maaliskuuta 04, 2023

Nuuksion Poropuisto on Suomen eteläisin kohde, jossa voi nähdä poroja

 

Eilinen päivä oli ehdottomasti kuluvan talvilomani kohokohta. Minä pääsin vierailemaan poropuistossa, jossa sain syöttää poroille jäkälää ja samalla myös silitellä niitä. Nautin todella paljon avotulella keitetystä nokipannukahvista kodassa, jossa keskellä räiskyi nuotio lämmittäen mukavasti. Tuleen tuijottaminen on aina rentouttavaa. Vaikka välillä satoi vähän märkää luntakin ei se yhtään latistanut tunnelmaa vaan paremmin lisäsi autenttisuutta. 

Jaoin lauantaina Instagramin Stories -osiossa muutaman kuvan vierailupaikasta seuraavin saatesanoin. "Ehdin talvilomalla moikkaamaan myös poroja. Arvaa missä ollaan?" Vastauksia tuli lukuisia mutta yksikään kommentoivista henkilöistä ei osunut oikeaan. Ehdotettiin Äkäslompoloa, Rukaa, Yllästä, Leviä ja Ähtäriä. Hyviä kohteita kaikki mutta minä olin kotikaupungissani, Espoon Nuuksiossa sijaitsevassa poropuistossa. 




Nuuksion Poropuisto on osa perheyritys SMA Groupia, joka on toiminut Nuuksiossa jo vuodesta 1994 lähtien. Yritys on järjestänyt Nuuksion upeissa luontomaisemissa sekä kokous- että ohjelmapalveluita vuoden ympäri. Jotta oma rauha luonnon helmassa on säilynyt tiloissa on ollut kerrallaan vain yksi asiakasryhmä. Tarjottava ruoka on valmistettu paikan päällä omassa keittiössä kunnioittaen puhtaita raaka-aineita. Ammattitaitoisten oppaiden johdolla on tarjottu vieraille elämyksiä ja eksotiikkaa. Yritys on Metsähallituksen ja Suomen luontokeskus Haltian yhteistyöyrittäjä, joka omassa toiminnassaan tukee Metsähallituksen kestävän luontomatkailun periaatteita. Yrityksellä on Nuuksion alueella huvilat Karhunpesä ja Safaritalo kokouksiin sekä toimintaa myös Porkkalassa.







Nuuksion Poropuistoon saapui neljä poroa Suomen Lapista jouluna 2013. Keväällä 2019 porotokkaan liittyi vielä kaksi poroa lisää. Helmikuussa 2021 tokka täydentyi vielä suloisella valkoisella vasalla eli nykyään poroja on yhteensä seitsemän. Emänsä menettänyt poron vasa sai Facebookin nimiäänestyksen jälkeen nimeksi Helmi. Vasa oli menettänyt emänsä eli oli melkoinen ihme, että pikku Helmi on selvinnyt hengissä. Valkoinen poro on harvinainen ja värinsä takia se pärjää usein luonnossa heikommin kuin lajitoverinsa. Valkoinen väri kun ei suojaa poron vasaa pysymään piilossa Lapin luonnossa saalistajilta. Uskomuksen mukaan valkoinen poro tuo kuitenkin onnea porotokkaan.





Sain tavata suloisen Helmi-poron myös aitauksen ulkopuolella kun poropuiston opas Venla otti sen riimussa ulkoilemaan. Yksi aktiviteetti on myös osallistua ryhmässä porovaellukselle porojen kanssa Nuuksion kansallispuistossa. Minua alkoi heti kutkuttamaan kävely Nuuksiossa porojen kanssa - ehkä joskus pääsen mukaan tällaiseen tapahtumaan. Helmille maistui jäkälä kuten myös muillekin poroille. Jäkälän merkitys poroille korostuu juuri talvella. Jäkälässä on hiilihydraattien ansiosta runsaasti poron tarvitsemaan energiaa. Luonnossa poro kaivaa talvella myös varpuja sekä heinien ja ruohojen talvivihreitä osia lumen alta ravinnokseen. 





Jos suunnittelet vierailua aidattuun poropuistoon on hyvä ainakin näin talvisaikaan varata mukaan hyvät, pitävät kengät sekä lämmintä vaatetta. Parkkipaikalta kuljetaan noin 60 metrin matka kallioiselle metsätontille. Porojen ruokintapaikalla johtavat leveät pitkospuut mutta noustessa itse kalliorinteelle on kivuttava vielä muutama rappunen, joista löytyi myös kaide. Itse ruokintaterassille noustaan vielä pari rappusta lisää. Alue ei ole siis esteetön esimerkiksi pyörätuolilla liikkumiselle. 






