heinäkuuta 15, 2018

Turun linnan turnajaisissa haarniskat kiilsivät ja peitset kalisivat


Kello on vasta 11 aamupäivällä ja pilvettömän siniseltä taivaalta porottaa aurinko jo paahtavasti vihreälle ruohokentälle ympärilläni. Vieressäni kohoaa ylväästi yli 700 vuotta vanha kivilinna mutta paksut kivimuuritkaan eivät suojaa keskitaivaalta paistavalta kuumuudelta. Pyyhin jo hikeä otsalta...

Ruohokenttä alkaa pikku hiljaa täyttyä keskiaikaisilla vaatteilla sonnustautuneista ihmisistä. Jossain paistetaan vartaassa lihaa koska tunnen sen maukkaan tuoksun nenässäni. Seuraavaksi esiin tulevat aseenkantaja pojat, jotka ovat auttaneet kiiltäviin haarniskoihin sonnustautuneet  "isäntänsä" ratsaille. Myös "painavien palttoihin" päälle pukemisessa on tarvittu toista käsiparia.

Ritarit itse istuvat ylväästi astelevien hevosten selässä, jotka on myös puettu kuten isäntänsä sekä suojavarusteisiin että upeisiin "loimiin". Pitää melkein nipistää itseään käsivarresta koska tuntuu kuin olisin matkannut ajassa vuosisatoja taaksepäin. Vaikka pari tuntia aiemmin lähdin kotoa Espoosta...


En ole saanut auringonpistosta enkä näe edes painajaisunta vaan olen saapunut seuraamaan Turun linnan turnajaisia. Minua ovat ritarit haarniskoineen kiinnostaneet aina joten huomattuani Facebookista tämän tapahtuman päätin pyhittää lauantai päiväni "historialle". Olin etukäteen käynyt vain kurkkimassa netistä, että paikalla olisi näytöksiä, upeita pukuja ja hevosia. Mutta vasta turnajaisissa tajusin, että täällä tultaisiin ihan oikeasti kisaamaan myös turnausareenalla euroopan mestaruuksista. WAU!


Keskiajalla ritarit olivat valiosotilaita, jotka olivat käyneet pitkän "koulun" ammattiinsa. Nämä miehet olivat päästä varpaisiin puettuna haarniskaan ja heillä oli vuosien mittainen kokemus turvanaan. Ritarin koulutus kesti peräti 14 vuotta. Poikien kouluttaminen aloitettiin jo kuusivuotiaana kun hovipoika pääsi ritarin palvelijaksi. Opeteltiin ratsastamista, kristinuskoa, yleissivistäviä aineita ja perustaistelutekniikoita 6-13 vuotiaana.



Kun pojat olivat 14-20 vuotiaita heidän vastuullaan oli ritarin hevosen ja varusteiden hoito sekä totta kai ritarin pukeminen haarniskaansa. Myös taisteluharjoituksia kovennettiin ja poikien piti osata jo puolustautua taisteluissa.

Ritariksi voitiin nuorukainen lyödä seitsemän aseenkantovuoden jälkeen, jos hänellä oli siihen varaa. Jos ritariksi aikova ei pystynyt ostamaan itse varusteita, aseita ja hevosia oli hänellä mahdollisuus voittaa niitä turnajaisissa.




Vielä 1000-luvulla kaikki ritarit olivat miehiä, joilla oli mahdollisuus lähteä sotimaan ympäri Eurooppaan. Naisia ei taistelukentille päästetty. Ritari sai oikeuden käyttää arvonimeä mutta samalla hänelle tuli myös velvollisuus kerätä kuninkaalle veroja rauhan aikana, valvoa lakia ja ylläpitää myös yleistä järjestystä.

Kun ritari kuoli hänen arvonimensä velvollisuuksineen periytyi hänen suvulleen. Jos suvussa ei ollut perillisenä poikia myös ritarin vaimo ja tytär saattoivat ottaa ritarin tehtävät hoitoonsa.



Keskiajalla on ollut myös naispuoleisia ritareita. Englantilainen Petronilla de Grandmesnil osallistui kapinaan kuningasta vastaan 1100-luvulla. Neitsytsoturi Jeanne d'Arc puolestaan pukeutui miestenvaatteisiin ja osallistui aktiivisesti taisteluihin. Ranskalainen Jeanne voitti useita taisteluita 1429 aikana mutta vuoden kuluttua hän jäi vangiksi, jota seurasi polttaminen roviolla ja kerettiläiseksi julistaminen. Karu kohtalo "Orleansin Neitsyellä"....



