tammikuuta 19, 2019

Billnäsin ruukin maisemissa tammikuun illassa


Terveisiä talvisesta Billnäsin ruukista. Palasin tänään kotiin kahden päivän työmatkalta Raaseporista. Kokousta ja kouluttautumista alkaneeseen uuteen vuoteen. Paljon mielenkiintoista uutta asiaa ja suuntaviivoja vuodelle 2019. Lumi oli todellakin peittänyt valkoiseen vaippaansa vanhan historiallisen ruukkimiljöön. Torstai aamulla hirvitti vähän lähteä ajelemaan Billnäsiin kun kaikki tiedotusvälineet kehottivat jäämään etätöihin kotiin. Matka sujui kuitenkin todella nopeasti ilman mitään keliongelmia. Tietkin oli ehditty jo aurata vaikka kotipihalla sainkin kahlata puoleen sääreen ulottuvassa lumihangessa :)


Purevasta pakkasesta ja pienestä lumisateesta huolimatta teimme  russeliriiviöni kanssa kävelylenkkejä ruukissa. Minnie on tottunut reissaamaan kanssani ja täällä olikin hurjasti uusia mielenkiintoisia hajuja. Kamera kaulassa me painelimme Mustionjoen molemmin puolin useaan otteeseen. Nämä kuvat ehdin ottaa kamerallani ennen kuin sen akku hyytyi. Ei tietenkään latausjohtoa mukana! Jotain tunnelmia saatiin kuitenkin tallennettua kameran muistiin talvisesta maisemasta.


Moni varmasti tuntee kauniin, kesäisen Billnäsin mutta täällä kannattaa kyllä piipahtaa myös talvisaikaan. Näihin Mustionjoen maisemiin tukholmalainen Carl Billsten perusti jo vuonna 1641 Billnäsin rautaruukin. Paikan vaiheikas historia ulottuu siis lähes 400 vuoden taakse! Billnäs oli oivallinen paikka rakentaa masuuni ja kaksi kankirautavasaraa. Mustionjoessa oli pudotusta lyhyellä matkalla kuusi metriä ja patoamalla koski saatiin tuotettua energiaa vasaroihin. Hiiltä poltettiin lähimetsän puista. Billnäsissa tuotettiin kankirautaa aina vuoteen 1904 saakka.


1700-luvulla Billnäsin ruukki siirtyi ruotsalaiselle Hisingerin suvulle. Uusi omistaja pyrki parantamaan ruukkityöläisten asemaa. Hisingerit aloittivat kansakouluopetuksen Billnäsin ruukissa ensimmäisten joukossa Suomessa. Heidän aikanaan ruukkiin perustettiin myös panimo sekä kasvihuoneita, joissa kasvatettiin jopa eksoottisia appelsiineja ja viinirypäleitäkin.


Hisingerien aikana ruukin tuotantoa uudistettiin sekä myös monipuolistettiin. Billnäsiin perustettiin tehdas, joka tuotti erilaisia rautatyökaluja mm. lapiota, vasaroita ja kirveitä. Pidimme kokousta neuvotteluhuone Piipussa, jonka seinävitriineihin oli koottu lukematon määrä vanhoja täällä tehtyjä työkaluja. Tehtaan ohella myös perinteinen kankirautapaja toimi edelleen. 1800-luvun loppupuolella ruukkiin rakennettiin lähes joka vuosi joku uusi verstas. Billnäsiin valmistui hienotaepaja, saha ja puusepänverstaskin, jossa myöhemmin valmistettiin kuuluisia Billnäsin puisia konttorihuonekaluja.


Uudet tuulet alkoivat puhaltaa Billnäsin ruukissa 1900-luvun taitteessa. Perinteinen patruunaomistus alkoi käydä vanhanaikaiseksi ja ruukista tehtiinkin osakeyhtiö Billnäs Bruks Aktiebolag. Osake-enemmistö säilyi Hisingerillä aina vuoteen 1920. Tämän jälkeen enemmistö osakkeista siirtyi nykyiselle Fiskars Oyj:lle ja Billnäsista tuli sen tytäryhtiö. Lopullisesti tehtaat siirtyivät Fiskarsin omistukseen 1957 ja vuonna 1970 tytäryhtiö sulautettiin emoyhtiö Fiskarsiin. Samalla valitettavasti lopetettiin myös legendaarinen huonekalutoiminta.


Kun kulkee Billnäsin kylänraittia tulee pakostakin mietittyä kuinka paljon historiaa täällä olevat rakennukset pitävät sisällään. Täällä on jäljellä runsaasti kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, joista merkittävin on 1600-luvulta peräisin oleva Iso Paja. Mustionjoen pohjoisrannalla on myös huomattava entisten maatalousrakennusten keskittymä, jota kutsutaan Poliittiseksi kulmaksi. Kuljimme iltalenkillä viljamakasiinin ohi, joka on rakennettu vuonna 1778. Myös vanha talli on samalta vuodelta ja upea härkätalli on tehty puolestaan 100 vuotta myöhemmin.


