huhtikuuta 15, 2021

Keran Hallit ja värikästä muraalitaidetta

 

Tänään töiden jälkeen suuntasin Keran Hallien valtavalle sisäpihalle värikkään muraalitaiteen pariin. Jos virtuaalitaidenäyttelyitä ei lasketa olen edellisen kerran katsellut taidetta Joutsan Haihatuksen kesänäyttelyssä ja Nissbackan veistospuistossa viime elokuussa. Melko pitkä aika minunlaiselle taidefanille olla ilman "live taide-elämystä". Viime kesänä minulla oli jo vakaa aikomus käydä kurkistamassa miltä entinen logistiikkakeskus näyttää uudessa käyttötarkoituksessaan Keran Halleina. 

Olen asunut lapsuudessani melko lähellä tätä valtavaa rakennuskompleksia. Kahden ystäväni äidit myös olivat töissä tässä "jättiläistalossa". Jos en väärin muista kävin ainakin kerran toisen ystäväni kanssa paikan pihalla. Saattaa olla, että saimme piipahtaa ihan sisällä saakka hakemassa jotain tavaroita hänen äidiltään. Lapsena paikka tuntui minusta valtavalta ja voin vakuuttaa, että kun tänään kävelin kohden sisäpihan muraaleja se oli valtava edelleen. Askelmittari kiitti ja minä pyyhin hikeä otsalta koska olin pukeutunut aivan liian lämpimiin vaatteisiin.




Keran teollisuusalueella on itse asiassa melko pitkä historia. Alueen nimi juontaa juurensa Kera Oy:n keramiikkatehtaaseen. Paikalla aloitti ensimmäisenä Viherlaakson Kattotiili Oy vuonna 1917 tiilien valmistamisen. Seuraavina vuosina yrityksen nimi vaihtui monta kertaa: Viherlaakson Saviteollisuus Oy 1919, Grankullan Saviteollisuus Oy 1924 ja lopulta vuodesta 1936 Kera Oy. Läheiseltä Nuijalan pelloilta nostettiin punasavea tuotantoa varten. Tehdas valmisti paljon ihan tavallisia käyttöesineitä kuten kukkaruukkuja, kulhoja, kannuja ja maljakoita mutta Keralla oli myös omaa taidekeramiikka. Kun tehdas kasvoi ja työntekijöiden määrä lisääntyi sai Kera myös ihan oman seisakkeen eli juna pysähtyi tehtaan luona. Keran tuotanto loppui vuonna 1958. Tarkemmin Keran historiasta voit lukea tästä Helsingin Sanomien jutusta vuodelta 2016. 



Taneli Stenberg





Timo Tyynismaa





Tru Crew

Keran Halleissa toimiva Kera-kollektiivi on näiden upeiden muraalien takana. Pakko lainata  suoraan kollektiivin nettisivuilta hyvä tiivistelmä siitä mistä tässä on oikeastaan kyse. Kumppanina Kera-kollektiivilla on Espoon kaupungin Innostava Elinvoimainen Espoo -kehitysohjelma sekä tapahtuma- ja kulttuuripalvelut rahoittamalla ja tukemalla hanketta. 

"Yhdessä tekemistä. Taidetta. Kaupunkikulttuuria. Kokeiluja. Musiikkia. Tapahtumia. Festivaaleja. Kaupunkiviljelyä. Ennakkoluulottomuutta. Hauskanpitoa.

Sitä kaikkea on Kera-kollektiivi. Ja paljon muuta, sillä toimintamme muotoutuu koko ajan uusien ideoiden ja kumppanuuksien mukaan. 

Kera-kollektiivin idea lähti halusta luoda jotain ennennäkemätöntä: suuri kaupunkikulttuurin keidas, jossa voi kokeilla ja kokea. Joka on yhdessä tehty. Jossa luovuudelle ei ole rajoja. Ja jonne tullaan niin läheltä kuin kaukaa." 




