helmikuuta 01, 2020

Noblessnerin alue Tallinnassa on sekoitus vanhaa telakka-aluetta ja kaikkea uutta jännää

Pressimatka Storytold, Your Brand Up Studio, Visit Estonia, Viking Line

Nyt on aika kurkistaa tarkemmin miltä uudella Noblessnerin alueella Tallinnassa näyttää. Palataan siis tunnelmiin marraskuisella pressimatkalla, jolloin pääsin ensimmäistä kertaa tutustumaan tähän mielenkiintoiseen entiseen telakka-alueeseen. Jos Kalamaja oli kuuminta hottia muutama vuosi sitten niin nyt omaperäinen Noblessnerin on ehdottomasti uusi "must to visit" -kohde. Alueen rouheus, ainutlaatuisuus, merenläheisyys ja värikkyys saivat minut ajattelemaan Amsterdamin vastaavien satama-alueiden uudelleen käyttöönottoa. Teollisuuskiinteistöistä on moneksi ja taitavissa käsissä niistä saa loihdittua vaikka mitä.

Kuva Visit Estonia

Mutta mikä ihmeen paikka tämä Noblessnerin sitten on aiemmin ollut? Alueelle oli jo yli sata vuotta sitten kaavailtu rakennettavaksi Pietari Suuren sotasatamaa. Hanke ei koskaan kuitenkaan toteutunut mutta neuvostovallan aikana sinne nousi massiivinen telakka-alue. Alueen erikoinen nimi Noblessner tulee puolestaan omistajien Emanuel Nobelin ja Arthur Lessnerin mukaan. Emanuel oli ruotsalais-venäläinen liikemies ja Nobel-palkinnon perustaneen Alfred Nobelin veljenpoika. Arthur puolestaan pietarilainen liikemies.

Vuonna 1912 Revaliin siis nykyiseen Tallinnaan perustettiin Tsaarin Venäjän merkittävin sukellusvenetehdas juuri tälle paikalle em. kahden liikemiehen toimesta. Alueen teollisuushalleissa rakennettiin 1913-1917 yhteensä 12 modernia sukellusvenettä ja sen jälkeenkin tehtiin vielä vuosia pienempiä laivoja.

Kun Viro itsenäistyi päättyi sukellusveneiden valmistaminen lopullisesti Tallinnassa. Alueella sijainnut tehdas toimi kuitenkin merenkulkualusten rakennus- ja korjauslaitoksena aina elokuuhun 2018, jolloin viimeiset laivat valmistuivat.

Jo vuodesta 2009 alueella on ollut Noblessnerin vierasvenesatama ja Noblessnerin purjehduskoulu NYCS. Mutta nyt siellä puhaltavat ihan uudet tuulet ja viimeisetkin alueen rakennustyöt saadaan valmiiksi nyt kuluvan vuoden loppuun mennessä. Entisestä sukelluvenetelakasta on kuoriutunut upean värikäs alue täynnä erilaisia mielenkiintoisia paikkoja.


Miten Noblessnerin alueelle sitten pääsee? Lainasin Visit Estonian sivuilta kartan, jossa on merkittynä vanhan sukellusvenetelakan sijainti. Me liikuimme pressimatkalla järjestetyllä kuljetuksella mutta Visit Tallinnan sivuilta löytyi selkeät ohjeet, jotka löytyvät tuosta alta. Toki sinne voi hyvällä säällä myös kävellä ja ottaa samalla myös haltuun Lennusadam - Viron merimuseon. Tästä pääset kurkistamaan minun retkeeni Lennusadamissa 2016 kesällä.

"Helpoin tie keskelle Noblessneria vie Kalaranna-katua pitkin liikennöivällä bussilla numero 73. Hyppää kyytiin ydinkeskustasta ja jää pois pysäkillä nimeltä Noblessneri. Laskeudu portaat ja olet perillä. Myös bussi numero 3 liikennöi keskustasta Noblessnerin suuntaan. Jää pois pysäkillä nimeltä Volta ja löydät itsesi Tööstuse-kadulta Noblessnerin alueen etelälaidalta." 

Lore Bistroo


Me aloitimme Noblessnerin alueen kiertämisen herkullisella lounaalla Lore Bistroossa. Vanha telakkarakennus kätkee sisäänsä viime lokakuussa avatun viihtyisän uuden ravintolan. Lore Bistroon taustalta löytyvät tunnetut virolaiset ravintoloitsijat Kristjan Peäske ja Janno Lepik. Heidän ravintoloistaan olen itse käynyt herkuttelemassa ihanassa Leib Resto & Aed'ssa muutamia vuosia sitten. Tallinnan vanhankaupungin muurin kupeessa olevasta Leib Restosta voit lukea lisää postauksestani parin vuoden takaa. Siellä voi nauttia ateriansa myös lumoavan vihreässä puutarhassa kesällä.

Anjovikset olivat todella herkullisia. / Anchovies capers from Pantelleria island and lemon.


