Elämme todella historiallisia aikoja! Kukapa meistä uusmaalaisista olisi vielä pari kuukautta sitten uskonut, että meidän maakuntamme tullaan eristämään. Ulosmenotiet Uudenmaan rajojen yli suljetaan ja ilman erittäin painavaa syytä emme pääsisi alueeltamme pois. Tuskinpa kukaan sillä niin poikkeuksellisessa tilanteessa täällä eteläisessä Suomessa nyt ollaan. Maakuntamme eristämme on silti täysin perusteltua sillä meitä uusmaalaisia on 26 kunnan alueella yhteensä 1,7 miljoonaa.
Isommassa mittakaavassa tämä tarkoittaa sitä, että noin 30% suomalaisia on pakkautunut alueelle, joka on vain noin 3% koko Suomen pinta-alasta. Uudenmaan pinta-ala on vain 9082 neliökilometriä. Ystäväni Minna vertasi eristämispäätöksen julkistamisen jälkeen Facebook sivuillaan hyvin maakuntaamme kokoa Välimeren kolmanneksi suurimpaan saareen Kyprokseen (9251km²). En ole koskaan Kyproksella käynyt mutta asukkaita siellä on noin 1,2 miljoonaa.
Leijonanosa Uudenmaan asukkaista 655 000 on helsinkiläisiä mutta hyvänä kakkosena olemme me 290 000 espoolaista. Vantaalta asukkaita löytyy 233 000. Loput 533 000 asukasta jakautuvat sitten maakunnan eri puolille. Muita isoja kaupunkeja ovat Porvoo (50 000), Hyvinkää (47 000), Lohja (45 000), Järvenpää (43 000), Nurmijärvi (43 000), Kirkkonummi (39 000), Tuusula (38 000), Kerava (36 000), Vihti (29 000) ja Raasepori (27 000).
Urbaanien kaupunkien lisäksi on Uudenmaan alueella myös pieniä kuntia ja maaseutumaista ympäristöä. Väkiluvultaan maakunnan pienin kunta Pukkila (noin 1900 asukasta) sijaitsee Porvoonjokilaakson maalaismaisemassa. Pukkilaan kuuluu itse asiassa kuusi kylää: Kirkonkylä, Naarkoski, Savikoski, Syvänoja, Kantele ja Torppi. Helsingissä asuvalla ystävälläni on Pukkilassa kesämökkipaikka! Ei tarvitse ylitellä maakuntarajaa mökkimatkallaan. Naapurikunnassa entisen juoksijalegenda Lasse Virenin Myrskylässä on asukkaita myös vajaa 1900.
Maa-alueetkin maakunnan sisällä jakautuvat melko mielenkiintoisesti. Raaseporilla on hallussaan suurin osa 1148km² (12,6%) Uudenmaan pinta-alasta. Raaseporin kaupunki syntyi 2009 alussa kun Tammisaaren ja Karjaan kaupungit ja Pohjan kunta yhdistyivät. Lisäksi Raaseporilla on vielä merialueita saarineen maa-alueen lisäksi. Hyvänä kakkosena on Lohja 939km² (10m3%) ja kolmantena Loviisa 820km² (9,0%).
Meillä Espoossa on Uudenmaan maa-alasta 312km² (3,4%) ja Vantaan osuus on 238km² (2,6%). Pääkaupunki Helsinki on pakkautunut vain 214km² (2,1%) alueelle. Ajatellen helsinkiläisten lukumäärää niin HUH HUH! Kauniaisten osuus on vaatimattomat 6km² ja kauniaislaisia on noin 9700.
Uusimaa jakautuu eri neljään seutukuntaan opin minä tehdessäni tätä postausta. Suurin on Helsingin seutukunta, jonka alueella on 17 kuntaa/kaupunkia. Raaseporin seutukuntaan kuuluvat Raaseporin kaupunki, Hanko ja Inkoo. Porvoon seutukunta käsittää Porvoon kaupungin, Askolan, Myrskylän ja Pukkilan alueet. Loviisan seutukunnan muodostavat Loviisan kaupunki ja Lapinjärvi.