Ketä ovat sitten nämä Turun linnan turnajaisten "ritarit"? Suomessa on turnajaisten ratsastuslajeja harrastavia henkilöitä 100-200. Laji on saapunut meille noin 15 vuotta sitten ja sen puuhamies on Rohan tallien Jaakko Nuotio. Rohan talli löytyy Västanfjärdistä ja Jaakko itse oli lauantaina areenalla kisaamassa euroopanmestaruudesta. Suomesta tällaisia turnajaisiin osallistuvia ja raskaisiin haarniskoihin sonnustautuvia ritareita löytyy tosin vain kymmenkunta



Mukana Suomesta näissä em-kisoissa on ollut kolme suomalaista ratsastajaa Anu Nuotio, Jaakko Nuotio ja Mikko Hokka. Tänään katsomassani semifinaalissa Anu ei ollut mukana. Kisoihin on osallistunut myös "ritareita" Ruotsista, Puolasta, Englannista, Portugalista, Kanadasta ja Australiasta. Sarah Hay Australiasta oli tänään myös kisailemassa. Eikä hän jäänyt naisena yhtään huonommaksi miesritareille!



Minulle kerrottiin turnajaisissa, että näissä kilpailulajeissa vaaditaan hyvää ratsastustaitoa, teknistä osaamista ja hyvää hevosen hallintaa. Naiset ja miehet voivat siis myös kisailla samassa sarjassa koska taidolla on enemmän merkitystä kuin voimalla. Tosin tuon haarniskan päällä pitäminen vaatii myös hyvää kuntoa.



Turnajaisiin kuuluu pukeutua haarniskaan. Nämä meistä, ehkä hieman jo historialliset varusteet on tehty kuitenkin suojaamaan sekä ratsastajaa että hevostakin. Haarniskan tulee olla autenttinen eli sen on pohjauduttava historialliseen ko esikuvaan. Haarniskan ja kypärän tulee myös muodostaa saman aikakauden kokonaisuus näissä turnajaisissa.



Lauantain semifinaalissa klo 12-14 pääsin seuraamaan Jousting lajia. Tässä lajissa erittäin raskaisiin haarniskoihin pukeutuneet ritarit mittelöivät toisiaan vastaan. Ratsastajat lähestyvät toisiaan kahdeksan kiloa painavat peitset toisessa kädessään. Hevosten vauhti ehtii radalla kiihtyä 80 km tunnissa ennenkuin ritarit iskevät vastustajan kilpeen oman peitsensä.

Ilman haarniskaan kävisi todella köpelösti koska petsien murtovoima on yli 600 kiloa. Huh huh!!!!
Haarniskan sisällä saattaa lämpötila myös kohota 70 asteeseen koska itse haarniska ei yhtään hengitä.
Lisäksi haarniska painaa myös jonkin verran. Melkoisia sissejä nämä ritarit varusteissaan helteisenä kesäpäivänä olivat!

Sarah Hay, Australia 


Oli todella jännää seurata kun ratsastavat ritarit lähestyivät toisinaan. Tarkoituksena on siis osua vastustajan kilpeen. Peitsien tulee rikkoutua ja se miten paljon peitsi rikkoutuu antaa enemmän pisteitä. Kolme pistettä rapsahtaa jos peitsen kärki rikkoutuu kokonaan. Maasta keräillään sitten peitsen kappaleita ja lasketaan pisteitä. Tehdyt virheet kostautuvat virhepisteinä kilpailussa. Lajin säännöt ja kilpailutapa tulevat suoraan historiasta ja noudattavat vanhoja, vuosisatoja käytössä olleita tapoja.

Ritarien kilvissä oli väriä ja vaakunoita. Katselin myös pitkään heidän kypärästään lähteviä "pyrstöjä, lettejä ja muitakin koristeita". Nämä varmasti symboloivat juuri tämän ritarin historiallista arvomaailmaa tai taustaa. Myös hevosten hännät ja harjatkin oli letitetty upeasti em-kisojen kunniaksi.

