syyskuuta 06, 2019

Designmuseon Critical Tide -näyttely tarjoaa apua ilmastoahdistukseen


"Jotta ymmärtäisimme mereen liittyvien ongelmien
syitä ja seurauksia, meidän tulee kehittää merilukutaitoamme.
Merilukutaidon avulla pystymme tekemään asiantuntevia
valintoja arjessamme ja olemaan aktiivisia kansalaisia."

Sam Dupont ja Géraldine Fauville
Meribiologi-ympäristötieteilijät
2017

MARS - Modular artificial reef structure on muotoilija Alex Goudin suunnittelema 3D-tulostettavaa (2013) keraamista riuttaa taantuneiden koralliriuttojen entistykseen. Projekti on voittanut useita palkintoja ja se on käytössä Malediiveillä korallihautomossa.


Designmuseossa aukeaa tänään äärimmäisen mielenkiintoinen ja puhutteleva näyttely Critical Tide (6.9.-27.10.2019). Pääsin eilen pressitilaisuudessa kurkistamaan jo ennakkoon näyttelyyn, joka esittelee kahdeksan projektia ja teosta, jotka omalta osaltaan pyrkivät tarjoamaan ratkaisuja meren huonoon tilaan ja muotoilemaan samalla ihmisten asenteita merta kohtaan. 

Merien tilanne ahdistaa minua ja varmasti monia muitakin nykyään. Merivedet lämpenevät ja happamoituvat koko ajan. Merenpinta kohoaa huolestuttavasti ja merien korallit valkaistuvat. Vuonna 2017 julkistetun brittiläisen valtamerien tutkimuskeskuksen NOC:n tekemän tutkimuksen mukaan yli puolet maailman meristä kärsii 15 vuoden kuluttua useasta stressitekijästä mikäli CO2-päästöt pysyvät nykytasolla. Vuonna 2050 jo noin 86% maailman valtameristä kärsii. Ekologinen kriisi on tosiasia ja jotain pitäisi tehdä, jotta ilmastoahdistus helpottaisi ja meret eivät kärsisi. 

Designmuseon Critical Tide -näyttely tarttuu nyt merien ongelmiin kriittisen muotoilun keinoin. Näyttelytiimi haluaa, että vastuullisten muotoilutuotteiden lisäksi aletaan etsiä myös vastuullisia muotoilutapoja, jotka huomioivat merien monimuotoisen elämän.

Julia Lohmann, Gero Grundmann, Gillian Russell ja Pirjo Haikola

Critical Tide -näyttelyn koonneet kansainväliset kuraattorit ovat eri alojen luovia ammattilaisia ja tutkijoita, jotka ovat työskennelleet sekä muotoilun että ympäristöteemojen parissa. Työryhmässä ovat muotoilija ja Aalto-yliopiston professori Julia Lohmann, muotoilija, sukelluskouluttaja ja tutkija Pirjo Haikola, muotoilija, kuraattori ja tutkija Gillian Russell sekä graafinen suunnittelija ja kuvittaja Gero Grundmann.

Näyttelyssä esillä olevia erilaisia töitä yhdistää teosten pohjalta löytyvä tutkimustieto sekä halu parantaa ihmisen  ja merien yhteiseloa. Gero Grundmannin Itämeren hahmot - Baltic Characters -projektissa harjoitellaan empatiaa Itämeren eliöstöä kohtaan. 


Radical Ocean Futures -projekti esittää neljä tutkimustietoon perustuvaa narratiivia, kertomusta merien mahdollisesta tulevaisuudesta. Tukholman yliopiston tohtori Andrew Merrien projektissa  yhdistetään tietellisiä faktoja luovaan spekulaatioon. Teosta koostuu äänestä ja kuvasta.


Julia Lohmann työskentelee merilevän parissa ja hän on kehittänyt siitä valmistusmateriaaleja jo vuodesta 2007 lähtien. Designmuseon näyttelyyn Lohmann on suunnittellut avoimen merilevän muotoilulaboratorion, jossa hän rakentaa esineitä merilevästä ja esittelee aiempaa työtään materiaalin parissa. Department of Seaweed on siis avoin merilevälaboratoria, jossa Julia työskentelee tiiminsä kanssa joka keskiviikko kello 13 alkaen. Merilevästä tehdyt esineet olivat mielikuvituksellisen kauniita kuten vaikka niistä tehty tilanjakoelementti tai katossa roikkuva valaisin.


Näyttelyssä saa myös tehdä Ocean Confessionals -tunnustuksen eli kirjoittaa omat merta kohtaan tekemänsä synnit paperilapuille, jotka lasketaan mereen 26.10. järjestettävässä seremoniassa. Laput on tehty hajoavasta paperista, jonka sisältämä kalsiumkarbonaatti vähentää veden happamointumista. Kirjoitin "omat syntini" eilen paperilapulle ja pudotin sen muiden mukaan laatikkoon. Lokakuun lopussa minunkin lappuseni päätyy Itämeren syliin. 