Voit halutessasi istahtaa lämmittelemään avotulen äärelle porojen ruokkimisen ja katselun lomassa. 









Pääsymaksu puistoon sisältää poroille syötettävää jäkälää ja nokipannukahvit pullan kera. Tästä löydät lisätietoa pääsymaksuista. Vaihtoehtoisesti voit itse paistaa tikkupullaa nuotiolla. White Reíndeer -kodassa ja myös ruokintaterassilla on pöytiä, joissa voi nauttia kupin kuumaa siinä ruokinnan ja silittelyn lomassa. Puisto on pääsääntöisesti avoinna viikonloppuna ja tarkemmat aukioloajat löydät tästä. Viikolla alue on varattu yritystilaisuuksille. 





Koiria Nuuksion Poropuistoon ei tietenkään saa viedä joten Mimmi odotteli kiltisti kun emäntä kävi silittelemässä suloisia karvakavereita. Mimmi kyllä nuuhki minua todella tarkasti eli ilmeisesti poron tuoksu oli tarttunut käsiini. Koska kyseessä on luontokohde on poropuisto avoinna säällä kuin säällä. Kuten jo aikoinaan koulumme liikunnanopettaja totesi ytimekkäästi. "Ei ole olemassa huonoa säätä, on vain vääränlaista pukeutumista." Aina pärjää kun on varustautunut! 


Nuuksion Poropuistossa asustelee suloisen Helmin lisäksi muitakin poroja. Härkäporot Niila (s.2012) ja Usva (s.2018) ovat kuohittuja urosporoja. Vaatimet Taika, Lumi, Nella (s.2013), Tähti (s.2016) ja Helmi (s.2020) ovat naarasporoja. Porotokassa on myös sukulaisuussuhteita eli Tähti on Usvan emo. Jos oikein muistan Usva on joskus tuntenut polttavaa tarvetta lähteä tutustumaan "parempaan jäkälään aidan toisella puolella" eli se on "ottanut hatkat". Koska poro on laumaeläin ei Usvakaan ole kovin pitkään ollut omilla teillään vaan se on palannut takaisin. Opas kertoi, että nykyään kaikilla poroilla on gps-pannat helpottamaan näissä "seikkailutilanteissa".  






Nuuksion vanhin poro eli Niila on tokan johtaja ja totta kai johtajalla on suurimmat sarvet. Minulla on sellainen kutina, että syötin eniten Niilaa eli meidän välille syntyi joku yhteys vai olisiko se vain ollut se tarjoamani herkullinen jäkälä, joka häntä houkutteli. Vaikea sanoa mutta Niila tuntui seuraavan minua tuossa ruokintatasanteella mihin siinä sitten liikuinkaan. Hän antoi myös silittää itseään eli haluan uskoa meidän "bondaukseen". Poro on yksi sosiaalisimmista sorkkaeläimistä. Luonnossa tavattu villi poro varmasti pinkaisee pakoon, mutta tarhassa porot käyttäytyvät hyvin uteliaasti ja pelottomasti. 

Porojen arvojärjestys saattaa näin keväisin muuttua koska nyt porot alkavat tiputtaa sarviaan eri järjestyksessä. Sekä vaadin että hirvas kasvattavat vuosittain uusiutuvat täyteissarvet. Poikkeuksena muista hirvieläinnaaraista vain porolla sekä tunturipeuralla (josta poro on kesytetty) on sarvet kun taas muiden lajien naarat ovat sarvettomia. Hirvaat pudottavat sarvensa syksyllä kiima-ajan eli rykimän päätyttyä. Vaatimet puolestaan keväällä vasottuaan. Helmi-poron sarvet olivat jo pudonneet mutta minusta muilla oli sarvet päässään vielä. 





Poronsarvi on muuten maailman nopeimmin kasvavaa luuta. Muistan jostain luontodokumentista, että kesällä kiivaimpana kasvukautena poron sarvet voivat kasvaa jopa 2 cm/vuorokausi. Porojen turkki puolestaan on erinomainen eriste eli poro pystyy hyvin sopeutumaan suuriin lämpötilanvaihteluihin. Kesähelteiden ja talven paukkupakkasten välillä voi olla todella suuria vaihteluita vaikkapa Siperiassa. Hyväkuntoinen poro selviää jopa yli -40 C-asteen pakkasessa. Huh huh! Poron talvikarva on erittäin tiheää ja ilmalokerot tekevät turkista kevyen, mutta samalla hyvin eristävän. Vanha talvikarva irtoaa keväällä ja uuden talviturkin kasvatus alkaa taas elokuussa.


