kesäkuuta 28, 2021

Kesäisiä kuulumisia ja Laukko-passin onnellinen voittaja

 




Juhannus on nyt juhlittu ja alkaa kahden viikon työrupeama ennen kuin kesälomani vihdoin alkaa! Vietimme keskikesän juhlaa ihan kotimaisemissa Espoossa. Olin jo ennakkoon ottanut selvää, että pääkaupunkiseudulla isommat juhannustapahtumat on edelleen peruttu joten valitettavasti juhannuskokkoa emme siis tänäkään vuonna nähneet. Vähän toki harmitti mutta toisaalta ymmärrän tilanteen ja ehtiihän sen sitten ensi kesänä kokea. Juhannuskukat toki käytiin poimimassa aamuvarhain Mimmin kanssa. 

Kesällä on todellinen elämys herätä varhain ja hipsiä ulos fiilistelemään. Kaupunkialueelle ei ihan voi lähteä yöpaidassa ulos vaikka kerran olen vahingossa niin tehnytkin. Tosin eipä kukaan minua silloin auringonnousun aikaan edes ollut näkemässä. Lukemattomien lintujen laulukuoron esitys on huikeaa kuultavaa. Ilmassa ei vielä ole paahtavaa kuumuutta ja luonto tarjoaa parasta. Suosittelen kokeilemaan tätä elämystä jonain kesäaamuna.

Juhannuskimppuun löytyi maitohorsmia, ukonkelloja ja vuohenputkia. Olisin halunnut vielä kimppuun vielä jotain keltaisia kukkia. Niittyleinikkejä ei näkynyt missään joten keltaisuus jäi kimpusta puuttumaan. Maitohorsma tai rentun ruusu kuten jotkut kukkaa kutsuvat on itse asiassa todella monipuolinen kasvi. Keväällä hortoilijat keräilevät sen nuoria punertavia versoja, joita voidaan nauttia parsan tapaan. Maitohorsman vaaleanpunaisten kukkien terälehdistä saa heleän väristä juomaa ja niitä voi käyttää vaikka kakun koristelussa. Olen ilokseni huomannut miten paljon komeita ukonkelloja meidän lähellä kasvaa nykyään. Myös jasmikepensas kukkii jo todella kauniisti ja tuoksui ihanalta. Olisi tehnyt mieli napata siitä oksa mutta jäi ajattelun asteelle sillä jasmike pensas on istutettu pihamaalle. 

Juhannuksena toki syötiin ja syötiin ja taas vähän syötiin! Mutta eikös sekä jouluna että juhannuksena ole jo meidän omassa suomalaisessa juhlaperinteessä ajatus siitä, että pöytä notkuu herkkuja ja ruokailu kestää kauan. Kaksi hyvin traditionaalista juhlapäivää puolen vuoden välein ansaitsee kyllä minunkin mielestä makoisan ruokahetken perheen, läheisten ja ystävienkin kera. 

Kuvia ruokapöydästä ja -lajeista on minimaalisesti koska Mimmiä kiehtoi äärettömän paljon ruokapöydän liina tai varsinaisesti sen roikkuvat kulmat. Näin jo sieluni silmin kuin Pikku-Piraija vetää liinan alas ruokineen päivineen kuin K-Kaupan mainoksessa teeveessä. Pentukoiran kanssa pitää olla silmät selässä ja aistit koko ajan valppaina. Jos on liian hiljaista se ei koskaan tiedä hyvää. Valokuvaamiseen ei välillä oikein voi keskittyä ihan täysillä :D 

Olen muuten löytänyt taas parin vuoden tauon jälkeen Arizona jääteet ja niiden lukuisat maut. Hyvä kesäjuoma ja tämä ei ole maksettu mainos ja ihan puhdas suositus juomaksi kuumiin säihin.




Sunnuntaina kävimme piipahtamassa aivan huikeassa Toista maata -näyttelyssä Kansallismuseossa. 

"Kansallismuseossa toukokuussa 2021 avautunut Toista maata on itsenäinen näyttely, mutta rakentaa samalla sillan Kansallismuseon perusnäyttelyn kahden muun osan, Esihistorian ja Suomen tarinan, välille ja täydentää Kansallismuseon uudistuneen perusnäyttelyn kiehtovaksi kokonaisuudeksi."

