kesäkuuta 11, 2022

Laukon kesän 2022 taidenäyttelyt

 

Laukon kesä 2022 avasi ovensa virallisesti keskiviikkona 8.kesäkuuta. Matkasin jo viime sunnuntaina kutsuvierasavajaisiin ihailemaan tämän kesän huikeita taidenautintoja. Laukon kartanosta on tullut itselleni todella tärkeä paikka, jonne monena kesänä on huristelu ihailemaan taidetta. Viime kesänä myös koin Rohan Tallien turnajaiset historiallisen Laukoin mailla. Upea esitys, joka on mahdollista kokea taas tänä kesänäkin eli 11.6. ja 12.6.! 

Totta kai Laukon valloittavat tänäkin vuonna upeat artistit, joka konsertoivat ja keikkailevat puutarhassa. Mukana mm. Erin, Maija Vilkkumaa ja Steven 'n' Seagull, jota olen fanittanut vuosia. Nyt bändi olisi nähtävillä elokuun ensimmäisen perjantaina. Tuohon keikkaan pitää kyllä päästä mukaan!

Ensivisiittini Laukossa oli kesällä 2016 kun kartano oli avannut ensimmäistä kertaa ovensa suurelle yleisölle Vesilahdella, Narvan kylässä. Tarkemmin kartanon monivaiheisesta historiasta, johon ovat liittyneet mm. Elias Lönnrot, ravihevonen Houston Laukko, valkohäntäpeurat, Jussi Mäntysen hirvipatsaat voit lukea tästä. Nämä historialliset maisemat on mainittu kirjallisissa lähteissä jo 1400-luvulla. 

Keskiajalta aina 1800-luvun alkuun mahtava aatelinen Kurkien suku hallitsi Laukon maisemia. Ei siis ihme, että nyt huhtikuussa Laukon rantavesistä löytyi muinainen aarre, joka on peräisin 1000-luvulta. Ehkä tuo kupurasolki on muinoin koristanut jonkun emännän rintapieltä pitäen vaikkapa huivia paikoillaan. Laukosta on aiemmin löydetty muinaisia hautapaikkoja. 



Laukon taidekesän näyttelyissä on tänä vuonna mukana tuttuja taiteilijoita aiemmilta vuosilta ja myös uusia nimiä. Heikki Marila, Tapani Kokko, Viljami Heinonen ovat useana kesänä esitelleet taidettaan Laukossa ja nyt mukana on myös Marjatta Tapiola, Kauko Lehtinen ja Moosa Myllykangas. Nappasin lasin kuohuvaa ennen taidekierrokselle lähtöä. 



Viljamakasiini - Heikki Marila, Apokalypsis








Heikki Marilan näyttely oli Ukrainan sodan takia todella puhutteleva. Marila on maalannut kolmea uutta työtä lukuun ottamatta kaikki muut teokset jo vuonna 2016. Töiden lähtökohtana on ollut Suomen sisällissota tai kansalaissota kuten olen itse isoäidiltäni oppinut sitä nimittämään. Punaiset ja valkoiset, veljet veljiä vastaan aseet käsissä. Todella vaikea aihe käsittää ja ymmärtää. Aihe, josta on edelleen vaikea puhua ja ymmärtää sitä. Marilan työt on maalattu arkistokuvista tai omasta sukualbumista silloin, kun on kyse henkilökuvista. 

Taulu, jossa lukee Ilmari pysäyttää. Herää monia kysymyksiä kun katsoo miehen silmiä. Kuinka nuori tämä mies oli joutuessaan sotaan ja miten hänelle kävi? Selvisikö hän sodasta takaisin vai menettikö henkensä tai joutui vankileirille? Maalausten uloin kerros on tehty punaisella öljyväripuikolla. Sotaa ei voi ymmärtää tai järjellä käsittää oli se missä päin maailmaa tahansa. 

