tammikuuta 02, 2018

Kumu ja Villit saksalaiset näyttely - taidematkalla Tallinnassa

 Max Pechstein, Nudes in Open Air 1911 - öljy


Suomenlahden yli Tallinnaan kannattaa ehdottomasti nyt seuraavan kahden viikon aikana seilata myös katsomaan taidetta. Kumussa - Viron taidemuseossa - on avoinna vielä 14.tammikuuta saakka Villit saksalaiset ekspressionistit -näyttely. Mielenkiintoisen lisän näyttelyyn tuovat Viron omat taiteilijat, jotka imivät vaikutteita Die Brucke ja Der Blaue Reiterin ryhmistä. Minulla oli tarkoitus ehtiä tähän näyttelyyn jo ennen joulua edellisen Tallinnan päivämatkan yhteydessä mutta aika vain yksinkertaisesti loppui kesken.

Viime lauantaina teimme päivämatkan Helsingistä katsomaan taidetta Tallinnaan ja jäihän siihen loppupäivälle myös aikaa tehdä vähän aleostoksiakin. Varasimme menomatkan TallinkSiljan Megastarilla klo 10.30 ja palasimme Starilla klo 16.30. Menomatkalla laiva oli ihan täynnä Tallinnaan uutta vuotta viettämään matkaavia. mutta paluumatkalla laivan buffetissa oli väljää ruokailla taidepäivän päätteeksi. Päiväristeilyn hinta oli naurettavat 20€! Otimme taksin suoraan laivaterminaalista Kumuun ja matka maksoi 8€.


Kumu on jo rakennuksena erittäin mielenkiintoinen sillä onhan sen suunnittelut suomalainen arkkitehti Pekka Vapaavuori, joka voitti Viron taidemuseon suunnittelukilpailun. Mahtava museorakennus avattiin 2006 Kadriorgin puutarhakaupunginosaan ja tästä voit kurkata aiemman postaukseni sekä enemmän tietoa Kumusta ja sen arkkitehtuurista. Jos Kumun jälkeen intoa vielä riittää voi piipahtaa Kadriorgin kesäpalatsissa, jonka Pietari Suuren rakennutti vaimolleen Katariinalle. Puisto on äärimmäisen kaunis kesäaikaan mutta itse rakennus on myös loistelias sisätiloiltaan. Tästä voit kurkistaa miltä Kadriorgi näyttää. Ehdottomasti käymisen arvoinen!

 Heinrich Campendonk, Animals 1917 - öljy


Mitä ekspressionismi sitten on? "1900-luvulla syntynyt tyylisuunta, joka vastusti luonnon kopioimista ja impressionismia. Lähinnä Saksassa ja Itävallassa sekä muualla Keski- ja Pohjois-Euroopassa esiintyneitä taiteen, kirjallisuuden ja elokuvataiteen suuntia, joiden metodina oli subjektiivisen, emotionaalisesti painotetun ilmaisun kautta välittää taiteilijan sisäistä näkemystä."

Merkittävimpiä ekspressionismin taiteilijoita olivat Vincent van Gogh, Edvard Munch, Henri Matisse, Paul Cézanne ja Paul Gauguin. "Ekspressionismi on naturalismille ja realismille vastakkainen suuntaus, joka pyrkii kuvaamaan ihmisen sisäistä todellisuutta. Muodon, värin, tilan ja muiden kohteen ominaisuuksien avulla pyritään tuhoamaan kohteen ulkoinen todellisuus ja pääsemään käsiksi sen emotionaaliseen ytimeen. Ekspressionismi ei ollut kuvailevaa kuten impressionismi mutta ei myöskään yhtä analyyttistä kuin kubismi." 

 Wassily Kandinsky, White Dot 1925 - öljy

Kumu iso näyttelysali tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua 1900-luvun alun keskeisiin taiteilijaryhmittymiin kuuluneiden taiteilijoiden merkkiteoksiin. Kumusta löytyy teoksia mm. Ernst Ludwig Kirchnerin, Emil Noden, Wassily Kandinskyn, August Macken, Franz Marcin ja Aleksei von Jawlenskyn tuotannon kautta ekspressionistien taidemaailmassa toteuttamiin uudistuksiin. Ja se värikkyys mitä Kumun hieman hämärä mutta äärimmäisen kekseliäästi ripustettu näyttely tarjoaa on huikeaa! Minä itse pidän väreistä ja täällä niitä riittää!

 Franz Marc, The Creation of Horses 1913 - akvarelli, guassi

 Max Pechstein, Reclining Nude from the Back 1911 - öljy

Kumun näyttely esittelee kaksi ekspressionistista taiteilijaryhmittymää.

Die Brucke (Silta) on saksalainen ryhmittymä (1905-1913), jonka taiteilijat halusivat käsitellä ihmisen sisäistä maailmaa, joka on tulvillaan ristiriitoja, pelkoja ja toiveita. Nykyaikaisen kaupunkiympäristön ilmiöiden rinnalle tärkeäksi muodostui maisemamaalaus. Ihmisen mielentiloja kuvattiin tauluissa luonnon kautta.

