Concreate Urban Art Festival avautuu tänään 17. huhtikuuta klo 13 Keran Halleilla. Joukko nyky- ja katutaiteilijoita on huhtikuun alusta työstänyt festivaalitöitään valtavassa entisessä logistiikkakeskuksessa Espoossa. Tapahtumaan valittiin avoimen haun kautta mukaan peräti 40 taiteilijaa, joiden taitavista käsistä on syntynyt muraaleita, installaatioita ja graffiteja. Jos rakennuksen sisäpiha sai viime kesänä upeita seinämaalauksia nyt on täytetty kolme erilaista sisätilaa taiteella. Minulla oli torstaisen muraalikierrokseni jälkeen mahdollisuus kurkistaa yhden sisätilan töitä. Paljon jäi vielä näkemättä mutta ajattelin nyt esitellä täällä blogissa vähän esimakua siitä mitä Concreate tarjoaa kävijöilleen.
Mikä ihme tämä monelle ehkä outo Concreate oikein on? "Concreate on vuosittain eri paikoissa järjestettävä tapahtuma, jonka tavoitteena on tuoda taidetta uudenlaisiin urbaaneihin ympäristöihin. Ensimmäinen Concreate Urban Art Festival järjestettiin Itä-Pasilassa vuonna 2020." Pasila oli todella oivallinen aloituspaikka sillä sen 70-luvulla syntynyt urbaani betoninen ympäristö tarjoaa paljon maalattavaa harmaata betonipintaa taiteilijoille. Jos olet liikkunut Itä-Pasilassa melko varmasti olet törmännyt erilaisiin seinämaalauksiin. Paikka onkin jo vuosia ollut tunnettu katutaiteesta. Kesällä 2020 sinne tehtiin heinä-elokuun vaihteessa 30 taiteilijan tai taiteilijaryhmän toimesta vielä lisää mielenkiintoista taidetta. Itse ole muutamia töitä nähnyt auton ikkunasta mutta kesällä täytyy tehdä ihan suunniteltu kävelykierros Itä-Pasilaan.
Kera Halleille tehty taide on siellä vain väliaikaisesti. Espoon kaupungin suunnitelmissa on aloittaa rakennusten purkutyöt jo ensi syksynä. Osa rakennuksista tullaan kuitenkin säästämään. Itse toivoisin hartaasti, että entinen Keran tehdasrakennus olisi säästettävien listalla. Tehtaan piippuhan on jo vuosia sitten purettu. Kuluvan vuosikymmen aikana Keran entisestä teollisuusalueesta ollaan tekemässä vähähiilistä asumisen ja työssäkäynnin ympäristöä. Alueella jo nyt toteutettuja kestävän kehityksen ja kiertotalouden ratkaisuja voidaan jatkossa toteuttaa muuallakin Espoossa. Viime kesänä kaupunkilaiset saivat kokeilla kaupunkiviljelyä joko laatikoissa tai seinärakenteissa. Yrttien lisäksi täällä kasvattiin mansikoita ja viinirypäleköynnöksiä sekä kokeiltiin myös osterivinnokaiden viljelyä. Mielenkiintoista!
Viv Magia
Tämän upean susiteoksen taiteilijaa en löytänyt mutta lisään sen tänne kun selviää.
Concreate Urban Art Festival on nyt avajaisviikonloppuna avoinna 13-20. Tämän jälkeen taidetta pääsee katselemaan 29.5. asti keskiviikosta lauantaihin klo 13-20. Vappuna 30.4. ja 1.5. tila ei ole avoinna. Sisäänpääsy on täysin ilmaista. Tilat on osittain esteettömät. Jotta tiloissa voidaan liikkua koronaturvallisesti edellytetään vierailijoita maskin käyttöä koko vierailun ajan. Tiloihin otetaan tietty määrä vierailijoita kerrallaan sisälle. Katso saapumisohjeet tästä ja kannattaa ottaa Concreate Urban Art Festival seurantaan myös Facebookissa, jossa viimeisimmät kuulumiset.
Itse aion ehdottomasti käydä Keran Halleissa uudemmankin kerran koska pikavisiitillä jäi paljon katsomatta. Ehkä suurimman vaikutuksen minuun teki Saara Salmen punainen kaatuneiden puiden juurakkoja kuvaava työ. Minulla oli myös mahdollisuus vaihtaa muutama sana Saaran kanssa, joka on valmistunut valokuvaajaksi Aalto-yliopistosta. Kiinnostus juurakkoihin kumpuaa Saaran lapsuudesta, jossa hän suunnistaessaan törmäsi myrskyn kaatamiin puihin ja alkoi tutkimaan maanalaisen oksiston outoutta ja arvoituksellisuutta. Saara tutki maisterinäyttelynsä teoksissa juuri juurakoita ja niiden hirviömäistä naiseutta. Erittäin vaikuttava!
Mukavaa lauantaina ja taidenautintoja Keran Halleissa!
Aika hieno idea, eiks ole? Mua aina ihmetyttää, miten ne saatiin tehtyä. Taulu on kuitenkin aika suuri eikä sitä ole helppoa hahmottaa tekohetkellä.
VastaaPoistaIdea Keran Hallien ottamisesta väliaikaiseen käyttöön on ollut todella nerokas. Seimaalauksilla ja graffiteilla tähän valtavaan entiseen logistiikkakeskukseen on saatu eloa ja myös kauneutta seiniin.
PoistaMuraali luonnos/hahmotelta tehdään ensi paperille paljon pienemmässä koossa. Eli heti ei aloiteta isoon pintaan maalaamista. Sitten luonnos "ruudutetaan" ja siirretään siitä isompaan mittakaavaan eli maalattava seinän kokoon "ruuduittain". Taiteilija tekee seinään myös ensin ääriviivoja/luonnoksia ennen varsinaisen maalaamisen aloittamista. Laitan tähän linkin, joka ehkä vähän avaa mistä on kyse.
https://m2kodit.fi/tarina/muraali-tuli-raappavuorenrinteella-talon-seinaan/
Netistä ja Instagramista löytyy myös paljon kuvia muraalien tekovaiheista eli pitkä matka on kuljettu ennenkuin nämä työtä näyttävät näin mahtavilta.
Siis nyt täytyy sanoa, että kaikki kuvaamasi taideteokset ovat kertakaikkisen upeita, eikä noista osaisi erityistä lempparia valita. Todella taidokkaita töitä.
VastaaPoistaIhanaa sunnuntaita sinulle Marjo <3
Vaikea on itsekään ihan omaa lemppari valita koska kaikki ovat olleet kyllä todella taitavia ja ilmaisseet itseään juuri omalla tavallaan. Kivaa tiistaita Outi <3
Poista