lokakuuta 16, 2023

IT-Tohtorit onnistui palauttamaan hävinneet valokuvani

 

Kaupallinen yhteistyö IT-Tohtorit Oy:n kanssa

Olen aina pitänyt valokuvaamisesta ja myös ottanut paljon valokuvia. Hieman huvittuneena sitä muistelee niitä aikoja kun kamerat eivät olleet digitaalisia ja kuvan onnistuminen oli täysin sattuman varaista. Koska kuvattiin filmille, jossa oli tietty määrä ruutuja ottaa kuvia ei ns. "varmistuskuvia" juurikaan räpsitty. Oli aina jännää kun oli postittanut valokuvarullansa ja odotti saavansa paluupostissa valmiita valokuvia. Mutta kuinka moni niistä olisi onnistunut oli täysi mysteeri siihen saakka kunnes kuvat olivat kolahtaneet postiluukusta eteisen lattialle. Muistan kuinka kirjekuori avattiin vapisevin käsin todeten surullisella äänellä "se ja sekään kuvani ei sitten onnistunutkaan". Koska elettiin aikaa ennen matkapuhelinta ei sinnekään niitä valokuvia oltu voitu tallentaa kuten me teemme nyt koko ajan. 





Valokuvista minulla oli tapana aina koota valokuva-albumi. Muistan hyvin ensimmäisen reppureissuni, josta totta kai kotiin palattua syntyi "valokuvallinen kertomus matkasta halki Euroopan junalla ja vapaana huolista". Valokuvien lisäksi kuva-albumiin liimattiin erilaisia junalippuja, nähtävyyksien sisäänpääsytikettejä, kahvila- ja ravintolalaskuja jne. Jos nykyään kirjoitan blogia niin jo tuolloin olen kerännyt tietoa mutta fyysisesti albumeihin ja negatiivien muodossa säilytyslaatikoihin.

Minulla on vetolaatikoissa sängyn alla lukemattomia valokuva-albumeita, joita aina välillä tulee katseltua kun haluaa muistella jotain superhauskaa reissua. Omaan myös massiivisen määrän negatiiveja, jotka nekin ovat aika säntillisessä järjestyksessä. Moni ystäväni on siirtänyt omat negansa digitaaliseen muotoon, jolloin ne pystytään myös tallentamaan paljon pienempään tilaan. Toistaiseksi tämä on minulla vielä mietintämyssyssä.

Kuten valokuvista näkee on ne kuvattu perinteisesti filmille ja myös ajanhammas on purrut niihin eli haalistanut sekä vääristänyt värejä. Ihania muistoja silti enkä halua näistä luopua. 

Kun aloitin bloggaamisen yli 10 vuotta sitten minun valokuvaamiseni lisääntyi vielä entisestään. Ensin säilöin valokuvia tietokoneellani mutta lopulta ymmärsin, että ulkoisella kovalevyllä ne olisivat kyllä paremmassa tallessa. Tietokoneisiin kun tulee kaiken maailman vikoja ja itse laitteet myös vaihtuvat melko tiheään tahtiin joten ulkoinen kovalevy oli mielestäni turvallisempi. Onneksi ex-työkaverini (joka on myös it-alan ammattilainen) kysäisi kerran käytänhän pilvipalvelua vielä varmistamassa valokuvien turvallista säilyttämistä. Olen ikuisesti hänelle kiitollinen, että otin silloin pilvipalvelun käyttöön. Mutta aina fiksuinkaan säilyttämisjärjestelmä ei toimi jos joku osa menee rikki tai unohtaa tehdä jotain siirtoja. 



Yritin muutamia kuukausia sitten hakea valokuvia ensimmäiseltä ulkoiselta kovalevyltäni. Musta, pieni litteä kovalevy piuhalla kiinni läppäriin mutta ei tapahtunut yhtään mitään. Outoa mietin! Kokeilin, että piuha on varmasti kiinni ja uusintayritys mutta nyt laatikon sisältä kuului vain todella "outoa suhisevaa ääntä" mutta yhtään mitään ei siirtynyt läppärin ruudulle. Sain vain vikailmoituksen ettei ulkoisen kovalevyn sisältöä voinut näyttää. Annoin kovalevyn levätä hetken ja vaihdoin vielä piuhankin toiseen mutta lopputulos oli edelleen musta ruutu ja tässä vaiheessa myös mustana oli jo oma mielikin. 



Kuva lainattu IT-Tohtorien nettisivuilta. 

