Lux Helsinki 2022 on palannut taas valaisemaan tammikuun alun talvimaisemaa pääkaupunkiimme! Viime vuonna koronapandemian takia peruttu valotapahtuma tuo vielä tänään lauantaina 8.1. ja huomenna sunnuntaina 9.1. klo 17-22 valoa ja iloa lumiseen talvi-iltaan. Tapahtuma levittäytyy nyt poikkeuksellisen laajasti ympäri Helsinkiä joten tutustuminen teoksiin on myös koronaturvallista. Teoksista pääosa sijaitsee myös ulkona joten sisätilojakin voi hyvin välttää. Kiertämisen voi hyvin jakaa myös usealle päivälle. Itse olen käynyt nyt kahtena iltana ihailemassa valoja ja mietin, että vieläkö tänään lähtisimme katsastamaan "etäkohteita", jotka tuntuvat esittelyn perusteella mielenkiintoisilta. Pakkanenkaan ei ole kovin paha joten sitä ei vielä tiedä mitä ilta tuo tullessaan.
Tässä minun tähän mennessä katsastamani teokset täysin satunnaisessa järjestyksessä. Tervetuloa mukaan valomatkalle lumiseen Helsinkiin. Valoa ja iloa tammikuuhun!
Anne Roininen, Car Show, Kannelmäki
Roinisen valaistut "aaveautot" löytyvät Kanneltalon edestä Klaneettitien varrelta. Auto on "pyhä lehmä" monelle ja tähän kulkuvälineeseen liitetään myös ylellisyys, arvostus ja vauhti. Auto mahdollistaa meille liikkumisen mutta toisaalta se myös saastuttaa ympäristöä ja päätyy aikoinaan "autojen hautausmaalle" romuttamoon. Tässä teoksessa on jännä lataus ja se toimii juuri tässä betoniympäristössä. Minulle tuli mieleen ikuisuus sitten näkemäni elokuva, jossa oli kasapäin hylättyjä autoja jossain erämaassa. Nimeä on muista.
Oona Tikkaojan Unelma taideteos on tuttu jo vuosien takaa. Vuonna 2012 veistos juhlisti Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuotta ja Design-pääkaupunkivuotta Siltasaarenkadulla Kalliossa. En muistanutkaan, että se Helsingin kaupungin Lähiöprojektin mukana siirtyi juuri Kannelmäkeen.
Lux Eduskuntatalo
Eduskuntatalo on saanut tämän vuoden Luxissa minusta ensimmäistä kertaa valaistuksen. Saatan olla väärässä mutta en muista aiemmin tämän "vallan pyhätön" olleen mukana valotapahtumassa. Vanha arkkitehtuuri on otettu teoksessa hienosti huomioon. Arkkitehti J.S. Sirénin suunnittelema ja vuonna 1931 valmistunut rakennus on meille jokaiselle tuttu. Muistan jo lapsena katsoneeni aina bussin tai auton ikkunasta talon valtavan pitkiä portaita, joiden yläpäässä seisoo ylväät 14 korinttilaispylvästä. Portaita on muuten 46 pääsisäänkäynnille kivutessa. Koskaan en vielä ole seissyt Eduskuntatalon portailla vaikka itse talossa olen muutamia kertoja vieraillutkin.
Myös Musiikkitalon, Oodin ja Sanomatalon välissä näkyi valoja ja Helsinki kylttikin. Hetken kävi mielellä kivuta tuon lumikasan päälle ottamaan selfie kyltin kanssa mutta sinne näytti olevan tunkua joten jäi tekemättä. Linnanmäen Rinkelikin loisti valaistuna. Oodin arkkitehtuuri on kyllä todella upeaa! Siitä on kauan kun olen ollut näissä maisemissa.
Kauppakeskus Forum, Otso Vartiainen, Pixels
Vanha Forum, 1950-luku, kuva: Claire Aho
Vanha Forum jouluvalaistuksessa. 1973, kuva: Kari Hakli
Osmo Vartiaisen töitä on Helsingin ydinkeskustassa Lux tapahtumassa kaksi ja toinen on kauppakeskus Forumin "lasikulmaus". Toinen Vartiaisen työ Bling the Roof löytyy puolestaan Citycenteristä eli tutummin Makkaratalosta. Forumin pitkä historia kauppapaikka on alkanut jo olympiavuonna 1952. Vanhan matalan basaarirakennuksen tilalle rakennettiin nykyinen Forum 1985. Minun oli ihan pakko kaivaa arkistoista kuvia siitä vanhasta Forumista, joka on niin erilainen kuin tämä nykyinen.