"Uudenmaan asutus on historiallisesti niin nuorta, että maakunta on pysyvän asutuksensa kannalta - nimensä mukaisesti - uutta maatta." kertoo Uudenmaan liitto kotisivuillaan. Vielä 1100-luvulla on Helsingin seudulla asunut tilapäisesti retkeileviä erämiehiä. Suomenlahden rannikko on näihin aikoihin ollut vielä virolaisten ja myöhemmin hämäläisten metsästys-, kalastus- ja kaskialuetta. Alue myös kuului Hämeeseen Hämeen rantamaana.
"Helsingin ja ympäristön syntyhistoria liittyy tiiviisti myös Suomenlahden historiaan. Viikinkien ajoista 800-luvulta alkaen Suomenlahtea pitkin kulki vesitse merkittävä idäntie, jonka varrelle Uudenmaan pitkä rannikko sijoittuu." Uudenmaan liitto
Ruotsi valloitti Suomen 1100-luvulla ja sen myötä Suomen rannikon uudistusasutus alkoi lisääntymään. Ruotsinkielisiä uudiskyliä nousi Vantaanjoen ja Keravajoen alajuoksujen varrelle, jossa oli vehreitä rantamaita. Ruotsalaisia tuli Suomeen 1100-luvun lopulta 1350-luvulle saakka jatkuneen ruotsalaisten vaiheittaisen Suomen saariston ja rannikkoalueiden kolonisaatio ristiretkien yhdeydessä. Katolinen kirkko halusi levittää oppiaan myös Suomeen.
Uusimaa nimenä "ny land" löytyy jo 1300-luvun asiakirjoista. Maakunnan suomenkielinen asu nähtiin ensimmäistä kertaa vuonna 1548 Agricolan kääntämän Uuden testamentin alkulauseessa, jossa se esiintyy muodossa Wsimaa. Asutus levisi vähitellen myös itäisen Uudenmaan alueelle. Ruotsalainen arkeologi ja kielitieteilijä Johannes Bureus sai tehtäväkseen suunnitella Helsingin ja Uudenmaan vaakunat siirtolaisuuden kunniaksi 1599.
Kun Helsingistä tuli virallisesti Suomen pääkaupunki 1812 alkoi myös suomenkieli yleistyä Helsingissä ja sen ympäristössä. 1900-luvulla Uusimaa kasvoi selvästi muita maakuntia suuremmaksi ja miljoonan asukkaan raja ylitettiin 1970-luvun alussa. Edelleen meistä Uudenmaan asukkaista 8% puhuu ruotsinkieltä äidinkielenään.
Kun pandemia on ohitettu ja on taas turvallista liikkua uskon, että kotimaan matkailu tulee lisääntymään ihan uudella tavalla. On myös entistä tärkeämpää tukea paikallisia ja kotimaisia yrittäjiä jotta maamme pääsee taas jaloilleen tämän taloudellisen krisiin jälkeen. Olen itse kolunnut maakuntamme aika ristiin rastiin mutta silti huomasin, että itselläni on aukko Askolan, Pornaisten, Myrskylän ja Pukkilan osalta. Joskus tulevaisuudessa nämä kunnat täytyy ottaa haltuun.
Askolan hiidenkirnut, kaunis kirkko, Peikkorinteen lintutarha ja kotieläintila sekä kotiseutumuseo on ehdottomasti koettava. Pornaisissa näyttäisi olevan Halkian koski sekä Laukkokosken luontopolku, jotka houkuttaisivat. Myrskylän valkoisesta puukirkosta löytyy useiden Myrskylässä asuneiden aatelissukujen vaakunat, Lasse Virenin patsas ja Ilmavalvontalottien muistomerkki. Pukkilassa voisi piipahtaa Pukkilan villisikatarhalla ja punaisessa Pukkilan puukirkossa.
