syyskuuta 30, 2022

"Vivienne Westwood - muotia yksityiskokoelmasta" näyttely Tampereen Milavidassa on huikea!

 

Museo Milavidassa Tampereella avautui huhtikuun lopussa huikea "Vivienne Westwood-muotia yksityiskokoelmasta" näyttely. Vivienne Westwood (s.1941) on ehdottomasti yksi meidän aikamme suurista muotisuunnittelijoista. "Punkmuodin pioneeri, muotimaailman itseoppinut kapinallinen, äänekäs aktivisti ja Carrie Bradshaw'n ikonisen hääpuvun suunnittelija elokuvaan Sex and the City - Sinkkuelämään. Sitä kaikkea on brittisuunnittelija Vivienne Westwood" tiivisti Helsingin Sanomat Tampereen näyttelyarvostelussaan. 

Näyttelyn esineet ovat englantilaisen keräilijä Lee Pricen (s.1975) kokoelmasta. Hän rakastui Westwoodiin jo 12-vuotiaana ja osti ensimmäisen valkoisen t-paidan, jossa oli Westwoodin logo. Price työskenteli 1990-luvun puolivälistä aina vuoteen 2013 Westwoodin palveluksessa kartuttaen samalla kokoelmaansa, joka on ollut esillä ympäri Eurooppaa. 

Huolimatta siitä ettei Vivienne Westwoodilla ole varsinaista muotialan koulutusta on hänet peräti kahdesti palkittu parhaana brittiläisenä muotisuunnittelija. Edesmennyt kuningatar Elisabeth II myönsi työläisperheessä kasvaneelle Westwoodille vuonna 2006 Buckinghamin palatsissa juhlavasti arvonimen Dame. Räväköistä kommenteistaan tunnettu Vivienne paljasti myöhemmin, että hän oli ollut juhlatilaisuudessa täysin ilman alusvaatteita. Vivienne on todellakin Britain's Queen of Punk, joka vielä yli 80-vuotiaan kulkee näytöksissään catwalkilla mallien kanssa ja kapinoi! 




Malcom McLaren ja Vivienne Westwood 

Vivienne Westwood oli kerran eronnut 3-vuotiaan pojan äiti kun hän alkoi seurustella älykkään ja radikaalin taideopiskelijan Malcom McLarenin (1946-2020) kanssa. McLaren oli itsevarma ja samalla myös todella huomionkipeä ihmistyyppi, joka halusi shokeerata ja provosoida sovinnaisuutta sekä vanhempia sukupolvia. Vivienne ja Malcom avasivat 1971 Lontooseen, legendaariseen osoitteeseen 430 King's Road kaupan, jossa myytiin levyjä ja vaatteita. SEX liikkeessä myytiin Viviennen tekemiä todella shokeeravia vaatteita, jotka rikkoivat hyvän maun rajat. Revityissä t-paidoissa oli ketjuja, hakaneuloja ja niiden tekstit ylistivät kaaosta ja anarkiaa. 

Johnny Rotton, punk-bändi Sex Pistolsin laulaja 1975-1978, päällään legendaarinen DESTROY -paita, jossa postimerkissä olevan Queen Elisabethin kaula on katkaistuna, krusifiksi on väärinpäin ja kehotus "tuhoa"! 














Vanhempi sukupolvi kauhisteli mutta valtakulttuuriin tyytymättömän nuoriso löysi kaupan ja sen tarjonnan. Liikkeellä onkin suuri merkitys punk-ilmiön syntymisessä Britanniassa. Malcom McLaren kasasi Sex Pistols punk-yhtyeen liikkeessään hengailevista, kapinoivista nuorista miehistä. Malcom ideoi tuotteet ja kekseliäs Vivienne toteutti ne. Sex Pistols hajosi 1978 ja myös legendaarinen liike sulki ovensa kun punkista tuli valtavirtaa. 

McLaren halusi, että seuraava mallisto olisi romanttinen joten Vivienne Westwood tutki historiaa löytäen 1600-1700 -lukujen ranskalaisen muodin, joka toimi innoittajana seuraavaan mallistoon nimeltään Pirate. Hulmuavia paitoja, solkikenkiä, löysiä raitahousuja, lainsuojattomat, merirosvot ja dandyt täyttivät malliston. Pirate oli ensimmäinen mallisto, joka pääsi mukaan Pariisin muotiviikoille. Mallisto innoitti 1980-luvun alun uusromanttisia popmuusikoita kuten Duran Duran, Adam and the Ants, Boy Georg/Culture Club, Spandau Ballet. Vaikka Viviennen ja Malcolmin alusta asti vaikea on/off parisuhde päättyi 1981 jatkoivat he yhteistyötä aina vuoteen 1983. 