Kodan takkatulen räiskyessä nuotiosta leijaili ihana savuntuoksu ja olisi melkein tehnyt mieli paistaa tikkupulla. Jätin suosiolla pullan kuitenkin väliin kun laskiaisena tuli syötyä pullia ehkä vähän liikaa :) 

Porojen paetessaan pystyyn nostamat hännät muodostavat valkoisen peräpeilin, jota muut porot seuraavat ja tokka pystyy koossa. Nerokasta viestintää, jolla jopa 500 eläimen tokka pystytään pitämään kasassa. Porojen koparassa eli kaviossa/sorkassa on neljä kynttä, jotka laajenet lumella ja suolla kuljettaessa helpottaen eläimen liikkumista. Leveät koparat helpottavat myös kaivamista talvella kun jäkälää etsitään lumen alta. Poro pystyy haistamaan jäkälän jopa 100 cm syvyydestä. Poron koparat myös naksuvat niiden liikkuessa ja tällä ne viestittävät muulle tokalle liikkeistään. 










Porojen kanssa pitää käyttäytyä niiden ehdoin eli eläinten hyvinvointi on ensiarvoisen tärkeää. Poro tulee luokse ja antaa silittää itseään jos siitä tuntuu turvalliselta. Nuuksion Poropuistossa poroilla on vapaapäiviä eli alue ei ole avoinna päivittäin, jotta eläimet saavat myös olla oman tokan kesken rauhassa. Porojen hyvinvointia seurataan päivittäin sekä lisäksi kahdesti vuodessa tai myös aina tarvittaessa porot tapaavat eläinlääkärin. 







Ehdottomasti suosittelen vierailemaan Nuuksion Poropuistossa koska se on ainoa paikka täällä Etelä-Suomessa, jossa on mahdollista nähdä ja tutustua poroihin. Moni Korkeasaaren vierailija väittää nähneensä poroja käyntinsä yhteydessä mutta eläintarhassa on vain metsäpeuroja eikä poroja. Nuuksion luonnonsuojelualueen puitteet jo sinänsä ovat upeat ja ripaus pohjoisen eksotiikkaa porojen kautta on myös mahdollista kokea. 

Kiitos Nuuksion Poropuiston äärimmäisen asiantunteville ja ystävällisille oppaille, jotka vastailivat minun lukemattomiin kysymyksiin. Kun olin lähdössä kotiin juutuin harmikseni autoni kanssa lumeen. Onneksi ukrainalainen perhe tai oikeastaan perheen isä auttoi kaivamaan autoani esille yhdessä poropuiston Venla oppaan kanssa. Suurenmoista auttamista ja heittäytymistä - kiitos teille ♥ ♥ ♥







16 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen käyntikohde, enkä yhtään ihmettele etteivät lukijasi osanneet arvata paikkaa oikein, sillä niin "pohjoiselta" kuvissasi näyttää. Helmi on tosi suloinen!
    Oikein hienoa uutta viikkoa sinulle; toivottavasti lomasi oli onnistunut ja antoi voimaa töihin tarttumiselle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä Espoon Nuuksiossa on kyllä upeat puitteet sekä itse kansallispuistossa että myös täällä Nuuksion Poropuistossa. Olisin itsekin kyllä voinut kuvien perusteella sijoittaa porot jonnekin vähän pohjoisempaan Suomeen. Helmi oli suloinen ♥ Upeaa, että hän on jäänyt eloon ilman emoaa ja päässyt tänne muiden porojen joukkoon. Poroissa on kyllä sellaista eksotiikkaa etten yhtään ihmettele miten ne kiinnostavat myös Suomen ulkopuolelta tulleita vierailijoita. Kuulin oppaalta, että kesällä kun Helsinkiin tulee päivittäin risteilyaluksilta sieltä tulee bussilasteittain ihmisiä Nuuksioon kokemaan "pala pohjolan eksotiikkaa" koska laivan pysähdyksen aikana ehtii Espoosee muttei ihan Lappiin.

      Kiitos Kristiina ♥ Loma oli oikein onnistunut ja työt alkaneet oikein mukavissa merkeissä. Kivaa viikonjatkoa sinne Ahvenanmaalle!

