Olen aina rakastanut leipomista! Jo pikkutyttönä leivoin äidin apuna. Meillä tehtiin paljon kakkuja syntymäpäiville ja erilaisiin juhlapäiviin. Leipomisessa sai olla myös luova eli vaikka koristelut eivät aina menneet ihan nappiin lapsuudenkodissamme tärkeintä oli yhdessä tekeminen ja maku. Kakkujen lisäksi tehtiin pullataikinasta korvapuusteja ja "piimäpiirakkaa" eli rahkapiirakkaa pullapohjalle. Ja ehdottomasti ilman rusinoita. Omnomnom!
Olen itsekin noudattanut tätä "luovuuden periaatetta" kakuissani näin aikuisiälläkin. Kermavaahdolla sekä erilaisilla kuorrutteilla saa onneksi korjattua monia "ulkonäkövirheitä" itse kakkupohjissa. Olen päätynyt siihen lopputulokseen, että tärkeintä on kuitenkin herkullinen maku. Aina ei vain saa "ihan täydellisiä" Instagram-kuvia leipomuksistaan. Toki itsekin pyrin kauniiseen lopputulokseen mutta aina se ei vain onnistu!
Pääsin lokakuun alkupuolella toisen kerran elämässäni kurkistamaan sisälle Wäinämöisenlinnaan eli Pohjolan taloon (Aleksanterinkatu 44) kuten upeaa rakennusta myös kutsutaan. Tämä kansallisromanttinen helmi rakennettiin 1901 ja sen takana olivat arkkitehdit Geselius-Lindgren-Saarinen. Vuosi sitten Design Weekin aikana TRE Salon avasi ovensa tiloihinsa tässä upeassa talossa. Nyt pääsin vierailulle talon toisen kerroksen Kansallissaliin, jossa pidettiin Dr. Oetkerin pressitilaisuus leipomisen tiimoilta. Tästä voit kurkistaa lisää Pohjolan talosta ja aiemmasta vierailustani siellä. Kansallissali on osa Hotel Kämpiä nykyään ja näkemisen arvoinen paikka.
"Suomalaisista naisista joka toinen kertoo leipovansa kerran kuukaudessa ja joka viides on leipomispuuhissa viikottain. Innokkaasti leipovista naisista 58 prosenttia kertoisi leipovansa enemmänkin, jos vain aikaa olisi. Suomessa rakastetaan kotona leivottuja herkkuja.
Ajan puute keittiössä näkyy sekä valmisruokien arkikäytön kasvuna että leipomistoiveissa. Varsinkin 35-44 -vuotiaat naiset kokevat valmisruoat tärkeänä osana arkea. Heistä 35 prosenttia kertoo valmisruokien olevan tärkeä apu arkiruokailussa. Arjen kiireessä apuja tarvitaan myös leivontaan." Dr. Oetker leivontatutkimus 12 / 2018
Olen itse miettinyt pitäisikö tehdä kummitytön iloksi tänä vuonna Hurjan hauska Halloween kakku! Siihen voisin nimittäin käyttää koristeeksi uusia Dr. Oetkerin oranssia ja mustaa geeliväriä sekä Sugar Eye "silmäkoristeita". Tästä löydät ohjeet tähän kakkuun, jonka sisältä paljastuu muuten vihreä kakkupohja. Nuo "hurjat silmät" kruunaavat ehdottomasti kakun koristelun. Vaikeusaste tälle 12 palan kakulle on tasoa 2 joten siis "piece of cake" :D
Uutuusvärit oranssi ja musta (kolmas uusi väri on pinkki) ovat muuten mahtavia juuri Halloween leipomuksissa. Geelivärit soveltuvat monenlaiseen ruoan sekä leivonnaisten värjäämiseen ja erityisesti niihin resepteihin, joissa nestemäinen väri löystyttäisi rakennetta liikaa. Geeliväreillä saa kivasti väriä kermavaahtoon, marenkiin, suklaaseen ja macaron-leivoksiin. Tuubissa olevaa geeliväriä on helppo myös käyttää leipoessaan.
Juhlaleipomisessa on kiva myös käyttää koristeena kullan ja helmiäisen hohdetta. Strösseleitä ja koristerakeita olen käyttänyt kakuissani jo vuosia mutta nyt seuraavaan juhlakakkuun ajattelin laittaa päälle helmiä, joissa on peräti 49% suklaata ja ne ovat keksimäisen rapeita. Pakko myöntää, että näitä helmiä tulee varmasti napsittua "ihan karkkeina" jo koristellessaan kakkua. Minulla on nimittäin paha tapa joulupipareiden koristelussakin syödä samalla vähän koristeita...
Marenkikranssi
Marengit ovat minusta myös suurta herkkua mutta joskus niiden valmistaminen tuntuu työläältä. Marenki on yksi syksyn kuumimmista leivontatrendeistä ja nyt niitä voi kätevästi tehdä myös valmiista Dr. Oetker Marenkijauheesta. Pussin sisältö sekoitetaan 75ml vettä ja sitten vatkataan käsivatkaimella perinteisesti. Ensin hitaalla ja lopuksi kovalla vauhdilla 3 minuutin ajan. Seos on valmista kun marenki on ilmavaa ja jäykkää. Ja sitten vain pursottelemaan marenkeja.
Sitruuna-vadelma vaahtokarkit
Marenkijauheesta voi myös halutessaan tehdä vaahtokarkkeja ja tästä pääset kurkistamaan ohjetta. Nämä sitruuna-vadelmavaahtokarkit veivät kielen mennessään ja myönnän, että satsasin.
Christmas cheesecake
Kun marraskuu etenee ja lähestytään joulukuuta voi aloittaa jo sitten jouluisempienkin leivonnaisten tekemisen. Nämä kaikkihan ehtii joulukuun aikana testata läpi kun aloittaa heti alkukuusta leipomisen. Tässä linkit vielä resepteihin: Christmas cheesecake, Jääprinsesssakakku, Kuusikakku ja Minttusuklaakuuset.
Mitä lähemmäs joulua tullaan voi koristelussa alkaa jo käyttää uusia Glitter Spray hopeaa ja kulta suihketta. Kätevästä pumppupullosta voidaan suihkuttaa kimalteet kakkujen ja muidenkin leivonnaisten ja jälkiruokien pintaan. Suihkeella saa myös hohtoa vaikka pöytäkoristeena oleviin kukkasiin.
Jääprinsessakakku
Kuusikakku
Minttusuklaakuuset
Leivo mitä haluat, miten haluat ja missä haluat!
Ja sitten vain leipomaan ja suut makiaks...