Kuvakollaasissa Duran Duran, Vivienne Westwood Pirates mallisto, Marla Belt 80's style. Boy Georg, Adam and the Ants, Spaudau Ballet/Martin Kemp. Kuvat lainattu netistä. 



Westwoodin omaperäisiä mallistoja ei arvostettu hänen omassa kotimaassaan 1980-luvulla vaikka Italia, Japani ja Pariisi ylistivät kilvan niitä. Viviennen onnistui lopulta Harris Tweed -mallistollaan valloittaa myös brittiläisten sydämet. Ruutukuoseja oli toki näkynyt jo punk-vuosina Westwoodin vaatteissa mutta nyt ne palasivat uudelleen mallistoon. Taitavasti tehdyt asut, jotka olivat myös hauskan ilkikurisia ja kekseliäästi leikattuja hurmasivat myös britit. Anglomania -mallistossa 1993 Westwood yhdisti ranskalaisen eleganssin, brittiläisen räätälintaidon ja skotlantilaiset tartaanit. Hän oli vuotta aiemmin avioitunut oppilaansa Andreas Kronthalerin kanssa ja rekisteröi nyt MacAndreas tartaanin uuden aviomiehensä mukaan. 

Vivienne Westwood ja Andreas Kronthaler Pariisin muotiviikoilla 2017. Milavidan näyttelyn kaikki upeat valokuvat ovat Ki Pricen ottamia. Westwood ja Price tapasivat ensimmäistä kertaa 2008 ilmastokonferenssin lehdistötilaisuudessa. Price työskentelee nykyään Westwoodin poliittisten protestien parissa. 










Kesällä 1990 Vivienne Westwood esitteli ensimmäisen miesten mallistonsa MAN. Westwood oli leikitellyt unisex-vaatteilla ja sukupuolirooleilla jo punk aikana sekä myös uusromanttisessa 1980-luvun mallistoissa. Pariisissa keväällä 2015 esitelty Unisex - Time to Act meni vielä pidemmälle eli naisten ja miesten mallistot esiteltiin yhtä aikaa. Sukupuolten rajat oli iloisesti sekoitettu eli miesmalleilla oli hameet ja naisilla miesten puvut näytöksessä päällään.

Minusta on upeaa, että Vivienne Westwood pystyy koko ajan yllättämään ja pysymään ajan hermolla. Vuonna 1994 On Liberty -mallistossa oli 1800-luvun muodista lainattuja turnyyrikehikoilla varustettuja valtavia iltapukuja. Mini-Crini -mallisto vuonna 1985 taas yhdisti 1850-luvun leveän krinoliinipuvun ja 1960-luvun minihameen - nerokasta! Korsetti on ehkä tunnetuin Westwoodin lainaus historiasta ja sitä on nähty jo punkvuosina. 

Vivienne Westwood Lontoon muotiviikkojen catwalkilla 2012

Vivienne Westwood on myös 2000-luvulta lähtien panostanut voimakkaasti yhteiskunnalliseen aktivismiin. Westwood osallistuu Greenpeacen, Amnestyn ja eläinten oikeuksia ajavan PETAn kampanjoihin. Vivienne on tunnettu siitä, että hän osallistunut lukuisiin mielenilmauksiin, joissa puolustetaan ympäristöä ja ihmisoikeuksia. Keväällä 2005 esitelty Propaganda -mallisto oli selkeä käännekohta siihen, että muoti on yhteiskunnallisesti myös kantaaottavaa. Tässä ikään kuin palattiin sinne hänen uransa alun punkvuosien kannanottoihin. Vuonna 2015 Save the Rainforest otti kantaa sademetsien tilaan. Vivianne Westwoodilla on vielä yli 80-vuotiaanakin olemassa se sama punk asenne kuin aikoinaan. Upea nainen ja hieno yksityiskokoelma - suosittelen tutustumaan jos muoti kiinnostaa!

Milavidan "Vivienne Westwood - muotia yksistyiskokoelmasta" on avoinna 12.2.2023 joten sinne siis ehtii hyvin vielä ensi vuoden alkupuolellakin. Milavida on Museokortti -kohde.

