Kuva lainattu "Laila Pullinen LAILASISYFOSFENIX - KUVANVEISTÄJÄN ELÄMÄÄ" sivulta.
Laila Pullinen - veistospuisto ja kotimuseo ovat ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka Vantaalla. Jos et vielä ole vieraillut entisen Nissbackan kartanon mailla nyt tulevana viikonloppuna on oivallinen ajankohta ottaa haltuun uusi kesänäyttely LAILASISYFOSFENIX 1.6.-3.9.2023. Laila Pullinen joutui 14-vuotiaana tuberkuloosin takia parantolaan, jossa hän löysi kuvanveiston ensimmäisen kerran elämässään. Pullisen pitkä elämä oli Kreikan mytologian Sisyfoksen tavoin ikuista kiven vierittämistä vuorenrinnettä ylös kiven vieriessä aina alas uudelleen. Laila Pullinen oli kuitenkin sitkeä nousten aina uudelleen tuhkasta Fenix-linnun lailla vaikeuksien kautta voittoon.
Laila Pullisen Sisyfos patsas veistospuistossa kesällä 2017 kun vierailin ensimmäisen kerran Nissbackan kartanon mailla. Kuvassa Pullisen poika, museonjohtaja Jean Ramsay kertoo veistoksesta tarkemmin.
Uudessa näyttelyssä on esillä ennen näkemätöntä materiaalia Pullisen pitkän elämän varrelta, kuvanveistäjän työkaluja ja keskeneräisiä töitäkin esitellään vanhojen mustavalkokuvien kera. Tulevana sunnuntaina Avoimet puutarhat -tapahtumassa on myös mahdollista kokea Sound of Silence eli kasvien äänimaailma Nissabackan puutarhan puolella. Laila Pullinen - veistospuisto ja kotimuseo näyttelyineen on Museokortti-kohde. Pihapiirissä toimii museon aukioloaikoina Café Anja & Annikki.
Ahveniston parantola oli rakennettu kuten Paimion parantolakin mäntymetsän keskelle sekä kauas asutuksesta. Kuva Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Eino Mäkinen.
Laila Pullinen jouduttiin lähettämään 14-vuotiaana hoitoon Ahveniston parantolaan Hämeenlinnaan hänen sairastuttuaan tuberkuloosiin. 1900-luvun alusta lähtien oli ympäri Suomea rakennettu lukuisia parantoloita tuberkuloosiin eli keuhkotautiin sairastuneita varten. Koska keuhkotautiin ei oltu vielä keksitty lääkettä oli sairastuneet potilaat pidettävä erillään muusta väestöstä joten myös parantolat oli sijoitettu syrjäisille seuduille. Vaikea kuvitella miltä nuoresta tytöstä mahtoi tuntua kun piti muuttaa pois toiselle paikkakunnalle ja sairaalaympäristöön määrittelemättömäksi ajaksi.
LAILASISYFOSFENIX -näyttelyssä on esillä Lailasta valokuva, jossa hän seisoo parantolan parvekkeella kahden muun naispotilaan kanssa. Kuva oli päivätty 1949 eli ilmeisesti Pullinen myös vietti useita vuosia parantolassa. Sairaalassa oloaikana Laila Pullinen pääsi ensimmäistä kertaa elämässään osallistumaan parantolassa järjestetylle kuvanveistokurssille. Pullinen oli saanut sekä piirustuksesta ja maalaamisesta jo aiemmin positiivista palautetta mutta nyt löytyi uusi kaksiulotteinen pinta ja tapa työstää materiaalia.
Turenkilaisen valokuvaajan kasvokuva vuodelta 1953 oli järjestyksessä toinen Pullisen tekemä veistos.
