Tänä jouluna meillä vihdoin on oma enkelikello ♥ Olen jo vuosia haaveillut siitä suloisen helisevästä äänestä, jonka perinteinen enkelikello saa aikaa kun kynttilöiden liekit lämmittävät sitä. Mummolassa ja lapsuudenkodissani oli molemmissa enkelikellot, jotka otettiin aina jouluna esille ja kasattiin huolellisesti. Muistan, että kotona tuli melkein riita veljeni kanssa siitä kumpi meistä saisi koota kellon. Nyt Blackweekin aikana huomasin netissä, että ruotsalaisella Nordic Nestiltä on tarjouksessa enkelikello, joten siinä sitten onnistuneesti klikkailin tilauksen itselleni. Meidän sisustukseen sopii ehdottomasti paremmin hopeanvärinen enkelikello ja juuri sellainen löytyikin.
Vaikka meidän enkelikello ei ole rakenteeltaan ihan samanlainen kuin aiemmat kokoamani kellot tuli tämänkin kasaus ihan selkärangasta. Onhan tässä oman elämän aikana ehtinyt aika monta joulun juhlistamista kokea ja myös enkelikelloa kasattua. Oli pakko myös välittömästi laittaa kynttilöihin tuli jotta kuulin sen suloisen kilkatuksen lapsuudesta. Mieleen tulvahti muistoja myös Fazer Parhaat karkeista, joita isovanhemmilla oli aina jouluna muiden herkkujen lisäksi. Muistan, että meillä oli veljeni kanssa todella tarkasti määritelty missä järjestyksessä karkkeja syödään. Kiss-Kiss -kissakaramelli oli yksi pussin makeisista ja oma suosikkini. Yritin myös aina kalastella pussista Jääkarhu-karkkia tai Rex nimistä makeista. Jos haluat lukea Fazerin parhaista lisää makumuistojani niin klikkaa postaukseen "Makumuistoista vuosikymmenten takaa ja edelleen maistuvia".
Enkelikellon äänestä tuli myös hyvin jouluinen fiilis vaikka meillä kotona ei vielä joulusta juurikaan olen mitään merkkejä. Kynttilöitä toki sytytämme iltaisin luomaan tunnelmaa mutta ainoastaan joulukalenterit ja yksi tonttu ovat esillä vasta tässä vaiheessa. Meillehän joulu aina tulee vasta hyvin lähellä jouluaattoa siinä Tuomaan päivän korvilla. "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi" sanoo jo vanha suomalainen sananlasku.
Kollaasin kuvat saksalaisista joulupyramideista lainattu netistä.
Enkelikelloilla on takanaan jo yli 100 vuoden mittainen historia. Itse luulin, että enkelikello on ruotsalaisten keksimä mutta olin väärässä. Enkelikellojen isänä pidetään saksalaista Walter Stockia, jolla oli tinaleluihin erikoistunut yritys Adrian & Stock jo 1900-luvun alussa. Stock ei itse asiassa ole kuitenkaan enkelikellon keksijä vaan kellojen esikuvana pidetään saksalaiseen jouluperinteeseen kuuluvia joulupyramideja.
Adrian & Stock ensimmäiset enkelikellot olivat paljon raskastekoisempia kuin nykyiset. Joihinkin enkelikello malleihin oli lisätty myös jouluseimi. Tuotekehitys muutti kelloja kuitenkin ajan kuluessa paljon kevyemmiksi ja pienemmiksi. Kuvat on lainattu netistä.
Stock kuitenkin ensimmäisenä patentoi nämä enkelikelloiksi (Engel Weichnachts-Geläut) nimeämänsä joulukoristeet, niiden keskeisen toimintaperiaatteen ja osat. Stock hankki ensimmäiseksi patentin tuotteelle kotimaassaan Saksassa. Viisaana miehenä turvatakseen markkinat myös Atlantin toisella puolella Stock hankki vuonna 1907 patentin myös Yhdysvalloissa.