Tähän erittäin mukaansa tempaavaan näyttelyyn palataan vielä ihan omassa postauksessa. Kuvia tuli räpsittyä jonkun verran kiinnostavasta materiaalista. Ja katsottavaa riitti sekä myös lukuisia ihmetyksen aiheita meillä nykypäivää eläville kuten taikavyö synnytystä varten, Momman Siinan erikoisesti kirjailtu alushame ja Piispa Henrikin legendan todenperäisyyden pohtiminen. 



Kansallismuseossa on todella turvallista ja hiljaista vierailla juhannusviikonlopun aikana. Netin kautta varatussa aikaikkunassa sisälle ja saleihin kulkemaan. Kontakteja muihin ihmisiin ei tullut lähes ollenkaan. Toki muutkin näyttely voi samalla kertaa käydä läpi mutta riensimme takaisin aurinkoon.

Eilen päättyneen Laukko-passin voittaja on arvottu. Arvontageneraattori suosi Minna Söderströmiä, joka kommentoi Marjon matkassa Facebook-sivulle seuraavasti. 

Minna Söderström

Menossa 21.7. kuuntelemaan porukalla Aili Ikosta. Mutta monet muutkin huippuartistit kiinnostavat, joten ehdottomasti mukana tässä arvonnassa! Tykätty ja jaettu!

Kiitos kaikille osallistujille ja onnea Minnalle. Mukavaa uutta viikkoa ja alkavaa heinäkuuta!









kesäkuuta 25, 2021

Hyvää juhannusta ♥ makoisaa mittumaaria

 


Hyttysen hyrinä
ukkosen jyrinä
perhosen lento
vanamo hento
purojen juoksu
mataran tuoksu
matojen tonkija
onnekas onkija
hehkuva katu
kuutamosatu
mansikkamaito –
kesä on aito.

-Kaija Pakkanen



Juhannuksena minulle tulee aina mieleen tämä Kaija Pakkasen runo. Yritin muistella onko se ollut jossain koulukirjassa vai mistä olen sen poiminut pieneen sinikantiseen kirjaani. Koska se kuitenkin on tallennettu monien muiden tärkeiden mietelauseiden, aforismien, runojen ja kuolemattomien lausahdusten joukkoon tuohon legendaariseen kirjaseeni on se tärkeä minulle. Pakkanen on mielestäni upeasti tiivistänyt kesän ja miksei myös keskikesän, juhannuksen ajankin hetkiin. Juuri niihin pieniin silmänräpäyksiin mutta todella muistettaviin tapahtumiin, joita me tallennamme itseemme. Muistoihin, joista voi ammentaa silloin kun vettä vihmoo vaakatasossa ja ulkona on pilkkopimeää. 





Keskikesän juhla, juhannus on vähän kuin "joulu keskellä kesää". Tai kuten Pariisin Kevät Tämän kylän poikii -kappaleessaan hyvin kiteyttää "vähän aikaa nauttia, vähän aikaa laulaa laulu - ihmettelen miten kaikki lipuu ohi - tulee juhannus ja joulu uudestaan". Juhannuksena emme sentään metsästä hiki otsalla lahjoja läheisille mutta ruokaa ja juomaa sitäkin kiivaammin. Pakkaamme auton täyteen  tavaroita ja suunnistamme tuhansien muiden kanssa ruuhkaisille valtateille päästäksemme sinne kesäiseen sielunmaisemaamme hikisinä mutta silti niin onnellisina. Tai vaihtoehtoisesti vietämme cityjuhannuksen hiljentyneessä kaupungissa. 



Tänä juhannuksena ei kyllä todellakaan tarvitse palella! Lämpömittarissa +26C ja täysin tuuleton sää joten kohta kun aloitetaan grillaamaan taitaa tulla vielä kuumempi. Hellemekkoa vaan ylle niin jaksaa kokkailla. Tänään on grilliin menossa kanaa sekä vartaina että pihveinä. Tämä postauksen kuvat ovat edellisten juhannusten ruokapöydistä kun vielä ei juhannusherkuttelua ole aloitettu. Uusia perunoita odotan jo kieli pitkällä. Ja ehdottomasti voinokareen kera! Se ensipuraisu on kyllä aina sellainen makuelämys, joka jää mieleen. 






