Punotut korilaukut tuntuvat olevan aina muotia! Niiden mallit vähän vaihtelevat vuosikymmenten ja muotien mukaan mutta aina ne pulpahtavat uudelleen esille kuin korkki vedestä. Välillä korilaukut kannetaan säilöön kellariin tai ullakolle kunnes on aika taas kaivaa ne esille muodin muuttuessa. Itse asiassa korilaukkujen historia ulottuu todella kauas jo tuhansien vuosien taakse. Niinestä ja palmunlehdistä on aikoinaan punottu kantovälineitä ja laukkuja jo muinaisessa Egyptissä faaraoiden ja pyramien aikaan. Löysin Pinterestistä valokuvan British Museumin kokoelmissa olevasta korikassista muinaisesta Egyptistä. Korikassi näyttää hyvin samanlaiselta kuin ne sadat erilaiset punoslaukut, joita tälläkin hetkellä on myynnissä lifestyle ja sisustusliikkeissä. Laukut, jotka heiluvat käsivarrellamme kesähelteillä kun menemme vaikka torille tai kotiin vai somisteeksi sijoitetut korilaukut.
Korilaukut valmistettiin luonnonmateriaaleista, joita oli saatavilla lähimetsästä tai pellolta. Niini, rottinki, erilaiset heinät, bambu ja palmulehvät olivat saatavilla luonnosta keräämällä. Laukut olivat keveitä kantaa mutta silti kestäviä. Nahka oli materiaalina huomattavasti kalliimpaa joten sitä ei kannattanut tuhlata näihin arkisiin kantovälineisiin. Korilaukut ei myös helppo hävittää kun olivat tulleet elinkaaren päähän ja punoa uusi laukku tilalle. Varmasti yksi syy korilaukkujen suosioon ovat juurikin luonnonmateriaalit.
Näyttelijätär Sophia Loren korilaukkuineen 1959
1950-luvulla hittielokuvissa oltiin Välimerellisissä maisemissa missä vilahteli myös korista punottuja laukkuja suosituilla näyttelijätähdillä. Napoli, Rooma, Capri ja rento elämänmeno rannoilla liittyivät korilaukkuihin sekä naisten kesätyyliin. Tällä vuosikymmenellä muotitietoiset naiset alkoivat käyttämään punottuja pikkulaukkuja, jotka olivat verhoiltuja sisältä mutta ulkoa ne olivat edelleen punottuja. Nämä laukut edustivat sitä, että käyttäjä oli "matkustushenkinen ja trendikäs". Postauksen ensimmäiseen kuvaan olen valinnut netistä löytämiäni 50-luvun käsilaukkumalleja (yhtä laukkua lukuunottamatta), joita on ollut tarjolla netissä erilaisissa myyntisivustoilla.
Basket vintage rattan handle handbag 1950s Italy
Seuraavalla vuosikymmenellä 60-luvun loppupuolella englantilainen näyttelijä ja laulaja Jane Birkin kantoi puolestaan punottua koria käsivarrellaan. Useimmat meistä tuntevat Hermeksen Jane Birkinille suunnitteleman legendaarisen käsilaukkumallin, josta moni nainen unelmoi. Mutta 1960-1970 luvuilla Birkin liikkui kapinallisesti tuiki tavallisen korin kanssa hyvinkin erilaisissa tilaisuuksissa. Osittain tämä oli varmaan ajan henkeen kuuluvaa kapinallisuutta ja erikoista, tavallisuudesta poikkeavaa tapaa esiintyä. Koska Jane Birkin oli seurattu tyyli-ikoni joten näitä koreja näkyi kohta muillakin muotitietoisilla.
Omista kokoelmistani löytyy myös kirjekuorimainen olkahihnalla varustettu pieni käsilaukku. Siitä löytyy vieläkin paperinen pieni tarra, jossa lukee "Made in China" sekä hurjasti kiinankielisiä kirjaimia. Ehkä tämäkin on ostettu sieltä samaisesta "kiinalaisesta puodista" ydinkeskustassa. Tämä pikkulaukku on ostettu muutamia vuosia salkkumallisten jälkeen. Sitä on käytetty bilelaukkuna joskus nuoruudessa vaikka eipä sinnekään juuri mitään mahtunut mutta hyvin pärjäsin.
Kulmikkaan vintage korilaukun olen löytänyt joskus antiikki/kirppistapahtumasta. Muistelen sen maksaneen todella naurettavan eli muutamia euroja. Laukku on täysin ehjä ja kahvakin tukevasti kiinni. Pakko myöntää, että tämä laukun halusin koristeeksi eli sitä en ole koskaan julkisesti käyttänyt.
Uusimmat korilaukkuni olekin täällä esitellyt mutta tässä vielä kertauksena tämän vuoden ostokset. Vuodenvaihteessa Sellon Gina Tricot loppuunmyynistä korikassi, H&M pyöreä olkalaukku ja Josefiinan Aitasta pari viikkoa sitten ostettu pyöreä laukku.
Haaveilen edelleen Gaia´s Arkin bambo-laukusta, joka oli kesän 2018 hittikesälaukku. Samainen laukku löytyy myös Tampereen museo Milavidan Aina mukana - Käsilaukun vuosisata -näyttelystä, jossa vierailin kesälomallani. Näyttelyyn ehtii vielä 15.11.2020 asti. Näyttely kertoo käsilaukun 100 vuotisen historian hienosti.
