syyskuuta 01, 2018

Amos Rex hurmaa wow-arkkitehtuurillaan ja näyttelyillään!


Taidemuseo Amos Rex avautui vihdoin 30.8. oltuaan työn alla peräti kaksi ja puoli vuotta. Minulla oli perhosia torstaina vatsassa kävellessäni entisen linja-autoaseman aukion poikki museolle.  Paikalle oli nimittäin noussut todella jänniä "kumpareita"  varustettuna ikkunoilla. Tuntui jotenkin absurdilta ajatella, että siinä minä tallustelin Amos Rexin katon päällä. Olin odottanut malttamattomana milloin Lasipalatsin pohjoispäädyn uusi upea museorakennus olisi valmis ja kun se  päivä vihdoin koitti en millään olisi jaksanut odottaa iltapäivään museovierailuni kanssa. Tiesin jo lähestyessäni museota, että Amos Rex olisi wow-arkkitehtuuria ja isosti!


Upea funkishelmi Lasipalatsi kuoriutui etelänpuolelta remonttipressuistaan jo maaliskuussa 2017. Aikoinaan väliaikaiseksi suunniteltu rakennus oli kokenut melkoisen kasvojenkohotuksen ja näyttää vieläkin upeammalta kuin aiemmin. Kolmen nuoren arkkitehdin Viljo Revellin, Heimo Riihimäen ja Niilo Kokon suunnittelema Lasipalatsi kohosi tälle paikalle vuonna 1936. Talo on yksi Helsingin funktionalismin keskeisiä rakennuksia ja onneksi kansalaisten purkuvastustelun myötä myös Museovirasto päätti asettua sen suojelun puolelle.


Amos Rex yhdistää vanhan Lasipalatsin, elokuvateatteri Bio Rexin ja nuo maanalaiset upouudet näyttelytilat upeaksi kokonaisuudeksi. Ja mikä parasta - Amos Rex sijaitsee ihan Helsingin ydinkeskustassa. Tällä paikalla on hyvin perinteinen mielikuva meidän kaupunkilaisten muistoissa. Jopa minä espoolaisena muistan rakennuksen Valio-baarin lapsuudestani, leffat Bio Rexissä ja Ravintola Lasipalatsin Palmuhuoneessa nautitut blinit. Nyt mukaan on tullut uutena vielä taide!


Amos Andersonin taidemuseo Yrjönkadulla oli todella sympaattinen paikka vanhassa talossa mutta samalla myös ehkä nykyisiin taide-elämän vaatimuksiin huonosti taipuva. Näyttelytoiminta onkin nyt siirtynyt uuteen Amos Rexiin. Amos Andersonin kotimuseota ja kappelia Yrjönkadun viidennessä kerroksessa remontoidaan parastaikaan. Kotimuseossa ja kappelissa on siis myös remontin jälkeen edelleen mahdollista vierailla.

Liikemies Amos Andersonin (1878-1961) viimeinen tahto ja jälkeensä jättämä omaisuus ovat mahdollistaneet uuden Amos Rex rakentamisen. Jos Amos Andersonin Kemiönsaaren Söderlångvikin kartano kiinnostaa voit kurkata tästä minun retkeni sinne elokuussa 2015. Ehkä taidemesenaatti Amos Anderson katselee pilvenreunalta ylpeänä uutta Amos Rex museota....


Jo astuessani museon sisäänkäynnistä (entinen Bio Rexin ovi) huomasin miten jänniin kultaisiin takkeihin Amos Rexin oppaat ovat pukeutuneet. Takit ovat uniikkeja ja ne on valmistanut kotimainen R/H Studio. Takki muistuttaa vähän R/H:n mallistossa olevaan Bobi coat -takkia. Kultaiset oppaat huomataan varmasti - erinomainen valinta työtakiksi!


Torstaina oli museossa ollut ihmisiä heti avajaishetkestä kello 11 lähtien. Minä piipahdin siellä iltapäivällä kello neljän aikaan ja jouduin hetkisen jonottamaan. Muutkin olivat kiinnostuneita uudesta museosta! Jono ulottui Bio Rexin elokuvateatterin portaiden yläpäähän kun museon lippuluukku oli sen alapäässä. Kiipesin sinne jonon hännille mutta jonottamiseen meni reilu viisi minuuttia. Nyt viikonloppuna varmasti moni menee katsomaan museota joten jonoja voi syntyä!


