Porvoo on kaupunki, jolle olen menettänyt sydämeni jo lapsena ♥ Vierailen Porvoossa usein ja eri vuodenaikoina aistimassa tämän vanhan kaupungin katuja, arkkitehtuuria, nupukivikatuja, kapeita kujia, jokirannan punaisia aittoja, opastekylttejä, pikkuisia pihapiirejä, jokea ja ilmapiiriä. Matka Porvoon vanhaankaupunkiin on kuin piipahdus historiassa ja menneisyydessä. Kaupungilla on oma ainutlaatuinen paikkansa minun sydämessäni. Porvoo jaksaa aina kiinnostaa ja näyttää myös itsestään uusia ennen kokemattomia puolia. Teimme toukokuun loppupuolella päiväretken Arjen helmiä -blogin Krissen kanssa Porvooseen. Tämän postauksen kuvat napsin tuon ihanan päivämme aikana.
Porvoolla on pitkä historia ja varhaisimmat historialliset merkinnät siitä löytyvät jo keskiajalta. Suomeen perustettiin keskiajalla kuusi kaupunkia, joista Porvoo oli yksi. Kaupunkioikeudet se sai joko 1347 tai 1380 ihan varmaan tietoa ei ole. Ensimmäinen tieto Porvoonjoen ylittävästä sillastakin löytyy jo vuodelta 1421.
Tanskalaiset merirosvot tuhosivat kaupungin 1500-luvun alkupuolella. Vuonna 1550 Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa määräsi, että kaupungissa asuvien porvarien on muutettava vastaperustettuun Helsinkiin. 1500-luvun lopussa venäläiset puolestaan polttivat Porvoon kahdesti pitkän vihan eli pohjoismaisen viisikolmattavuotisen sodan aikana. Vuosisadan aikana Porvoon kaupunki lakkautettiin peräti kaksi kertaa. Hyvin värikkäitä ja hurjiakin vuosia löytyy kaupungin historiasta!
Vuonna 1602 Porvoolle annettiin lopulliset kaupunkioikeudet. Porvoon kaupunkioikeudet vilkastuttivat kaupankäyntiä mm. Räävelin eli nykyisen Tallinnan kanssa. Koko Hämeen turkiskauppakin käytiin Porvoon kautta. Porvoo oli vuoteen 1620 Porvoon linnalääninkekus, jonka alue ulottui aina Pyhtäältä Espooseen. Porvoo on ollut siis melkoisen suuri ja mahtava.
Isovihan aikana 1700-luvulla venäläiset polttivat taas Porvoon ihan maan tasalla. Kuitenkin jo 1750 Porvoo oli Suomen suurimpia kaupunkeja ja asukkaita oli noin 1500. Venäjän sodassa menetetystä Viipurista oli siirretty Porvooseen piispanistuin ja lukio. Tulipalot kaupungissa jatkuivat ja 1760 eräästä Vuorikadun talosta alkaneessa tulipalossa tuhoutui kaupungista taas 2/3. Tarina kertoo, että talossa olisi keitetty kalaa. Palon jälkeen vanhankaupungin nykyiset talot rakennettiin noudattamaan kaupungin vanhaa keskiaikaista asemakaavaa.
Pehtoorin perikunta, Jokikatu 37
Henriettan kukat, Jokikatu 37
Suomesta tuli autonominen suurruhtinaskunta Suomen sodan jälkeen vuonna 1809. Venäjän silloinen keisari Aleksanteri I kutsui Porvooseen koolle valtiopäivät. Keisari avasi valtiopäivät juhlallisesti ja antoi hallitsijavakuutuksensa Porvoon tuomiokirkossa. Suomelle myös vahvistettiin maan vanha uskonto, perustuslait ja säätyjen oikeudet. Keisari myös korotti Suomen kansakuntien joukkoon "sen omien lakien suojaamana". Ei siis ihme, että keisari Aleksanteri I patsas löytyy Porvoon tuomiokirkon holvien suojasta.
Venäjän vallan aikana Porvoo myös kasvoi kun sinne perustettiin aivan uusi empirekaupunginosa. Arkkitehti C.L. Engel laati Porvooseen ruutukaava-alueen empiren suunnitteluperiaatteiden ja -ihanteiden mukaan. Tästä on jäljellä edelleen korttelijako, yhteisiä katunäkymiä sekä yksittäisiä asuinrakennuksia. Myös Porvoon kaupungintalo, lyseo, kuurojen koulu, tori ja puistot ovat säilyneet
Zum Beispiel, Runeberginkatu 34 I
Porvoon kaupunkikuvassa näkyy myös muita arkkitehtuurin suuntauksia: jugend, uusrenessanssi, uusklassismi, funktionalismi ja totta kai myös modernismia eri aikakausilta. Käveleminen Porvoossa on myös arkkitehtuurin ystävälle antoisaa. Ihan jokainen betoninen 70-90 lukujen laatikkotalo ei miellytä ainakaan minun silmääni kaupunkikuvassa. Toisaalta vanhakaupunki on upean yhtenäisesti säilynyt kulttuurihistoriallinen paikka.
