joulukuuta 15, 2017

Lohjan menneen ajan joulumarkkinat on lämminhenkinen elämys

Yhteistyössä Lumo matkailun kanssa

Lohjan mennen ajan joulumarkkinat järjestettiin viime viikonloppuna 9. - 10.12. peräti 23.kerran! Ihan huikeaa, että tällainen tapahtuma on ollut olemassa jo kohta neljännesvuosisadan. Itse pääsin nyt toista kertaa vierailemaan Lohjan tunnelmallisessa joulutapahtumassa Lumo Matkailun kutsumana. Viime vuoden perusteella minulle jäi mukava kuva lämminhenkisestä ja tyylikkäästi toteutetuista joulumarkkinoista Lohjan kauniin vanhan harmaakivikirkon kupeessa. Sunnuntain markkinapäivä vahvisti käsitystäni entisestään ja jo nyt voin vakuuttaa, että ensi vuonnakin Marjon matka tulee suuntautumaan Lohjan jouluisille markkinoille. Markkinat ovat vieneet sydämeni 

Ali-Alhan tila on tuttu paikka Tallaantien varresta Karjalohjalla. Makoisia luomumansikoita kesällä!


Lohjan menneen ajan joulumarkkinat levittäytyvät muutamalle kadunpätkälle Lohjan harmaakivikirkon ympärille. Lohjan kirkko on rakennettu 1470-1490 välisenä aikana ja kirkko on omistettu pyhälle Laurentiukselle eli Laurille. Ei siis ihme, että Lohjan pääkatukin on nimetty kirkon suojelupyhimyksen mukaan Laurinkaduksi. Markkina-alue on suljettu liikenteeltä ja siellä voi vapaasti kävellä katuja pitkin kojulta toiselle.

Ehdottomasti menneen ajan markkinoiden yhteydessä kannattaa myös piipahtaa sisälle Pyhän Laurin keskiaikaiseen kirkkoon, jonka sisätilojen kalkkimaalaukset ajoittuvat piispa Arvid Kurjen (1510-1522) aikaan. Kirkon maalaukset ovat keskiajalla toimineet kertovina kuvina lukutaidottomille seurakuntalaisille. Toisen sisääntulo eteisen maalauksissa piru piinaa seurakuntalaisia ja houkuttelee heitä kaidalta tieltä pois mitä kummallisimmissa asioissa.

Omnomnom!

Menneen ajan joulumarkkinoiden paras oma koju nro 138 Urjalan asema oli myös minun mielestä ehdottomasti markkinoiden kaunein koju.

Lohjan menneen ajan joulumarkkinoilla julistetaan aina markkinarauha. Markkinarauha on aiemmin Suomessa ja Ruotsissa käytössä ollut lain antama turva, joka suojasi markkinoilla olevia sekä myyjiä että ostajia. "Jos rymäkkä, meteli ja tappelu tapahtuu, sittenkuin julkiset markkinat julistetut owat, rangaistakoon syypää lain mukaan, ja sakoitettakoon rauhan rikkomisesta kymmenen talaria." määräsi vuoden 1734 lain kauppakaaren 7 luvun 6 pykälä. Markkinarauhasta tulee vähän itselleni mieleen Turun joulurauhan julistus jouluaattona. Ihania perinteitä molemmat!


Urjalan aseman kojussa oli taidokkaita koivun tuohesta tehtyjä tuotteita. 

Lohjan menneen ajan joulumarkkinoiden yleisilme on hyvin harmonisen kaunis. Näillä markkinoilla ei näe kirjavia markiisikankaisia telttoja tai katoksia eikä muitakaan kojuvirityksiä. Kojut ovat puuta ja ne on myös havuilla somistettu todella tunnelmallisiksi. Jokainen myyjä markkinoilla on toki vielä itse tuunannut kojuaan itsensä näköiseksi mutta kaikki Lohjalla sopii hyvin mennen ajan tunnelmaan. Näiltä markkinoilta puuttuvat neovärit ja "krimskramsit". Itse esittäisin ihan vienon toiveen, että myös tuiki tärkeät roska-astiat pystyttäisiin vielä paremmin naamioimaan huomaamattomiksi markkinapaikalla.


Keppihevosia menneen ajan joulumarkkinoilta löytyi monelta kojulta.

