Jouluviikon maanantain kunniaksi teimme Mimmin kanssa pienen retken Karhusaareen. Vietän viimeistä kesälomaviikkoani ja valmistaudun siis samalla jouluaattoon tekemällä kotona jouluisia puuhia. Välillä on kuitenkin hyvä lähteä ulkoilemaan jotta puhtia riittää sitten taas kotihommille. Karhusaarella on mielenkiintoinen historia, johon liittyy Sinebrychoffin suku mutta myös itse alue on kiinnostava.
"Nykyään Karhusaaren huvila alueineen kuuluu Uudenmaan maakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin ja niin huvila, kuin talousrakennuksetkin ovat suojeltuja, kuten myös alueelta löytyvät Krimin sodan aikaiset muinaismuistomerkit sekä luonnontilassa oleva niityt." espoo.fi.fi/liikunta-ja-luonto
Entisessä Hevosmiehentalossa valot paloivat yläkerroksessa, josta löytyvät Pro Karhusaaren tilat ja kahden taiteilijan työtilat. Aikoinaan palveluskunta on asunut talon yläkerrassa ja kellarikerroksessa on ollut suuri leivintupa, pesutupa, mankelihuone, perunakellari ja viinikellari.
Karhusaaressa sijaitsee Sinebrychoffin upea huvila, joka juuri tällä hetkellä on rakennustelineiden alla remontoitavana. Karhusaaren huvilan päärakennus tarvitsikin todella kipeästi korjausta sekä rakennuksen ulkopuolen ja ulkoseinärakenteen peruskorjausta sekä tarvittavia korjauksia myös vesikatolla. Em. oli äärimmäisen tärkeitä rakennuksen pysymiseksi kunnossa. Huvilan korjaaminen sai laajaa kannatusta meillä Espoossa ja kuntalaisaloite keräsikin liki 6000 nimeä puoltamaan korjausta. Upea juttu, että kuntalaisaloite meni läpi!
Tässä rakennus kuvattuna Länsiväylä lehdessä pari vuotta sitten. Nyt se on vielä paketissa jonkin aikaa ennen remontin valmistumista.
Karhusaaren maisemissa ovat vaikuttaneet aikoinaan venäläinen Sinebrychoffin kauppiassuku, joka yli 200 vuotta sitten perusti Pohjoismaiden vanhimman panimon ja Suomen vanhimman elintarvikealan yrityksen. Suku osti itselleen tontin silloisen Helsingin ulkopuolelta ja oluenvalmistus alkoi 1820-luvun lopussa siellä eli siis nykyisellä Bulevardilla Hietalahdentorin kupeessa. Panimorakennukset on ajan saatossa muutettu asumis- ja toimistokäyttöön jo vuosia sitten. Panimosta alueella muistuttavat alueella oleva panimo hevosten talli ja Sinebrychoffin museo, joka oli suvun vanha asuinrakennus aikoinaan.
Tässä Sinebrychoffin hevoset Ludvig ja Frederik joulukadun avajaisissa 2018.
Sinebrychoffin panimon perustajan Paul Sinebrychoff vanhemman (1799-1883) ja Anna Sinebrychoffin (1830-1904) vanhimmalle pojalle Nicholakselle (1856-1896), ja hänen vaimolleen Annalle (1854-1944) erotettiin Hagalundin kartanon maista oma merenrantapalsta. Palstaan kuuluivat Karhusaari, Hanasaari ja Fröknarne-luodot. Kauppaneuvos Nicolas Sinebrychoff rakennutti palstalleen upean huvilapalatsin maatiloineen. Päärakennus valmistui 1892 ja sitä kutsuttiin Sinebrychoffin huvilaksi, Karhusaaren huvilaksi ja Koffin huvilaksi. Nicolaksen hyvä ystävä, vapaaherra ja arkkitehti Karl August Wrede suunnitteli talon, joka on saanut selkeästi vaikutteita italialaisista renessanssihuviloista.
Kuvassa Nicholas ja Anna Sinebrychoff kuvattuna 1879. Valokuva Foto Nyblin.
Nicolas ja Anna Sinebrychoff saivat vain yhden tyttären kirjailija Olga "Olly" Sinebrychoffin, joka myöhemmin avioitui insinööri Uno Donnerin kanssa. Yritin etsiä Ollysta kuvia pikkutyttönä löytämättä yhtään mutta tässä Olly on varmaan parikymppisenä nuorena naisena.