Lore Bistroon sisustus on hurmaava! Tilan sinivalkoisesta laattalattiasta tulee jännä välimerellinen fiilis koko tilaan. Koska ollaan vanhassa teollisuusrakennuksessa on huonetila valtavan korkea mutta silti minusta akustisesti ravintolassa oli yllättävän rauhallista. Syvänvihreän jugend-henkisen takan päälle on kerätty puolihuolimattomasti erivärisiä maljakoita. Takassa loimuava tuli lisää kodikkuutta ja perinteiset wieniläistuolit houkuttelevat istahtamaan pöytien ääreen. Ikkunan edessä on myös korkeampi pöytäryhmä jakkaroilla ja tämän ääressä me nautimme lounaamme. Tilassa on paljon viherkasveja ja mielenkiintoisia valaisimia.

Paahdettu kananrintaa siitakesienien kera. / Roasted chicken breasts shiitake mushrooms, sudried tomatos and creamy black olive sauce.

Lore Bistroon maistelumenu oli todella hyvä idea lounaaksi! Meidän koko pöytäseurueelle kannettiin pöytään paljon erilaista pientä syötävää, josta sitten kukin voisi ottaa itselleen juuri sitä mitä haluaa. Lore Bistroon filosofian mukaan yhdessä syöminen ja ruokien jakaminen myös lähentää seuruetta ja ihmisiä. Olen täysin samaa mieltä! Hyvä puoli on myös se, että maistelumenussa ei tule samanlainen ähkyä kun joskus liian suuren annoksen tilatessaan. Eikä myöskään pääse iskemään "ikävä annoskateus". Rohkeasti vain kulhot kiertämään pöydässä ja jokainen ottaa maisteluannoksen juuri sen kokoisena kuin haluaa.

Suussasulavaa paahdettua purjoa lehtikaalin ja kaprislehtien kera. / Roasted leek, kale and caper leaves.


Paistetut kampasimpukat veivät kielen mennessään. / Pan fried scallop lemon-butter sauce with chives.


Lore Bistroossa saa myös pizzaa maanantaista perjantaihin iltapäivällä kello 15 eteenpäin. En ole koskaan maistanut näin hyvää tryffelipizzaa sinihomejuuston ja rucolan kera! / Truffle pizza blue cheese and rucola. Ihanan rapea kuori ja tuo täyte oli nappi valinta!

Lore Bistroo tarjoaa myös Hopsterin Frida Kahlo palkittua artesaaniolutta.

Pääsimme maistelemaan myös herkullista flank steakia. / Australian flank steak rucola, aged cheese and red wine-truffle sauce

Nämä jouduin allergiani takia jättämään väliin. / Cashew balls coconut masala sauce and eggplant


Myös mustekala-annos oli mieleinen. / Octopus crispy chickpeas and roasted bell pepper-Taleggio cheese cream. Jälkiruoaksi herkuteltiin pannakottaa passionhedelmällä ja vohvelimuruilla. Nyt voi kyllä sanoa, että lounas oli makoisa ja Lore Bistroon palvelu on myös ensiluokkaista. Ehdottomasti haluan seuraavalla Noblessnerin matkalla piipahtaa taas herkuttelemaan Lore Bistroon.

Lore Bistroo, osoite Peetri 12, Tallinna 10415

Samasta Lore Bistoon kiinteistöstä löytyy myös uusi Taidekeskus Kai, jonka haluan myös ottaa haltuun seuraavalla reissulla. Tallinnaan on tullut Fotografiskan jälkeen lisääkin mielenkiintoisia museoita ja näyttelytiloja.

Proto keksintötehdas


Proto-keksintötehdas jäi tällä reissulla kokematta mutta tänne haluan myös ehdottomasti tulla uudemman kerran. Proto-keksintötehdas muistuttaa meidän kotoisaa Heurekaa. Entiseen valimohalliin on rakennettu mahdollisuus päästä kokemaan ihan huikeita juttuja. Pystyt ohjaamaan maailman ensimmäistä autoa, veturia tai kuumailmapalloa tai voit kävellä valtameren pohjassa. Näytteillä on myös erilaisten keksintöjen prototyyppejä. Sisäinen lapseni janoaa jo tänne!
Paikka on tarkoitettu sekä lapsille että aikuisille.

Proto-keksintötehdas, osoite: Peetri tänav 10, Tallinna




Shishi 



Shishin upeasta sisustusliikkeestä jo kirjoittelinkin tänne blogiin joulukuussa.
"Shishi on  virolais-norjalainen sisustusbrändi, joka aloitti toimintansa jo vuonna 1998. Virolaiset Taivo Piller ja Mart Haber sekä norjalaiset Linda Johnsen ja Lill Bendriss halusivat luoda brändin, joka tarjoaisi mielenkiintoisia ja uudenlaisia sisustusideoita ja näin syntyi Shishi. Taivo Piller ja Linda Johnsen ovat molemmat maailmanluokan floristeja."


Shishin liikkeeseen kannattaa kurkistaa myös joulusesongin jälkeen sillä siellä on alkanut jo kevät- ja kesäsesonkien valmistelut. Ja totta kai on mahdollista piipahtaa aina siellä talon toisessa päässä olevassa tehtaanmyymälässä tekemässä todella edullisia löytöjä edellisten mallistojen tiimoilta. Paljon kaunista katsottavaa ja täällä saa ajan hyvin kulumaan vain katselemallakin!