Haluan toivottaa kaikille oikein hyvää ja makoisaa juhannusta eli mittumaaria missä ikinä sitä vietätkään. Mukavia uinti-, sauna-, makkaranpaisto-, juhannustanssi-, kukankeräys-, juhannustaika-, juhannuskokko-,  kalastus-, soutelu- ja mökkiretkiä itse kullekin. Tai kuljeskelua kaupunginkadulla jäätelötötterön kanssa hymyillen ♥

Kerreeppä seihtemä er heinee tyyny alle
ja jos uamula o nivustaipeis ihottummoo tai piä kippeenä
ni allerkine oot!
Hyvvee juhannusta!




kesäkuuta 22, 2021

Laukon Kesä ja Laukko-passin arvonta kaikkiin kesän 2021 taidepäiviin sekä puistotapahtumiin

 

Kaupallinen yhteistyö

Jos Laukon Kesä ei vielä tapahtumana ole tuttu niin nyt tänä kesänä kannattaa ehdottomasti ottaa se haltuun. Laukon historiallisen kartanon mailla on mahdollista nauttia monipuolisesti nykytaiteesta, lukuisista puistokonserteista kuuden hehtaarin kartanopuistossa sekä herkullisesta kartanon ravintolan ruokatarjonnasta. Laukon kartano sijaitsee Tampereen kauneimmalla järviseudulla Vesilahdessa hyvien kulkuyhteyksien päässä. Helsingistä, Turusta ja Porista Laukkoon ajaa vajaassa kahdessa tunnissa. Tampereelta Vesilahteen on matkaa vain 40 kilometriä. Meiltä Espoosta kertyi kilometrejä Laukkoon  142 ja Lempäälään saakka matka taittui sukkelasti E12 moottoritietä ja loput parikymmentä kilometriä aivan ihanissa maalaismaisemissa. Peltoja silmänkantamattomiin tien molemmin puolin ja kauniita vanhoja taloja pihapiireineen. 





Kävin itse vierailemassa Laukossa 15.toukokuuta kun taide oli jo viikon ollut katseltavana eri näyttelytiloissa. Taidenäyttelyt ovat avoinna 26.syyskuuta saakka lukuun ottamatta nyt kuluvaa juhannusviikkoa. Ihan varmasti tulen itse palaamaan Laukkoon vielä toisen ellen kolmannenkin kerran. Sain nimittäin kaksi kappaletta Laukko-passeja, joista toisen tulen arpomaan teidän lukijoiden kesken täällä blogissa sekä myös Instagramin puolella. Joten onnekkaalla lukijallani tai Instagram seuraajallani on oivallinen mahdollisuus päästä kausikortilla kaikkiin Laukon kesän tapahtumiin nyt jo loppuunmyydyllä Laukko-passilla. Laukko-passista vielä tarkemmin postauksen lopussa. 

Viljamakasiini, Heikki Marila 















Tänä kesänä on Laukon kartanossa esillä todella kiinnostavia kotimaisia nykytaiteilijoita. Taidenäyttelyt on sijoitettu seitsemään eri rakennukseen joten alueella pystyy vierailemaan hyvin väljästi ja koronaturvallisesti talosta toiseen. Kartanon alueelle on otettu myös käyttöön uusi näyttelytila eli entinen hyvin klassisen ulkokuoren omaava Viljamakasiini. Ihan varmasti monelle tulee yllätyksenä sisälle astuessaan miten upeaan betoniseen sisätilaan tullaankaan. Heikki Marila juhlistaa 30-vuotista taiteilijauraansa sekä Viljamakasiinissa että Kartanorakennuksessa. Viljamakasiinissa on esillä viime vuosikymmenellä maalattuja vanhojen mestareiden innoittamia teossarjoja. Viljamakasiini tarjoaa upeat puitteet Marilan kookkaille ja tummille asetelmille. 

