huhtikuuta 08, 2019

Kevät herättelee punkit sekä koirien että omistajien harmiksi


Kevään saapuminen ja ilmojen lämpiäminen tietää meille koiranomistajille ja koirillemme uuden punkkikauden alkamista. Kun maa on lumeton ja maaperän lämpötila on noin +4 astetta lähtevät aikuiset punkit jo liikkeelle. Aikuisen punkin esiaste, nymfi tarvitsee puolestaan +7 astetta ja punkkien toukat +10 astetta. Punkit etsivät kuumeisesti veriateriaa ravinnoksi itselleen. Mikäs sen helpompi saalis kuin luonnossa liikkuva koira. Ystäväni löysi jo toissa viikolla ensimmäisen punkin lemmikistään.

Inhottavat, verta imevät puutiaiset eli punkit ovat laajentaneet vuosi vuodelta elinalueitaan meillä Suomessa. Punkit eivät todellakaan ole enää vain rannikkoseutujen ja saariston riesana kuten minun lapsuudessani. Ilmastomuutos vielä edesauttaa punkkien elinpiirin kasvamista entisestään. Puutiaiset matkaavat yhä pidemmälle pohjoiseen myös lintujen mukana. Punkit levittävät puutiaisaivokuumetta ja borrelia bakteeria mihin ikinä ne menevätkään.


Kun sain kutsun pari viikkoa sitten MSD Animal Health:n järjestämään koirateemaiseen lehdistötilaisuuteen Marsaanan showroomille ilmoittauduin heti innolla mukaan. Ehdottomasti olisi mielenkiintoista kuulla lisää oman russeliriiviöni Minnien terveyden edistämisestä. Paikalla olisi puhumassa tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Seppo Saari, joka kertoisi tärkeää tietoa mm. punkeista, madottamisesta sekä rokottamisesta. Tilaisuuteen olivat myös nelijalkaiset karvakaverit tervetulleita mutta koska Minnie oli hammasoperaation jälkeen vielä toipilaana jätin sen kotiin lepäilemään.


Koiraystävien aamiaismenu

Tuoretta kanaa
Kananrasvaa
Kanakastike
Peruna
Herne
Pellavansiemen
Mango
Mustikka
Omena
Mansikka


Porkkana
Tomaattia
Kehäkukan lehdet
Nokkonen
Karhunvatukan lehdet
Fenkoli
Kumina
Kamomilla
Sitruunamelissa
Mannaanioligosakkaridit (MOS)
Frukto-oligosakkaridit (FOS)

Herkkuja sekä kaksi- että nelijalkaisille 


tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Seppo Saari


Puutiaiset (Ixodidae) on punkkien tunnetuin heimo. Aikuisilla puutiaisilla on kahdeksan jalkaa. Koiraat ovat mustia, naarailla on punainen vatsapuoli. Naaraiden munista tulee toukka, siitä nymfi ja siitä sukukypsä aikuinen puutiainen. Jokaisessa kehitysvaiheessa puutiainen tarvitsee verta sekä naaras myös muniakseen. Sekä nuoruusmuodot että aikuiset puutiaiset imevät verta eläimistä ja joskus myös meistä ihmisistä. Siinä ruokaillessaan ne myös tartuttavat ikäviä tauteja uhriinsa.


Punkkiperhe: naaras (isompi) ja uros (pienempi), nymfejä ja toukkia.


Yleisin koirasta pois nypittävät ikävä seuralainen on ns. tavallinen punkki (Ixodes ricinus). Uusi tulokaslaji on taigapunkki (Ixodes persulcatus) eli siperianpuutiainen. Suomessa on tavattu myös satunnaisesti kolmatta Hyalomma-punkkia (Hyalomma marginatum). Hyalomma-punkki on sekä ulkonäöltään että elintavoiltaan aivan erilainen kuin meille tyypilliset Ixodes-suvun puutiaiset. Meille tutut punkithan ovat väritykseltään tummia, pieniä ja verkkaisesti liikkuvia.