Kanala: Moosa Myllykangas, Häkki









Moosa Myllykangas on valloittanut Laukon vanhan Kanalan teoksellaan Häkki. Olen nähnyt yksittäisiä Moosan töitä mm. Mäntän Kuvataideviikoilla mutta yhdessäkään hänen töitään laajemmin esittelevässä näyttelyssä en olen ollut. Äärimmäisen mielenkiintoinen ja monitahoinen taiteilija. Kun astutaan sisälle vanhaan Kanalaan on jännä takauma paikan entisistä asukkaista ja höyhenistä toteutettuna organzasta. Myllykankaan työt on hyvin korumaisia ja minua vähän harmitti, että avajaisissa paikalla oli niin paljon ihmisiä, että en kehdannut tutkia töitä niin kauan kuin olisin halunnut. 



Laukon kellarista löytyy myös Moosa Myllykankaan työ Narkissos, jossa on yhdistetty balilainen morsiuskruunu ja härän kallo. Tämä mystinen valon ja liikkeen installaatio on ihan huikea. Yritän jossain vaiheessa laittaa siitä Instagramin puolelle videota. 

Myllykankaan työt ovat hyvin pikkutarkkoja ja niissä käytetty materiaali voi yllättää. Vanhoista puisista voiveitsistä on rakennettu puu. Taiteilija on käyttänyt myös saatujen tai löydettyjen eläinten jäänteitä töissään. Laukon taidekesän esittelytekstissä mainitaan "ihmisen ja eläimen rituaalinen liitto on Myllykankaalle keskeinen aihe". Minulle tuli jännä takautuma WAMissa keväällä näkemääni "Kuolleet sielut" -näyttelyyn, jossa oli myös eläimiä. Pidin paljon Moosan töistä ja vanhaan Kanalaan täytyy piipahtaa paremmalla ajalla tutkimaan töitä vielä tarkemmin kesän kuluessa. 

Tapani Kokko - Pyhät kuvat, Pakanakirkko




Pihlajatyttö ja taiteilija itse. 

Tapani Kokon aiemmilta Laukon taidekesiltä tuttu Pakanakirkko on saanut ihan uuden sisustuksen kun sinne on tuotu Pyhät kuvat. Pakanakirkkoon kuljetaan pitkospuita pitkin punaisen Paratiisin portin kautta kuten aina ennenkin mutta astuessaan kirkkoon sisälle yllättyy. Seinillä roikkuu korumaisen kauniita puureliefejä, joissa näkyy vaikutteita slaavilaisesta ikoni- ja kansantaiteesta. 

Ensimmäistä reliefiä Kokko alkoi työstää päivä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Seuraavat kolme kuukautta taiteilija uurasti työhuoneellaan Orimattilassa ja nyt on valmiina kaksikymmentä satumaista seinäteosta. 



Kokon työt ovat äärimmäisen kauniita ja niissä on myös mieletöntä herkkyyttä. Ensimmäisenä syntynyt Pihlajatyttö näkyy suoraan kun astuu Pakanakirkkoon sisälle takaseinälle. Kävimme mielenkiintoisen keskustelun taiteilijan kanssa ja ylläolevassa kuvassa hän poseeraa juurikin tuon ensimmäisenä tekemänsä puureliefin vieressä. Kokko on todellinen monilahjakkuus, joka taiteen lisäksi on muusikko, näyttelijä ja performanssitaiteilija. Muistan ikuisesti hänen ja vaimonsa Virpin taidevankkurin Mäntässä. 

Laukon kartanon päärakennus: Marjatta Tapiola, Kallot






Laukon kartanon päärakennuksen alakerran on täyttänyt taiteilija Marjatta Tapiolan Kallot -näyttely. Rakennuksen barokkihuoneet luovat todella upeat puitteet juuri tälle näyttelylle. Työt ovat syntyneet kahden eri eläimen kallosta, joista toisen taiteilija sai itselleen jo 1980-luvun loppupuolella. Hänen oma isänsä oli kätkenyt hirven kallon aitan alle, josta se löytyi. Kallo kulki taiteilijan mukana kodista toiseen kunnes se vähitellen alkoi siirtymään herkkänä aiheena kankaalle. Naudan kallon Marjatta Tapiola on saanut lahjaksi ruotsalaisesta kartanosta.