Ihailin taas myyjien "menneen ajan pukeutumista" tapahtuman hengen mukaan. Yritin napsia valokuvia kaikista mielenkiintoisista hahmoista markkinoilla ja parhaimmat otokset päätyivät tänne postaukseen. Ottaen huomioon, että markkinat järjestetään ulkona ja joulukuussa täytyy pellavaisen asun tai sarkapuvun alle mahtua todella lämpimät ulkoiluvaatteetkin. Monella naiskauppiaalla oli huikeita lettiperuukkeja koska entisaikoina kaikilla naisilla kuului olla pitkä hiukset, jotka sitten letitettiin aina tilanteen mukaan kiinni.


Markkinoilla näkee myös seppien työnäytöksiä ja olihan siellä joukossa yksi naisseppäkin! Taonta on yksi vanhimmista tunnetuista metallin työstömenetelmistä. On muuten hypnoottista katsoa kun metallia kuumennetaan hehkuvan punaiseksi ennen takomista. Kuinka taidokkaasti seppä muokkaa kuumaa metallia rikkomatta sitä kuitenkaan. Olisi mielenkiintoista joskus kokeilla itse pajavasaran käyttöä alasinta vasten ja takoa. Myynnissä oli paljon taidokkaasti tehtyjä metalliesineitä mm. Taontatupa Rautarevon myyntipisteessä.

Tällä kojulla myytiin niinkin yksinkertaista herkkua kuin omenahyvettä ja asiakkaita riitti! Koju oli myös kauniisti sisustettu. 

Lohjan museoalueella pääsi tunnelmallisesti ajelemaan hevosen kyydissä. 

Markkinoilla on oivalliset mahdollisuudet hankkia pukinkonttiin vaikkapa lämmin villapaita tai käsineulotut villasukat. Yksilöllisiä joululahjoja on mukana antaa lahjaksi ja myös saada koska ne on tehty Suomessa. Nahkarukkasia ei muuten voita mikään oikein kovilla paukkupakkasilla, Jos en sellaisia jo omistaisi olisin kotiuttanut itselleni kunnon rukkaset villaisella karvavuorella talveksi. Innokkaimmille käsityöihmisille oli toki tarjolla myös lankoja omia neulomuksia varten.

Oivallinen "tuliaiskukka" tai pikkulahja on kunnollinen puinen kapusta tai voiveitsi!

Taontatupa Rautarepo

Itse juutuin ihailemaan ja jutustelemaan tämän Uuraisilta kotoisin olevan kojun pitäjän kanssa. Saman pitäjän poikia taisi olla Hirvaskankaan Huutokauppakeisarin kanssa mutta kojun pitäjän nimeä en valitettavasti laittanut mieleeni. Hänellä oli joka tapauksessa myynnissä ihan käsittämättömän kauniita miniatyyri tuohiesineitä. Mitä sanotte muutaman sentin mittaisista tuohivirsuista? Tai tuosta noin 1,5cm halkaisijaltaan olevasta pienestä korista? Supersöpöjä ja Marjon matkaan lähti sekä kori että pienet sukset varustettuna monoilla. Näin pienien tuohitöiden tekijöillä täytyy olla teräksiset hermot ja todellinen sorminäppäryys!



Markkina-aluetta kiertäessään ei todellakaan jää nälkäiseksi. Suuresta soppatykistä oli tarjolla höyryävää hernekeittoa, joka muuten on parasta juuri näin isona määränä valmistettuna. Kuokantalo vartaassa pyöri kokonainen possu. Loimulohen myyntipistettä oli vaikea ohittaa niin ettei vesi olisi herahtanut kielelle. Muikkuja ja paellaakin taisi olla tarjolla. Ja totta kai kuumaa glögiä, jota Solbrinkens skolanin oppilaat myivät omassa kojussaan. Me söimme maukasta riisipuuroa markkina-alueella olevassa Kaffelan pop-up Puurolassa kanelin ja rusinasopan kera. Totta kai myös glögi, koristeltu piparkakku ja omena kun omenakaupunki Lohjalla oltiin. Onnomnom!

Ihana lapsikuoro lauloi joululauluja markkinoilla. 



Markkinoilla oli kaupan myös valkosipulilettejä ja erilaisia marinoituja valkosipuleita. Hunajaa, piparkakkutaloja, joululeivonnaisia ja leipiä, mehuja, hilloja, glögiä, omenoita jne. Näitä markkinoilta puuttuu se tuttu ja turvallinen metrilakukoju. Vaikka makeanystävä olekin se ei vain olisi sopinut Lohjan menneen ajan joulumarkkinoiden henkeen ollenkaan.