Kivirakenteisen ruukinkartanon Villa Billnäsin ohi ajoimme mennen tullen mutta sinne saakka emme jaksaneet kävellä. Nykyinen Lars Sonckin piirtämä kartano on rakennettu 1916-1917 tulipalossa tuhoutuneen puurakenteisen tilalle. Upean Koskenkyläntien varrella sijaitsevan Billnäs Lokalen (1917) rakennuksen ohi kävelimme. Tämä seuraintalo seisoo ylväästi kukkulalla ja se on huomattavan suuri.


Pääkaupunkiseudulta Billnäsin ajaa noin reilussa tunnissa ja päiväretki sinne on kyllä elämyksellinen. Tällä reissullani en nähnyt kuin ratsastuskoulun aitauksessa olleet komeat hevoset. Pari vuotta sitten palatessani kotiin Fiskarsista Billnäsin kautta kohtasin aivan huikean eläinspektaakkelin. Pari saukkoa laski mäkeä Mustionjoen rantatöyräällä jokea kohden ja niillä näytti olevan selkeästi hauskaa. Ei tietenkään mukana kameraan ja kännykällä niistä ei kuvaa saanut. Matkailu Billnäsin on kuin sukellus historiaan! Ja jos hyvä tuuri käy voi nähdä myös jotain erikoistakin kuten nuo saukot...

Jos kesä ja antiikki Billnäsissä kiinnostaa niin tästä voit lukea lisää Hunting treasures - Billnäs 

Tässä talvinen reissuni, jossa myös nuo saukot nähtiin Tammikuista tuumailua

  

8 kommenttia:

  1. Kommentoin aiempaan postaukseesi Ahvenanmaalla olevasta Futuro-talosta. Löysinkin heti tietoa tuosta talosta. Itselläni on kirja RÖTTER OCH ARV (Tolv åländska hem) jonka on kirjoittanut Britt-Mari Trensmar v. 2009. Siinä on monen sivun juttu tuosta talosta. Jutusta ei selvinnyt talon sijaintia sen tarkemmin kuin että saaristossa on. Omistaja on Titti Sundblom, joka on kulta-ja hopeaseppä ja työskentelee SALT-liikkeessä Maarianhaminan merikorttelissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina :) Löysin itsekin nyt lisätietoa kun talon omistaja Titti Sundblom selvisi. Eli talo löytyy Ahvenanmaalta tästä sijainnista "Storbroskär, Aland Islands, Finland | 60°05'19.31"N 19°47'49.08"E".

      Tästä linkistä näet vielä lisätietoja
      http://thegrumpyoldlimey.com/pages/Futuro-Aland-Islands-Finland.html

      Netistä paljastui toinenkin Svenska YLEn mielenkiintoinen artikkeli liittyen Ahvenanmaan Futuroon https://svenska.yle.fi/artikel/2003/11/16/futurohuset-underhallsfritt-och-trendigt

      Poista
    2. Kiitos linkkivinkeistä Marjo! Kävin katsomassa ja siellähän oli tuo minun mainitsemani kirjakin mainittu.

      Poista
    3. Huomasin saman mutta unohdin mainita siitä sinulle

      Poista
  2. Ruukkiakueet ovat kauniita kaikkiin vuodenaikoihin, vailka lähinnä kesällä tulee käytyäkin.

    Otin opikseni kerran kun akku loppui kesken tärkeällä hetkellä. Harmitti, sen jälkeen hankin useamman uuden akun. Mukana on yleensä aina pari vara-akkua, vanhemmissa ja pakkasellakin kun lataus akuissa kestää lyhyemmän aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä minulla on aina vara-akku mukana ja myös akkulaturi. Nyt olin jostain syystä unohtanut molemmat. No, onneksi sain edes vähän kuvia.

      Poista
  3. Tosi kauniissa maisemissa olet ollut kouluttautumassa. Ruukkialueet ovat ihania ja ihastelen aina niiden vanhoja, historiallisia rakennuksia. Moni varmasti vierailee ruukkialuilla juuri kesäisin, mutta tosi kaunista näyttää olevan ainakin Billnäsissä talvellakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Krisse :) Tuo on kyllä ihan totta, että kesäisin täällä sekä Fiskarsissa on väkeä pilvin pimein. Ruukit ovat ihania alueita ihan kaikkina vuodenaikoina. Kivaa alkavaa viikkoa :) ja tsemppiä työharjoitteluun!

      Poista