helmikuuta 28, 2022

Suomalaisen kulttuurin, Kalevalanpäivää kaikille!

 

Tänään 28.helmikuuta vietetään Suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivää! Kansalliseepokseemme Kalevalaan yhteen koottuna runo- ja lauluperintömme on meille kaikille varmasti tuttu. Joskus ehkä pakkopullaltakin tuntunut kirja on kuitenkin tärkeä linkki siihen kalevalaiseen perinteeseen ja tietoon, jota Elias Lönnrot lukuisilta matkoiltaan keräsi. Kansamme alkuperä kiehtoi Eliasta jo nuorena ja sai hänet peräti 17 vuoden ajan kiertämään runonkeruumatkoilla. 

Elias Lönnrot ehti kierrellä Hämeessä, Savossa, Karjalassa, Lapissa ja Inkerissäkin vuosien kuluessa. On laskettu, että Lönnrotin liikkui matkoilla yhtä monta kilometriä kuin Helsingistä on etelänavalle. Huh huh! Kun ottaa huomioon, että Lönnrotin aikana liikuttiin kävellen, soutaen tai hiihtäen on siinä varmaan myös kunto kasvanut. Vuosien saatossa Elias kirjoitti vaatimattomasti käsin muistiin 60 000 runosäettä. Materiaalia riitti vielä toiseenkin kirjaan Kantelettareen. 

Tarttui noilta matkavuosilta Lönnrotin mukaan myös outoja sanoja, kasvien nimiä, sananlaskuja ja arvoituksia, joista sitten myöhemmin oli apua kun kehiteltiin suomen kieltä. Saamme kiittää monista tuikitavallisista sanoista juuri Lönnrotia - itsenäisyys, kansallisuus, tasavalta, määräpäivä, hallinto, juurakko, emi, hede, kota muutamia mainitakseni.  

Mutta mitä kaikkea muuta on suomalainen kulttuuri? Listasin tähän asioita, joita itse miellän osaksi suomalaista kulttuuria. Tämä ei ole absoluuttinen totuus vaan minun näkemykseni asiasta. Monissa alakohdissa olisin halunnut kirjata monta erillistä asiaa mutta päädyin lopulta valitsemaan vain yhden. 






Suomen lippu ja Suomen vaakuna, jossa kruunupäinen keltainen leijona seisoo miekan päällä punaisella taustalla. 





Meille suomalaisille todella tärkeät juhlat eli juhannus ja joulu. 



Kuva WSOY

Kirjallisuus, josta nostan esille vaikka Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan. Yhtä hyvin tässä voisi olla saman kirjailin Täällä Pohjantähden -triologia. 




Kuvataiteesta voisin mainita vaikka kuinka monta merkittävää taiteilijaa ja teosta mutta valitsen tällä kertaa naistaiteilijan eli Helene Schjerfbeckin. 





Arkkitehtuuri, jota saa edustaa arkkitehtien Geselius-Lindgren-Saarinen suunnittelema upea,  kansallistomanttinen Hvitträsk




Muotoilu, design, josta meillä on pitkät perinteet. Otan esimerkkinä Alvar Aallon legendaarisen Aalto-vaasin. 

Musiikki, joka on eniten varmaan ihokarvat nostattava on Jean Sibeliuksen Finlandi-hymni. 

Kuva Wikipedia

Elokuva, josta myös todella vaikea valita tähän vain yhtä esimerkkiä. Valintani on tällä kertaa Aki Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat. 




Kuva Maaseudun Tulevaisuus

Ruokakulttuuri - karjalanpiirakat, savustetut Puruveden muikut, mustikkapiirakka, karjanlanpaisti, lenkkimakkara saunakiukaalla paistettuna, mämmi jne. ja lukemattomat muut suomalaisen keittiön herkut. Valitsin savustetut muikut lopulta!



Kuva Iltalehti

Urheilu, johon on helppo valita nyt Pekingin olympialaisten jälkeen hiihtäjä Iivo Niskanen ja kolme kultamitalia. Hyvä Suomi ja hyvä Iivo!

Mitä kuuluu Kalevalan lisäksi sinun mielestäsi suomalaiseen kulttuuriin? Löytyykö mitään samaa mitä minun listalla? Mukavaa iltaa!













4 kommenttia:

  1. Hienoja esimerkkejä suomalaisesta kulttuurista ja monen noista olisin itsekin valinnut. Mämmi ja karjalanpiirakat tuli itselle heti myös mieleen. Ehkä saaristolaisleipä tai reilu suomalainen ruisleipä sopisi tähän myös.
    Oikein ihanaa Kalevalanpäivän melkein viimeistä tuntia ja huomenna alkavaa maaliskuuta<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina! Saaristolaisleipää ja ruisleipä on myös iso osa suomalaista kulttuuria ja minusta myös kirnupiimä, jonka myös unohdin mainita. Sen verran kiireistä ollut viime päivät, että ehdin tänne postaukseen vasta nyt vastailemaan. Kivaa maaliskuun jatkoa myös sinulle <3

      Poista
  2. Ehdottomasti Finlandia hymni, sauna ja mökkeily on sitä suomalaisuutta, niin ja tosiaan ne karjalanpiirakat. Meillä Kalevalan päivään kuuluu myös pojan synttärit :)
    Ihanaa tiistaita sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mökkeily Suomen suvessa on myös osa kulttuuriperintöämme. Moni ensimmäistä kertaa Suomessa oleva ulkomaalainen ymmärtää vasta ollessaan kesämökillä miten valtavasti järviä, metsää ja luontoa meillä Suomessa on. Suomalainen luontokin on osa kulttuuriamma.
      Kivaa torstaita Outi <3

      Poista