Milavia, Milavidanrinne 8, 33210 Tampere. Tarkemmat aukioloajat museon nettisivuilta







7 kommenttia:

  1. Vivienne Westwood on yksi suosikkisuunnittelijoistani juuri kokeilunhaluisuuden takia. Rakastan myös ruutukuosia ja nuoruuttani vietin punk-vaatteissa 😁. Hassuinta on se, että kun olen käynyt jo aikuisiässä Westwoodin putiikeissa sekä Lontoossa että Milanossa, niissä myynnissä olevia vaatteita ihan hyvin olisin voinut käyttää arjessa ja juhlassa. Vaikka ne oli hieman erilaisia, helposti lähestyttävissä kuitenkin. Harmi, silloin mulla ei ollut varaa näin kalliisiin vaatteisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ihailen Vivienne Westwoodin hänen monipuolisuutensa vuoksi. Hänessä edelleen jäljellä punk-asenne, joka on minusta upea juttu koska se energia lähtee sieltä. Pieni kapinointi on aina paikallaan asioista, jotka voisi tehdä paremmin tai jotka ovat epäoikeudenmukaisia. Westwood ammentaa myös paljon muodin historiasta, yhdistelee rohkeasti ja on valtavan monipuolinen. Hän myös uudistuu koko ajan eikä ole jämähtänyt mihinkään muottiin. Minulla ei punkvaihetta tai pukeutumista ollut :) Itse en Westwoodin liikkeissä ole käynyt sisällä - ainoastaan kuolannut ikkunoita.

      Poista
  2. Vivienne Westwoodilla on aina ollut asenne kohdillaan. Räväkkä nainen, jolla on hauska ja puhutteleva tyyli suunnitella vaatteita ja asusteita.
    Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi Outi - upea asenne! Hän on myös todella energinen edelleen vaikka on siis jo yli 80v. Hyvää uutta viikkoa Outi ♥

      Poista
  3. Aika hurja mimmi taitaa olla. En voi sanoa että kauheasti tykkäisin tuosta tyylistä, mutta tämän postauksesi ansiosta olen minäkin tutustunut hänen tuotantoonsa ja hämmästykseni oli suuri kun huomasin että toiset uusista silmälaseistani on juuri hänen suunnittelemansa. Nimen kyllä näin jo silmälasikotelossa, mutta ei minulla ollut harmainta aavistustakaan kuka ja millainen on Vivienne Westwood. Melkeinpä meinasin jättää ostamatta kyseiset lasit kun en oikein tykännyt tuosta ruudullisesta kuviosta joka lasien nurjalla puolella on. Nythän olenkin oikein trendikäs!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vivienne Westwoodin tarina on ollut varsinainen "tuhkimotarina". Hän oli siis työläisperheen kasvatti ja syntyi sodan keskelle 1941. Äiti oli kutoja ja isä työskenteli ammustehtaalla joten hän ei joutunut sotaan mukaan. Perhe asui maaseudulla, joten ehkä pahin sodan kauhu jäi kokematta. Lapsia oli yhteensä kolme ja kaikesta oli pulaa joten piti osata olla säästäväinen sekä kekseliäs ja vaatteita tehtiin myös itse. Kun Vivienne on 17-vuotias perhe muutti Lontooseen. Vivienne pääsi taidekouluun mutta hän lopetti sen ensimmäisen vuoden jälkeen koska ei usko, että voisi elää tällä ammatilla. Hänestä tuli lopulta opettaja. Vivienne avioitui parikymppisenä sekä sai myös pojan. Liitto kuitenkin purkautui ja sitten hän tapasi Malcom McLarenin. Vivienne Westwood on räväkkä ja hän on halunnut provosoida mutta sillä on hän on myös päässyt eteenpäin. Hänen tyylinsä on uniikki ja se jakaa mielipiteitä.

      Sinun Vivienne Westwood silmälasin kehykset ovat todella tyylikkäät ja sopivat sinulle. Hyvä valinta! Hyvä, että ostit. Ei minusta merkillä ole väliä vaan pääasia on se, että tuote sopii ja siitä pitää itse.

      Hyvää uutta viikkoa Kristiina ♥

      Poista
  4. Olipas mielenkiintoinen postaus. Haute couture ei ole ikinä puhutellut minua enkä ole juuri seurannut, että mitä isot ja tunnetut muotitalot julkaisevat. Siitä tykkään, että naiset pääsevät mukaan eikä huippumuoti ole vaan miessuunnittelijoiden temmellyskenttä. Jos minulla olisi ylimääräistä rahaa, joka pitäisi tuhlata, en osaisi tuhlata sitä huippudesigniin. Kohde olisi osaltani varmasti matkailu :)

    VastaaPoista