Jännä juttu on se, että vielä tänäkin päivänä ensimmäisessä enkelikellon patentissa kuvatut keskeiset ominaisuudet ovat edelleen tismalleen samanlaisia kuin yli sata vuotta sitten. Kynttilöiden lämpö pyörittää pientä turbiini, joka puolestaan pyörittää leijuvia enkelihahmoja, ja näihin kiinnitetyt kellonkielet soittavat pieniä kelloja. Totta kai huipulla on edelleen alkuperäinen trumpettia soittava enkeli. Koriste mahtuu pieneen tilaa ja se on purettavissa joulusesongin jälkeen. Nerokasta!4
Ruotsalainen vintage enkelikello, kuva Etzy.
Ennen 2.maailmansotaa valmistetut enkelikellot tulivat pääosin Saksasta. Sota pysäytti enkelikellon viennin ja kotimaisen kysynnän. Tähän samaan aikaan myös Adrian & Stockin patentti raukesi joten markkina avautui vihdoin myös muille toimijoille. Ruotsalaiset valmistajat alkoivatkin innolla vallata markkinaa. Ruotsalaisen enkelikellon keksijänä pidetään Erik Bobergia, joka aloitti adventtikynttelikköjen valmistaminen jo vuonna 1946. Samalla hän myös kehitteli ideaa kynttilöiden avulla pyörivästä enkelikellosta.
Ruotsalainen vintage enkelikello, Etzy.
Esikuvana ruotsalaisilla oli alun perin 1920-luvun Saksassa valmistetut enkelikellot. Kellon koristeen rakennetta päätettiin kuitenkin uudistaa eli osat vähenivät, yksityiskohdat ja ulkoasu yksinkertaistuivat. Suuri muutos oli myös sekä, että tinasta valmistusmateriaalina luovuttiin ja kellot valmistettiin messingistä. Kellon enkelien ulkomuotoon ei koskettu eli ne olivat edelleen leijuvia enkeleitä pompadour-kampauksineen. Ruotsalaisista kelloista tuli todella suosittuja ja niitä toimitettiin myös valtavia määriä Yhdysvaltoihin.
Ruotsalainen vintage enkelikello, Etzy.
Meillä Suomessa "vahakynttilöillä liikkuvia Enkelien joulukelloja" mainostettiin 1909 Hämetär-lehdessä. Myös meidän oma kotimainen Weiste Oy valmisti pöytämallisia enkelikello vuodesta 1955 aina 1960-luvun loppuun asti.
Weisteen 50-luvulla valmistettu enkelikello, kuva lainattu Tonttumuseon sivuilta.
Ennen kuin aloitin kirjoittamaan tätä postausta kyselin muutamalta ystävältäni minkälaisia muistoja heillä on enkelikelloista. Oli jännä kuulla, että myös ystäväni mielsivät enkelikellot yhteenkuuluviksi isovanhempiin ja jouluun heidän kanssaan. Enkelikellot toivat mieleen monia hauskoja muistoja vuosien varrelta. Hyvin yksinkertainen mutta samalla nerokkaan toimiva enkelikello on kyllä edelleen tuote, joka tuntuu "lapsuudesta tutulta" ja se halutaan myös oman kodin joulunviettoon.
Onko sinulla muistoja tai muistikuvia enkelikellosta? Voit kirjoittaa kommenttikenttää muistoja.
teksti
Enkelikello kuuluu jouluun. On aina kuulunut. Ainut harmituksen aihe ainakin itselläni on, että kynttilöiden palaessa metalli tummuu. Enkä ole niitä puhtaaksi saanut.
VastaaPoistaKiva kuulla, että sinulla on myös enkelikello. Onko sinun kellosi messinkiä? Vai jotain toista ainetta? Lapsuuden kodissani meillä oli messinkinen enkelikello ja puhdistettiin aina joulun jälkeen. Mielestäni äiti käytti jotain messingin puhdistusainetta. Googlasin juuri, että messinkiä voi puhdistaa messinkiä voidaan puhdistaa seoksella, jossa on puoli litraa etikkaa ja siihen liotettuna ruokalusikallinen suolaa. Tai sitten sitä voi myös hangata sitruunalla ja suolalla. Tässä linkki ohjeeseen. https://www.hs.fi/kuluttaja/art-2000004741889.html
Poista