joulukuuta 15, 2020

Miksi jouluna tuodaan joulukuusi kotiin...?


Joulukuusen historia on huomattavasti lyhyempi kuin itse joulun vieton. Joulua, Jeesuksen syntymäjuhlaa on aloitettu viettämään Roomassa 300-luvulla, josta se pikku hiljaa alkoi leviämään muuallekin Eurooppaan. Ensimmäiset luotettavat historialliset tiedot joulukuusesta joulunvietossa löytyvät vasta 1500-1600 lukujen vaihteen Saksasta. Yhden lähteen mukaan ensimmäinen joulukuusi olisi pystytetty Freiburgin kaupungissa Saksassa jo 1419. Myös Tallinnan raatihuoneen torilla seisseestä joulukuusesta löytyy virallisia mainintoja jo vuodelta 1441. Toisaalta laajalle levinneen legendan mukaan uskonpuhdistaja Martin Luther olisikin keksinyt joulukuusen kuusimetsästä Wittenbergissä. Oli niin tai näin niin pitää mennä historian havinassa vielä pari vuosisataa eteenpäin ennenkuin joulukuusi löysi tiensä yleisemmin suomalaisiin koteihin koristamaan joulun aikaa. Ota mukava asento niin kurkistetaan joulukuusen taustoihin vähän tarkemmin.



Joulukuusella on yhteys jo muinaisiin vihreyssymboleihin. Esikristillisenä aikana kuuset ovat olleet germaanisten ja skandinaavisten heimojen keskuudessa tärkeä osa kun juhlittiin talvipäivänseisausta joulukuun lopulla. Toisaalta ikivihreät puut ovat olleet elämän symboleita jo mm. juutalaisessa perinteessä. Myös muinaisessa Egyptissä, Kreikassa ja Roomassa vuoden pimeintä aikaa on somistettu vihreillä havuilla ja oksilla, jotta seuraavasta satokaudesta tulisi hyvä. Vihreän puun, joulukuusen voi ajatella myös olevan vertauskuva Raamatun alkukertomuksen elämänpuulle. 






Joulukuusen yleistyminen liittyy vahvasti uskonpuhdistukseen. Kun uskonpuhdistuksen uudet opit levisivät kansan keskuudessa niin katolilaisesta kirkosta erkaantuneet protestantit aloittivat samalla myös kristillisen joulukuusi tradition. Vähitellen joulukuusesta tulikin vastine katolisen kirkon jouluseimelle. Joulukuusi Pietarinkirkon aukiolla nähtiin vasta joulun alla 1982 kun puolalaissyntyinen Johannes Paavali II oli paavina. 







Joulukuusen koristelu 1400-1500 luvun Saksassa oli hyvin erilainen kuin nykyään. Silloin koristeina oli omenoita, leivonnaisia, pähkinöitä, taateleita ja pieniä paperikukkia. Koristeet olivat siis pääosin syötäviä ja itsetehtyjä. Netistä löytyvien historiankirjoituksen perusteella  joulukuusista tuli varsinainen villitys 1500-luvulla ja Freiburgin kaupunginisät joutuivat kieltämään kuusten kaatamisen joulupuiksi 1554. Muutamia vuosia myöhemmin 1561 Elsassissa viranomaiset puolestaan määräsivät, että yhteen talouteen piti riittää vain yksi joulukuusi. Joulupuista olikin tullut ihan hittejä!




Suomalaisiin porvariskoteihin joulukuusi ilmestyi 1800-luvulla. Pohjoismaisiin ylhäisöperheisiin kuusi oli saapunut jo 1700-luvulla. Vuodelta 1829 löytyy ensimmäinen tieto joulukuusesta Suomessa. Paroni Klinkowström järjesti Helsingissä jouluaaton kutsut, joissa oli peräti kahdeksan joulukuusta! Vuosisadan loppupuolella kuusi löysi tiensä myös talonpoikien pirtteihin mutta yleistyi siellä vasta 1900-luvulla. Kuusi saatettiin nostaa roikkumaan kattoon tilanahtauden takia. 



Aina ikivihreä kuusi on symboloinut ikuista elämää monissa kulttuureissa. Kustaa Vilkunan mukaan joulukuusen leviämiselle loi hyvän pohjan suomalaisten tapa pystyttää juhannus-, hää- ja nimipäiväkuusia. Kuusesta tehtiin myös joulukransseja ja nykyään saaristossa sekä rannikolla näkee myös hauskoja kuusenhavupukkeja. 

