maaliskuuta 20, 2018

Muovitonta maaliskuuta viettävää SS 2018 muovimuoti ihmetyttää ja vihastuttaakin...

Chanel SS2018

Nyt vietetään muovitonta maaliskuuta! Somessa lähti leviämään tempaus haastaa ihmiset vähentämään maaliskuun aikana kertakäyttöisen muovin kulutusta ja kiinnittämään samalla huomiota omiin kulutustottumuksiinsa. Kaikkihan tuntuu nykyään olevan kiedottua muoviin! Muovia on ihan kaikkialla. Kuten me kaikki tiedämme on muovin päätyminen vesistöihin ja ympäristöön todella suuri maailmanlaajuinen ongelma. Tyynellämerellä pyörii valtava kuuden Ranskan valtion kokoinen jätelautta, joka koostuu pääasiassa muovipusseista ja -pulloista. Eikä se valitettavasti ole ainoa jätelautta maailman merillä...

Chanel SS 2018

Maailmassa tuotetaan vuosittain yli 90 miljardia kiloa muovia, josta 10 % päätyy meriin. Käsittämättömän suuri osuus! Saksalainen tutkimus kertoi viime vuoden loppupuolella, että peräti 90 % merten muovista on peräisin vain kymmenestä suuresta joesta. Kahdeksan näistä saastuttavista vesivirroista löytyy Aasiasta - Jangtse, Indus, Keltainenjoki, Haijoki, Ganges, Helmijoki, Amur, Mekong - ja kaksi niistä on Afrikassa - Niili, Niger. Em. jokien varsilla asuu satoja miljoonia ihmisiä mutta jätehuolto ja kierrättäminen on olematonta. Jos muovin päätyminen näihin jokiin pystyttäisiin edes puolittamaan koko maailman muovijätteen määrä vähenisi 37 %.

Chanel SS 2018

Tyynenmeren jätelautasta osan aurinko pystyy hajottamaan pienen pieniksi molekyyleiksi. Osa jätepyörteessä pyörivästä muovista taas jauhautuu hyvin pieniksi hippusiksi. Tällä Tyynenmeren alueella arvioidaan olevan muovia kuusi kertaa enemmän kuin eläinplanktonia. Linnut syövät muovia planktonina ja muovi päätyy niiden ruoansulatuskanavaan. Myös eläinplankton syö pieniä muovipalasia. Kun kalat syövät puolestaan eläinplanktonia merestä ravinnokseen niiden aivoihin kertyy muovia, joka vaikuttaa taas kalojen käyttäytymiseen. 

Chanel SS 2018

Vuosittain mereen päätyneeseen muoviin arvioidaan kuolevan noin miljoona merilintua. Saman surkean kohtalon kokevat myös 100 000 merikilpikonnaa ja merinisäkästä. Muovikappaleet tarttuvat kiinni ja kuristavat tai kiristävät hengiltä merileijonia, valaita ja delfiinejä. Nisäkkäiden ja albatrossien vatsoista on löytynyt suuria määriä muovia. Merenpohjan mikromuovi on myös todella suuri ympäristöuhka koko ekosysteemille. Planktonin kautta muovi kulkeutuu kaloihin ja sitä kautta myös meidän ihmisten elimistöön. Ihminen ravintoketjun yläpäässä ei ole todellakaan turvassa mikromuovilta.

Chanel SS 2018

Me voimme omilla valinnoillamme vähentää tätä kertakäyttömuovia joka päiväisessä elämässämme. Muovikassin ostaminen on täysin turhaa koska kauppaan voi ottaa mukaan kestokassin. Ostaessasi banaanitertun miksi ihmeessä et vain punnitse sitä ja kiinnitä hintalappua sen kylkeen? Mihin ihmeeseen tarvitset sitä muovipussia? Tai toinen vaihtoehto on ottaa mukaan omia kestopusseja jos hedelmiä tulee ostettua enemmän. Se muovijäte, joka kotiin kuitenkin kertyy pakkauksista on yritettävä kierrättää oikein. Muovit on mahdollista jo monissa taloyhtiössä lajitella, jotta niiden uusiokäyttö on mahdollista.