Hyalomma-puutiainen on värikkäämpi, isompi ja vikkelämpi otus. Puutiaisen selkäpuoli on uurteinen ja sen ohuissa raajoissa näkyy vaaleita poikkivöitä. Urosta on kooltaan noin nelimillinen mutta naaras voi olla jopa kuusimillimetriä pitkä. Kun Hyalomma on imenyt itsensä täyteen verta voi se olla jopa 2 cm kokoinen!

Hyalomma ei myöskään vain passiivisesti odottele ateriaansa vaan se voi havaita kohteensa jopa 9 metrin päästä. Hyvän näkökykynsä ja nopeiden jalkojensa ansioista Hyalomma voi kuulemma jahdata "veriateriaansa" jopa 10 minuutin ajan! Tämä otus kuulostaa vieläkin inhottavammalta kuin normipuutiaiset.

Hyalomma-puutiainen, Kuva YLE


Ja onhan sitten vielä olemassa ruskea Afrikasta kotoisin oleva koiranpunkki, jota tavataan meilläkin sisätiloista. Jos koirastaan löytää talviaikaan punkin on kyse juuri tästä puutiaisesta. Ruskean koiranpunkin elinkierto munasta aikuiseksi kestää 3-4 kuukautta. Saatuaan veriateriansa punkki munii lattian ja seinien rakoihin. Lämmin asunto tarjoaa monia hyviä piilopaikkoja joten vaikka koira saisikin toistuvasti punkkikarkotetta punkit jatkavat elämään. Ruskea koiranpunkki voi siirtyä myös ihmiseen.



Jos matkustaa lemmikkinsä kanssa vaikka näyttelyihin tai lomalle Euroopassa tulee huomioida vielä useita muita asioita suojatakseen karvakaverinsa vaikka hietasääskiltä, sydänmadolta ja myyräekinokokilta. Me emme Minnien kanssa matkusta kuin kotimaassa joten suojaudumme vain puutiaisia vastaan.

Olen vuosia käyttänyt Minniellä yrttipunkkipantaa torjumaan puutiaisia kesällä. En ole koskaan halunnut laittaa sen niskaan punkintorjuntaan tarkoitettua paikallisvaleluliuosta. Olen kokenut liuoksen äärimmäisen hankalaksi käyttää. Viime vuonna saimme eläinlääkäriltä reseptillä suun kautta nautittavia punkkitabletteja mutta "pelosta käyttää niitä" ostin taas yrttipunkkipannan koiralle. Russelista löytyi muutamia punkkeja kesän aikana ja jokainen niistä on minulle liikaa.

Tarkistin, että reseptillä saamani purutabletit ovat edelleen voimassa joten aloitamme nyt niillä punkkien torjunnan. Purutabletit tulivat markkinoille muutamia vuosia sitten ja niitä käytettäessä lääkeaine imeytyy lemmikin vereen. Verta imevä punkki puolestaan kuolee hyvin nopeasti lääkeaineeseen.

Tärkeätä on myös kolmen kuukauden välein uusia puutiaisen torjunta koska punkeille sopivan lämpöiset kelit jatkuvat kesäkuukausien jälkeenkin. Viime kesänä ostin myös punkkilasson, joka toimii minusta paremmin kuin punkkipihdit. Tärkeitä on ettei mistään tapauksessa laita punkkiin mitään rasvaa (voita) koska silloin punkki oksentaa "myrkkynsä" koiraan.

Koiralle kannattaa myös tehdä aina ulkolenkkien jälkeen punkkisyyni kotiin tullessa. 


Koirien madottamisen suhteen monet koiranomistajat noudattavat nyrkkisääntöä "kun lumi sulaa ja lumi sataa on aika madottaa koira". Koiralle tulisi antaa myös matokuuri vähintään viikkoa ennen rokotusta. Matokuuri on tärkeä rokotuksen tehon kannalta. Onneksi rokotusten suhteen oma Espoon Eläinlääkäriasemamme pitää huolen ajankohdista kutsuen meitä säännöllisesti rokotuksiin. Matoja koirat voivat saada koirapuistosta mutta myös muualta maastosta.


Erittäin mielenkiintoinen infotilaisuus joten kiitos tästä tietopaketista. 
Juteltuani ELL Seppo Saaren kanssa sain varmuuden purutablettien osalta.
Oli myös hauska nähdä erikokoisia ja näköisiä karvakavereita.
Ja kaikki koirat käyttäytyvästi todella hyvin. 





