On aika avata tämän vuoden "Joulukalenteri 24 luukkua" seuraavat luukut eli 5. - 7.joulukuuta. Joulukalenteri perinteeni on alkanut jo yli kymmenen vuotta sitten ja tämän vuoden joulukalenteri on jo kolmastoista, jonka olen väsännyt. Minähän rakastan joulua ja myös joulukalentereja. Tunnustaudun jouluttajaksi tai jouluhulluksi vaikka meidän joulu alkaakin vasta Tuomaan päivänä.
5.12.2023
Miksi ihmeessä me tuomme joulukuusen kotiin jouluksi?
Joulukuusen historia on huomattavasti lyhyempi kuin itse joulun vieton.
Jeesuksen syntymäjuhlaa on vietetty Roomassa jo 300-luvulla. Vasta
1500-1600 lukujen vaihteessa löytyy ensimmäisiä historiallisia tietoja
joulukuusesta Saksasta.
Joulukuusella on yhteys jo muinaisiin vihreyssymboleihin. Germaanisille
ja skandinaavisille heimolle kuusilla oli tärkeä merkitys kun he juhlivat
talvipäivänseisausta joulukuun lopussa. Jo muinaisessa Egyptissä, Kreikassa
ja Roomassa vuoden pimeimpänä aikana somistettiin vihreillä havuilla ja oksilla,
jotta seuraavasta satokaudesta tulisi hyvä.
Joulukuusen yleistymisestä voimme kiittää uskonpuhdistusta. Kun uudet opit
levisivät kansan keskuuteen kirkosta erkaantuneet protestantit aloitti
joulukuusi perinteen vastineeksi katolisen kirkon jouluseimelle.
Suomalaisiin porvariskoteihin joulukuusi ilmestyi 1800-luvulla. Talonpoikien
pirtteihin vasta vuosisadan loppupuolella ja yleistyi 1900-luvun alussa.
Kun tuvassa oli usein ahdasta saatettiin kuusi nostaa myös kattoon.
6.12.2023
Hyvää 106. itsenäisyyspäivää Suomelle ja kaikille meille suomalaisille! Perinteisesti tänään aamulla vedettiin juhlavasti salkoon siniristilippumme Tähtitorninmäellä. Itsenäisyys on meille suomalaisille iso asia. Korvaamattoman tärkeä ja arvokas. Sen merkitystä kannattaa korostaa varsinaisen itsenäisyyspäivän jälkeenkin. Itsenäisyys ei ole mitään sellaista, joka nostetaan kerran vuodessa jalustalle ja unohdetaan vuodenkierron 364 muuksi päiväksi. Suuri kiitos veteraaneille ja lotille siitä, että saamme elää nykyään vapaassa Suomessa ♥
7.12.2023
Kohta on aika taas kirjoittaa joulukortteja ja muistaa kiikuttaa ne postilaatikkoon viimeistään 13.12. Sen jälkeenkin toki ehtii mutta vähän isommalla postimerkillä varustettuna.
Joulukortit ovat muuten peräisin Englannista ja ensimmäinen 1000 kpl erä painettiin jo jouluna 1843. Joulukorteista tuli nopeasti suosittuja ja ne levisivät ympäri Eurooppaan.
Saksaa syntyi joulukortti teollisuutta jo 1860-luvulla.
Suomeenkin joulukortit löysivät tiensä ja vanhin meillä lähetetty joulukortti on vuodelta 1871. Kotimaista joulukortteja ei vielä painettu joten joulutervehdykset olivat saksalaisilla tai ruotsalaisella korteilla. Myös venäläisiä joulukortteja oli Suomessa. Ensin kortteja postittivat vain varakkaat ja kaupunkilaiset, mutta myöhemmin myös maaseudun asukkaat ja työväestö ottivat tavan omakseen.
Parhaimpina vuosina 1995-2009 joulukorttien määrä Suomessa on yli 50 miljoonaa korttia. Viime vuosina kortteja on postitettu 18 miljoona ennen joulua. Joulukortti perille on minusta ihana joten lähetän edelleen paperisia joulukortteja.
Söpöt kalenterikuvat ja mukavasti tietoa joulun tavoista :)
VastaaPoistaOlepa hyvä Rva Kepponen ♥ vähän erilainen joulukalenteri tänä vuonna.
PoistaJoulukuusi kuuluu meidänkin jouluperinteisiin, joko pienemmällä tai suuremmalla mittakaavalla, vähän fiiliksestä riippuen. Tänä vuonna joulukuusemme on tosin mikrokokonen, mahtuu hyvin koristaan ruokapöytää 😁
VastaaPoistahttps://viaperasperaadastra.com/2023/12/07/joulukalenteri-2023-luukku-7-joulukuusi/
Kiitos kun vinkkasit sinun joulukalenteriin. Meillä ei valitettavasti ole oikeaa joulukuusta nähty sen jälkeen kun koira tuli taloon.
Poista