Ateljeen kesänäyttelyssä on esillä yksi teos, joka löydettiin piharakennuksesta syksyllä 2022. Laila Pullisen savesta tekemä turenkilaisen valokuvaajan muotokuva. Jean Ramsay kertoi avajaispuheessa kuinka tämän näyttelyn tekeminen oli tuonut esille monia asioita, joista ei aiemmin edes oltu tietoisia kuten tämä punasavesta tehty muotokuva. Ylläoleva kuva on otettu näyttelyn kutsuvierasavajaisista toukokuun 31.päivänä.
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pitämässä puhetta 31.toukokuuta avajaistilaisuudessa.
Toinen yllätys koettiin kun Laila Pullisen ateljeen kätköistä löytyi vielä keväällä 2023 ennen näyttelyn avaamista valokuva nuoresta Laila Pullisesta veistämässä kyseistä turenkilaisen valokuvaajan muotokuvaa. Nämä molemmat harvinaista löydöt ovat esillä Pullisen ateljee tilassa, johon LAILASISYFOSFENIX -näyttely on sijoitettu.
Laila Pullinen, Madre Terra, kipsireliefi / tussi kipsille 1974
Eivät löydöt tähän vielä loppuneet sillä ateljeetilan vintiltä löytyi vielä Laila Pullisen reliefi vuodelta 1974 kyljellään makaavasta naisesta. Jean Ramsay viittasi siihen, että tämä reliefi on se puuttuva pala, risteyskohta Laila Pullisen aikaisemman ja myöhemmän taiteen välillä. Varmasti tällaiset yhtäkkiä löytyneet työt ovat hätkähdyttäviä mutta samalla ne selventävät niitä puuttuvia palasia kokonaiskuvasta. Oman äidin taiteellisen jäämistön läpikäyminen on varmasti myös ollut henkisesti sekä fyysisesti iso juttu Jean Ramsaylle.
Muistan kun oman äitini kuoleman jälkeen syksyllä 2016 kävimme läpi äidin kaappeja useita päiviä työn ollessa todella hidasta ja haastavaa. Vaati aikaa saada se tehdyksi mutta lopulta onnistuin siinä. Mielessä mylläsi monia asioita ja myös tunteet nousivat helposti pintaan.
Näyttelyssä myös Laila Pullisen käyttämät työvälineet ovat äärimmäisen merkittävässä roolissa. Itseäni Pullisen töissä on aina viehättänyt itse taiteen lisäksi se, että työt ovat naisen tekemiä. Kivi ja pronssi materiaaleina ovat melko miehekkäitä ja naiskuvanveistäjiä Suomessa on huomattavasti vähemmän kuin miespuoleisia kollegoita. Jos miettii sitä, että Laila Pullinen menetti toisen keuhkonsa alta 20-vuotiaana tuli hänestä silti kuvanveistäjä, joka päivittäin tarvitsi työtä tehdäkseen hyvää kuntoa ja voimaakin on se aika uskomatonta! Vitriineissä oli myös lukemattomia työstämisvälineitä erilaisten materiaalien käsittelyyn kuten kulmahiomakoneita, marmoritalttoja ja kipsin työstämiseen käytettyjä raspeja.
Kivimakasiini on täynnä Laila Pullisen erilaisia töitä.
Laila Pullisen kotimuseossa on paljon mielenkiintoista katsottavaa.
Laila Pullinen oli todella koko elämänsä erikoinen yhdistelmä sitkeää Sisyfosta mutta myös samalla kerta toisensa jälkeen tuhkasta nousevaa Fenix lintua. Hän on periksiantamaton taistelijaluonne, joka työskenteli lähes kuolemaansa saakka aktiivisesti. LAILASISYFOSFENIX -näyttelyn lisäksi kannattaa ehdottomasti myös kulkea aistimassa vanhaa kartanopuutarhaa isojen tammien alla. Vanha kivinen Viljamakasiini kätkee sisäänsä lisää Laila Pullisen töitä eri osa-alueilta. Ja todella huomenna on myös mahdollista kuulla Sound of Silence puistossa. Ehdottomasti kannattaa piipahtaa katsomassa Laila Pullisen Kotimuseota, jossa on esillä myös Pullisen äidin tekemiä töitä.
