Kello tikittää ja kohta vaihtuu vuosi TIK-TOK-TIK-TOK! Vastahan vaihtui vuosituhat ja minä matkustin vastaanottamaan sitä kuvankauniille Lanzaroten saarelle. Meidän "ylihinnoitellulla Millenium-matkalla" satoi vettä yli puolet lomaviikosta. Katselimme aina kaihoisasti aurinkoiselle Fuenteventuran saarelle hammasta purren.
Kuin pienenä lohdutuksena aurinko pilkahti päivää ennen h-hetkeä esiin ja loppuloma kuluikin sitten pelkässä paahtavassa auringonpaisteessa. Huikeat ilotulitukset voitiin vastaanottaa lämmössä ja loppupeleissä kiva ja hyvä lomahan se oli! Mutta, että siitä on jo 20 vuotta sitä tässä ihmettelen...mihin tämä aika oikein kuluu...
Hesari pohdiskeli ennen jouluaattoa onko edes oikeaoppista toivottaa perinteisen uudenvuodentoivotuksen lisäksi myös alkavaa uutta vuosikymmentä? Vai saako uutta vuosikymmentä toivottaa vasta vuoden kuluttua kun alkaa vuosi 2021? Hesarissa kerrottiin kuinka vuosituhannen vaihtuessa The New York Times yritti saada kiistaan ratkaisua tiedustelemalla asiaa Yhdysvaltain merivoimien observatoriolta, joka on yksi maan vanhimmista tieteellisistä laitoksista.
Matemaattisesti vakiintuneen kannan mukaisesti Merivoimien observatorio oli vastannut, että Millemium juhlinta pitäisi oikeasti aloittaa vasta 1.1.2001 eikä todellakaan vuonna 2000, jolloin raketit paukkuivat ilotulituksissa ympäri maapalloa. Tämähän oli saanut aikaan melkein raivomyrskyn ihmisten keskuudessa, jotka valmistautuivat hiki hatussa vuosituhannen juhliin ja observatoria sai päälleen ikävän haukkumyrskyn.
Kun asiaa ajattelee ihan järjellä niin kyllähän tuo matemaattinen laskutapa on oikea. "Tämä johtuu siitä, että ajanlaskussa ei ole vuotta nolla. Vuosikymmen alkaa vuodesta yksi ja päättyy vuoteen kymmenen" jatkaa puolestaan erikoissuunnittelija Asko Palviainen Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta Kalevan vastaavaa dilemmaa pohtivassa haastattelussa.
"MUTTA MUTTA MUTTA" mietin minä kuumeisesti mielessäni "onhan meillä nolla?" Kun luen artikkelia pidemmälle asia valkenee minullekin. Syy miksi vuosi alkaa 1:stä eikä 0:sta liittyy kristilliseen ajanlaskuun. Länsimaisessa ajanlaskussa puhutaan aina eKr. ja jKr. eli ennen ja jälkeen Kristuksen syntymän. Tästä laskentatavasta voimme kiittää Dionysius Exiguus- nimistä munkkiä (n.470-544), joka kehitti kristillisen anno Domini -ajanlaskun.
"Munkki käytti ajan tavan mukaan roomalaisia numeroita, joissa nollaa ei ole eikä laskeminen siten ala nollasta, kuten nykyisin yleisemmissä arabialaisissa numeroissa." jatkaa Hesarin artikkeli.
Onneksi Kotimaisten kielten keskuksen (entinen Kielitoimisto) kanta on pitkään ollut jo se, että vuosikymmenkysymyksessä on matemaattisen puolen lisäksi kielellinen näkökulma, joka eroaa ajanlaskun asiantuntijoiden näkymyksestä. Joten minäkin rohkenin kirjoittaa tuonne otsikkoon "vuosikymmen". Toki matemaattisesti tuolla on virhe ja siihen voi "joku kielipoliisi puuttua" :D
Vuoden vaihtuessa me paketoimme edellisen vuoden ja summaamme sen aikana tapahtuneet asiat mielessämme. Yksi ystäväni merkitsee aina paperille kuluneen vuoden "plussat ja miinukset". Lopuksi hän ynnää jäätiinkö miinukselle vai päästiinkö plussalle. Itse käyn asioita läpi jo vuoden aikana koska voin muuttaa tarvittaessa suuntaa jo silloin enkä vasta vuoden lopussa. Mutta ei ole yhtä oikeaa tapaa elää tätä elämää ja tehdä ratkaisuja.
Tärkeintä on kuitenkin minusta se, että suunnittelee ja tekee töitä saavuttaakseen suunnitelmansa. Jos suunnitelma ei toteudu juuri nyt niin ei sen ole ehkä aikakaan toteutu, ajattelen itse. Kaikella on aikansa ja paikkansa joten kannattaa olla myös kärsivällinen ja katsoa positiivisesti tulevaisuuteen. Moneen asiaan voi nimittäin vaikuttaa omilla teoillaan ja ajatuksillaan.
Nyt siirryn lenkittämään Minnietä niin kauan kuin se vielä uskaltaa liikkua ulkosalla. Raukka kun pelkää noita ilotulitteita vuosi vuodelta yhä enemmän. Oikein mukavaa vuodenvaihdetta ja ollaan kuulolla ensi vuonna ♥ ♥ ♥
Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä.