maaliskuuta 05, 2019

Hyvää laskiaistiistaita kaikille


Hyvää laskiaistiistaita kaikille ♥ Perinteiseen laskiaismäkeen en ehtinyt valitettavasti laskiaissunnuntaina ja tältäkin päivältä jää pulkkailut sekä kelkkailut väliin. Kävin lainaamassa blogin alkutaipaleelta napatun kuvan, jossa olimme Minnien kanssa laskiaisena potkukelkkailemassa jäällä. Tuo potkukelkka on minun lapsuudestani ja meillä kotona kelkkoja oli kaksin kappalein. Punainen minulle ja vaaleansininen veljelleni. Molemmat potkukelkat ovat nykyään veljelläni ja edelleen niillä on hauska potkutella muutenkin kuin laskiaisena. Potkukelkkailusta nimittäin tulee aina mieleen ihana makumuisto. Ulkoilun jälkeen sai aina kuuman kupin kaakaota ja hiivaleivän, joka päällä oli juustoa ♥ 


Laskiaisena on lupa vielä herkutella laskiaispullilla ihan luvan kanssa. Laskiaisesta on perinteisesti laskeuduttu aina kevätpaastoon, jota on vietetty jo 600-luvulta saakka. Katolisissa maissa on puolestaan keskiajalta saakka vietetty karnevaaleja jättämällä jäähyväiset lihalle "carne vale". Laskiainen on seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä oleva juhla, johon kuuluu sekä pakanallisia että kirkollisia perinteitä. On ehkä vähän sääli ettei meillä Suomessa ja muissa protestanttisissa maissa ole tätä karnevaaliperinnettä. Olen kerran ollut laskiaisena Espanjassa ja nähnyt aivan huikean laskiaiskarnevaalin.

Meillä Suomessa perinteiseen laskiaisen viettoon on kuulunut mäenlaskeminen ja napakelkassa jäällä pyöriminen. Monet suomalaisen laskiaisen menoista on luultavimmin peräisin vanhasta työnjuhlasta, jolloin naiset ovat talonpoikaisaikana lopettaneet pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi. Ennen aikaan kelkkamäessä on ollut tapana huutaa "pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kun nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia". Mitä kauemmas kelkka liukui sitä pidempiä pellavia saatiin. Laskiaisen aikaan naisten tuli pitää hiuksiaan auki ja harjata niitä usein. Tällä taattiin, että pellavista tuli puhtaita, kuituisia, vaaleita ja kiiltäviä.


Laskiaisena entisaikoina syötiin tukevasti liharuokaa, koska seuraavan kerran sai syödä lihaa vasta paaston jälkeen pääsiäisenä. Laskiaisruokiin kuului mm. rasvarieska, joka oli ohrajauhoista tehtyä leipää höystettynä sianihralla. Liharokka oli puolestaan keitetty herneistä ja rukiinhyvistä. Rokka oli höystetty siansorkilla tai sian päällä. Meidän hernekeitto perinne laskiaisruokana juontaa juurensa tästä.

Laskiaisruokaan liittyi myös uskomuksia. Ruoan piti ennen paastoa olla ennen kaikkea rasvaista. Mitä enemmän rasva kiilteli sormissa ja suupielissä, sitä paremmin lypsivät lehmät ja siat lihoivat. Rasvaa ei missään tapauksessa saanut pyyhkiä pois sormista vaan sen piti antaa kulua itsekseen pois koska se takasi hyvän viikatteen käsittelykyvyn. Sormennuolija sen sijaa sai ihan varmasti haavoja sirpeistä. Ruokien annettiin myös olla pöydässä esillä koko päivän koska se takasi runsauden koko vuodeksi.


Laskiaispullat ovat puolestaan muunnelma saksalaisesta Heisswecken pullasta, joka rantautui hansakauppiaiden mukana Ruotsiin 1700-luvulla. Alkuperäisen ruotsalaisen reseptin mukaan laskiaispullat olivat ilman täytettä ja niitä syötiin syvältä lautaselta upotettuna lämpimään maitoon. Muistan isoäitini kertoneen, että hänen lapsuudessaan laskiaispullia nautittiin juuri näin.

Mantelimassaa laskiaispulliin alettiin lisätä vasta 1800-luvun lopulla. Laskiaispullat levisivät Ruotsista Suomeen ruotsinkielisten rannikkoseutujen kautta. Koska mantelimassa oli kallista ja sitä oli myös vaikea saada monissa suomenkielisissä perheissä tämä uusi pullaherkku alettiinkin täyttää hillolla. Laskiaispullien yleistyessä Suomessa sekä mantelimassa+ että hilloversioon alettiin lisätä myös kermavaahtoa.

Ruotsalaisen legendan mukaan alun perin lasiaispullan olisi kehitellyt pelokas leipurioppilas ettei hän olisi saanut selkäsaunaa leipurimestarilta. Nerokas keksintöhän laskiaispulla kyllä on, oli kuka tahansa keksinyt yhdistää nämä ainekset toisiinsa. Itse syön laskiaispullani aina hillon ja kermavaahdon kanssa. Lapsuudessani söin pullia myös mantelimassalla mutta allergiani puhjettu ylioppilaskeväänä olen tyytynyt hillopulliin.

Syötkö sinä laskiaispullasi hillolla vai mantelimassalla?
Kohta alan herkuttelemaan omalla hillopullallani....





22 kommenttia:

  1. Hilloa sen ehdottomasti olla pitää! :) Meillä laskiaispullat ovat vielä jääkaapissa, mutta hernari on pistelty napaan jo hyvän aikaa sitten. Mukavaa laskiaistiistain loppua sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En saanut tänään hernekeittoa mutta korjaan tilanteen huomenna :D Hernekeitto ihan yksi lempparini ja vielä oikein ruisleivän kanssa.

      Poista
  2. Pullat hillolla ehdottomasti! Kivaa uuttakin tietoa laskiaisesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sonja :) Minun on monena vuonna pitänyt kirjoittaa laskiaisesta mutta nyt ryhdistyidyin.

      Poista
  3. Ihanat astiat! Mantelimassa on minun herkku, mutta kyllä se hillollakin käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin kupit lautasineen ja ison kannun Indiskasta kerran ennen joulua. Tuo pieni teekannu on Fidan kirpparilta ihan naurettavalla hinnalla 2,50€ ja tässä summassa oli mukana kaksi paria puisia syöntipuikkoja.

      Poista
  4. Olipas mielenkiintoinen postaus laskiaisen perinteistä. Paljon uutta faktaa minulle :) Itse tykkään enemmän mantelimassasta ja muu perhe hillo+kermavaahto yhdistelmästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on vaihtoehtoja niin teilläkin kaikki perheessä voivat syödä juuri omaa suosikkiaan. Laskiainen taitaa monille olla vähän vieras juhlapäivä :)

      Poista
  5. Tänään käytiin hoitolasten kanssa mäkeä laskemassa, kivaa oli! Pullani syön hillolla :)
    Ihanaa tiistaita sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi yöllä oli satanut vähän luntakin niin pääsitte laskemaan. Arvasin, että syöt hillolla.
      Ihanaa viikkoa Outi ♥

      Poista
  6. Molemmat käyvät. Pari viikkoa sitten ostimme yhden kumpaakin ja jaoimme ne, sunnuntaina söimme St George's bakeryssa isot hillopullat, joissa oli extrapaljon kwemavaahtoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin muuten hyvä idea! Silloin saa maistaa molempia pullia. Minäkin pidän siitä, että pullassa on extrapaljon kermavaahtoa. Laskiaispullan syöminen on aina vähän sellainen "sotkuinen juttu" mutta ei haittaa :D

      Poista
  7. Laskiaispullassa pitää mielestäni ehdottomasti olla mantelimassaa, ei mitään hilloa. Ja tietysti paljon kermavaahtoa. Minunkin lapsuudessani laskiaispullat syötiin syvältä lautaselta lusikalla ja päälle kaadettiin lämmintä maitoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin olet tottunut tuohon lämmin maito pullan päälle juttuun. Muistan kun isoäitini kertoi siitä ja tuntui ihan vieraalta ajatukselta mutta miksipä ei. Mielelläni haluaisin joskus maistaa sitä. Ehkä ensi laskiaisena. Nyt on pullakiintiö täynnä tälle laskiaiselle.

      Poista
  8. Kiitos sinulle taas kattavasta tietopeketista! Lasten kanssa ollaan oltu mäessä useamman kerran. Itsekin laskin ja voi kuinka olikaan kivaa. Laskiaispullien väliin laitoin vadelmahilloa ja kermavaahtoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin muistan ihan hurjia laiskiaisia, jolloin on tultu alas aivan hurjia mäkiä. Muistan sellaisenkin laskiaisen kun pulkka hajosi😁
      Hillo ja kermavaahto on hyvää!

      Poista
  9. Hei Marja ja kiitos mäkin valaistuin laskiaispullien suhteen ja omani syön kyllä vadelmahillolla ja kermalla, jos saan valita.
    mua houkutteli tänne nää sun ihanat punaiset astiat, ne on kyllä huippu kauniit japanilaistyyliset <3 <3 <3 ja tietty Minnie <3, aina niin kuvauksellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari ihanuus❤ laskiaispullillakin on historia.
      Kuten tuolla aiemmin kirjoitin muut pari vuotta sitten ennen joulua Indiskasta, joten ehkä nämä olisi siis "jouluastioita". Pikku teepannu Fidasta.

      Poista
  10. Laskiaispulla käy kaikissa muodoissaan. Niin ihana nuo astiat, wow.

    Kivaa loppuviikkoa Marjo. ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun saisi vielä yhden laskiaispullan :D Vaikka niitä on tullut tässä ainakin jo kolme sesongin aikana syötyä. Kiitos, Indiska plus pikkukannu kirpparilta.
      Mukavaa loppuviikkoa Tiia <3

      Poista
  11. Laskiaispullat hillolla on ehdottomasti talven paras herkku :D.

    VastaaPoista

Template designed by Rainy Day