Pohjolan panimo


Seuraavalla Noblessner reissulla pitää ehtiä piipahtamaan myös Pohjolan panimossa, joka sijaitsee suoraan Shishin liikkeen vieressä. Saman katon alta löytyy panimo, ravintola, kauppa ja saunakin. Jos miespuoleiset matkakumppanit eivät viihdy Shishin sisustusliikkeessä kuin hetken voi panimon puolelle siirtyä odottelemaan kauniimman osapuolen shoppailujen ajaksi. Panimolla on mahdollista myös osallistua panimokierrokseen, jossa opas kertoo oluen valmistamisen salaisuuksista. 




Viimeistään kesällä haluan ehdottomasti palata Noblessenerin alueella ja ottaa siellä haltuun monia nyt vain ulkoa nähtyjä mielenkiintoisia paikkoja. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä kaikkea muuta tänne vielä tulee kuluvan vuoden aikana! 

16 kommenttia:

  1. Joulun alla kävimme Noblessnerilla. Meidän piti ensin käydä keskustan länsipuolella, joten liikuimme Boltilla. Tuota näppärää taksisovellusta suosittelen; edullinen ja kätevä käyttää.

    Nobblessnerilla kävimme Kampsi-ravintolassa viinilasillisella ja Staapli 3-galleriassa. Shishissäkin käväisimme, mutta se oli vähän liian kimalteleva makuuni. Täytyy keväämmällä käydä tutustumassa alueeseen paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuosta taksivinkkauksesta! Kesällä Tallinnassa on kiva myös kävellä ja katsella mutta jos aika tiukoilla on taksikäyttö myös fiksua ja minustakin edullista vielä Virossa.

      Kampsi-ravintolaa on moni myös suositellut. Täytyy laittaa sekin "must to visit" -listalle. Tallinnassa kyllä tulee koko ajan uutta ja mielenkiintoista katsottava sekä koettavaa.

      Poista
  2. Vaikuttaa mielenkiintoiselta vierailukohteelta, täytyy pitää mielessä. Ja vitsit mitä ihania herkkuja :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari :) suosittelen lämmöllä reissua tänne. Tiedätkö, että kun tein tätä postausta minulla oli nälkä ihan koko ajan. Juurikin näiden kuvien ansiosta :D

      Poista
  3. Hyvää päivää nuo ruoat! On kyllä mielettömän näköinen alue ja isot peukut noille punaisille lampuille. Tälläisestä rustiikkisuudesta tykkään todella paljon.

    Sydämellistä sunnuntaita Marjo. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta Tiia :D Ruoka sekä näytti herkulliselle että myös oli sitä. Myös nuo siniset lautaset olivat minun makuuni ja toki muutenkin paikan sisustus. Noblessnerin alueen tunnusmerkki on juurikin rosoisuus johon nuo punaiset lamput tuovaa kivaa hauskuutta.

      Kivaa tiistaita Tiia <3

      Poista
  4. Upeita yksityiskohtia! Tuolla pitää päästä joskus itsekin vierailemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Mira - vaikka ensi kesänä tytön kanssa tänne reissuun!

      Poista
  5. Niin ihanan näköinen alue. Monessa kuvassa instassa on vilahtaneet nuo punaiset lamput :)
    Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaiset lamput ovat minusta äärimmäisen hauskat ja kaikki haluavat kuvia juuri niistä.
      Pieni yksityiskohta mutta silti tarkkaan harkittu.
      Kivaa päivää Outi <3

      Poista
  6. Jane / Yhtä kuin - blogi3. helmikuuta 2020 klo 20.50

    Vau, tämä kyllä herätti mielenkiintoni. Herkullisen näköisiä annoksia ja etenkin nuo punaiset yksityiskohdat maisemassa kiehtovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jane :) Nyt vaan sitten reissua varaamaan Tallinnaan ja nokka kohden Noblessneria.
      Kesällä täällä on ihan varmasti myös kivoja terasseja.

      Poista
  7. Kiitos hienosta esittelystä. Olipas paljon uutta ja erilaista! Herkullisen näköiset ruuat.

    Mukavaa alkavaa helmikuuta ja rapsut Minnielle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulanne :) Tallinna ostaa yllättää joka reissulla. Tätä ruokaa söi jo silmillään ja taivaalliset maut. Maistelumenusta lisäpisteet ja siitä "yhdessä jakamisesta" - kiva idis!

      Mukavaa helmikuuta ja rapsuja Hansille <3

      Poista
  8. Hienot nuo katulamput! Ja noi ruuat ne vasta hyviltä näyttävätkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Voisiko jotain tällaista tulla joskus meille Helsinkiin...?
      Tämä postaus aiheuttaa näläntunnetta myös täällä päässä kun on vielä
      päässyt maistamaan näitä herkkuja. Vahva suositus Lore Bistroolle.

      Poista

Template designed by Rainy Day