Vihta tai vasta - kuten nyt kukin on tottunut tätä koivuoksa kimppua nimittämään - olisi joulusaunassa varmasti makoisa yllätys monelle. Oivallinen lahjaidea minusta! 


Pehmoisia, ihania maanläheisiä sävyjä langoissa.

Totta kai Lohjan menneen ajan joulumarkkinoilta voi hankkia joulukoristeita ja kauniita joulukransseja. Joimme aamukahvit suolaisen ja makean kera viihtyisässä Cafe Laurissa aamutuimaan. Siellä muuten tarjoiltiin ihan itsetehtyä glögiäkin! Ihailin Cafe Laurissa kivaa havupukkia, jota peräänkuuluttelin jo viime vuoden markkinoilla. Lohjalla en nähnyt havupukkeja markkinoilla myynnissä tai sitten olivat jo loppuneet edellisenä myyntipäivänä.


"Ennen oli miehet rautaa. Laivat oli puuta hiio-hoi!" 


"Keskiajalla maalaisväestö valmisti itse omia kankaitaan, aatelisilla ja porvareilla (käsityöläiset ja kauppiaat) oli mahdollisuus ostaa kalliita tuontikankaita ja hankkia niihin kirjailuakin." 


Lohjan menneen ajan joulumarkkinoilla käyntiin kannattaa ehdottomasti yhdistää myös tutustuminen Lohjan museoalueeseen, joka on ihan kivenheiton päässä itse markkina-alueesta. Lohjan museo sijaitsee entisessä pappila rakennuksessa Iso-Pappilan alueella. Lohjan jouluistettu museo tarjosi Tunnistatko suomalaisuutesi -näyttely, jossa pääsi hauskalle aikamatkalle menneisyyteen. Oli mielenkiintoista verrata miltä kodissa on näyttänyt 1800-luvulla tai vastaavasti 1970-luvulla.



Lohjan museoalueelta löytyi myös Joulupuoti täynnä jouluisia tuotteita. Museon Navettasalissa Hiiden Opiston taitopajalaiset esittelivät erikoistaitojaan. Olen aiemminkin jo Rauma postauksen yhteydessä kirjoittanut siitä miten käsittämättömän taitavia pitsinnyplääjät ovat. Itselläni menisivät nuo puolat ihan varmasti sekaisin ja jälki olisi myös sen näköistä. Viljamakasiinista löytyi maataloustuottajien suoramyyntiä. Museon alueella oli mahdollista myös ajella hevoskärryillä ja nauttia ihan nuotiolla keitetyt pannukahvit!




Tänä vuonna ei Lohjan menneen ajan joulumarkkinoille enää ehdi mutta kannattaa laittaa korvan taakse tämä vinkki ensi joulua silmällä pitäen. Ensi vuonna nämä markkinat ovat taas vuoden lähempänä 25-vuotisjuhlavuottaan! Markkinoiden kuulumisia voi seurata Lohjan menneen ajan joulumarkkinden Facebook-sivulta.

Kiitos mukavista markkinoista ja nähdään ensi vuonna taas uudelleen ♥



17 kommenttia:

  1. Tuolla minä olisin kyllä viihtynyt todella hyvin. Markkinoilla on ollut paljon kaikenlaista myytävää. Kiva, kun nuo myyntikojut ovat olleet noin kauniita eikä markkinoilla ollut niitä krääsän ja metrilakun myyjiä. Mukavaa viikonloppua Sinulle, Marjo ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti olisit Krisse viihtynyt. Idyllistä ja lämmin tunnelma kaikissa kojuissa. Jo pelkkä kiertely alueella nosti joulutunnelmaa. Hyvää viikonloppua myös sinulle❤

      Poista
  2. Kahden aikuisen taloutena emme oikein ole tässä viimeksi kuluneiden vuosien mittaan tulleet altistuneeksi keppihevosharrastuksille, mutta tuolla Lohjalla havainnoimme, muun muassa, että taitavat nämä veikeät eläimet todella olla iso juttu. Jollakin kojulla kommentoin myyjälle, että taitavat olla tämän vuoden JUTTU, johon hän sitten totesi, että ovat ne sitä olleet jo monta vuotta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keppihevoset ovat todella olleet THE THING jo muutamia vuosia mielestäni. Ystäväni tyttö oli keppihevosleirillä, jossa he ensi valmistivat "kepparit" itselleen ja sen jälkeen tehtiin sille myös sukutaulu. Tämä on selkeästi vakava juttu :) Tietääkseni voi myös käydä erilaisilla keppari ratsastuskursseilla ja kisoissa.