Balmain SS 2018

Balmain SS 2018

Tiede-lehti kysyi lukijoiltaan "Onko muoviton maaliskuu viherpiipertäjien vouhotusta?" Lehden kyselyyn vastanneista 66.6 % vastasi EI ole, 22.2% vasta KYLLÄ ja 11.1 % ei osannut ottaa kantaa. Uskoisin, että me suomalaiset olemme jo muovien suhteen aika valistuneita tai ainakin Tiede-lehden kyselyyn vastanneet ovat olleet. Mutta on meillä vielä paljon parantamisen varaan omien kulutustottumuksiemme kannalta minun mielestäni. Myös siirtyminen muovittomaan kosmetiikkaan on kannatettava vaihtoehto. Mikromuoveja sisältävät kuorinta-aineet eivät ole enää pitkään aikaan päätyneet minun ihonhoitotuotevalikoimaan. Useimmat luonnonkosmetiikka yritykset ovat myös siirtymässä biohajoaviin säilytyspurkkeihin.

Balenciaga SS 2018

Suomalaisnaisten Suvi Haimin ja Laura Kyllösen kehittämä Sulapac -innovaatio on yhdistelmä puuhaketta ja biohajoavaa luonnonperäistä sidosainetta. Sulapac -tuotteille on kehitetty muovinkaltaiset ominaisuudet eli tuotteet kestävät vettä ja rasvaa eivätkä ne läpäise happea. Sulapac -tuotteet ovat ekologisia ja pystyvät kilpailemaan kustannuksissa myös muovin kanssa. Hyvä Suvi ja Laura! Choice of Finland ihonhoitosarjan tuotteet tulevat käyttämään Sulapac -purkkeja. 

Burberry SS 2018

Entäs sitten tämän postauksen kuvitukseen valitut kuvat sitten? Yksi SS 2018 muotitrendi on muovista valmistetut saappaat, kengät, takit ja asusteet! Maailman johtavat luksusmuotitalot Chanel, Valentino, Balenciaga, Balmain, Burberry, Marc Jacobs, Givenchy, Céline jne. on esitelleet kevät-kesämallistoissaan läpinäkyvää, kirkasta ja värillistäkin muovia. Muotinäytöksissä futuristiset pitkät muovisaappaat on yhdistetty hyvinkin klassiseen Chaneliin. Tai malleilla on ollut käsissään "kynsikkäät", joiden varret ovat läpinäkyvää muovia. Jopa Chanel-laukut ovat näytöksissä olleet läpinäkyviä kuin kauppakassit. Vaikka arvostan em. muotitalojen ammattitaitoa ja ideointikykyä uudistua näitä muovivaatteita ja -asusteita en vain ymmärrä. Tuskin nämä luksustuotteet tulevat päätymään maailmanmeriin mutta silti yritykset antavat itsestään erittäin huonon kuvan tuottamalla muovisia vaatteita ja asusteita. Nämä mallistot ovat jo puhuttaneet ja jakaneet mielipiteitä muotipiireissä.

Valentino SS 2018

Viettääkö joku siellä ruudun toisella puolella muovitonta maaliskuuta? 
Mitä te mahdatte tuumi näistä muovivaatteita ja asusteista? 
Ostaisitteko tätä luksusmuotia jos olisi varaa vai jäisikö kauppaan?

Marc Jacobs SS 2018

Kaikki postauksen kuvat on lainattu netistä. 

22 kommenttia:

  1. Ehdottomasti jäisi kauppaan! Ei hivele mun silmiäni ulkonäöllisesti ja muovin kulutus ei ole todellakaan hyväksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Inka! Muovi materiaalina ei minuakaan puhuttele vaatteissa tai asusteissa. Sitä paitsi sen käyttäminen on "hyvin kyseenalaista" kun pyritään kuitenkin koko ajan vähentämään sen käyttöä.

