Fiskarsin vanhalla ruukkialueella vierailen ympäri vuoden koska se on niin kauniin idyllinen paikka. Mutta varsinkin näin kesällä siellä tulee jopa piipahdettu useammankin kerran eri tapahtumien merkeissä. Tänä vuonna en ehtinyt perinteisille Fiskarsin Antiikkipäiville, jotka pidettiin kesä-heinäkuun vaihteessa. Vähän kyllä harmittaa kun aarteiden metsästäminen on intohimoni mutta aina ei kaikkialle vain ehdi.
Samaan aikaan kun Fiskarsin torilla olisi vielä ollut Vintage-tori, joka sekin on aina mielenkiintoinen "bongailupaikka". Tästä voit kurkistaa minun paria aiempaa retkeäni Fiskarsin antiikkipäiville vuosina 2018 ja 2017. Aina jotain pientä on tarttunut mukaan eli hyviä ostoksia olen kyllä tehnyt.
Kesäloman ensimmäisenä päivänä oli kalenteriin jo hyvissä ajoin merkitty "Fiskars Village Art & Design Biennale 2022" -tapahtuma, joka starttasi jo 22.toukuuta. Biennalen on tuottanut Luovi Productions yhteistyössä taiteilijaosuuskunta Onoman kanssa. Fiskars toimii biennale tapahtuman pääyhteistyökumppanina. Biennale on avoinna 4.syyskuuta asti.
"Fiskars Village Art & Design Biennale kohtauttaa nykytaiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin ajankohtaisia kysymyksiä antaen tilaa uudelle ja yllättävälle. Näyttelyiden sarja kutsuu mukaan taiteilijoita, muotoilijoita, arkkitehtejä, yleisöjä ja alueellista yhteisöä kannustaen avoimiin kysymyksiin."
Fiskarsin Biennale jakautuu kolmeen erilliseen näyttelyyn: Hidden - Aistien muodot, Knots & Knits - "Solmut ja neulokset" ja Arkkitehdin talo -näyttely. Itse aloitin kiertämisen "aistien kautta solmuihin/neuloksiin ja päätin sen arkkitehti taloihin". Fiskars näyttelyt ovat ilmaisia Museokortin omistajille. Muuten pääsylipun hinta 18€ ja tai 10€ alennuslippu. Minä vilautin Museokorttiani Kuparipajassa, josta aloitin kiertämisen ja sain "mustan rintamerkin", jolla pääsi sitten myös muihin näyttelyihin. Näyttelyt ovat hyvin lyhyellä kävelyetäisyydessä toisistaan. Kaksi näyttelyistä on sisätiloissa mutta Arkkitehdin talot ovat toki ulkona.
Hidden - Aistien muodot / Kuparipaja
Kuparipajan näyttelyssä oli paljon kiinnostavaa katsottavaa. Yli 50 taiteilijaa, muotoilijaa ja käsityöläistä on tuonut Kuparipajan Mustaa ja Valkoiseen saliin hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia teoksia. Tässä näyttelyssä saa myös tiettyihin teoksiin koskea eli siellä on interaktiivisuutta. Mm. Laura ja Rudi Merzin sekä Aapo Revon teokset kutsuvat koskemaan itseensä. Karin Widnäs lasiset karkit olivat niin aidon näköisiä, että olisi tehnyt mieli maistaa.
”Nopean digitalisaation tuomat muutokset aistikokemuksiimme sekä viime aikojen fyysinen ja henkinen eristäytyminen ovat herättäneet meissä tarpeen käyttää aistejamme kokonaisvaltaisemmin. Kaipaamme aistikokemuksia ja niiden herättämiä ajatuksia. Koen näyttelyn teeman erityisen ajankohtaisena juuri nyt.” – Laura Sarvilinna, Hidden-näyttelyn kuraattori.
Tero Kuitunen, Jätetty jälki
Jenny-Julia Wallinheimo-Heimonen, Kun tiskikone karkasi
Camilla Moberg, Kluk
Ron Nordström, Nimetön
Karin Widnäs, Karkkipäivä
Alpo Repo, Hidden Puppeteer
Laura ja Rudi Merz - Hidden näyttelytyön interaktiivinen osuus
Riitta Talonpoika, Ruukun äänet
U-JOINTS, Knots & Knits / "Solmut ja neuloset" / Vanha Viljamakasiini
Kauniin Vanhan Viljamakasiinin tiloista löytyy näyttely Knots & Knits, joka on Andrea Caputon ja Anniina Koivun U-JOINTS -tutkimusprojektin ja näyttelysarjan neljäs osa. Ensimmäinen osa esiteltiin Milanon Salone del Mobilessa 2018. Täällä on esillä muotoilussa ja arkkitehtuurissa olevia liitoksia eli usein huomaamattomia mutta todella tärkeitä yksityiskohtia. Hyvässä suunnittelussa myös nämä tärkeät yksityiskohdat ovat osa kokonaisuutta. Knots & Knits näyttely purkaa näkyville tekstiilien, kankaiden ja köysien historiaa. Tärkeitä solmuja on kaikkialla. Äärimmäisen mielenkiintoinen näyttely!
"Liitokset ovat juuri niitä yksityiskohtia, jotka pitävät maailmaa kasassa. Liitos on usein näkymätön, hienovaraisesti piilossa esineen sisällä, ja juuri siksi usein ylenkatsottu."
Erilaisia verkkoja
Metallisilmukoita sekä lippalakissa että hansikkaassa, joka on tarkoitettu ostereita avaavan käteen
Upeaa käsin virkattua pitsiä
Kangaspuilla kudottu seinävaate/matto - mitä väri-iloittelua!
Pajusta punottu kori, jossa pajukissatkin mukana
Kudotusta vinyylistä tehtyjä instaatioita
Arkkitehdin talo -näyttely
Fiskarinjoen varressa löytyy tammimetsän reunustama kaunis niitty, jonne on pystytetty seitsemän erilaista minitaloa. Suunnittelijat ovat AS LL TK, Rintala Eggertsson Architects, Sommarnöjen, Ateljé Sotamaa, Studio Puisto sekä Aalto-yliopiston Puustudio. Kristian Talvitie on suunnitellut lisäksi sähköautovalmistaja Polestarille puumaja KOJAn.
Kaikki talot ovat pieniä ja suurin on vain 30 m2. Talot on rakennettu vastuullisesti ns. "off grid" -periaatteella hyödyntäen mm. talokohtaisin aurinkopaneelein tuotettavaa uusiutuvaa energiaa. Hauskan ilmeen alueelle antaa myös se, että ne ovat kaikki keskenään erilaisia. Sisustukset on kuratoinut Asun -lehden perustaja ja päätoimittaja Ulla Koskinen.
Vaikka talot ovat pieniä niiden tilaratkaisut ja osittain lasiakin olevat seinät saavat talot tuntumaan paljon suuremmilta. Näitä taloja on myös mahdollista vuokrata yöpyäkseen niissä - taloista tulee vain poistua ennen näyttelyn avautumista klo 12. Talot myydään näyttelyn loputtua.
Ateljé Sotamaa, UFO
Aalto Wood Studio, Kore
Fiskars Village Art & Design Biennale on avoinna 4.syyskuuta saakka. Ehdottomasti katsomisen ja kokemisen arvoinen kokonaisuus. Samalla voi ihailla kesäisen kaunista Fiskarsin vanhaa ruukkialuetta ja luontoa. Tai käydä shoppailemassa käsityöläisten verstailla tai nauttia hyvää ruokaa alueen monissa ruokapaikoissa kuten vaikkapa Kuparipajassa.