Der Blaue Reiter (Sininen ratsastaja) ryhmittymä (1911-1914) muodostui Saksaan tulleista venäläisten emigranttien (mm. Wassily Kandinsky ja Aleksei von Jawlensky) sekä paikallisten saksalaistaiteilijoiden (mm. Franz Marc ja August Macke) ympärille. Ryhmän taiteilijoita yhdisti pyrkimys käsitellä taiteessa maailmankaikkeuteen, sieluun ja henkimaailmaan liittyviä aiheita.

 Aleksei von Jawlensky, Variation: Winter 1917-19 - öljy, lyijykynä

 Konrad Mägi, Portrait 1923-24 - öljy

 Konrad Mägi, Portrait of a Woman 1918-21 - öljy


Kolmas ja minua ehkä eniten kiinnostava osa Kumun näyttelyä on esillä miten ekspressionismi on vaikuttanut ensimmäisen maailmasodan jälkeiseen taiteeseen Virossa. Upea rinnastus siihen mitä Viron omassa taidekentässä tapahtui samaan aikaan ja äärimmäisen mielenkiintoisia taiteilijoita on esillä. Ihastuin moniin teoksiin mutta ehkä sydämeni sykki eniten Konrad Mägin muotokuville naisista. Niiden värit hehkuivat ja tauluissa oli myös todella kauniita kontrasteja. 

 Konrad Mägi, Landscape of Saadjärve 1923-24 - öljy

 Peet Aren, Farmhouse of Mulgimaa 1922 - tempera, öljy

"Aldo Vabbe, Peet Aren, Nikolai Triik, Konrad Mägi ja muut aikalaiset saivat välittömän kosketuksen saksalaiseen taidemaailmaan niin opintojensa ja matkojensa aikana kuin myös ekspressionistisia vaikutteita saaneen kirjallisuuden ja teatterin kautta."
.

 Peet Aren, On the Ship 1938 - öljy

 Nikolai Triik, Portrait of Viktoria Martna 1910 - öljy


Kun on kiertänyt tarpeeksi kauan katsomassa ekspressionismia voi toki samalla lipulla katsoa muutkin Kumun näyttelyt. Meinasin ihan vaistomaisesti muuten vetäistä oman Museokorttini esille lippuluukulla mutta Kumuun se ei valitettavasti käy. Kahdeksalla eurolla näkee kaikki ja saa hyvän arkkitehtonisen yleiskuvan myös itse rakennuksesta.


Seuraavaksi suuntaisin ehdottomasti alakerran kahvioon Kumussa ja sen notkuvan herkkutiskin ääreen. Siellä tulee kyllä valinnanvaikeutta kun ihan kaikkea tuota makeutta ei vain voi maistaa. Kun olet tarpeeksi herkutellut me ainakin me saimme taksin suoraan Kumun oven läheisyydestä ja siirryimme Virukeskukseen shoppailemaan.

Antoisaa taide-elämystä Kumussa - suosittelen ja lämmöllä 


Wassily Kandinsky "Kaunista on se, mikä on sisäisesti kaunista."


4 kommenttia:

  1. Ihana näyttely! Upeita tauluja! Värien ilotulitusta! Ekspressionismi on jännittävää taidetta. Myös kubismista tykkään. Toki hyvästä taiteesta missä vain tyylisuunnassa. Nyt jää tämä näyttely väliin, vaikka niin mielenkiintoiselta vaikuttaakin.
    Kumussa olen käynyt kerran. Silloin siellä oli amerikkalaisen Irving Pennin valokuvausnäyttely - Pennhän työskenteli melkein koko uransa ajan Vogue -lehdelle. Niin Pennin näyttely kuin myös Kumu ja Kadriorgin puisto tekivät silloin vaikutuksen.
    Sinulla on ollut loistava päivä!
    Onnea ja iloa alkaneelle vuodelle Marjo -ihana <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää uutta vuotta Tuula ♥

      Tästä näyttelystä ei väriä puuttunut! Upeita töitä erityisesti nuo Konrad Mägin naiskuvat puhuttelivat. Myös virolaise Peet Arenin teokset olivat mielenkiintoisia. Harmi kun näyttely jää sinulta nyt väliin mutta kaikkialle ei vain ehdi vaikka haluaisikin.

      Muistan kun Irving Pennin näyttely oli Kumussa 2013 mutta minä en taas silloin ehtinyt sinne. Minua harmitti silloin! Pennin valokuvat ovat suurenmoisia!

      Kadriogin palatsiin kannattaa myös puiston lisäksi mennä käymään sisällä. Jos kurkkaat tuon linkittämäni postauksen huomaat miten upea se "kesäsasunto" on ollut.

      Poista
  2. Upean näköinen näyttely ja todellista väriterapiaa. Jotenkin sitä on viime aikoina tosiaan kaivannut jotain väriä elämään ja jotain lisäactionia. Käynti Tallinnassa voisi ollakin kiva homma muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ♥ Kaamosaikaan ja pimeyteen tämä näyttely oli hyvä piristysruiske.
      Hauskaa keskiviikkoa Outi - kyllä se kevät tulee!

      Poista