Minttu Pyykkönen





Plan B





Aleix Gordo Hostau





Topi Ruotsalainen 

Muraalit ovat syntyneet keväällä ja kesällä 2020, jolloin Kera-kollektiivi käynnisteli toimintaansa. Muraaleita on mahdollista käydä katsomassa joka päivä klo 05.30 - 23.30 kun Keran Hallien portit ovat avoinna. Jos tule autolla paikalle voit jättää sen parkkialueella neljäksi tunniksi parkkikiekolla. Entisen työntekijöiden "pyöröportin" vierestä sisälle ja lähdet kulkemaan vasemmalle päästäksesi sisäpihalle. Taidetta näkyy myös kiinnitettynä aitoihin joten kannattaa katsella ympärilleen koko ajan. Varaa mukaan hyvät kengät sillä täällä kävellään. Jotain rakennuksen koosta kertoo se, että molemmissa halleissa on yhteensä 92 000 neliömetriä tilaa. Kuutioita näissä tiloissa on vielä enemmän siellä hallien korkeus on noin 8 metriä. Täällä on siis todella paljon seinäpintaa mihin maalata. Alueella on myös jännä "avaruuspallo" muistona edellisestä asukkaasta. 





Venla Huhtinen & Karla Aaltonen





Osek & Pallo




Juliana Hyrri

Kun saavuin sisäpihalle aurinko lämmitti aivan ihanasti kasvoja. Toisaalta pihalla oli vielä muutama hassu lumikasa muistuttamassa menneestä talvesta. Varmasti nyt viikonlopun aikana kevätaurinko sulattaa nuokin lumet lopullisesti pois. Pihan kaupunkiviljelmät olivat vielä viime kesän jäljiltä mutta varmasti täällä jossain vaiheessa alkaa myös viheriöimään kasvatuslaatikoissa vehreästi. Olin sen verran myöhään liikkeellä, että amerikkalais-suomalainen 8-Bit Brewing panimokin oli jo sulkeutunut. Valtavan rakennuksessa on kaksi muutakin pienpanimoa. Entisten hallien sisällä kasvatetaan myös  salaattia ja marjoja, pelataan padelia, harjoitellaan golflyöntejä simulaattorin avustuksella, juodaan kahvit konttikahvilasta ja harrastetaan kaiken näköistä muutakin. Lisää tämän hetkisistä toimijoista löytyy tästä

Olen linkittänyt valokuvien alle teoksen tekijän nimen ja siitä pääset kurkistamaan minkälainen tausta taiteilijalla onko ja mitä hän on halunnut muraalilla kertoa. Minulla oli monia suosikkeja joten en osaa nimetä vain yhtä. Anetta Lukjanova, Minttu Pyykkönen, Taneli Stenberg ja Venla Huhtinen & Karla Aaltonen puhuttelivat kaikki. Plan B laittoi myös ajatukset liikkeelle. Kävellessäni autolle olin hikinen mutta onnellinen siitä, että sain nauttia taiteesta livenä vaihteeksi. 

Kannattaa pysyä kuulolla sillä lauantaina 17.4. klo 13.00 Keran Halleissa aukeaa Concreate Urban Art Festival rakennuksen valtavissa sisätiloissa ja siitä kerron enemmän valokuvien kera myöhemmin. Ihan huikeaa taidetta myös nähtävillä lisää sisällä joten pysy kuulolla!







  

10 kommenttia:

  1. Pitäisi käydä itsekin ihastelemassa Joensuusta löytyvää taidetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on minusta monia hienoja töitä Joensuussa joten lähtekään tytön kanssa joku päivä katselemaan niitä )

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Eikä olekin! Näiden maalaamista on myös mielenkiintoista seurata eli miten pieni luonnos "siirtyy ruudukon kautta" näille valtavan isoille pinnoille. Suosittelen!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Upeitapa hyvin ja mikä parasta entinen rakennus on päätynyt osaksi taideprojektia :)

      Poista
  4. Tuonne täytyy päästä! Minä en ollut kuullutkaan tästä. Onneksi kerroit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ehdit vielä mukaan. Kannattaa katselle jonotustilannetta sekä Kera Kollektiivin että Urban Art Helinki Facebook sivuilta. Tänään esimerkiksi on ollut tunnin jonotusaika. Minusta on hyvä, että tila pidetään koronaturvallisena mutta totta kai se aiheuttaa sen ettei samaan aikaan voida ottaa liikaa ihmisiä näyttelytiloihin sisälle.

      Poista
  5. Wautsi wau upeita teoksia kertakaikkiaan! Täältä Turusta löytyy myös paljon katu-, ja seinätaidetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin Diina-Maria! Seinämaalaukset tai muraalit kuten itse niitä olen tottunut nimittämään ovat aika hyvin levinneet valtakunnallisesti. Käy ihmeessä kurkkimassa :)

      Poista

Template designed by Rainy Day