Museoon todella laskeudutaan valkoisia leveitä portaita maan alle tai siis sinne entisen linja-autoaseman aukion alle. Portaiden yläpäästä avautuu mielenkiintoinen näkymä, jossa sisä- ja ulkotila ikäänkuin kommunikoivat keskenään. Näet nimittäin ison ikkunan kautta ulkona olevat "kumpareet ikkuna-aukoilla" mutta samalla näet myös portaiden johtavan niiden alla olevaan tilaan. Aivan huikea näkymä. Toisaalta ikkuna luo myös seinälle kuin elävän taulun. Käsittämättömän kaunista!

Kuva lainattu Amos Rexin nettisivuilta

Museon suunnittelusta ovat vastanneet JKMM arkkitehdit ja he ovat tehneet upeaa työtä. Amos Rex kompleksiin on onnistuneesti yhdistetty 1930-luvun ikoninen funkisrakennus, uudisrakennus maan alla sekä entinen linja-autoaseman aukio ja sitä reunustava 1800-luvun Turun kasarmin talousrakennus. Historiaa useissa eri kerroksissa ja silti ne yhdessä luovat saumattoman kokonaisuuden. Aukiolle nousseet "kumpareet" toimivat nekin hyvin luoden aukiolle ihan erilaisen fiiliksen. Jopa entinen savupiippu keskellä aukiota näyttää kuuluvan siihen olennaisesti. Aukio toimii tapahtumatorina ja "kaupunkilaisten olohuoneena".


Vaikka ollaan maan alla on tila äärimäisen valoisa ja valkoinen. Kattoon on kiinnitetty Petri Vainio Designin valkoisia valaisimia, jotka muistuttavat hänen Vuolle -valaisimiaan. Katto näyttää erittäin pehmeältä ja valoisalta. Se on kuin pumpulia tai lunta. Tilaan aukeavasta "kumpareen ikkunasta" tulee sisälle myös luonnonvaloa. Tilan ainoat kalusteet isot, pyöreät istuimet ovat myös valkoisia. Vaatenaulakko ja sosiaalitilat löytyvät oikealta puolelta. Vasemmalta puolelta on sisäänkäynnit eri näyttelytiloihin.


Amos Rexin  avajaisnäyttely koostuu viidestä teamLabin toteuttamasta teoksesta. teamLab on 2001 Tokiossa perustettu 500 jäsenen monialainen taiteilijaryhmä. Taiteilijoista, koodareista, tietokoneanimaattoreista, matemaatikoista, arkkitehdeistä, graafisista suunnittelijoista sekä kirjailijoista koostuvan ryhmän yhteisenä tavoitteena on "uudelleenmääritellä todellisuus".


teamLab on antanut näyttelylleen nimeksi Massless (vailla massaa). Amos Rexiin teamLab on luonut viisi digitaalista teosta, joissa kuvataan erilaisia luonnontapahtumia. Voit nähdä virtaavan veden, hyökyaallon, toisiaan jahtaavat varislinnut tai kokonaisen ekosysteemin heijastettuna näyttelytilan seiniin ja lattiaan. Tilassa itsessään on melko pimeää ja siellä on paljon peilejä.


Oli äärimmäisen mielenkiintoista ja ehkä myös vähän sadunomaista seurata kun iso valas ui jalkojesi alta. Tuossa hyppivät sammakot seinälle ja lattialla jönkivät liskot hitaasti edeten. Perhosia, lintuja, kauniita kukkia sateenkaaren väreissä, merenpohjan levää ja kaloja ja paljon muuta mielenkiintoista. Tässä tilassa olisi voinut viettää aikaa vaikka kuinka pitkään.


Näyttelytilassa menin sen verran sekaisin, että minulta jäi kokonaan katsomatta ja kokematta näyttelyn kohokohta massiivinen, paikkasidonnainen Vortex of Light Particles. Teoksessa vesi virtaa ylösalaisin lattiasta kohti kattoa, jossa se muodostaa laajan pyörteen uudelle museolle tunnusomaiseen kattokupoliin. Jotenkin vain kävelin pimeässä sen sisäänkäynnin ohi joka vei tähän saliin. Mutta ei haittaa sillä Amos Rex on Museokortti kohde, joten voin piipahtaa siellä joku toinen päivä uudelleen.