10 kommenttia:

  1. Yööh, ällöttäviä nuo punkit.

    Jonkun kerran olen maalla ottanut Tarmolta punkin. Välillä niitä on vaikea löytää, kun sillä on niin tavattoman tuuhea turkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punkit eivät todellakaan ole kivoja otuksia!

      Minnieltä punkin löytää melko helposti kun turkki on sileä ja lyhytkarvainen. Vaikka teen punkkisyynin aina lenkkien jälkeen on päässyt käymään niin, että aamulla sen kyljessä on silti verta pullollaan oleva paksu punkki. Inhottaa :( mutta onneksi punkkilassoa auttaa. Punkin puremasta jää aina punainen pieni patti ihoon, jonka häviäimistä voi joutua odottamaan monta päivää jopa viikonki.

      Poista
  2. Hih tämä on ollut niin ihanan oloinen tapahtuma. Mutta meidän Samu olisi kyllä ollut ihan shokissa, jos täältä Porvoosta olisi joutunut matkaamaan tuonne, Samu on niin herkkis.

    Ihanaa viikon jatkoa Marjo. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Samu ♥ Koiria on aika monta tapahtumassa mutta hyvin sujui yhteiselo vaikka samassa tilassa oli eri rotuja sekä sukupuolia. Pienimmät olivat chicut Ingrid ja Silvia sekä muutamia mäyräkoiria. Suurin koiruus taisi olla tuo ihana dalmatialainen. Minnie olisi varmasti kerjännyt ruokaa täällä koko ajan ja hammaspotilaalle oli siksi parempi jäädä kotiin. Muuten Minnie on tottunut kyllä olemaan ihan pennusta saakka Helsingin ihan ydinkeskustassa.

      Kivaa tiistaita ja viikon jatkoa Tiia ♥

      Poista
  3. Punkit, hyi olkoon. Luin juuri viime viikolla, että jo oli tuttavani irrottanut koirastaan ensimmäisen punkin :(
    Kivaa tiistaita sinulle Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät nämä otukset mukavia ole...ja kun tällaisen näkee omassa karvakaverissaan pulleana "aterioinnin" jälkeen tulee fiilis "onko näitä ehkä lisääkin"... Koira voi myös itse sairastua punkin puremasta eikä sekään ole kivaa.

      Mukavaa tiistai iltaa ja toivotaan, että huomenna jo kirkastuu ♥

      Poista
  4. Iiks punkit! Pitääkin soitella eläinlääkärille huomenna ja pyytää reseptit taas molemmille koirille. Viimevuonna annettiin molemmile tabletit ja toimi kyllä suht hyvin, eikä mitään oireita tullut. Sitä ennen on käytetty juurikin sitä niskaan laitettavaa liuosta. Tabletti on toimivampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punkit eivät ole kivoja joten hyvä, että hankit Sallalle ja Tyynelle myös punkkisuojan. Kiva kuulla, että suosittelet tablettia. Viime vuonna jotenkin en uskaltanut antaa sitä ja sitten punkkeja oli. Tablettia ovat monet kehuneet. Rapsuja koiruuksille ♥

      Poista
  5. Minua niin harmitti kun tilaisuus oli ennen Suimen matkaani. Etelässä asuvasuvana koirilla in enemmän noita inhoittavia "vieraita"ja viime kesänä Bambiin eivät tehonneet punkkipannat tai ampullit, ja juuri ennen lähtöäni Bambi sai purutabletin, joka maksoi eläinlääkärillä 55 euroa, eli kallis. ..Miten paljon yksi tabletti maksaa Suomessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni purutabletti maksoi vajaa 40€ myös meillä Suomessa. Tuo on ihan totta, että mitä pidemmälle mennään täältä pohjoisesta niin nämä "vieraat" vain lisääntyvät koirien riesaksi. Minusta sydänmato, jota hietasääski levittää kuulosti kaikkein inhottavimmalta. Sisäloinen kun alkaa vaivata usein vasta vuosien kuluttua pistostartunnasta ja kehittyy usein hitaasti.

      Poista

Template designed by Rainy Day