joulukuuta 08, 2022

Vähän vaativampia piparkakkutaloja "hardcore piparitalojen tekijöille"

 

Kuva Senaatti 

Silmiini osui ohjeita ja kaavoja, joiden avulla tänä jouluna voi kuka tahansa kasata itselleen ihan oman "vähän komeamman piparkakkutalon". Selailin työni puolesta Senaatin nettisivuja yhtenä päivänä ja kuinkas ollakaan silmiin osui lause. "Pysyykö kaulin kädessä ja piparitaikinan herkkuresepti hallussa? Entä asuuko sinussa pieni kyökkiarkkitehti? Nyt sinulla on tilaisuus toteuttaa villitkin kanelin ja inkiväärin tuoksuiset piparikiinteistöunelmasi!" Valittavana olisi ympäri Suomen neljä Senaatti-kiinteistöjen ja Puolustuskiinteistöjen kohdetta, jotka on ikuistettu upeiksi piparkakkutaloiksi. Tässä vaiheessa en vielä päässyt kurkistamaan yhteenkään piparkakkutaloon vaikka niistä kolme Jokioisten kartano, Kansallismuseo ja Haminan Reserviupseerikoulu olivatkin minulle entuudestaan tuttuja kohteita. Neljäs Saamelaiskulttuurikeskus Samos on minulle uusi tuttavuus ja selkeästi rakennuksista nuori eli tehty vasta 2012. 

Kuva Senaatti

Jokaiselle kohteelle oli annettu sivuilla aukeamisajankohta milloin pääsee käsiksi rakennuksen kaavoihin tarkemmin. Ensimmäinen joulukuun alussa avautuva kohde oli Jokioisten kartano. Tämä upean kartanon puistoissa kävelin kesällä 2021 ihailen valkoista kartanorakennusta ja haaveillen mahdollisuudesta kurkistaa sen sisällä. Tästä reissusta syntyi myös blogipostaus. 

Jokioisten komea päärakennus valmistui vuonna 1798. Päärakennus on uusklassismin varhaisempia ja merkittävimpiä rakennuksia Suomessa. Rakennustyöt kestivät peräti neljä vuotta ja valmistuessaan päärakennus olikin Suomen suurimpia rakennuksia. Huoneita kartanossa on yhteensä 30! Rakennuksen arkkitehteinä toimivat ruotsalaiset Carl Christoffer Gjörwell ja Erik Palmstedt. Rakennus on kaksikerroksinen ja sen tiilijulkisivu on kalkittu puhtaanvalkoiseksi. 

Kuva Senaatti 

Kaavojen vai pitäisikö sanoa "rakennuspiirustusten" avulla jokainen halukas voi kasata oman kartanon kotiinsa. Senaatti kehottaa ohjeissa tekemään ensin koevedoksen pahvista ennen kuin alkaa paistamaan piparkakkutaikinasta talon eri osia. Vaikka olen itsekin taitellut omista kaavoista erilaisia piparitaloja en tiedä kestäisikö minulla hermo ihan näin monien osien kanssa. Seinäelementeissä on todella tärkeää, että kaikki osat ovat yhtä paksu jolloin ne myös kiinnittyvät toisiinsa helpommin. 

Kuva Senaatti 

Toinen jo avattu Senaatin piparikiinteistö kohde on meille jokaiselle niin tuttu ja turvallinen Kansallismuseo. Tämä on rakennus, josta varmasti jokainen omaa muistoja lapsuudesta kun siellä vierailtiin koulun. Museorakennuksesta järjestettiin yleinen arkkitehtuurikilpailu vuonna 1902, jonka voitti nuori arkkitehtikolmikko Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Rakennustyöt aloitettiin 1905 ja 1910 tämä linnamainen museorakennus oli valmis. Rakennuksen graniittijulkisivun ja vuolukivikoristeiden ansiosta se on yksi Suomen kansallisromanttisen arkkitehtuurin pääteoksia. Sisätiloissa on nähtävillä 1900-luvun alun uuden arkkitehtuurin piirteitä. Aulasta löytyvät Akseli Gallen-Kallelan upeat freskot. Jouluna 2015 samassa aulaan rakennettiin 1000 ihmisen voimin maailman suurin himmeli. Vieläkin harmittaa etten ehtinyt silloin rakennustalkoisiin! 

Kuvanveistäjä Emil Wikströmin Karhu -patsas vartio Kansallismuseon pääsisäänkäyntiä

Näin upeasti oli Kansallismuseo julkisivu valaistus LUX Helsinki -tapahtumassa 2018.