Tee- ja kahvihuone Helmi, Välikatu 7
Kesällä Porvoon valtaavat turistit joten jos haluat olla siellä hieman enemmän rauhassa mene aikaisin keväällä, syksyllä tai joulun aikaan. Talvinen Porvoo on äärimmäisen idyllinen myös. Toisaalta jokaisessa näin paljon mielenkiintoista historiaa ja arkkitehtuuria menneisyydestä olevassa paikassa maailmalla on turisteja. Itseäni turistiryhmät eivät häiritse pikemminkin luovat elävyyttä katukuvaan. Porvoo on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka joten vahva suositus jos et vielä ole käynyt.
Kiitos Krisselle mukavasta päivästä ♥
Kiitos vielä kerran kutsusta tulla viettämään kanssasi päivää Porvooseen! Meillä oli kyllä kiva päivä ♥ Porvoo on yksi minunkin suosikeistani ja mielelläni palaan sinne aina uudestaan ja uudestaan. Wau, mikä historiallinen tietopaketti tässä postauksessa!
VastaaPoistaKiitos kun lähdit mukaan meidän Porvoo seikkailuun ♥
PoistaPaljon ehdittiin tehdä ja kokea vaikka se ruokailu meiltä jäi väliin.
Mutta kahvit sentään Helmessä... :)
Porvoo hurmaa kyllä entisajan lumollaan. Porvoolla on minusta aika
värikäs historia joten pääsin koota sitä tähän vähän "pähkinänkuoressa".
Mukavaa ja aurinkoista sunnuntaita Krisse ♥
Porvoo on niin kaunis kaupunki. Se on erityisen kaunis kesällä, mutta toisaalta myös joulun aikaan.
VastaaPoistaIhanaa sunnuntaita Marjo <3
Muistan sinun kehuneen Porvoota aiemminkin. Porvoossa on oma ilmapiiri ja idyllisyys.
PoistaAurinkoista sunnuntai iltaa❤
Jokin siinä Porvoossa kiehtoo. Edes kerran vuodessa koitamme mekin sinne ajella. Tosin aina minua hämmentää se, miten vanha kaupunki hiljenee täysin kesälläkin noin klo 18.
VastaaPoistaArvasin, että Porvoo kiehtoo myös sinua :) Tuo on muuten ihan totta, että kun turistilauma lähtevät viimeisten tilausajobussiensa kanssa laskeutuu Porvoon vanhakaupunkiin täysi rauha.
PoistaVanha Porvoo on minustakin varsin suloinen paikka :)
VastaaPoistaMe kävimme ystäväni kanssa siellä kerran kesäkirppiksen aikaan, jolloin osa asukkaista piti kirppistä pihoillaan tai möi jotain pientä syötävää. Jos tapahtuma on tänäkin kesänä, niin sinne pitäisi päästä uudestaan kurkistelemaan aitojen sisäpuolelle :)
Mukavaa uutta viikkoa Marjo!
Me olimme Krisse kanssa siivouspäivä eli useilla liikkeillä oli hyviä tarjouksia. Sain itselleni parvekkeelle Sasu's Playhousesta kivan maton.
PoistaJos kuulet tuosta kesäkirppiksestä niin vinkkaa minulle. Ehdottomasti haluan sinne myös silloin. Harvoin niille pihoille pääse kurkkimaan sisälle.
Mukavaa ja aurinkoista juhannusviikkoa Rva Kepposelle :)
Porvoo on aivan ihana kaupunki - varsinkin kesäaikaan, sillä joskus mietin, miten ihmiset pysyvät niillä mukulakivikaduilla pystyssä talvikeleillä;)
VastaaPoistaItse kävin viimeksi siellä pari vuotta sitten työmatkalla, johon onneksi sisältyi myös Porvoon ja sen historian esittelyä. Me mm. kokoustimme salissa, jossa Aleksanteri Valtiopäivitien avajaisissa tanssitti maaherran tytärtä - ja siinä salissa on myös se maalaus Valtiopäivien avajaisista, jonka kopio hieman väritettynä on Valtioneuvoston linnassa;)
Mahtaisikohan tänä kesänä isäntä malttaa lomareissuilla Porvoon kohdalla pysähtyä vähän pitemmäksi aikaa? Ehkä se onnistuu, jos houkuttelen Brunnbergin tryffeleillä;)
Ihania kesäpäiviä, Marjo - ja kiitos upeista kuvista!
Olin syömässä työmatkan yhteydessä Sicapellessä vuosi sitten tammikuussa ja voin vakuuttaa, että kävely alas uudelle puolelle oli hankalaa. Ja minulla oli matala paksupohjaiset hyvin pitävät nilkkurit. IceBugit olisi kyllä pitänyt olla :D
PoistaVoi sinua kun olet päässyt tuonne Raatihuoneen sisälle. Itse olen kerran ollut siellä vain todistamassa yhtä vihkimistä. Olisi upeaa myös nähdä tuo maalaus. Lucky you!
Houkuttele isäntä Brunnbergin tryffeleillä - eihän niitä voi vastustaa :D
Aurinkoisia kesäpäiviä myös Ladylle ja juhannuksen odotusta.