Hyvää viikonloppua kaikille ♥ me selviämme kyllä kun noudatamme saatuja ohjeita!
Kaikki postauksessa käytetyt kuvat on poimitettu vuosien varrella tehdyiltä Uusimaa reissuilta.
Kaikki postauksessa käytetyt kuvat on poimitettu vuosien varrella tehdyiltä Uusimaa reissuilta.
Mielenkiintoista uutta tietoa! Toivotaan, että mahdollisimman nopeasti tauti saataisiin kukistettua <3
VastaaPoistaTervetuloa Mira tutustumaan Uusimaahan kun rajamme taas avautuvat :) Paljon on nähtävää ja koettavaa mutta nyt vain näin virtuaalisesti.
PoistaMiten paljon kauniita paikkoja täällä Uudellamaalla onkaan! Aivan ihania kuvia ja jo näiden katsomisesta tuli hyvälle tuulelle.
VastaaPoistaMukavaa iltaa sinulle Marjo <3
Tuo on Outi ihan totta! En löytänyt ihania kuvia, joita olen ottanut Karkkilasta sieltä vanhalta teollisuusalueelta ja koskesta. Harmi kun olisivat olleet juuri sinulle ♥
PoistaKivaa iltaa Outi ♥
Eipä oikeastaan ole ennen tarvinnut ajatella Uudenmaan rajoja Suomessa liikkuessaan. Viime viikkoina olemme pohtineet/havainnoinneet tuttavien kesämökkejä, yhdellä menee juuri rajan toiselle puolelle ja toisella taas, Porvoon suunnalla, ongelmaa ei ole. Muutamasta kilometristä mökkimatkalla kiinni, mutta johonkin kai se raja on vedettävä tässä tilanteessa.
VastaaPoistaEipä tässä itselläkään ole ollut mitään tarvetta ylitellä rajoja kun täällä ihan kotinurkilla tulee oltua kehotusten mukaisesti :) Varmasti helpointa on rajata tiheimmin asuttu ja sitä kautta "pandemia herkin" alue pois leviämisen takia. Onhan tuolta rajan yli jo yritetty ja joku usean promillen tilassa mennytkin. Aika typerää ja vastuutonta käytöstä.
PoistaIhania kuvia Uudeltamaalta! On tämä tosiaan hurjaa aikaa, toivottavasti kesällä päästään turvallisesti liikkumaan koko Suomen alueella.
VastaaPoistaKivaa alkavaa viikkoa!
Kiitos Rva Kepponen :) Kyllä me varmasti vielä pääsemme liikkumaan. Nythän on Tanskassakin ollan lieventämässä rajoitteita. Suomi tulee vain jälkijunassa joten nyt täytyy vielä malttaa.
PoistaKivaa viikkoa myös teille ♥
Hienoa kuvia vuosien varrelta. Uusimaa on todella upeiden paikkojen aarrearkku. Nyt sen vasta tajuaa, kuinka paljon siellä on nähtävää.
VastaaPoistaKesää odotellessa :)
Kiitos Tuulanneli ♥ Itsekin luulin tuntevani täältä jokaisen kaupungin ja kunnan mutta eipä niin vain ollut. Otan nuo neljä sitten haltuun jossain vaiheessa kun saamme taas vapaasti liikkua.
PoistaKesällä ehkä myöhemmin tai syksyllä!
Meillä kävi tuuri sillä mökkimme ja kotimme on rajan samalla puolella. Kevätpuuhat antavat nyt muuta ajateltavaa.
VastaaPoistaTeillä on todella hyvä tuuri! Nyt kun pitää olla oman perheen kesken voi juurkin noita kevätpuuhia tehdä sekä omalla pihalla että mökillä. :)
Poista