Tästä vain sitten kaavojen tai siis rakennuspiirustusten kanssa omaa Kansallismuseota rakentamaan. Isoäitini tapasi aina sanoa, että harjoitus tekee mestarin ja tuo sanonta kyllä pitää paikkansa. Kun kokosin ensimmäistä omaa piparkakkutaloani minusta tuntui, että mikään ei mennyt oikein. Mutta niin vain sain yhtenä jouluna jopa Muumitalon kasaan. Tästä voit kurkistaa minun piparitaloihin vuosien varrelta. 


Seuraava Senaatin talo on Haminan Reserviupseerikoulu aukeaa 15.12. Vaikka minulla on lukemattomia valokuvia Haminan reserviupseerikoulusta tätä postausta tehtäessä yhtäkään niistä ei löytynyt. Onneksi Haminan kaupungin sivuilta löytyi apua. Päärakennus on vuodelta 1898 ja sen on suunnitellut arkkitehti Jacob Ahrenberg. Rakennus on alunperin ollut Keisarillisen Suomen Kadettikoulun päärakennus ja vuodesta 1920 RUK:n käytössä. 

Kuva Senaatti 


Kuva Lapland North.fi

Viimeinen eli neljäs piparikaava avaa mahdollisuuden rakentaa Saamelaiskulttuuri keskus Sajoksen. Tämä 2012 valmistunut rakennus on HALO-arkkitehdit Oy.n suunnittelema eli uusi kiinteistö verrattuna muihin. Sajos sijaitsee Inarissa ja minusta on hauskan orgaanisen näköinen.

Mikä piparkakkutaloista on sinun suosikkisi? Riittäisikö sinun keskittymiskykysi ja hermosi tehdä näin vaativaa piparkakkutaloa? Oletko aiemmin tehnyt piparkakkutaloja? Leivotko tänä vuonna piparitalon vai ainoastaan pipareita jouluksi?




6 kommenttia:

  1. Ehkä tuo Saamelaiskulttuurin keskuksen Sajos olisi oma suosikkini. Ihmetellä täytyy että jollain riittää taitoa ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä tehdä näitä hienoja ja monimutkaisia piparkakkutaloja. Itse olen yhden kerran tehnyt piparkakkutalon kaikkein yksinkertaisimman mallin mukaan ja täytyy sanoa että sain pinnistellä taitoni ja kärsivällisyyteni ihan äärimmilleen että sain jonkinlaisen hökkelin aikaiseksi. Enpä taida toista kertaa yrittää, ja se taitaakin olla heikkouteni uuden oppimiseen; annan periksi liian helpolla jos ei heti kaikki onnistu.
    Peukutus kaikille niille jotka näitä hienoja luomuksia tekevät!
    Mukavaa viikonloppua sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sajos on rakennuksena aika jännä! Vaikka olen itsekin tehnyt monia piparkakkutaloja en tiedän saisinko näin kookkaita taloja aikaiseksi. Kyllä minulla kärsivällisyys riittää mutta näiden tekemiseen tarvitaan kyllä melkoisesti taikinaa ja minulla on usein ollut ongelmana se, että talon osasista tulee eri paksuisia, joka sitten vaikuttaa kasaamista. Toisaalta Muumitalon sain aikaan valmiilla muoteilla aikoinaan mutta monesti myös tee jonkun piparkakkutalon ihan päästäni. Olen aina katsellut netistä joulun alla todella upeita piparkakkutaloja ja miettinyt, että ihanaa kun toiset tekevät ja saan ihailla.

      Kivaa loppuviikkoa Kristiina ♥

      Poista
  2. Noi on niin hienoja! Voisin melkein kuvitella, että ehkä tulevina jouluina jaksaisin ryhtyä piparkakkutalojen tekemisen harjoitteluun. Meillä on melkein joka vuosi ollut joku piparkakkutalo, yleensä olen ostanut sen joulumarkkinoilta tai sitten olemme poikien kanssa koonneet elementtitalon.

    Kivaa perjantaita ja viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä aika hulppeita. Mutta vaativat myös tilaa eli Kansasllismuseo ei ihan pieneen tilaan kyllä mahdu. Minä aina mietin myös sitä mihin kotona voisin piparkakkutalon sijoittaa niin ettei esim. Mimmi pääse siihen käsiksi. Joulumarkkinoilla - siis Tuomaan Markkinoilla - oli todella kaunis piparkakkutalo ja nyt harmittaa etten ostanut sitä koska tänä jouluna en ehdi väsätä omaa taloa.

      Kivaa loppuviikkoa Rva Kepponen ♥

      Poista
  3. En usko, että osaisin tehdä mitään noin hienoa. Tänä vuonna äiti saa jonkin yksinkertaisen piparitalon :)
    Ihanaa viikonloppua sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näissä tekemistä olisi ja pitäisi myös olla aikaa. Toisaalta houkuttaisi kokeilla joskus.
      Kivaa viikonloppua Outi ♥

      Poista

Template designed by Rainy Day