      Poista
  2. Jäisi kauppaan. Nuo vaatteet ovat epäkäytännöllisiä, eivätkö missään määrin minulle sopivia. Kestokasseolen myös joka päivä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi :) Näissä vaatteissa tulisi ihan varmasti todella kuuma eikä muovi vaikuta ihoa vasten edes kovin mukavalta. Kestokassit rulettaa täälläkin päässä!

      Poista
  3. Näin suuren luokan ongelmat eivät ole pienen piirin ongelmia vaan ne ovat meidän kaikkien ongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Melissa kommentistasi! Ympäristöongelmat ovat meidän kaikkien ongelmia mitä suuremmassa määrin. Myös luksusmerkkien. Sitä tosin en tiedä ovatko nämä tuotteet tehty kierrätetystä muovista mutta silti "dislike".

      Poista
  4. Minä vietän joka kuukauden mahdollisimman muovittomana ja olen tehnyt niin jo pitkään. En todellakaan ostaisi muovivaatteita!

    Tuo suomalaisnaisten keksintö on loistava ja tiedän, että Suomessa on useita projekteja, joissa mietitään uusiutuvan raaka-aineen - puun käyttöä pakkausmateriaalina. Olen pitkään ihmetellyt, miksi vihanneksissa ja hedelmissä käytetään niin paljon muovia, vielä useassa kerroksessa, kun kananmunatkin selviävät ehjinä pahvirasioissa, jotka taas kestävät useamman käyttökerran.

    Mukavaa maaliskuun loppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Etanaelli kommentistasi! Itse olen käyttänyt ekokasseja tai siis keskokasseja jo vuosia. Kun muovi valloitti maailma siitä vaan tuli aikoinaan niin suosittua. Kevyttä, kestävää ja suosittua!

      Löysin tiedon, että "suomalaiset käyttävät 86 kg muovia/asukas/vuosi. Se on vähemmän kuin länsimaissa keskimäärin." Mutta tuokin määrä on ihan älyttömän suuri minun mielestäni. Tuostakin voisi ihan hyvin vähentää vielä omilla valinnoillaan.

      Mukavaa maaliskuun loppua myös sinulle :)

      Poista
  5. Meillä on taloyhtiössä erittän hyvä lajittelumahdollisuudet, silti kauhistuttaa se muovisen pakkausjätteen määrä joka viikottain sytyy vaikka yrittääkin tehdä hyviä valintoja.

    Muovitrendi ei ihastuta. Suosin luonnonkuituja niiden mukavuuden ja hengittävyyden takia, vaikka osassa niistäkin on ongelmansa. Öljypohjaisia ovat myös tavalliset polyesterit ja polyamidit joita monet eivät miellä "muoveiksi".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upea juttu, että teillä pystyy muovin myös lajittelemaan. Olen itse lajitellut jätteeni todella pitkään. Meidän taloyhtiö on niin pieni ettei se ainakaan vielä lajittele muovia mutta vien muovia Rinki-ekopisteisiin Espoossa. Omilla valinnoilla kuten totesit voi hyvin paljon vaikuttaa muovijätteen määrään.

      Chanel muovivaatteet tai muidenkaan luksusbrändien eivät todellakaan voi olla hengittäviä. Tuo on totta, että polyesteriä ja polyhamidia vaatteissa ei mielletä muovia. Suomen Luonto -lehti valitsi muuten fleecekankaan vuoden turhakkeeksi. "Kuten kosmetiikasta, myös pörröisestä fleecekankaasta irtoaa jokaisessa pesussa jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa. Muut keinokuitukankaat eivät ole yhtään parempi valinta."

      Poista
  6. Huh huh, nämä kertomasi faktat oikeasti pelottavat. Kyllä tähän pitäisi koko maailman päättäjien suhtautua erittäin vakavasti! Mutta oikeasti, mistä ihmeestä voit ostaa tarvitsemiasi tuotteita (ruokaa, hygienia, kodinkoneita, rakennustarvikkeita jne. lista taitaa olla loputon) ilman, että niitä olisi kääritty jos jonkinlaiseen muoviin. Ja voit vaan arvata ostaisinko tuota muovista huippudesignia. Hyvä postaus tärkeästä asiasta Marjo <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari <3 Tämä postauksen luvut ovat surullista luettavaa ja kyllä niiden luulisi herättävän meidät ajattelemaan ympäristön tilaa. Varmasti myös tuotteiden valmistajien ja kauppojen pitäää lähteä mukaan myös tähän "muovien vähentämiseen" koska muuten tämä ei toimi.

