Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä
Maaliskuun 8.päivä eli Kansainvälinen naistenpäivä joten aivan ihanaa naistenpäivää kaikille naisille! Vuosia sitten miespuoleinen kollegani ihmetteli naistenpäivänä kun esimiehemme jakoi työpaikalla ruusuja naisille "Milloin mahtaa on miestenpäivä?". Muistan ettei kukaan meistä naisista tainnut siinä tilanteessa osata vastata kysyjälle mitään. Olimme kaikki myös huomattavasti nuorempia kuin kysymyksen esittänyt mies joten siinä hetkessä oli parempi pitää suunsa vain supussa.
Nyt vanhempana ja ehkä vähän viisaampana myös ymmärrän ettei mieskollega selvästikään tuntenut sitä taustaa mitä varten Kansainvälistä naistenpäivää juhlitaan. Naistenpäivän vietossa ei alun alkaen ole todellakaan ollut kyse vain päivästä jolloin meitä naisia hemmotellaan tuoden ruusuja, suklaarasioita tai meitä ylistetään maasta taivaaseen kuinka ihania olemme.
Kun Kansainvälisen naistenpäivän vietto alkoi 1900-luvun alkupuolella olot naisilla olivat hyvin erilaiset kuin tänä päivänä. Mielenosoituksissa vaadittiin naisille äänioikeutta, viranhoito-oikeutta, oikeutta työhön ja ammattikoulutukseen sekä työsyrjinnän lopettamista. Meillä Suomessa aloitettiin viettämään Kansainvälistä naistenpäivää vuonna 1914, jolloin päivän tarkoitukseksi määriteltiin naisten sivistäminen terveys- ja työväenasioissa. Pitkä historia on kuljettu siitä kun saimme yhtäläisen perintöoikeuden miesten kanssa 1878.
Pari vuotta Suomen itsenäistymisen jälkeen meillä naisilla on ollut oikeus jo tehdä ansiotyötä ilman aviomiehen suostumusta ja totta kai myös äänestää kolmantena maana maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa jo vuonna 1906. Ensimmäinen naisministeri Miina Sillanpää toimi eduskunnassa jo 1926 mutta olimme valmiita naispresidenttiin vasta 2000 kun Tarja Halonen astui virkaan. Kolmas naispääministerimme Sanna Marin on toiminut nyt pääministerinä pidempään kuin aiempien naispuolisten pääministeriemme kaudet yhteenlaskettuna. Marinista myös tuli 34-vuotiaana tuolloin maailman nuorin istuva pääministeri ja Suomen kaikkien aikojen nuorin pääministeri.
Nyt osaisin vastata tuolle entiselle naistenpäivää kummastelleelle mieskollegalle miksi naistenpäivää vietetään. YK julisti vuoden 1975 Kansainväliseksi naistenvuodeksi ja tätä kautta myös Kansainvälisen naistenpäivän viettäminen rantautui meille Suomeen. Monissa maissa 8.3. on myös virallinen pyhäpäivä. Tänään meilläkin liehuvat liput saloissa vaikka vapaapäivää emme vietäkään Suomessa naisten kunniaksi.
Miehen toive myös Kansainvälisen miestenpäivän vietosta toteutui 1999 mutta teema viettää miehille suunnattua teemapäivää on toinen. Päivän tavoite on "myönteisen miesroolimallin edistäminen, miesten myönteisen panoksen juhlistaminen eri elämänalueilla, huomion kiinnittäminen miesten terveyteen ja miehiin kohdistuvaan syrjintään, sukupuolten välisten suhteiden ja tasa-arvon parantaminen sekä maailman tekeminen turvallisemmaksi." Vuosittain 19.marraskuuta yli 80 maapallon valtiota huomioi miestenpäivä vieton ja Unesco tukee myös päivää.
Maailmassa on myös paljon valtioita, joissa asiat eivät naisten osalta ole yhtä hyvin kuin meillä Suomessa. Nappasin YK:n sivulta oheisen listauksen, joka on aika karua luettavaa ja laittaa ajattelemaan, että paljon on vielä tehtävää ennen kuin naisten oikeudet ja tasa-arvo kaikkialla toteutuisivat paremmin.
- Maailmassa kuolee lähes 47 000 naista vaarallisen abortin seurauksena vuosittain.
- Yli 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut miehen tekemän fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään.
- Yli 50 prosentilla kaupungeissa asuvista naisista ja tytöistä puuttuu vähintään yksi seuraavista: puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto ja riittävä elintila.
- Naisten ansiot ovat Suomessa keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät. Maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia.
- Naisten osuus kansanedustajista on maailmanlaajuisesti vain noin neljännes.
Omassa lapsuudenkodissa meillä ei juurikaan eroteltu naisten tai miesten töitä eli olen saanut melko tasa-arvoisen kasvatuksen. Kiitos esiäideillemme siitä, että me suomalaiset naiset olemme lähes tasa-arvoisessa asemassa. Olen myöhemmin toki törmännyt niihin mystisiin lasikattoihin työelämässä sekä outoihin naiskiintiöihin ja onhan minua joskus myös "tytötelty". Silti olen ylpeä siitä, että olen suomalainen nainen, jolla on oikeuksia ja mahdollisuuksia, jotka monelta muulta naiselta maailmassa puuttuu.
Miten sinä juhlistat Kansainvälistä naistenpäivää? Odotatko saavasi kukkia puolisolta tai esimieheltäsi? Koetko olevasi tasa-arvoinen naisena Suomessa?
Missään nimessä en koe olevani tasa-arvoisessa asemassa täällä Suomessa, mutta omissa töissäni olen kyllä samassa asemassa kuin miehetkin.
VastaaPoistaEn odota saavani kukkia tänään :) Rachid oli laittanut ruoan valmiiksi kotona ja siivonnut, joten se oli oikein ihana naistenpäivän yllätys. Saan siis viettää illan vain rentoutuen.
Ihanaa naistenpäivää sinulle Marjo <3
Ihan varmasti meillä Suomessa on parannettavaa näissä tasa-arvo asioissa koska miehen euro on meillä naisilla 84 senttiä. Aina on parantamisen varaa ja kuten tuolla kirjoittelin niin olen minäkin törmännyt lasikattoihin ja kiintiöihin hakiessani jotain työtä. Peilaten meidän suomalaisten naisten asemaan moniin muihin paljon kehnommissa oloissa eläviin kanssasiskoihimme koen kuitenkin olevani lähes tasa-arvoinen. Minäkään en välttämättä odota kukkia naistenpäivänä mutta en pane myöskään pahakseni jos niitä saan. Tasa-arvoon naisten ja miesten välillä pitää toki koko ajan voimakkaasti pyrkiä. Kivaa sunnuntaita Outi ♥
Poista