Onko siellä ruudun toisella puolella korilaukuista pitäviä? Onko sinulla koreja/korilaukkuja asusteena vai sisutuselemenenttinä? Itse tunnustaudun "korihulluksi" sillä pidän myös punotuista tarjottimista, lampunvarjostimista jne. Lehtikorina meillä on keittiössä Kauppatorilta ostettu pärekori. Myös vanhat suomalaiset korit kiinnostavat minua aina kirppareilla.
Minulle punotut laukut ovat aina jotenkin vain kesälaukkuja. 15 v.sitten häämatkalta San Franciscosta ostin kauniin Coachin niinestä punotun, nahkasomisteisen laukun. Merkkiä ei taidettu silloin myydän Pohjois-Amerikan ulkopuolella vielä lainkaan. Käytin laukkua vain kerran tänä kesänä, vaikka onkin ihan ajaton malliltaan ja edelleen mieleinen.
VastaaPoistaJapanissa oli myös todella kauniita, upeasti tehtyjä korilaukkuja, mutta niitä olen tyytynyt reissuillani vain ihailemaan.
Olen samaa mieltä kanssasi ja minustakin korilaukut kuuluvat nimenomaan kesään. Sinun häämtkalta ostettu laukku kuullostaa kauniilta. Toivottavasti näen sen livenä joskus. Uskon, että Aasiassa on monia kauniita korilaukkuja koska siellä osataan punoa kaikkea muutakin käsittämätöntä kodin sisustukseen liittyvää.
PoistaNuo ovat kyllä niin upean ajattomia :)
VastaaPoistaOvat kyllä ajattomia ja siksi varmasti säilyneet muodissa käytännöllisyytensä lisäksi.
PoistaMuodit myös kiertävät eli joskus muodissa ollut palaa myös jossain vaiheessa.
Itse rakastan korilaukkuja. Harmittaa, että ne mitkä kirpparilta löytyy on lähes poikkeuksetta huonossa kunnossa :/ Pari olen löytänyt, joita vaalin. Kauniit laukut sinulla <3
VastaaPoistaArvasin sinun olevan korilaukku fani! Tuo on muuten totta, että monet kirppareiden korilaukut ovat saaneet vaikkapa kosteutta matkan varrella tai ovat jostain syystä rikki. Itse olen aina miettinyt miten nämä voi saada rikkoutumaan mutta ehkä sekin on mahdollista. Kiitos Melissa <3
PoistaKauniita ovat! Minulla on tuo Cult Gaian Ark, mutta on se jotenkin niin epäkäytännöllinen, joten käyttö on ollut aika vähäistä. Lin kistäsi näen, että hinnat ovat tulleet rutkasti alas viime vuosina.
VastaaPoistaKiitos Dzinni :) Olen itse myös mieltänyt ettei Cult Gain Ark voi olla käytössä kovin toimiva ja siksi jätin sen hankkimatta. Itse ihmettelin myös hintojen laskua mutta ehkä se ei enää ole "must to have" -laukku.
PoistaNiinpä. Jotenkin hiukan harmittaa, että siitä tuli aikoinaan maksettua monta sataa, ja nyt saman luonnonvärisen ison saisi paljon halvemmalla :(
PoistaYmmärrän, että sinua harmittaa. Aika jännää, että hinnat ovat noin paljon laskeneet. Pöh ja pah!
PoistaTäällä ollaan ja kovasti korilaukuista tykkään! Minullakin on muutamia korilaukkuja ja tuntuu, että pysyvät kyllä ikisuosikkeinani aina. Muistan tuon Kiina kaupan, käytiin sieltä aina ostamassa kiinantossuja minulle ja siskolleni <3
VastaaPoistaSinä olet muuten ainoa tuttuni, joka muistaa "Kiina kaupan". Ehkä me oltiin aikoinaan ainoat siellä shoppailijat :D Minä sovittelin kiinatossuja mutta aina oli omat koot loppu - ai, miten niin isot jalat. Kivaa päivää Outi <3
PoistaOlen korilaukkuihminen kesäisin. Nyt olen laittanut kesälaukut jo talvisäilöön!
VastaaPoistaKorilaukut ja kesä kuuluvat kyllä yhteeen. Minähän olen se "ikuinen kesän venyttäjä" joten vielä ehkä saatan käyttää... :D
PoistaMinulla ei ole korilaukkua, mutta jonkin pienen ja sievän kyllä huolisin! Tai sitten isomman rantakassiksi. Olipa kiva lukea korilaukkujen historiasta.
VastaaPoistaKiitos Minna <3 Korilaukkuihin voi hurahtaa joten ehkä jonain päivänä sinäkin löydät pienen ja sievän laukun itsellesi. Nyt kun pyörin netissä tehdessäni tätä postausta voit uskoa, että löysin taas monta ihanuutta lisää. Onneksi osa niistä oli jo loppuunmyyty!
PoistaJapanissa tehdään korilaukkuja yleensä jostain ohuekosta kaislamaisesta materiaalista. Työkaverini olivat hankkineet paikallisen suunnittelijan tekemän korilaukun minulle läksijäislahjaksi. Se on minusta ihana, mutta olen vähän säästellyt sen käyttöä. Pelkään, että materiaali on arkaa.
VastaaPoistaVarmasti kaislamainen materiaali on arempaa kuin vaikka bambu tai paksumpi rottinki. Ehkä ihan hyvä, että olet säästellyt. Ihana lahja kuitenkin koska vielä paikallisen suunnittelijan tekemä. Tämän laukkusi haluan nähdä joskus livenä :D
Poista