heinäkuuta 18, 2023

Uusi museo Chappe - Taiteentalo meren äärellä on avautunut Tammisaaressa

 

Tammisaaressa avattiin 16.huhtikuuta Chappe - taiteentalo meren äärellä, joka on saanut nimensä mesenaattiensa Albert de la Chapellen ja Clara Bloomfield de la Chapellen mukaan. Tammisaari on itselleni tuttu ja rakas paikka jo vuosikymmenten takaa. Tammisaari on pieni ja sympaattinen rannikkokaupunki, joka kesällä hurmaa matkailijan merellisyydellä ja saaristolaisuudella vaikka mantereella ollaankin. Talvella puolestaan Tammisaaren Raatihuoneen torilla ja siitä lähtevällä Kuninkaankadulla idylliset vanhat talot luovat tunnelmalliset puitteet joulumarkkinoille. 

Tammisaaren katujen nimissäkin aistii menneen maailman hengen ja käsityöläisten asuinalueen: Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Hansikkaantekijänkatu, Nahkurinkatu ja Sepänkatu. Alvar Aallon suunnitelma Villa Skeppet on tunnettu korkeatasoisesta arkkitehtuurista ja nyt vielä uusi uljas nykytaiteen museo Chappe lisää entisestään Tammisaaren mielenkiintoisuutta omalla nykyarkkitehtuurillaan sekä vaihtuvalla taiteen esittämisellä ympäri vuoden. 


Kuva: Visitraasepori



Kuva: valokuvaaja Tuomas Uusheimo

Minua vähän jännitti kun ajoimme Tammisaareen miltä uusi moderni museorakennus näyttää vanhojen rakennusten keskellä todella haastavan muotoisella ja pienellä kulmatontilla. Chappe kun oli rakennettu samaan kortteliin, jossa sijaitsee Raaseporin punamultainen vanha museo sekä Elverket-galleria, jota Pro Artibus pyörittää hallinnoiden suomenruotsalaisten säätiöiden taidekokoelmia. Chappen musta puinen kolmikerroksinen rakennus, joista yksi kerros on maan alla näytti siltä kuin se olisi ollut tuossa paikalla aina. Se istui äärimmäisen hyvin entiseen vaikka modernia arkkitehtuuria edustikin. 

Kuva: valokuvaaja Tuomas Uusheimo

Arkkitehti Aimo Jaaksi JKMM-arkkitehdeilta on tehnyt valtavan suuren työn suunnitellessaan museorakennusta ahtaalle tontille. Tontilta oli valitettavasti jouduttu kaatamaan muutama vanha puu alta pois mutta näille puille on annettu uusi elämä Chappen sisätiloissa. Fiskarsissa asuva taitava puuseppä Kari Virtanen ideoi yhdessä puuseppä Atte Pylväisen kanssa kaadetusta tammesta ja saarnesta aulatilaan kalusteita. Aulan penkki ja vastaanottotiskin etuosa ovat kaadetuista puista saatua materiaalia. 


Sisääntuloaulassa katseeni kiinnittyi myös tilan kattoon, johon on ripustettu sisustusarkkitehti Petri Vainion suunnittelema valotaideteos, josta löytyy yli 30 000 ruostumattomasta teräksestä valmistettua lamellia, jotka valo- ja ilmavirtaolosuhteiden mukaan vaihtelevat. Jos rakennuksen musta ulkonäkö antoi vähän kovan vaikutelman ensiksi niin aulatilan puun kodikkuus ja pehmeys luovat täysin erilaisen ja lämminhenkisen interiöörin. 



Museon tiloissa kulkiessaan huomaa myös miten suuri merkitys isoilla ikkunoilla on rakennuksen tilantunnulle ja sekä päivänvalon määrälle. Isot ikkunapinta-alat luovat myös ikään kuin isoja "maisemapostikortteja" ympäröivästä luoden aina erilaisia elämyksiä kun vuodenajat vaihtuvat luonnon kiertokulun mukaan. Myös kaksi ikkunaa, jotka ovat korkealla katon rajassa luovat oman valoefektinsä museoon. 