      Poista
  2. Ihania porokuvia! En tiennytkään, että Nuuksiossa on porotila. Tuota pitää mainostaa talvisin täällä käyville työkavereille ja tuttaville. Olisihan se kiva pitkästä aikaa rapsutella itsekin poroja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rva Kepponen ♥ En tiennyt minäkään olen sen asunut Espoossa lähes koko ikäni. Poropuisto on ihana paikka ja varmasti kiinnostaa turistien lisäksi myös koululaisryhmiä, päiväkotilaisia, vanhuksia jne. ja totta kai muitakin eläimistä kiinnostuneita. Viime lauantaina kuului paljon vieraita kieliä joten myös turisteja oli Nuuksiossa. Vinkkaa ihmeessä työkavereilesi. Poroja on ihana ruokkia ja silitellä ♥

      Poista
  3. Onpa kyllä ihana kohde. Kerran olen vain päässyt poroa paijailemaan ja jotenkin se on kyllä jäänyt ikuisesti mieleen. Tuo olisi aikamoinen vierailukohde esim. meidän päiväkodin ryhmille, joissa on 96% maahanmuuttajien lapsia. Uskon, että moni ei ole poroa koskaan nähnyt livenä.
    Ihanaa viikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ♥ Poro on puolikesy kotieläin, joten vaikka se luonnossa säntää ihmistä pakoon näin tarhassa antaa silittää itseään ja ihmiset kiinnostavat. Ihan varmasti teidän päiväkodin lapset olisivat innoissaan jos tekisitte retken Nuuksion Poropuistoon. Kannattaa ottaa yhteyttää vaikka sähköpostilla ja pyytää tarjous. Kivaa viikonjatkoa Outi ♥

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos Anna ♥ porot ovat ihania joten kyllä tuolla viihtyy luonnon helmassa pidemmänkin ajan.

      Poista
  5. Tuonne piti viime kesänä mennä nuorten kanssa mutta hinta oli niin kammottava, että mentiin muualle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa varmaan pyytää tarjous Nuuksion Poropuistosta jos on menossa isomman nuorisoryhmän kanssa tutustumaan. Minusta sisäänpääsyhinta ei ollut kohtuuton ajatellen puitteita ja sitä, että hinnassa oli mukana myös kahvi pullan kanssa sekä porojen syöttöön jäkälät.

      Poista
  6. Ihanan tunnelmallisia kuvia, tuolla olisi kiva joskus itsekin käydä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mira ♥ uskon, että sinun tyttäresi olisi ollut poroista ihan innoissaan. Tulkaa joskus poikkeamaan kun tulette pääkaupunkiseudulle.

      Poista
  7. Voi miten paljon uutta tietoa poroista! En edes tiennyt tuollaisesta paikasta. Porot on kyllä veikeitä eläimiä. Asuin Rovaniemellä opiskelemassa pari vuotta ja mulla kesti tosi kauan ennen kun näin sattumalta poron luonnossa, kun taas kaverit jotka tulivat käymään kerkesivät bongailla poroja sillä aikaa kun olin itte koulussa. 🤷🏻‍♀️ Tuo Nuuksio täytyy pitää korvan takana muutenkin, nyt yksi syy vielä lisää 😊
    Ihanaa kevättä!

    http://www sängynalla.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennyt minäkään vaikka asun Espoossa mutta nyt tiedän. Porot ovat kyllä todella suloisia otuksia ja siitä on aikaa kun olen viimeksi niitä nähnyt. Lapissa olen minäkin poroja nähnyt mutta vain kesällä koska pakko tunnustaa etten ole koskaan ollut Lapissa talvella. Tämä pitäisi kyllä pikaisesti korjata. Tai olen minä käynyt Rovaniemellä talvella mutta sitä en vielä laske Lapiksi. Ehdottomasti kannattaa poiketa Nuuksiossa. Todella hyvin "lappimainen miljöö" vaikka ollaankin Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa.

      Poista
  8. Mukavia kuvia olet ottanut. :) Sen verran korjausta tuohon sarviasiaan, että metsä- ja tunturipeuroilla on ihan samoin sarvet myös naarailla kuten poroillakin, tunturipeuroja kun porot alkujaan ovat ja ihmisen kesyttämälle peuramuodolle vain annettu poro-nimitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito kun kommentoit ja kiva, että pidit valokuvistani. Olet ihan oikeassa eli minun pitää mennä korjaamaa tuota tekstiä. Tunturipeura sekä poro naarailla on ainoina hirvieläiminä sarvet koska ovat samaan alkuperää ja poro on vain ihmisen kesyttämä. Kävin kurkkaamassa blogiasi ja ihana koiria siellä vaikka kuinka monta. Kivaa uutta viikkoa ♥

      Poista

Template designed by Rainy Day