Sigurd Frosteruksen taidekokoelma on perinteisempää taidetta ja se on esillä ihan omassa tilassa. Tässä salissa on hyvin erilainen tunnelma kuin Massless -näyttelytilassa. Menee hetken aikaa ennenkuin silmät tottuvat taas valoon ja perinteisempään taidenäyttelyyn.

Sigurd Frosterus oli arkkitehti, jonka päätyö on muuten meidän kaikkien hyvin tuntema Stockmannin tavaratalo Helsingissä. Myös Urho Kekkosen huvilana tunnettu Tamminiemi ja monumentaaliset pankkitalot Aleksanterinkadulla ovat lähtöisin Frosteruksen piirustuspöydältä.


Sigurd Frosterus oli myös aikansa johtavia suomalaisia taiteen kriitikoita sekä hän myös itse keräsi innokkaasti taidetta. Frosteruksen keräämä kokoelma on ollut Amos Andersonin taidemuseon hallinnassa vuodesta 1994 ja nyt siis Amos Rexissä nähtävillä. Kokoelmassa on lähinnä Alfred William Finchin ja Magnus Enckellin töitä.

Alfred William Finch, Suuri puu, Twickenham 1910


Sigurd Frosteruksen kokoelma on ensimmäisiä kotimaisen ja ulkomaisen modernin taiteen kokoelmia. Se sisältää Euroopassa 1900-luvun alkupuolella syntynyttä kolorismia eli väritaidetta. Frosterus oli mieleltään avoin uusille taidesuuntauksille kun Suomessa vielä muuten suhtauduttiin konservatiivisen epäilevästi fauvismiin, kubismiin ja futurismiin. 

Magnus Enckell, Tyttöjä puron varrella 1914

Magnus Enckell, Emmy Frosteruksen muotokuva 1910


Vierailuni Amos Rexissä oli erittäin vaikuttava ja energiaa antava kokemus. Ihan varmasti menen sinne uudelleen tässä ihan lähiaikoina koska haluan nähdä sen uudelleen ja ottaa myös haltuun sen yhden ohimenneen hallin taideteoksen. Amos Rex sopii hyvin myös lapsille ja uskon, että teamLabin Massless ei jätä ketään kylmäksi. Se puhutti, nauratti, rentoutti, herätti ajatuksia ja keskustelua, sai irtautumaan arjesta, kosketti eli oli jotain mitä en ole koskaan ennen kokenut!



Lasipalatsin pohjoispäätyyn on avattu uudentyyppinen Iittala Store Amos Rex jo kesäkuun alussa. Pistäydyin museokierroksen jälkeen pikaisesti myös tässä Vesa Liuhasen ja Agency Leroyn suunnittelemassa myymälässä. Tämän Iittalan myymälän sisustus ja erityisesti sormipaneleista tehdyt myymäläkalusteet olivat huikean upeita. Myymälä on keskittynyt tarjonnassaan Iittalan lasiesineisiin. Sisustuksen helmiä ovat Paavo Tynell valaisimet katossa. Kannattaa kiinnittää huomio myös Helsingin Teräshuonekalutehtaan vanhoihin 30-luvun putkituoleihin. Täällä voi shoppailun lomassa myös nauttia kahvikupillisen. Erittäin mielenkiintoinen myymälä kokonaisuus!




"Taide on vain elämän välikappale, rikkaamman elämän." Henry Miller




16 kommenttia:

  1. No nyt on mielenkiintoinen juttu tämä. Tuolla pitää tosiaan mennä käymään. Ainoa asia mikä harmittaa on se, että Walkers kahvila poistui tuolta. Se oli monelle keskustan nuorelle tärkeä paikka :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä niin mielentön juttu, että sitä on vaikea blogissa edes sanoin ja kuvin kuvailla.
      Walkers on siirtynyt siihen vanhaan linja-autoasemarakennukseen eli aukion toiselle puolelle.
      "Walkers-talo sijaitsee vanhalla linja-autoasemalla Lasipalatsin ja Kampin kauppakeskuksen välissä osoitteessa Simonkatu 1-3, 00100 Helsinki. Sisäänkäynti Narinkkatorin puolelta."
      Näin kerrottin heidän nettisivuillaan ja kävelin itse sen ohi :)