Ensin joulukuusi seisoi suomalaisissa kodeissa ilman koristeita. 1900-luvun alusta kuusta alettiin myös koristella vaurauden merkiksi erilaisilla joulukoristeilla. Joulukuusen latvaan kiinnitettävä tähti symboloi sitä suurta tähteä, joka ohjasi itämaan tietäjien matkaa jouluseimelle Betlehemissä. Kuusen koristeiksi ripustettiin myös omenoita ja piparkakkuja. Omenoita käytettiin jo keskiajalla seimiasetelmissa symboloimassa paratiisipuuta ja syntiinlankeemusta.  Suomalaisuuden korostaminen näkyi Suomen lippunauhoissa, jotka aseteltiin kuusen oksille. Aidot kynttilät kuvastivat joulun ilosanomaa. Lasiset joulupallot aikoivat yleistymään porvariskodeissa vähitellen.




Joulukuusta on myös myös arvosteltu vuosien saatossa ankarasti. Kun joulukuuset levisivät kaikkialle Suomeen kaupunkeihin, maaseudulle, kartanoihin, pappiloihin, kirkkoihin, koteihin ja kouluihin syntyi myös kritiikkiä. Koska joulukuusi oli uusi asia se joutui niin ääriuskovaisten, sosialistien että myös tulipaloista huolestuneiden hampaisiin. Joulukuusessa kun poltettiin näihin aikoihin aitoja kynttilöitä. Kun maalaistalon pirttiin kannettiin sisälle joulukuusi luovuttiin aiemmin käytetyistä jouluoljista lattialla.





Jo 1840-luvulla maailmalla levisi joulukortti, jossa Englannin kuningatar Viktoria yhdessä saksalaissyntyisen miehensä sekä lapsiensa kanssa koristelee joulukuusta. Kuusenkoristelu tuli muoti-ilmiö ja omatekoisista koristeista luovuttiin kun niitä aloitettiin tuottaa kaupallisesti. 

Suomalainen K. A . Weiste aloitti joulukuusen koristeiden teollisen valmistuksen 1924. Weisteen kohta satavuotiaan yrityksen tarina alkoi siitä, että Kalle Weiste piti paperikauppaa 1920-luvun Helsingissä. Hän oli hankkinut ulkomailta myyntiin joulukuusen latvatähtiä. Koristeita oli pula-aikana niukasti saatavilla mutta silti ihmisillä oli suuri halua koristaa jouluksi kotiaan. Jouluaattona kaikki paitsi yksi tähti oli myyty. Kalle sai idean ja aloitti joulukoristeiden valmistuksen Suomessa. 




Nippelietietoakin joulukuusista liittyen Suomeen löytyy vaikka mitä. Ensimmäinen sähkölampuin koristeltu ulkokuusi seisoi Tampereen keskustorilla vuonna 1894. Valtakunnan ykköskuuseksi kutsuttu Turun tuomiokirkon joulukuusi valaistiin ensimmäistä kertaa 1900. Säännöllisesti Turun kuusi on valaistu 1930-luvulta lähtien. Helsingin Senaatintorin joulukuusi on koristeltu jouluvaloin ensimmäisen kerran 1930. Vuodesta 1954 on Helsinki lahjoittanut joulukuusen Brysselin kaupungille. 



Joulukuusi on säilyttänyt hyvin asemansa joulunvietossa. Jotkut korvaavat toki joulukuusen männynoksilla, katajalla, sypressilla tai muovikuusella. Yle kirjoitti vuonna 2017 mielenkiintoisen artikkelin siitä, että "Muovikuusi on tutkimuksen mukaan ekologisempi vaihtoehto vasta siinä vaiheessa, kun sitä on käytetty 20 joulua." Jokainen meistä tekee toki omat valintansa joulukuusen suhteen mutta itse en kotiini muovikuusta halua. Olemme Minnien saavuttua perheenjäseneksi luopuneet joulukuusesta mutta emme silti ole korvanneet sitä muovikuusella. Vaikka olen allergisoitunut joulukuuselle mielelläni ottaisin sen taas olohuoneen nurkkaan joskus tulevaisuudessa. Kuusen tuoksu niin hyvässä kuin pahassa (allergia) tuo muistoja lapsuudesta ja kuusenhakumatkasta maalle. 