Olga "Olly" Sinebrychoff vietti aikaa lapsuudessaan paljon Karhusaaressa ja sieltä löytyykin hänen entinen leikkimökkinsä, joka on nyt joulun kunniaksi muutettu nallekodiksi. Huomasin jo marraskuussa, että Karhusaaren taidekeskuksen tuki ry etsi netin kautta nalleja luovutettavaksi Ollyn entiseen leikkimökkiin Sinebrychoffin kaupunkimaatilalle Karhusaaren huvilan viereen. Mökki käsittää vain yli sata vuotta vanhan tuvan ja yhtä pienen kamarin eli tilaa on juuri riittävästi nalleille.
Taustalla Hevosmiehen talo ja etualalla Ollyn pienenpieni leikkimökki, jonka ovat nyt vallanneet lukuisat nallet.
Nyt Ollyn leikkimökin ikkunoista voi loppiaiseen saakka kurkkia mitä kaikkea nallet puuhailevatkaan leikkimökissä. Leikkimökkiin ei siis pääse sisälle vaan ikkunoista kuristellaan mökkiin. Aivan hurmaava leikkimökki, jossa nallet kahvittelevat ja viettävä joulukuusen kanssa jouluaan pöytien ääressä.
Leikkimökki rakennettiin kun vanhempiensa ainoa lapsia Olga Maria eli Olly oli 11-vuotias. Mökin sisällä on alun perin ollut kamiina ja uuni, jotka näkyvät myös minun valokuvissani. Seinillä on alkuperäiset pinkopahvit, joihin on maalattu ajan hengen mukaisia koristemaalauksia. Kyllä tässä leikkimökissä on ollut varmasti mukavaa pienen tytön tarjoilla vaikka nukeilleen kahvia ja leivoksia.
"Ollyn leikkimökin nallejoulun toteuttivat Museo Leikki ja KARTTU Karhusaaren taidekeskuksen tuki ry lasten ja lastenmielisten ulkoilijoiden iloksi. Kiitämme sydämellisesti joulumielisiä mahdollistajia ja tukijoitamme: nallelahjoittajia, Espoon kaupunkia, KAMU Espoon kaupunginmuseota ja huvilan urakoitsijaa ATL-Rakennushuolto Oy:tä. atloy.fi"
Kuva: sannavihervuori.com
Pitääpä heti kommentoida kun vihdoin pääsin postaussivulle. Onpa tosi hulppea ja kaunis tuo huvila ja nuo ihanat hevoset sopivat hienosti joulutunnelmaan.
VastaaPoistaAika komean kokoinen on leikkimökkikin. Ihana ajatus että sinne joulun ajaksi järjestettiin nallekutsut.
Siellä mantereella tuntuu joka puolella olevan mitä ihanimpia käyntikohteita jouluna ja muutenkin. No, se on ymmärrettävää, että kun asukasmäärät ovat moninkertaiset siihen verrattuna mitä täällä meillä, niin myös tapahtumia on paljon enemmän. Ollaan täälläkin kyllä päästy joulutunnelmaan onneksi.
Mukavaa "kesäloman" viimeistä viikkoa ja joulua sinulle<3
Onneksi pääset nyt kommentoimaan ja toivotaan ettei vika tule uudelleen. Sinebrychoffin huvila on todella upea ja myös eksoottinen kun edustaa italialaista renessanssia. Odotan mielenkiinnolla sen avautumista remontin jälkeen. Huvilalla oli aikoinaan myös pieni maatila talousrakennuksineen, joista useimmat ovat säilyneet. Osa rakennuksista, kuten laituri uimahuoneineen jäi Länsiväylän alle. Suomi Filmin Katariina ja Munkkiniemen kreivi vuodelta 1943 on kuvattu juuri tällä huvilalla.
PoistaSinebrychoffit olivat oman aikansa mahtisuku joten kyllä ainoan tyttären piti saada kunnon leikkimökki. Ollyn isä kuoli vain 40 vuotiaana ja hän jäi äitinsä kanssa kahdestaan. Muita lapsia perheessä ei ollut. Anna-äiti eli 90-vuotiaaksi. Olly tai siis Olga Maria Sinebrychoff ei itse koskaan saanut lapsia. Olly oli suomalainen kirjailija ja antroposofi eli hänen maailmankatsomuksensa perustui Rudolf Steinerin oppeihin.
Kyllähän täällä pääkaupunkiseudulla ja muuallakin Suomessa on ihan kiitettävästi erilaisia joulutapahtumia. Onneksi te siellä Ahvenanmaalla olette myös jo joulutunnelmissa.
Hyvää joulunodotusta myös sinulle ♥