Äärimmäisen kaunis yksityiskohta on fiskarsilaisen keraamikko Karin Widnäsin syvänsininen keramiikkaseinä nimeltään Meri. Jokainen keramiikkapala yksittäin käsintehtynä tekee teoksesta ainutlaatuisen. Toki minua tässä puhutteli myös tuo intensiivinen sininen väri. Jos vierailette saniteettitiloissa odottaa sielläkin yllätys eli Harrie Liveart -taiteilijaryhmän äänitaideteos. 






Näyttelysaleissa tilat ovat rauhallisen vaaleat ja seesteiset, jotta itse taiteelle jää tilaa tulla esille. Jonkin verran puuelementtejä löytyy myös näyttelytiloista. Tilojen korkeus luo illuusion siitä, että tilat olisivat suuremmat mitä ne ovat. Chappesta löytyy näyttelytiloja noin 700 neliötä kolmessa eri kerroksessa. Myös seinäpinta-alaa löytyy ripustuksia varten. 

Museon ensimmäisen kerroksen näyttelytila on pyhitetty kertomaan siitä kuka Albert de la Chapelle (1933-2020) oli eläissään ja taidemuseo Chappen synnystä. De la Chapelle teki huikean kansainvälisen tiedeuran yli kuuden vuosikymmenen aikana. Hän toimi Helsingin yliopiston lääketieteellisen genetiikan professorina 1974-1997. Jäätyään eläkkeelle hän siirtyi Yhdysvaltain Ohioon vastaperustetun syöpätutkimuslaitoksen johtajaksi. De la Chapellen lapsuudenkoti oli Tenholassa noin 15 kilometrin päässä Tammisaaresta. 

Albert de la Chapelle oli naimisissa Annikki de la Chapellen kanssa hänen kuolemaansa saakka 1983. Vuonna 1984 professori Clara D. Bloomfieldistä tuli hänen toinen puolisonsa. Albert de la Chapelle alkoi jo 1970-luvulla kerätä barokkihopeaa ja tällöin alkaa myös hänen taideharrastuksensa ja kokoelman karttuminen. 

Uuden Chappe museon avajaisnäyttelyt ovat avoinna 16.4.-3.9.2023. Esillä ovat seuraavat näyttelyt. 

Ilmastotaide - Vaihtoehtoisia näkökulmia -näyttely, jossa keskiössä ovat ympäristöarvot ja kestävä kehitys.

Erikoisin esillä oleva esine oli ehdottomasti Loop Living Cocoon eli elävästä sienirihmastosta valmistettu ruumisarkku. Hankkeen takana on alankomaalainen Rob Hendrikx, joka on keksijä, arkkitehti ja biodesigner. Living Cocoon tehostaa kompostoitumista, poistaa myrkyllisiä aineita ja luo suotuisat olosuhteet uusille puille ja kasveille. Tuli mieleen kirkossa kuultu "Maasta sinä olet tullut maaksi pitää sinun taas tuleman."

Saara Alhopuro taiteilija ja valokuvaaja tunnetaan parhaiten sienitaiteesta, naivistisista ja värikkäistä installaatioista, jotka hän tekee metsässä ja jättää ne metsän keskelle löydettäväksi seuraavalle ohikulkijalle. Saara tallentaa tekemänsä työt aina valokuvina itselleen.

Etualalla näkyvä vaaleanpunainen työ on tanskalaisen Supeflex ryhmän tekemä. Pink Elements osat ovat merenpohjaan asettavia savesta valmistettuja keinotekoisia koralleita, jotka auttavat koralliriuttoja jatkamaan elämäänsä vaikka osa niistä on tuhoutunut. Keinotekoinen riutta tarjoaa piilopaikkoja kaloille ja muille vesieliöille. 

Tanja Marjaana Heikkilä on suomalainen taiteilija, joka tunnetaan Enible Fineart / Syötävä kuvataide ympäristöprojektista, valokuvista ja maalauksista. 