      Poista
  2. Hieno kirjoitus! Tuolla täytyy ehdottomasti käydä koska museokortti :) Hyvä näyte siitä, ettei tänne tarvitse tuoda museobrändejä ulkomailta. Me osataan itsekin. Amos Rex on todella uniikki ja herättää varmasti paljon kansainvälistä kiinnostusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kimmo ♥ Amos Rex on niin kokonaisvaltainen taideteos jo itsessään, että se laittaa pään pyörälle. Ehdottomasti vaatii useita käyntejä, jotta voit ottaa sen haltuun paremmin. Minultakin jäi yksi sali käymättä. JKMM arkkitehdit ovat tehneet loistavaa työtä ja tämä vain toimii ihan täysillä.
      Amos Rex on jo nyt herättänyt huomiota ja varmasti tuo myös turisteja Helsinkiin. Avajaispäivänä näin paljon japanilaisia.

      Poista
  3. Vanhassa Amos Anderson museossa tulikin käytyä aika useinkin. Kaipa tämäkin "pitää" jossain vaiheessa käydä katsomassa, mutta nyt alkuun tätä on hypetetty niin paljon, että taidamme odottaa josko tungos museossa joskus vielä hieman vähenisi - ei oikein houkuttele väkijoukot, nimittäin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti Amos Rex tulee juuri nyt kiinnostamaan aika monia. Uskon, että Lasipalatsin aukeamista remontin jälkeen on odottanut moni ja siksikin paljon katsojia. Mutta tämä on kyllä niin upea, että kannattaa käydä tutustumassa.

      Poista
  4. Erittäin vaikuttava, nostalginen ja muistojakin herättävä paikka. Ihanasti uuteen eloon taiottu. <3

    Mukavaa viikonloppua Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvasin, että sinullekin entisenä helsinkiläisenä varmasti herättää tunteita ja muistojakin. Arkkitehdit ovat tehneet upeaa työtä. Minulla melkein nousi iho kannanlihalle niin vaikuttava tämä oli!

      Aurinkoista uutta viikkoa Tiia ❤

      Poista
  5. Kiitos Marjo hienosta esittelystä! Minä tosiaan käväisin tuossa aulassa, mutta kiireinen aikataulu esti museoon menon. Ensi kerralla, kun sinne todella menen, niin otan oppaakseni tämän sinun mainiosti koostetun postauksen.
    Mukavaa alkavaa viikkoa, Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi kun ei ehditty treffata sinun Helsinki reissun aikana. Onneksi tänne ehtii myöhemminkin niin välttää myös ehkä jonottamisen.

      Aurinkoista alkavaa viikkoa Tuula❤

      Poista
  6. Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta! Ehkä seuraavalla kerralla kun Helsinkiin tulen käyn katsomassa! Kiitos hyvästä ja kattavasta postauksestasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti sinun on päästävä käymään tänne ja myös valokuvaamaan. Itse rakennus on jo niin kuvauksellinen ja lisänä vielä teamLabin työt.
      Kiitos Marita ja aurinkoista viikonjatkoa Minullakin on vähän vimma laittaa tapettia makuuhuoneeseen mutta olen päättänyt vielä hetken antaa ajatuksen hautua. Kaisan keramiikka on hauskaa ja kaunista.
      Mukavaa iltaa ja toivottavasti kuumeesi on jo laskenut ♥

      Poista
  7. Kiitos hyvästä esittelystä. Tuonne pitää mennä, niin paljon sitä on hehkutettu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mia ♥ Kannattaa ehkä odottaa kun on nyt todella suosittu mutta ehkä jo parin viikon kuluttua siellä on väljempää. Nyt on vielä Helsingissä turistejakin liikkeellä. Tänään Temppeliaukion kirkon edessä oli ihan valtava ryysis...

      Poista
  8. Olipas mielenkiintoinen paikka. Pitää yrittää ehtiä käymään, kun tulemme käymään Helsingissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti käyt ja meidän pitää myös tavata kun tule Helsinkiin.
      Aurinkosta viikkoa Tuulanneli ♥

      Poista