      Poista
  7. Ihan loistava bloggauksen aihe Marjo; mahtavaa! Tällaisia kantaa ottavia postauksia luen mielelläni eri blogeista enemmänkin :).

    Suomessa monet suunnittelijat ovat ottaneet kierrätysmuovin haltuunsa, ja hyväksyn kertaalleen valmistetun ja kierrätetyn muovin mieluummin päällä kuin joessa ja kalanruokana. Mutta niin kauan kun muovia valmistetaan varta vasten designtuotteisiin, ei oma ymmärrys riitä siihen yhtään.

    Sitä paitsi todella - niin kuin tuossa edellä Tuulin myötä ja somen puolella jo kommentoitiinkin, kuka sellaisessa designissä edes viihtyy? Muovissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rouva Sana <3 Kantaaottavia postauksia pitäisi varmaan kyllä kirjoittaa useammin itsekin.

      En osaa ottaa kantaa ovat luksusbrändit käyttäneet kierrätettyä muovia näissä vaatteissaan. Jotenkin vain luulen ettei noin kiiltävää ja läpinäkyvää muovia kuten Chanelin mallistossa saada aikaan kierrätyistä muoveista. En löytänyt tähän tietoa vaikka etsin netistä.

      Minulle tuli muovivaatteissa varmaan sellainen "muovipussissa" olotila ja hiki ainakin!

      Poista
  8. Aina olen käyttänyt kankaista kauppakassia. Muovikasseja ei kotiimme osteta. Täytyy selvittää vielä lähin muovinkeräyspiste täällä meilläpäin. Muovi on myrkkyä. Sinikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinikka kommentistasi :) Muovi on kyllä melkoista myrkkyä siinä olet oikeassa. Muistan kun oma isoäitini kulki aina myttyyn menevän kangaskassi käsilaukussa ja siltä se otettiin sitten kaupassa esille. Muovikassit ovat kyllä melkoisia turhakkeita!

      Poista
  9. Aika järkyttävää, että vaatteisiinkin käytetään muovia!! Muoviton elämä on yllättävän hankala toteuttaa, kun ihan kaikki pakkaukset ruuillekin tuntuu olevan muovia :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä Emma! Toisaalta aika monissa meidän vaatteissa on "muovia" esim. polyamidit ja polyesterit ovat öljystä ja muovia siis. Fleece on todella pahasta.
      Muovit kaupassa ärsyttävät minua ja tekisi mieli repiä ne pois jo siellä...

      Poista
  10. Noh sanotaanko nyt jo näin, että muovi hikoiluttaa jo sen verran päällä, etten suin surmin laittaisi päälleni ja ekologisesti muutenkin outo muoti.

    Kivaa oli nähdä eilen Marjo ja ihana se hamsutarina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muovivaatteeissa on pakko tulla turkasen kuuma ja hiostava olo. Sitä paitsi se ekologisuus on vielä hikisyyttäkin pahempi juttu.

      Pikatörmäys oli joo eilen mutta kiva sellainen ja hamsutarina sai onnellisen lopun. Hamsut rulettaa <3

      Poista
  11. Nämä tämän sortin vaatemateriaalit ovat usein muovilaatuja pahemmasta päästä ja laatuja jota ei voi kierrättää. Eniten minua kuitenkin kammoksuttaa se että jos jotain tälläitä tehdään tai muutakaan vaattta se tehdään niin huonosti että sillä ei ole käyttöikääkään. Sama muissakin esineissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Huomasin sen vasta nyt ja olen kanssasi ihan samaa mieltä.

      Poista