Onko sinulla kotona joulukuusta? Vai oletko hankkinut muovikuusen seuraavaksi 20 vuodeksi? Huonekuusikin käy minusta joulukuusesta vaikka itse en sitä saakaan montaa vuotta elämään. 

Hyvää joulunodotusta kaikille!



8 kommenttia:

  1. Paljon tietoa joulukuusen historiasta. Kiitos siitä. Onhan meillä joulukuusi vaikka jo melkein mietin ettei tuotaisi sitä ollenkaan tänä vuonna sisälle. Turussa asuessa ostimme kuusen Tuomiokirkon kuusimyyntipisteestä kun aika lähellä asuimme ja kannoimme sen kävelymatkan päähän kotiimme. Tuoksu oli ihana ja kuusi tuntui tavallista juhlavammalta ja arvokkaammalta kun se oli kirkon vierestä ostettu. Ahvenanmaalle muutettuamme meillä oli myös luonnon kuusi, mutta sitten parina vuonna kuusia oli tosi vähän myynnissä ja meinasimme yhtenä vuonna jäädä kokonaan ilman. Siksi päädyimme hankkiman muovikuusen, mutta emme mitä tahansa parinkympin viritystä, vaan satsasimme kalliimpaan joka todella näyttää "oikealta". Neulaset ovat luonnollisen näköiset ja kuusen mallikin on hiukan epäsäännöllinen niinkuin oikeissakin kuusissa. Sa on nyt ollut meillä seitsemän vuotta ja jos elää saamme, niin uskon että tuohon kahteenkymmeneen vuoteen voimme päästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina ♥ Ihania muistoja sinullakin joulukuusesta. Meillä todella lapsuudenkodissa kuusi aina haettiin omilta mailta Vihdistä ja sen hakureissu oli jo elämys. Luonnonkuusen tuoksu on ihana vaikka olenkin sille herkistynyt vuosien mittaan. Ihan kuin olisi metsässä kun kuusi kannetaan sisälle. Muistan myös lukemattomia jouluja kun kuusen mukana kotiin on myös tullut hyöteisiä, jotka ovat heränneet lämpimässä. Muovikuusia on todella monenlaisia ja osa niistä on hyvin aidonnäköisiä. Uskon, että teillä tuo kuusi palvelee hyvin vielä seuraavat vuodet jotta tuo 20 vuotta tulee täyteen. Kivaa joulunodotusta Kristiina ♥

      Poista
  2. Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus joulukuusen historiasta. En tienytkään, että historiaa on jo noin pitkältä ajalta.
    Ei ole kuusta täällä ja tänä vuonna en ole edes mitään pientä oksaa tuonut sisälle. Minullakin on tuota himpuran allergiaa.
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi <3 Joulukuusella on kyllä aika pitkä historia ja alku siitä vähän hämärän peitossa. Mutta nuo ikivihreät oksat ovat jo sieltä historian havinasta. Minulla on parvekkeella nykyään sypressi aina talviajan - tosin pieni mutta ikivihreä kuitenkin. Lisäksi pajukartio toimittaa meillä parvekkeella joulukuusen virkaa ja se on koristeltukin. Kuusen tuoksu on ihana mutta atsii atsii. Kivaa viikonloppua Outi <3

      Poista
  3. Olipa mielenkiintoinen postaus, paljon uutta asiaa joulukuusesta ja kuusien historiasta! Aito kuusi haetaan omasta tai naapurin metsästä joka vuosi, harvennushakkuuna samalla toimien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos pidit ja tuli uutta tietoa! Joulukuusi on meille niin itsestäänselvyys ettei sitä ehkä tule ajatelleeksi mistä kaikki on saanut alkunsa. Kuusia saa todellakin harventamalla omaa ja luvan kanssa tutun metsää. Ihanaa olisi nytkin mennä kuusimetsälle etsimään "sitä juuri oikeaa joulukuusta". Hyvää jouluodotusta Jenni :)

      Poista
  4. Meillä on jo vuosia ollut joka joulu pikku kuusi Sammatista, johon tulee vain valot. Helppo tuoda sisään ja yhtä helppo purkaa joulun jälkeen, tuo silti kotiin jouluista tunnelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkukuuset on kivoja! Minulla oli parvekkeella sellainen yhtenä jouluna. Silti sai koristeltua ja eikä vienyt tilaa paljoa. Ja oli myös "koiraystävällinen". Ystäväni uroskoira kävi myös tarpeillaan joulukuusen alla... :D

      Poista