Jessy Dufresne, Kanada ja Jaakko Nuotio, Suomi 

Tänään on mahdollisuus vielä käydä täysin veloituksetta katsomassa miten uljaita nämä ritarit ovat ratsuineen Turun linnan turnajaisissa. Alueelta löytyy myös ravintolatelttoja, joissa voi käydä maistelemassa keskiaikaisia ruokia. Myyntikojujakin on myös levittäytynyt alueen läheisyyteen. Turun linnan pihamaalla liikkuminen onnistuu mainiosti mutta itse Turun linnaan on lunastettava lippu. Jos et ole käynyt Turun linnassa kannattaa myös siellä käydä. Tästä voit  kurkistaa minun tunnelmia tästä yli 700 vuotta vanhasta linnasta muutaman vuoden takaa.

Jos kaipaat tänään sunnuntaita tekemistä ja jännitystä sekä historiallista 
havinaa suuntaa Turun linnan turnajaisiin. Finaalit käydään klo 11-13. 













14 kommenttia:

  1. Wou. En tiennytkään, että Suomessa järjestetään jotain tämänlaista. Upeaa olisi itsekin joskus paikalle päästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli Mira ihan huikea tapahtuma! Muistan lukeneeni ystävän Facebook-seinältä joskus kolmisen vuotta sitten turnajaisista ja nyt sitten itse pääsin mukaan. Aivan mieletön aikamatka menneeseen.

      Poista
  2. Anu oli toisessa erässä semifinaalissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta 😊 Harmittaa ettei itsellä ollut aikaa jäädä katsomaan toistakin finaalia.

      Poista
  3. Pitäisi mennä vielä uudelleen käymään Turussa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turussa tulen varmaan itsekin käymään useita kertoja vielä kesän aikaan. Siellä on aina kaikkea kivaa tapahtumaan ja katsottavaakin :)

      Poista
  4. Mä olen käynyt kerran keski-aikaisissa turnajaisissa, se oli 90-luvulla Englannissa kun olin kielikurssilla, lähdettiin yhden päivän retkelle katsomaan. Oli silloin ihan mahtava kokemus, joten pitää ottaa kyllä ehdottomasti joskus uusiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. WAU Jonna! Olet päässyt Englannissa näkemään tällaista turnajaismenoa. Olen samaa mieltä, että kokemus oli mieletön ja jollain tavalla myös "epätodellinen". Tietää olevansa nykyajassa mutta edessä "esitetään" turnajaisia keskiajalta....
      Pidin itsekin ja aloitin jo etsimään missä kaikkialla tätä on nähtävänä :)

      Poista
  5. Vitsi mikä tapahtuma! Vähän myöhässä tuli tämä tieto, vielä aamukahvi kädessä istun kotona, mutta pitääpä tutkia, jos vastaavia tapahtumia olisi myöhemminkin. Ihania nämä sinun kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut Annukka, että sain postauksen julki vasta sunnuntai aamulla. En tullut suoraan turnajaisista kotiin vaan sen verran myöhään, että kuvat sain käsiteltyä ja postauksen julkaistua mutta aika oli puolenyön jälkeen. Säästin sunnuntai aamuun julkaisun ja se varmasti oli este monille, joilla oli jo sovittu ohjelmaa päiväll.
      Kiitos ja kiva kun pidit :)

      Poista
  6. Yksi lempparileffoistani (romantiikka) on Ritarin tarina ja ai että kun se nyt näistä kuvista tulikin mieleen. Mahtava tapahtuma ja varmasti myös sellainen, jonka muistaa aina!
    Ihanaa sunnuntai-iltaa Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole nähnyt Ritarin tarina -elokuvaa mutta siinähän on Heath Ledger pääosassa joten pitäisi kyllä katsastaa joskus. Hän oli NIIN ihana näyttelijä <3

      Turnajaiset oli "once in a lifetime" -juttu. Hieno kokemus ja sukellus historiaan.
      Maailma on ollut todella erilainen keskiajalla. Turnajaisissa oli minusta taidon ja "urheilun" lisäksi myös hienoa estetiikka pukujen ja haarniskojen kautta.
      Kilpailijat ja heidän avustajansa olivat todella yhteenhitsautunut ryhmä ja tuntuivat
      hyvin kotoisilta.

      Aurinkoista maantai iltaa Oui <3

      Poista
  7. Wau! Näin tutun instastoorissa tästä ekaa kertaa. Kiinnostus heräsi jo silloin. Ois kyllä hauska nähdä nää joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä näin jo pari vuotta sitten Turussa asuvan tutun Facessa tästä kuvia. Hauduttelin pari vuotta ennenkuin menin ja nyt odotan jo seuraavia turjanaisia.

      Poista

Template designed by Rainy Day