heinäkuuta 23, 2021

Rohan Tallien turnajaiset Laukon kartanon historiallisessa puistossa







Laukon kartanon historiallisen puiston vanhojen vaahteroiden takaa lähestyy ratsastajien joukko. Viisi haarniskoin ja osa kypärinkin varustautunutta vakavaa miestä istuu uljaasti astelevien hevostensa selässä. Myös hevoset on varustettu omilla metallisilla päähaarniskoilla. Yhtäkkiä huomaan kun ratsukot ovat lähempänä, että hevosia onkin kuusi ja valkoisen ratsun satulassa ratsastaa valkoiseen höyhenpukuun sonnustautunut naisratsastaja. Vähitellen ratsukkojen eteen asettuu muutakin hyvin eriskummallisesti pukeutunutta ja käyttäytyvää väkijoukkoa. 

Laukon kartanon puistossa on alkamassa Rohan Tallien kaksipäiväinen turnajaisspektaakkeli. Tapahtuma, jossa sukelletaan monen vuosisadan taakse keskiaikaan, jolloin oli uljaita ritareita, turnajaisia ja lukematon määrä erilaisia varusteita. Vaikka olen nähnyt monia Rohan Tallien esityksiä minulla on perhosia vatsassa sillä nyt esitettävä tarina on itselleni täysin uusi. Tämä tarina tulee kertomaan hyvän ja pahan ikiaikaisesta taistelusta!






Rohan Talleista kuulin itse ensimmäisen kerran kun vierailin Keskiajan Turku -tapahtumassa kesällä 2016. Tällä reissullani ei minulle valitettavasti tarjoutunut mahdollisuutta nähdä Rohan Tallien ritareita ratsuineen kuin vilaukselta pressujen raosta koska esitykset olivat loppuunmyytyjä. Historiaa rakastavalle tämä tapahtuma kuitenkin herätti kiinnostuksen turnajaisiin, ritareihin ja keskiaikaan. Kesällä 2018 osallistuin Turun linnan turnajais -tapahtumaan yleisönä ja sielläkin mukana oli Rohan Tallit. Aivan mielettömän upea tapahtuma ja kotona kun kirjoittelin siitä blogipostausta otin myös selvää miten ritariksi aikoinaan keski-ajalla päästiin.  



"Keskiajalla ritarit olivat valiosotilaita, jotka olivat käyneet pitkän "koulun" ammattiinsa. Nämä miehet olivat päästä varpaisiin puettuna haarniskaan ja heillä oli vuosien mittainen kokemus turvanaan. Ritarin koulutus kesti peräti 14 vuotta. Poikien kouluttaminen aloitettiin jo kuusivuotiaana kun hovipoika pääsi ritarin palvelijaksi. Opeteltiin ratsastamista, kristinuskoa, yleissivistäviä aineita ja perustaistelutekniikoita 6-13 vuotiaana." kirjoittelin blogiin kotiuduttuani ja lisää ritaritietoja löydät klikkaamalla tuohon turnajaispostaukseen. 



Anu Nuotio




Jaakko Nuotio



Anu ja Jaakko Nuotio

Jaakko ja Anu Nuotio perustivat Rohan Tallit Kemiönsaarelle 2005. Varsinais-Suomen Västanfjärdissä sijaitsee todella ainutlaatuinen ratsutila, joka on erikoistunut historialliseen ratsastukseen. Täällä opetetaan  ja harjoitellaan vanhoja ratsastus- ja hevostaitoja. Rohanissa pääsee tutustumaan siihen miten keskiajalla valmistauduttiin taisteluun ratsastaen ja aseita käyttäen. Lajia harrastetaan ihan maailmanlaajuisesti ja aikoinaan Turun linnan turnajaisissa osallistujia oli Ruotsista, Puolasta, Englannista, Portugalista, Kanadasta ja Australiasta. Ritari turnajaisissa voi olla myös nainen. 








Rohan Tallit esitteli Laukon kartanossa "CLARITAS in TENEBRIS - kirkkaus pimeydessä" spektaakkelin. "Rohan Tallien uusi esitys vie matkalle, jossa hyvän ja pahan tasapaino järkkyy, Kateus, petos ja vallanhimo ryömivät esiin taistelussa maagisesta esineestä. Onko olemassa pahaa jotta arvostaisimme hyvää ja onko oman puolensa tunnistamisen aina niin yksinkertaista. Voittaako valo vai pimeys, menestyykö totuus ja tuoko totuuden voitto rakkauden vai uhrauksen. Turnajaiset ajalta, jolloin aurinko kiersi jo pyöreäksi tunnustettua maapalloa, joka ehkä kuitenkin kellui veden päällä." Rohan Tallien esittelyteksti. 









Vaikka Laukossa oli vielä aurinkoinen torstai ilta niin tehosteilla, savulla, mystisillä hahmoilla, musiikilla ja kokoavalla kerronnalla pystyttiin silti luomaan kesäiseen maisemaan ihan oikeaa pimeyttä. Esityksessä on mukana monia sellaisia elementtejä, jotka eivät ihan välttämättä sovellu ihan perheen pienimmille. Ilman päätä harhailevat ihmishahmot ja nurmikolta keihästettävät irtopäät voivat olla liikaa nuorille katsojille. Täytyy muistaa, että keskiajalla elämä oli paljon julmempaa kuin nyt eli nuo elementit kuuluvat mukaan esitykseen.  Kidutus oli keski-ajalla ihan laillinen tapa saada kerettiläinen tunnustamaan harhaoppinsa. 