Keskellä näyttelytilaa roikkuu katosta erikoisen näköisiä Matter of Trust -öljyntorjuntamattoja. 
Yhdysvaltalainen Matter of Trust järjestö on kehittänyt mattoja ja puomeja, joiden avulla voidaan kerätä öljyä ja rasvaa vedestä. Nämä erikoiset matot on valmistettu ihmisten hiuksista ja eläinten karvoista, villasta ja höyhenistä, jotka imevät öljyä itseensä. Hyvin mielenkiintoinen teos!


Mielenkiintoinen projekti on myös merestä kerätystä muovijätteestä valmistettu Sea Chair -tuoli, joka on Studio Swinen tekemä. Kerätty muovi valmistetaan sulatetusta muovista keskellä merta ja ohjeet tuolin tekemiseen löytyvät netistä.

Designmuseon puolelta näyttelyä on ollut kuratoimassa intendentti Suvi Saloniemi.


Critical Tide -näyttely kannustaa perinteistä muotoilualaa myös katsomaan itseään peilistä. Merien ei voi antaa tuhoutua ja ilmastomuutokselle on tehtävä pikaisesti jotain konkreettista. Ehdottomasti kannattaa käydä tutustumassa näyttelyyn ja kurkistamaan vaikka joku keskiviikko Julian merilevälaboratorioon. Tänään avajaispäivänä 6.9. kello 13 voi myös tavata näyttelyn tekijöitä ilmaisessa keskustelutilaisuudessa Designmuseon Galleriassa.

 Näyttely herätti minussa paljon ajatuksia ja myös toivoa paremmasta merien tulevaisuudesta!















10 kommenttia:

  1. Kyllähän sitä on saanut kauhistella merien nykyistä kuntoa. Onneksi asioista puhutaan ja asioihin puututaan eri tahoilla. Upean näköinen näyttely.
    Mukavaa viikonloppua sinulle Marjo ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merien kohtalolle pitää tehdä jotain ja pian! Ilmaston lämpeneminen on saatava kuriin ja sitä kautta myös autetaan merten hyvinvointia. Kun itse olin viime syksynä mukana ILmastomarssilla ja kuuntelin Senaatintorilla Greta Thurnbergin puhetta mietin miten paljon ilmastoasiat oikeastaan ahdistavatkaan nuoria.

      Näyttely herättelee ajattelemaan asioita vähän erinäkökulmista kuin tavallisesti. Esim. tuo Itämeren hahmot -teos saa "asettumaan meren asemaan" ja ehkä ymmärtämään myös asoita eri tavalla.

      Rentouttavaa viikonloppua Outi <3

      Poista
  2. Upea näyttely. Minusta on myös mahtavaa, että esimerkiksi Adidas on tehnyt päätöksen, että vuoteen 2020 mennessä (jos muistan vuosi luvun oikein) kaikki heidän kenkämallistonsa on tehty meristä kerätystä muovista.

    https://villananna.vaikuttajamedia.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttely vaikuttaa ja laittaa ajattelemaan mutta se myös tarjoaa ratkaisuja ahdistukseen.

      Olet ihan oikeassa! Adidas siirtyy käyttämään kengissään ja vaatteissaan pelkkää kierrätettyä polyesteriä vuoteen 2024 mennessä. Adidas x Parley -kengät olivat Adidaksen ja hyväntekeväisyysorganisaatio Parley for the Oceansin yhteistyönä valmistetut jätemuovista ja troolausverkoista valmistetut lenkkarit, jotka lanseerattiin myös vuosi sitten. Niitä on valmistettu 11 miljoonaa paria. Hyvä alku!

      Poista
  3. Tuo näyttely pistää jo kuvienkin perusteella miettimään.. Toivottavasti asioihin ei ole havahduttu liian myöhään - liian pienin muutoksin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttelyssä oli paljon sellaista, joka sai ajattelemaan! Esim. nuo keraamiset koralliset, jotka auttavat merien koralleja elpymään. Myös ne kaikki uskomattomat mahdollisuudet mitä merilevä tarjoaa. Myös öljyntorjuntamatot hiuksista ja karvoista olivat uskomattomia. Nyt on toimittava ja nämä ovat hyviä ja kannustavia juttua!

      Poista
  4. Supermielenkiintoinen ja tärkeä aihe! Tämä olisi varmasti aiheellista käydä katsomassa. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meret ovat tärkeä juttu! Ja niitä on todella suojeltava ettei meidän koko ekosysteemi mene entistä sekaisemmaksi. Olepa hyvä ja toivotaan, että ehdit piipahtaa :)

      Poista
  5. Todella mielenkiintoisen oloinen näyttely ja tärkeästä teemasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari <3 Meri on meille elintärkeä ja sen hyvinvointi!

      Poista

Template designed by Rainy Day