Pehtoorin talo ja Puutarhurin talo, Eeva Peura







"Eeva Peuran (s. 1982) tsehovilaisissa puutarhoissa asustavat sulassa sovussa paronittaret, sudet, narrit ja sammakot. Herkän pelottavissa maalauksissa koetut ja uneksitut todellisuudet limittyvät omiksi salaperäisiksi maailmoikseen. Taiteilijalle teosten karnevalistiset maailmat avautuvat pitkän, avoimen ja keskustelevan työskentelyprosessin kautta."






"Historiaa henkivän uusklassisen kartanomiljöön inspiraatio tuntuu Puutarhurin taloon maalatuissa uusissa teoksissa. Taustalla häilyvät Signe Branderin kesällä 1911 Laukosta ottamat valokuvat muodikkaine talvipuutarhoineen ja uusrokokooistutuksineen. Ihmismielen syövereistä nousevien unikuviensa lopullista merkitystä Eeva Peura ei paljasta."

Tapani Kokko, Pakanakirkko 










Tapani Kokon hulvattoman rohkea Pakanakirkko (2017) värikkään seurakuntansa kera oli mukana jo viime kesän Laukon taidekesässä. Kesällä 2021 seurakuntalaisia on vieläkin enemmän tässä pikku kirkossa ja vielä enemmän bling-bling meininkiä mukana. Tänä vuonna Pakanakirkkoon kuljetaan punakeltaisen Paratiisin portin kautta, joka tuotiin Laukkoon Valamon luostarista. Pakanakirkossa soi taustalla Henna Rajakankaan maaginen äänimaailma. Tästä voit kurkistaa enemmän Tapani Kokosta viime vuoden Laukko postauksesta ja tästä pääset Instagramiin kurkistamaan videon Pakanakirkosta. 

Kanala, Ville Heimala 










Kuvanveistäjä, biologi Ville Heimalan työt Kanalassa ovat mystisen kiinnostavia. Jos sisääntulon peittävä matto tuo tilaan jännän fiiliksen. "Menneen maailman kansantieteellisistä kokoelmista inspiroituneessa installaatiossa Heimala tulkitsee luonnon kulttuurin ja historian välistä salaperäistä vuorovaikutussuhdetta." Heimalan työt vievät myös Elias Lönnrotin ajan Laukkoon, jossa meidän rakas kansalliseepoksemme Kalevala sai keväällä 1849 lopullisen muotonsa. Ensimmäisellä Laukko visiitilläni 2016 pääsin käymään myös Elias Lönnroth huoneessa. Lönnroth toimi useana kesänä kotiopettajana aikoinaan Laukossa. Haluan ehdottomasti nähdä enemmänkin Heimalan töitä jatkossa. 

Päärakennus, Heikki Marila











Itse kartanorakennuksen pohjakerros on pyhitetty Heikki Marilan todella upeille ja suurille töille. Marilan kädenjälki töissä on voimakasta mutta samalla myös jännän herkkää. Laukon kartanon barokki interiööri luo hyvän kontrastin esittää Marilan töitä kartanon päärakennuksen saleissa. Viime vuosikymmenen krusifiksit ovat mielenkiintoisia - toisaalta synkkiä kuvatessaan kärsimystä ja kuolemaan mutta toisaalta myös puhuttelevasti toivoa ja iloakin herättäviä. Marilan vaaleiden kukkataulujen edessä mykistyy. Niiden hempeät värit ja keväinen ote luovat hyvän kontrastin muuten melko tummille tauluille tiloissa. 

Päärakennus, galleria kerros ja Talli, Tamara Piilola









Tamara Piilolan hypnoottisen vihreän vehreät sielunmaiset täyttävät sekä päärakennuksen galleriakerroksen että Tallin tilat. Piilolan maalaukset saavat haaveilemaan paosta metsän siimekseen ja läheiselle niitylle. Tauluissa kiehtoo niiden herkkyys ja eteerisyys. "Metodinen työskentelytapa tekee Piilolan tyylistä omintakeisen ja mieleenpainuvan. Maalaukset pohjautuvat maailmalta vuosien varrelta kerätystä digitaalisesta kuva-arkistosta kollaasitekniikalla rakennettuihin luonnoksiin, joiden avulla Piilola pitää suurikokoisten maalaustensa sisäisen rakenteen ja dynamiikan eheänä."