"Aitoa mittelyä, hyviä ja pahoja ritareita, rakkautta, taistelua. Rautaa, hevosia, aseita, haarniskoja, peitsenkappaleita. Koe aito, ainutlaatuinen, historiallinen hevosturnajainen. Ritarien kiihdyttäessä hevosiaan toisiaan kohti, vauhdin noustessa lähes 80 kilometriin tunnissa, peitsien säleiden lentäessä, ritarit ottavat mittaa toisistaan ainutlaatuisessa spektaakkelissa. Keskiaikaiset turnajaiset tämän päivän yleisölle. Totta ja tarua. Ripaus historiaa. Todellista ja epätodellista ja myyttisiä hahmoja menneisyydestä ja nykyisyydestä. Kuinka he sen tekivät aikoinaan kun mittelivät keskenään sotataitojensa paremmuudesta." Rohan Tallien esittelyteksti.








Vaikka turnajaisten pääroolissa ovat hyvät ja pahat ritarit niin turnajaisareenalla on paljon erilaisia mielenkiintoisia hahmoja. Koska itse valokuvasin välillä hyvinkin intensiivisesti luulen, että saatoin menettää jotain mitä en kameran linssin läpi nähnyt tapahtuvan turnajaisareenan jossain muussa kohdassa. "Hämähäkkimäinen" hahmo johtaa turnajaisjoukon esille. Se vaappuu pitkien jalkojensa varassa ympäriinsä. Toinen mystinen hahmo oli nukkeja ohjaileva äärimmäisen äärimmäisen pitkä ja sarvipäinen tyyppi, joka taisi olla itse Lucifer siis Paholainen. Jänishahmo ei myöskään ollut sieltä mukavimmasta päästä. Valkoisia ja mustia ruusuja tarjoavat hahmot laittoivat ritarit valitsemaan joko valon tai pimeyden.





Rohan Tallien esitys oli huikea ja sen olisi toivonut jatkuvan vielä hetken kun loppusanat lausuttiin. Minusta hyvä voitti pahan. Ehdottomasti haluaisin nähdä sen toistamiseen. Silloin en kenties valokuvaisin näin paljon joten pystyisin myös keskittymään koko turnajaisareenaan paremmin. Olen asettanut itselleni myös tavoitteen eli mikäli koronatilanne vain säilyy kohtalaisena matkaa Taalintehtaalle Kemiönsaareen osallistumaan September Open -tapahtumaan 10.-11.9.2021. Joskus olisi myös äärimmäisen mielenkiintoista päästä Rohan Talleille katsomaan hevosia turnajaisten ulkopuolella.

♥ Kiitos Rohan Tallit ikimuistoisesta spektaakkelista ja Laukon kartano upeista puitteista ♥




4 kommenttia:

  1. Siis wau mikä tapahtuma! Varmasti tarina ja kaikki nuo hahmot ja toiminta ovat vieneet täysin mukanaan.
    Kaunista sunnuntaita sinulle linnanneito Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarina itsessään oli jo mielenkiintoinen koska hyvä ja paha ovat aina taistelleet keskenään. Lisäksi komeat ritarit ratsuineen ja erittäin pätevä naisritari mukana olivat upeita katsoa turnajaisareenalla. Minusta aika meni todella nopeasti enkä edes käsittänyt mihin 50 minuuttia oli kadonnut. Tapahtumat hahmoineen tempaisivat mukaan ja muu unohtui.
      Linnanneito kiittää :D juuri nyt todella hikinen olo saaristopäivän jälkeen mutta ehkä suihku auttaa. Hyvää sunnuntai iltaa Outi <3

      Poista
  2. Poikani olisivat varmasti tykänneet tästä Rohan tallien esityksestä. Me olemme käyneet kahdesti katsomassa Rohan talleja Turun keskiaikaisten markkinoiden yhteydessä. Siellä esitykset ovat olleet vähemmän hurjia, kun yleisössäkin on aina paljon pieniäkin lapsia.

    Täytyypäs pitää Rohan tallit mielessä ensi kesää varten, jos vaikka silloin tekisimme perheretken katsomaan esitystä. Tosin kauhuissani juuri totesin, että vuoden päästähän meidän esikoinen on melkein 18v, vieläköhän hän lähtee yhtään mihinkään kanssamme?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti teidän pojat olivat pitäneet. Esityksessä oli paljon näyttävyyttä ja liikettä. Muistelinkin teidän käyneen Turussa keskiaika markkinoilla. Laukkon kartanopuiston miljöö oli myös hyvä tausta esitykselle ja tapahtumassa lapset olivat vähemmistö

      Toivotaan ettei esikoinen jatkaa vielä reissaamista teidän kanssa.

      Poista

Template designed by Rainy Day