      Mietin juuri, että minulla oli lapsen muovi keppihevonen. Taisivat olla siis muotia jo silloin mutta ei todellakaan näin kuuma ilmiö kun nyt.

      Oli kiva treffata Meriharakat Lohjalla :)

      Poista
  3. Aivan ihania kuvia upeasta paikasta. Tämä on sitä oikeaa suomalaista perinnettä (myös uusin jutuin)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Melissa ❤ Uskon, että olisit viihtynyt täällä ja ihan varmasti myös saanut mieleesi jotain tuunailuideoita. Hauskaa viikonloppua!

      Poista
  4. Oi jospa oisin saanut olla mukana...ai niin mähän olin ja vielä sun kanssa :) Oli kyllä ihanan tunnelmalliset markkinat ja muutenkin tosi mukava päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi seurastasi ❤ Paljon ehdittiin kiertää ja jopa käydä hetki kuuntelemassa Laurentius-kuoroa Pyhän Laurin kirkossa. Harmi kun et ostanut sitä luutaa mitä ihailit :D Ai, miten niin luutafani... :D

      Poista
  5. Ihan mahtavia tunnelmia olet saanut markkinoilta vangittua. Päivä oli ihan mielettömän ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju seurastasi jolumarkkinoilla ❤ Meillä oli hauska päivä ja aika meni kuin siivillä. Paljon ehdittiin nähdä ja kokea.

      Poista
  6. Upea kattaus Lohjan menneen ajan markkinoilta. Tuntui kuin olisin kiertänyt itse kojulta kojulle. Käsillä tekeminen on ollut kyllä aikanaan kovasti arvossaan, miten vähemmän näppärät ollenkaan pärjäsivätkään entisajan maailmassa.
    Ihania nuo tuohijutut, mittailin sormillani noita miniatyyritöitä, sorminäppäryyttä tarvitaan niiden tekemiseen.
    Ja kiitos kirkon esittelystä, niinpä, keskiajalla ei väki osannut lukea, joten kuvissa riitti ihmeteltävää.
    Olipa komeat markkinat! Mieleni minun tekevi tulla vuoden kuluttua mukaan! Viihdyin nyt jo niin hyvin mukana hienon postauksesi johdosta.
    Ihanaa joulunodotusta Marjo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula ❤ ehdottomasti tulet ensi vuonna piipahtamaan Lohjan menneen ajan joulumarkkinoilla. Käsillä tekeminen harjoittaa sorminäppäryyttä ja on myös aivoille hyväksi. Tosin minä en kyllä noita tuohiesineitä saisi näprättyä. Tosin kynnetkin pitäisi olla lyhyemmät niiden tekoa varten.
      Mukavaa sunnuntaita Tuula ❤

      Poista
  7. Menneen ajan joulumarkkinat ovat kunnioitettavan ikäiset. Tykkään keskiaikaisista kivikirkoista - joita Suomessa ei ole kovinkaan paljon - Pyhän Laurin kirkko olisi vierailun arvoinen. Nams loimulohta ja muitakin herkkuja. Ihania tavaroita, myyjiä ja kuvia.

    VastaaPoista
  8. Minun näköiseni markkinat :) Kojut somistettu samaan idylliseen tapaan kuin loppukesän Hakkapeliittatapahtumassa Tammelassa ja upeita käsityö-tuotteita tarjolla. Pitäisi kyllä Lohjalle yrittää ensi jouluna. Kiitos kuitenkin Marjo, että pääsin sinne kuviesi mukana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Etanaelli ❤ Ensi kesänä minun on ehdottomasti päästävä Hakkapeliitta tapahtumaan. Sinun valokuvissa se näytti niin kiinnostavalta.

      Poista
  9. Kylläpä on ihanan näköiset markkinat! Mä en ehtinyt tänä vuonna joulumarkkinoille lainkaan ja sitä on tässä vähän harmiteltu, mutta onneksi joulufiilis löytyy muualtakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kaikkialle ei vain ehdi eikä minusta missään tapauksessa tarvitsekaan ehtiä. Joulufiilis tulee meille itse kullekin erilaisista asioista. Kivaa joulunodosta :)

      Poista

Template designed by Rainy Day