Soitin ex-työkaverilleni, joka lohdutteli ettei kannata mennä paniikkiin kun kuvat ovat kuitenkin pilvipalvelussa. Tarkistin pilvipalvelun mutta jostain kumman syystä tämän ulkoisen kovalevyn valokuvia en ollut jostain syystä siirtänyt koskaan itse pilvipalveluun. Teki mieli purskahtaa itkuun tai hypätä lähimpään rotkoon! Tuolla kovalevyllä oli todella tärkeitä valokuvia mm. äitini hautajaisista, ystäväni häistä ja paljon kuvia myös edesmenneestä Minnie koirastani. 

Kuva lainattu IT-Tohtorien nettisivuilta

Ex-työkaverini jatkoi minun lohduttelua kertoen, että Leppävaarasta löytyy yritys nimeltään IT-Tohtorit. Hän itse it-alan ammattilaisena oli käyttänyt IT-Tohtorien palveluita ja saanut omat ongelmansa liittyen tiedonsiirtoihin ratkaistua joten minun kannattaisi ehdottomasti keskustella heidän kanssaan. IT-Tohtorit on toiminut yli 25 vuotta jo vuodesta 1998 alalla joten yrityksellä on todella pitkät perinteet omalla erikoisalueellaan auttaa "tietonsa menettäneitä". Minua ennakkoon vähän hermostutti mennä yritykseen koska ajattelin, että IT-Tohtorit "puhuvat ihan varmasti siansaksaa tai lampaan latinaa", josta en maallikkona ymmärrä yhtään mitään. 

IT-Tohtorien toimipiste sijaitsee Espoo Leppävaarassa, osoitteessa Leppävaarankatu 19. Minulle espoolaiselle hyvinkin tuttu paikka eli siinä Ruusutorpan koulua vastapäätä ja toisella puolella GoGolf rangea. Minut vastaanottanut mieshenkilö puhui ihan täysin ymmärrettävää selkokieltä eli turhaa olin miettinyt etten ymmärrä "tietoteknisiä termejä". Hän kertoi, että IT-Tohtorien asiakkaina on sekä yrityksiä että yksityishenkilöitä, joilta on "vain yhtäkkiä kadonnut tietoja, joita ei olekaan enää saatavilla". Tiedot voivat olla valokuvia kuten minun tapauksessa mutta jos yritys on menettänyt vaikka laskutus- tai asiakasrekisterinsä seurauksena on myös suuriakin taloudellisia menetyksiä tai jopa liiketoiminnan loppuminen. 

Kuva lainattu IT-Tohtorien nettisivuilta. 

Sovimme, että IT-Tohtorit tulevat ottamaan yhteyttä 24 tunnin kuluessa tästä tapaamisestamme. Heidän tietojenpalautusprosessi on kaksivaiheinen eli siihen kuluu arviointi ja itse tietojenpalautus. Minun ulkoiselle kovalevylle tehtäisiin siis ensin kuntotarkastus, jotta saadaan selville mitä mahdollisia varaosia tarvitaan ja onko tarvittavia varaosia saatavilla. IT-Tohtorit kertovat jo tässä vaiheessa asiakkaalle myös sen miten paljon he arvioivat, että menetettyjä tietoja voidaan palauttaa. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että kaikkea menetettyä saadaan aina palautettua. Kun arviointi on kokonaisuutena tehty minulle soitettaisiin ja saisin myös kustannusarvion lisäksi tietää miten paljon aikaa IT-Tohtorit tarvitsevat itse työn suorittamiseen. Kuulosti erittäin järjestelmälliseltä suunnitelmasta joten jätin ulkoisen kovalevyni heille tutkittavaksi. 

Totta kai minua hermostutti kun mietin illalla kotona onko "oudosti suhisevalta ulkoiselta muistilta" saatavissa palautettua yhtään mitään. Aina on helppoa syyllistää itseään ja miettiä miksi en ollut siirtänyt tätä ulkoista muistia pilvipalveluun? Eniten todella harmitti se jos äidin hautajaiskuvat ovat lopullisesti menetettyjä. Yritin kuitenkin ajatella positiivisesti, että ihan varmasti IT-Tohtorit tekevät parhaansa ja itse asiassa nukuin yöni oikein hyvin näkemättä painajaisia it-jutuista ja mistään hajonneista kovalevyistä. 