Eläinten kallot ovat minusta kiehtovia. Tiedän, että moni vierastaa varmaan siellä ruudun toisella puolella kalloa esineenä mutta olen viehtynyt niihin. Minä pidin todella paljon Tapiolan töistä, jotka aiheesta huolimatta olivat hyvin herkkiä ja kauniita kun niistä oli tehty akvarellinomaisia töitä. Myös ne värit, joita töissä oli käytetty puhuttelivat sävyillään. 

Laukon kartanon galleriakerros - Kauko Lehtinen, Viivan virtuoosi






Kauko Lehtisen (1925-2012) omasta kokoelmasta koottu piirrosten ja maalauksien kokonaisuus oli äärimmäisen mielenkiintoinen. Tässä vaiheessa alkoi kiertelyä olla jo takana jonkin verran mutta näistä humoristisista ja todella hauskoista teoksista sai uutta virtaa katselemiseen. Kauko Lehtinen on historia on jännä. 

Löysin Turun Sanomissa 2005 olleen artikkelin, jossa Lehtinen kertoo syntymäpäivä haastattelussaan, että kiinnostus taiteeseen lähti liikkeelle ihan sattumasta. Lehtinen oli nuorena poikana menossa konserttiin ystäviensä kanssa kun he poikkesivat lämmittelemään taidemuseoon ja sille tielle Lehtinen jäi eli taide vei mukanaan. Hän opiskeli itsensä hammasteknikoksi mutta toimi lopulta täyspäiväisenä taiteitelijana.

Picasso on ollut Kauko Lehtisen suuri esikuva ja Lehtistä itseään on jopa luonnehdittu Suomen Picassoksi. Taiteilijan ikimuusa on ollut hänen oma vaimonsa Anja. Oli myös mielenkiintoista lukea näyttelyesittelystä miten Kauko Lehtinen oli ystävystynyt Laukon kartanon omistajien Lagerstamien kanssa. Tästä pääset kurkistamaan Liisa Lagerstamin kirjoituksen. Näyttelyssä olisi katsottavaa riittänyt ja haluankin päästä kurkkimaan näitäkin töitä uudelleen omassa rauhassani. Todella hersyvän iloinen näyttelykokemus!

Viljami Heinosen Pyhättö näyttely löytyy Laukon vanhasta tallista. Todella värikkäitä töitä urbaanista viidakosta kaupungissa. Minulta loppui kamerasta akku ja autossa odotti karvakaveri joten kuvat jäivät tästä värikylläisyydestä ottamatta. Lainasin yhden valokuvan Laukon omilta sivuilta.



Viljami Heinonen, Pyhättö - Villit 2022 

Laukon näyttelyt/ravintola/kahvila/puoti ovat avoinna 8.-19.6. ke-su 12-17 / 28.6.-31.7. joka päivä 12-17 / 1.-28.8. ti-su 12-17. 

Laukon keikat/konsertit starttaavat 18.6. ja viimeinen konsertti on 12.8. Esiintyjät löytyvät tästä

Kiitos mukavista avajaisista Laukon väelle ja toivottavasti nähdään vielä kesän aikana 








2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus! Minä en ole ikinä käynyt Laukossa. Mutta nyt kiinnostaa kovasti ja keikkalistakin on täynnä hienoja artisteja! Olisipa nyt vaan kesässä enemmän aikaa ja mahdollisuuksia mennä. Haluaisin ehdottomasti käydä Laukossa ja kokea koko paketin: näyttelyt, puisto, ruoka ja musiikki.

    VastaaPoista
  2. Olipa ihanan värikäs ja erilainen taidenäyttely. Kallot teos on jotenkin todella upea!
    Ihanaa sunnuntaita sinulle Marjo <3

    VastaaPoista

Template designed by Rainy Day