Soil Searchers Collective - Sen lauluja laulamme, UPM Kymmene
UPM Kymmenen pääkonttorin Alvar Aallon katu 1:ssä on ottanut valtaansa metsä. Mikä sopisikaan paremmin metsäjätin seinälle kuin juuri tämä aihe. Kun kuljemme metsässä me näemme yhden ulottuvuuden metsästä mutta pinnan alla on olemassa paljon muutakin todella kiinnostavaa. Puilla on juuret maan uumenissa, joilla ne imevät itseensä vettä ja ravinteita kasvaakseen. Itse maaperässä on tuhansia erilaisia eliöitä, jotka myös vaikuttavat metsään ja sen kasvustoon. Se mitä emme näe on todella tärkeää sen kannalta jonka näemme ja ilman tuota "näkymätöntä" eli olisi näkyvääkään todellisuutta. Katsoin tämän teoksen yhteensä varmaan kymmenen kertaa koska se oli hypnoottinen.
Työryhmä: taiteilija-tutkija Teemu Lehmusruusu, 3D-taiteilija Vilja Achté, muusikkoduo Wimme & Rinne, tieteellinen konsultaatio Jussi Heinonsalo ja Liisa Kulmala.
Dan Acher, Borealis; Olympiastadion
Jos ei muuta kohdetta ehdi ottaa Lux Helsinki 2022 -tapahtumasta haltuun niin suosittelen käymään edes uusitulla, upealla Olympiastadionilla. Sveitsiläinen Dan Acher on tuonut sinne revontulet eli Borealis on nähtävillä keskellä pääkaupunkiamme. Minun on pakko tunnustaa, että en koskaan onnistunut Lapissa näkemään revontulia ja olen tästä äärimmäisen pettynyt. Koska minähän en myöskään koskaan ole ollut Lapissa talvella vaikka se kesällä on aikoinaan lapsuudessa omien vanhempien kanssa aika huolellisesti muuten koluttu. Revontulet - värikkäät, tanssivat ja vaihtelevat kuviot yötaivaalla ovat juuri talvella Lapissa yleisiä.
Dan Acher on loihtinut tämän maagisen valoilmiön nyt kaupungissa koettavaksi. Kannattaa huomioida, että sisäänkäynti urheilupyhättöön on vain Pohjoisen Stadionintien sisäänkäynnistä ja ulos tullaan Hammarskjöldintien puolen portista. Koiria kohteeseen ei voi ottaa mukaan! Otin tuolta pienen videon, jonka postasin @marjonmatkassa Instagramin puolelle joten sitä voi käydä kurkkimassa. Haastava kohde valokuvata ja se miltä Borealis näyttää vaihtelee kulloisenkin sään sekä tuulen mukaan. Hypnoottinen kohde! Täällä olisi voinut olla vaikka kuinka kauan...
Ainu Palmu, Toivo, Hämeentie 135
Vanhan legendaarisen Arabian tehdasrakennuksen päätyseinään heijastetaan Ainu Palmu Toivo -valoteos. Hämeentie 135 on kokenut ison muutoksen ja nykyään näiden seinien sisäpuolella ei enää valmistetaan posliinia ja keramiikkaa vaan siellä sijaitsee Metropolia Ammattikorkeakoulun kampus. Hyvin sympaattinen teos ja hienosti se heijastetaan juuri seinään, jossa edelleen ovat Arabian entiset kirjaimet muistuttamasta kädentaitajista ja historiasta rakennuksessa. Tämän teoksen katsoin myös useita kertoja koska se vei mukanaan.
Erilainen Lux Helsinki 2022 mutta äärimmäisen kiinnostava. Ehkä jatkossakin tapahtuma kannattaisi levittää laajemmalle alueelle. Toisaalta kaipasin myös Senaatintorin ympäristöä ja niitä vanhoja kortteleita, joissa ollaan aiempina vuosina ollut. Toisaalta viimeinen Lux Helsinki, jossa olen ollut oli osittain myös Kaisaniemessä ja Hakaniemessä eli uudistumista oli silloin jo tapahtunut. Ehkä vielä muutama teos otetaan haltuun ennen huomista iltaa ja tapahtuman päättymistä.
Onpa upeita valoteoksia. Jotenkin tuo metsäaihe nyt puhutteli eniten.
VastaaPoistaKaunista ja valoisaa viikonloppua sinulle Marjo <3