Laila Pullinen - veistospuisto ja kotimuseo löytyvät osoitteesta Sotungintie 4, 01200 Vantaa. Kohde on avoinna 1.6.- 3.9. torstaista sunnuntaihin 11-17. Museokortti kohde.
Upeita nuo taideteokset! Laila Pullisesta tuli mieleen äitini nuoruustarina, jonka hän kertoi meille. Hän oli menossa ulos isäni siskon kanssa ja oli tupeeranut hiuksensa hurjan isoksi ja isäni sisko oli sanonut, että wau, näytät ihan Laila Pulliselta ja se oli kuulemma iso kohteliaisuus :)
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua sinulle Marjo <3
Laila Pullisen teokset ovat aina puhutelleet minua ja totta kai myös naisnäkökulma eli työstetään raskaita, voimakkaita materiaaleja naiskuvanveistäjänä. Hauska tarina liittyen hiusten tupeeraukseen. Sinun äidissäni oli ehkä hiusten lisäksi jotain muitakin piirteitä, jotka saivat isäsi siskon näkevän yhtäläisýyttä naisten kesken. Laila Pulliainen oli näyttävän näköinen nainen ja tukka varmasti vielä korosti häntä.
PoistaHyvää sunnuntaita Outi ♥
Kiitos tästä, täytyy käydä paikanpäällä. On ihan uusi kohde minulle vailla olen käytännössä lähistöllä asunut.
VastaaPoistaEhdottomasti suosittelen, että käyt ihan paikan päällä jos alue sinulle tuttua seutua. Itse kävin 2017 ensimmäistä kertaa Nissbackan kartanon veistospuistossa 2017 eli tuolloin vielä paikka kulki tuolla nimellä. Tästä visiitistä syntyi blogiin ensimmäinen blogipostaus
Poistahttps://www.marjonmatkassa.fi/2017/08/nissbackan-kartanon-veistospuisto.html
Olin mukana opastetulla kierroksella, jonka veti museonjohtaja Jean Ramsay - Laila Pullisen poika. Minulle tarjoutui vielä tilaisuus päästä yksityisesti Ramsay opastamana Pullisen yksityiskohtiin, joka vasta myöhemmin avautui suurelle yleisölle. Oli upeaa päästä jo ennakkoon katsomaan myös sitä yksityisempää puolelta Pullisesta. Yksityiskodissa oli myös Laila Pullisen äidin tekemiä maalauksia.
Löydät blogista muitakin Laila Pullinen postauksia viime vuosilta. Entiseen navettaan, joka toimi Pullisen ateljeena on aina kesällä koottu uusi näyttely tietyn teeman ympärille. Kohde on avoinna vain kesäkuukausien kesä-heinä-elokuu. Nykyään puutarhasta löytyy myös kesäkahvila ja todella yksityiskotiinkin on jo kaikilla halukkailla mahdollisuus tutustua.
Mukavaa käyntiä Laila Pullinen - veistospuistoon ja kotimuseoon!
Tuo on paikka, joka on ollut vuosia kesämenolistallani, mutta ei se aika vaan riitä kaikkeen. Pitäisi ehdottomasti joskus ehtiä, olisi vielä niin mukavan matkan päässä kotoa.
VastaaPoistaOnnittelut Rva Kepponen, että ehditte tehdä Hra Kepposen kanssa vierailun Laila Pullisen taiteen pariin. Ensi vuonna sitten uudelleen kun uusi kesänäyttely. Puistoon on tullut paljon kivaa lisäohjelmaa, joka varmaan myös jalostuu ja kasvaa taas ensi vuonna. Nissbackan mailla on historian havinaa ja upeaa Laila Pullisen taidetta. Itse pidän paikasta ja mielellään sinne palaa aina uudelleen aistimaan Pullisen voimallista taidetta.
Poista