Seuraavana iltapäivänä sain puhelun, että tiedot ovat melko varmasti palautettavissa. Minulle kerrottiin, että "tiedot eivät välttämättä ole oikeassa järjestyksessä muistilla mutta ne ovat silti siellä". Jos osaisin heittää voltin olisin sen tehnyt mutta nyt tyydyin vain kiittelemään IT-Tohtoreita. Muistelin myös sitä, että tällä ulkoisella kovalevyllä olin ollut myös ehkä itse vähän sekava jaotteluni kanssa.  Normaalisti minulla on kuukausi/vuosi kansiot, joihin vuoden mittaan otetut kuvat järjestetään mutta. toisella kovalevylläni olen paremmin pitäytynyt järjestyksessä. 

Asiointi IT-Tohtorien kanssa oli äärimmäisen helppoa ja vaivatonta. En missään vaiheessa kokenut etten olisi ymmärtänyt mitä minulle puhuttiin vaikka vastapuoli oli itseäni paljon teknisempi henkilö. Asiakaspalvelu oli ystävällistä ja ihmisläheistä. Se mitä luvattiin pidettiin ja kotiin lähti leveästi hymyilevä bloggaaja, joka oli saanut menettämänsä valokuvat talteen. Otin opikseni tästä casesta ja jatkossa mahdollisista uusista ulkoisista kovalevyistä siirrän säännöllisesti tietoja myös pilvipalveluun. 

IT-Tohtorit Oy löytyy siis osoitteesta Leppävaarankatu 19, Espoo. Parkkitilaa löytyy hyvin ihan liikkeen edestä ja liike löytyy katutasosta. Voin lämpimästi suositella IT-Tohtorien palveluita. Toki en itse toivo, että jatkossa taas kadottaisin tietoja mutta "never say never". 




2 kommenttia:

  1. Nämä ovat kyllä harmillisia ja stressaavia tilanteita! Itselläni, entisenä (?) IT-ammattilaisena on kunnon varmistuskierto siten, että valokuvat ovat n. kuukauden kuluessa tallessa 4 ulkoisella levyllä aktiivisesti käytössä olevan levyn lisäksi. Opin työvuosina joskus lauseen, että talletustila on sen verran halpaa, että työ kannattaa useimmiten korvata lisäämällä levytilaa - ei siis kannata siivota tai tiivistää tai ... Mutta vaikka tietyllä aikataululla teenkin varmuuskopioita (Goodsync-ohjelmalla) niin pahin tilanne on se, että itse tuhoat vahingossa jotain masterilta etkä huomaa sitä ennen kuin varmistuksetkin ovat jo tuhoutuneet niiden osalta, sillä nehän pyrkivät kopioimaan masterin tilanteen. Kerran vaihdoin kameran muistikortin vahingossa jotenkin kahdesti siten, että aloin kuvata uusia kuvia juuri ottamieni päälle. Onneksi lähdin sitten kuvia välipurkamaan tietokoneelle aika nopeasti ja huomasin tilanteen ja silloin sain muistikortilta tuhotut kuvat pääosin palautettua ihan kotikonstein, joku ohjelma siihen tarvittiin, mutten nyt muista sen nimeä taas edes. Pilvipalveluita en käytä laajalti, sillä maailmalla materiaalin lataaminen niihin olisi aivan liian työlästä. Vain puhelinkuvat menevät pilveen, maailmalta viiveellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi, että se hetki kun ymmärrät ettet omin voimin pysty palauttamaan valokuviasi on aika murskaava. Minulle tuli voimaton ja epätoivoinen olo, "että tässäkö tämä nyt oli enkä voi tehdä mitään asian eteen!!" Eniten minua surettivat tärkeistä tilaisuuksista otetut kuvat, joista oli aivan varma, että ne ovat lopullisesti tuhoutuneet. Onneksi eivät olleet!

      Te reissaatte niin paljon, että ymmärrän hyvin ettei pilvipalveluun siirto ole aina mahdollista hitaan netin takia maailmalla. Minä en ole tiivistänyt levyjäni joskus kyllä siivonnut jotain kuvia pois, joista on useita samoja joukossa. Ulkoiset muistit ovat edullisia joten niitä voi tarvittaessa hankkia lisää ja ovat onneksi "pieniä laatikoista". Sinä it-alan ammattilaisena olet olet luonut toimivan järjestelmän säilyttää kuvia.

      Minä en ole vielä ihan kokonaan ratkaisut miten arkistoin puhelimenkuvia. Nyt minulla on ollut vähän kirjava käytäntö. Osa on mennyt omina tiedostoinaan ulkoiselle muistille muiden valokuvien joukkoon kuukausi/vuosi jaottelulla. Jotkut luurista otetut kuvat on kerätty omaan kansioon, josta niin hakeminen ei ole helppoa joten taidan jatkossa säilöä kaikki aikajärjestykseen.

      Poista