Julia Lohmann on minulle entuudestaan hyvinkin tuttu muotoilija ja Aalto yliopiston professori Designmuseon Critical Tides -näyttelystä 2019, joka tarjosi apua ilmastoahdistukseen. Vuonna 2020 Lohmannin merileväpaviljonki, joka oli ollut esillä Maailman talousforumin vuosikokouksessa voitti Dezeen Awards 2020-kilpailussa kestävän suunnittelun kategoriassa ja se kannustaa tekemään vaikeita päätöksiä ja käynnistämään "tekemishautomoja". Lohmann käyttää töissään merilevää ja siihen pääsee myös tutustumaan Chappen tiloissa. 

Toinen näyttely Bärösund 1870 -> 2023 -näyttely käynnistää sarjan, jossa nykytaiteilijat tutkailevat Albert de la Chapellen taidekokoelman töitä. Taiteilijajoukko sai yhdessä tutustua Hjalmar Munsterhjelmin maalaukseen Ilta Barösundissa. Tämän jälkeen kukin taiteilija sai toteuttaa omalla tahollaan teoksen tai teoksia tähän näyttelyyn. 

Hjalmar Munsterhjelm, Afton i Bärösund 1870-luku - tästä vanhasta taulusta lähdettiin liikkeelle. 

Katarina Reuter, Penelope allierade 2022 tulkintaa.





Panu Ruotsalo maalaukset Maa, Vesi ja Ilma 2022 tulkintaa.

Kolmannen näyttelyn nimi on Hämmästyttävää ja taianomaista! Kertomus Chappen synnystä -näyttely. Esillä on aikajana eli virstanpylväitä Albert de la Chapellen elämästä. Museolla on myös pieniä käsiesitteitä, joissa kerrotaan samaa kuin tällä isolla näyttelyseinällä. Kun tutustuu tarkemmin tapahtumiin, tarinoihin ja henkilöihin muodostaa käsityksen siitä kuinka tärkeä rooli kaikella em. on ollut Chappe museon syntymisessä. 

Ikävää ettei Albert de la Chapelle ehtinyt nähdä tätä museota valmiina ennen kuolemaansa. Uskon kuitenkin, että Chappe -museo on juuri sellainen kun hän olisi halunnut sen olevankin. Albert de la Chapelle esitteli jo vuonna 2016 Raaseporin museon silloiselle johtajalle ajatuksiaan mahdollisuudesta tukea uuden taidemuseon rakentamista Tammisaaren keskustaan. 

Chappe -museo löytyy osoitteesta Kustaa Vaasan katu 11, 10600 Tammisaari. Museo on avoinna tiistaina, keskiviikkona ja torstaina-sunnuntaina. Tarkemmat aukioloajat löydät tästä. Chappe on myös Museokortti kohde. 

Lämmin suositus tutustua uuteen Chappe -museoon. Samalla reissulla voi ottaa haltuunsa myös muut lähellä olevat museot eli Raaseporin museon ja Elverket -gallerian. 



4 kommenttia:

  1. Kävin itsekin viime viikolla Tammisaaressa ja samalla Chappessa. Piristää varmasti myös Tammisaaren talvikautta, jos sinne saadaan mielenkiintoisia näyttelyitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tekin ehditte jo kokea Chappen! Ihan varmasti piristää syys-talvikautta Tammisaaressa ja tuo enemmän ihmisiä myös eri tapahtumiin, joita kaupungissa on. Uutta näyttelyä jo odotan innolla.

      Poista
  2. Ihana postaus! Minulla oli suunnitelmissa tehdä kesäretki lomalla Tammisaareen ja Chappeen. Se taitaa nyt lykkääntyä, mutta olisi kiva käydä bongaamassa uusi museo.

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen ♥ Kyllä sinä varmaan vielä Tammisaareen ehdit - jos ei elokuussa niin viimeistään syyskuussa. Upea rakennus ja näyttelyt kiinnostavia. Mielenkiinnolla jo odotan mitä seuraava näyttely esittelee. Hyvää elokuuta!

      Poista