Linnakellari, Tiina Torkkeli

Laukon kartanon keskiaikaisessa linnakellarissa nähdään tänä kesänä Tiina Torkkelin eläinveistoksia. Kuumana kesäpäivänä piipahdus täällä ihan viileässä linnakellarissa pelastaa päivän. Torkkelin eläinveistokset ovat äärimmäisen herkkiä mutta samalla omalla tavallaan voimakkaita. Valaistu linnakellari on hyppäys keskiajalle.





Laukon kartanon konsertit



Kuva lainattu Laukon kartanon Facebook sivulta 

Kartanopuistossa järjestetään tänä kesänä peräti 20 puistokonserttia. Kartanopuistossa on tilaa levittäytyä kuuden hehtaarin alueelle joten musiikista voi nauttia omassa seurueen kanssa turvallisesti Tästä voitte kurkistaa Laukon Facebookiin miten väljästi Vesterisen keikalla oltiin pari vuotta sitten.  Aamulehti otsikoi 10.kesäkuuta "Näin kovia artisteja ei Laukossa ole ollut näin isosti aikaisemmin". Viime vuoden kaikki kesäkonsertit jäivät koronan takia järjestämättä. Mukana on popin, rockin, jazzin ja klassisen musiikin tähtiä kuten Behm, Pauli Hanhiniemi, Samuli Putro, Suvi Teräsniska, Waltteri Torikka, Jarkko Ahola, Johanna Försti, Jaakko Ryhänen, Neljä Ruusua, Miljoonasade, Jarkko Ahola ja tästä voit kurkistaa koko konserttikesän kattauksen. Minua kiinnostaa monikin artisti mutta etunenässä Behm, jonka kappaleet ovat tässä viimeisen vuoden aikana tulleet hyvin rakkaiksi. 





Jos turnajaiset, haarniskat ja mennyt ritarimaailma kiinnostavat niin 22.-23.7. maineikas Rohan Tallit järjestää Tenebris-turnajaiset turnajaisareenalla. Illan aloittaa klo 18 folkrockbändi Greenrose Fair ja klo 19 alkaen ovat ritarit ratsuineen esiintymisvuorossa. Olen itse nähnyt Rohan Tallien esityksiä sekä Hämeenlinnan keskiaikafestivaaleilla ja Turun linnan turjanaisissa . Oheiset valokuvat ovat Hämeenlinnasta ja Turusta muutamien vuosien takaa. 

Jos Laukossa yllättää nälkä tai kahvihammasta kolottaa niin ravintola ja kahvila tarjoavat kaikkea hyvää. Myös kartanon puodista voi tarvittaessa tehdä ostoksia. Marjon matkaan puodista on lähtenyt sinivalkoisia Burleigh astioita. 



Laukko-passin arvonta



Sokerina pohjalla nyt käynnistetään luvattu Laukko-passin arvonta sekä Facebookin että Instagramin puolella. Laukko-passi on 75 euron arvoinen, henkilökohtainen kausikortti kaikkiin puistokonsertteihin, historiatapahtumiin ja taidepäiviin. Passi on voimassa Laukon kartanon aukioloaikoina 8.5. - 26.9.2021. Kausikortilla pääsee jonon ohi myös etukäteen loppuunmyytyihin tapahtumiin. 

  • Osallistuminen Laukko-passin arvontaan tapahtuu seuraavasti. 
  • Käy tykkäämässä Marjon matkassa Facebook-sivusta ja jätä tämän postauksen jaon jälkeen kommentti Facebook sivulle mitä haluaisit nähdä tai kokea Laukossa.
  • Käy tykkäämässä Marjon matkassa Instagram tilistä ja jätä myös sinne kommentti mitä haluaisit nähdä tai kokea Laukossa.
  • Jos osallistut sekä Facebookin että Instagramin kautta tuplaat mahdollisuuteni voittaa. 
Koska ensimmäinen konsertti Laukossa on jo 30.6 arvonta suoritetaan sunnuntai iltana 27.6.2021 eli voit osallistua kilpailuun kello 18 saakka sunnuntai iltana. Voittajalle ilmoitetaan vielä samana iltana voitosta ja Laukko-passi postitetaan Suomessa olevaan osoitteeseen maanantaina 28.6.




Onnea kaikille arvontaan!