista nahkaa sisustuksessa ja kontrastina seinät ovat ihan mustat. Katosta löytyy jännä hevosten täyttämää kattomaalaus. 






Tee, kahvi ja tarjottavat löytyvät baarin vierestä. Teelaatuja on todella monia ja siinä jonossa omaa vuoroa odottaessa oli valinnan vaikeutta kaikkien eri herkkujen kesken. 






Makeaa ja suolaistakin oli tarjolla sen kymmentä sorttia. Olisi tehnyt mieli ottaa vähän kaikkea ja ystävien kesken voikin hyvin vaihdella pöydässä makuelämyksiä jos haluaa vain maistaa jotain herkullisen näköistä. Tällä hetkellä tarjottavat tuodaan muualta Cajsan Helmeen koska keittiö vielä tainnut olla ihan valmis. Jatkossa toki kaikki tarjottavat valmistetaan Kaisaniemessä. Airi Kallio hallinoi myös Loviisan Kappelia ja Kahvi- ja Teehuone Helmeä Porvoossa






Sisääntuloaulassa on ystävällinen huomautus siitä ettei juuri kunnostetulle vanhalle parketille sovi mennä nastakengät tai siis Icebugit jalassa. Nastakenkiä tarvitaan meidän talvessamme mutta ne voi hyvin riisua tai vaihtaa toisiin jalkineisiin kun menee arvokkaille vanhoille puulattioille tassuttelemaan.  

Kun lähestyy Cajsan Helmeä tuntuu siltä, että puistoon olisi pudonnut joku pommi sillä kaikki rakennuksen ympärillä on työmaata. Helsingin kaupungilla on menossa mittava Kaisaniemen puiston perusparannus, joten malttia - kyllä tästä vielä päästään eroon jossain vaiheessa kun puisto alkaa valmistumaan.



Vahva suositus Cajsan Helmelle, joka tarjoaa äärimmäisen herkullista tarjottavaa ja itse ympäristö on pieteetillä korjattu ja nostettu taas uuteen loistoonsa. Koska kahvila on tammikuussa avannut ovensa siellä saattaa ajasta riippuen olla myös ruuhkaa. Maltti on valttia ja ihan varmasti kaikki pääsevät tänne tutustumaan. Parkkipaikalle on vähän vaikea päästä kun kaupunki on myllännyt ympäristö tehdessään puiston perusparannusta. Jatkossa remontti etenee pihalle ja myös kesäterassille kun ilmat tästä lämpenevät. 

Käykää ihmeessä kokemassa tämä äärimmäisen hieno ja mieleen jäävä elämys Suomen vanhimmassa ravintolassa/kahvilassa.  




10 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina ♥ On upeaa, että tälle ravintolalle löytyi ostaja Airi Kallio, joka on itse restaurointimaalarimestari. On myös hieno kulttuuriteko, että vanhoja rakennuksia säilytetään. Kun kaupungilla ei varoja löydy niin onneksi löytyy yksityisiä, jotka tarjoavat auttavaa kättä ja ryhtyvät toimeen ♥

      Poista
  2. Todellakin ihanasti entisöity! Pitää käydä katsomassa seuraavalla Hensingin-reissullamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ♥ Itse surin sitä ettei Helsingin kaupunki kiinteistön omistajana tarttunut toimeen mutta rahaa ei kuulemma löytynyt. Onneksi löytyi Airi Kallio!

      Poista
  3. Olen ollut ravintola Kaisaniemessä muistaakseni vain kerran, Martelan pikkujouluissa. Taidettiin varmaan molemmat olla siellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä muistit aivan oikein eli samoissa pikkujouluissa olemme olleet ♥ Minä olen ollut Ravintola Kaisaniemessä senkin jälkeen jossain pippaloissa, jotka muistaakseni nekin olivat pikkujoulut. Ihan varmaan en ole eli saattoivat olla jotkut muutkin bakkanaalit. Muistan sen, että Kaisaniemestä oli puiston läpi vähän ikävä kävellä yksin asemalle mutta selvisin matkasta. Muistin moni yksityiskohtia paikasta, joista osa oli tallellakin mutta paljon oli ajan saatossa muuttunut tai minä olen ne vain unohtanut.

      Poista
  4. Upeasti on paikkaa entisöity. Muistan käyneeni Kaisaniemessä pikkutyttönä isovanhempien kanssa kun he asuivat Kalliossa Linjoilla. Oli vappupäivä ja sain punaista limonadia sekä ilmapallon puiston pallokauppiaalta. Ilmapalloa säilytin monta viikkoa ja toivon sen kestävän ikuisesti. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Sinikka. Tule ihmeessä pistäytymään nyt restauroidussa Cajsan Helmessä kun vierailette pojan luona. Tunnelmallinen ja herkullinen kahvila. Mukavaa pääsiäistä 🐤

      Poista
  5. Hienot kuvat! Ystäväni on pyytänyt minua tuonne kanssaan, mutta emme ole vielä saaneet sovittua päivää. Aion ehdottomasti käydä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Toivotaan, että löydätte yhteistä aikaa ja pääsette kahvittelemaan tai juomaan teetä Cajsan Helmeen. Upea paikka ja mieletön teko kunnostaa tämä historiallinen rakennus näin upeasti!

      Poista

Template designed by Rainy Day