joulukuuta 29, 2017

Emman Bryk & Wirkkala -katseluvarasto ja näyttelyt


Marraskuun 17. iltapäivällä klo 16 avasivat EMMA, Espoon kaupunki ja Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiö uuden Bryk & Wirkkala -katseluvarasto ja näyttelyt - tilakokonaisuuden. Pääsin jo ennakkoon aamuvarhain yhteisellä lehdistö- ja bloggariaamiaiselle tutustumaan tähän uuteen ja erilaiseen 1000m² tilaan EMMAn toisessa kerroksessa. Helinä Rautavaaran museon muutettua EMMAn tiloista uuteen osoitteeseen Ahertajantie 4 jäivät sen entiset museotilat tyhjilleen WeeGeessä.

Lehdistö- ja bloggariaamiaisen tarjoilut olivat Ravintola Juuren loihtimia. 


Tämä uusi Aukioksi nimetty tila antaa Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan perinnölle todella upeat puitteet. Samassa tilassa on esillä kokoelmia, arkistoja sekä muotoiluun keskittyviä näyttelyitä. Tilan erikoisuutena on katseluvarasto, jossa esineiden ja prototyyppien ohella voi seurata myös itse museotyöskentelyä. Yleensä me näemme museoissa vain valmiiksi kuratoidut näyttelyt mutta kaikki se niiden tekemiseen tarvittava valtava työpanos jää näkemättä. Tälläkin museohankkeella oli peräti viiden vuoden valmisteluaika yhdessä Espoon kaupungin kanssa,

 Iia Palovaara, viestintäkoordinaattori, EMMA

Suunnittelijat Johanna Brummer ja Heini-Emilia Saari, Studio Wanderlust

Katseluvaraston ja itse aukion erottaa toisistaan "working wall" -seinä. Tilassa on myös valaistuksella saatu aikaan aika jännä fiilis. Itse näyttelytila keskellä on parhaiten valaistu kun taas katseluvaraston puolella on selkeästi himmeämmät valot. Valaistuksella saadaan aikaan minusta myös mystisyyttä ja löytämisen riemua tuolla katseluvaraston puolella. Katseluvaraston puolella on yli 5000 esinettä, mallia, piirustusta, luonnosta, prototyyppiä ja valokuvaa käsittävä Brykin ja Wirkkalan kokoelma ja arkisto. Olisin voinut viettää täällä aikaa vaikka kuinka pitkään...

Esa Laaksonen, Tapio Wirkkala Ruth Bryk säätiön puheenjohtaja, 
kuvataiteilija Maaria Wirkkala ja Pilvi Kalhama, museojohtaja, EMMA

Muotoilija Harri Koskinen

Näin taidetta säilytetään kun se ei ole esillä.


EMMAssa käy varmasti minun lisäkseni paljon muitakin sellaisia ihmisiä, jotka kokevat löytämisen riemua jostain vaikka lapsuudestaan tutusta esineestä katseluvaraston hyllyllä. "Hei, meidän isoäidillä oli juuri tuo lasi. Onko sekin Wirkkalan?"  Varmasti myös tämän tyyppinen esittelytapa tuo museoon uudenlaisia kävijöitä jatkossa. Katseluvaraston puolella saa "lapsenomaisesti" availla laatikoita ja tutkiakin niitä. Toki löytyy tilasta myös kylttejä siitä mihin esineisiin ei saa koskea. Ehkä tämä uudentyyppinen esittelytapa toi vähän mieleen itse rakastamani osto- ja myyntiliikkeet, joissa pidän juuri siitä "pienestä sekaisuudesta ja löytämisen riemusta". 


Studio Wanderlustin suunnittelijat Johanna Brummer ja Heini-Emilia Saari ovat suunnitelleet tilaratkaisut. Erityisesti pidin itse tiloissa myös siitä, että seinät olivat läpinäkyvän reiällisiä ja tiloista näkyi toisiinsa. Yleensä museotiloissa näyttelytilan ulkopuolelle on suljettu kaikki joka liittyy itse museotoimintaan tai kuratointiin. Hyvin tärkeä museotyötä tuodaan EMMAn tiloissa nyt näkyväksi - plussaa tästä! Ja lisää myös ainakin omaa mielenkiintoani taiteeseen vielä enemmän. 


Kuva: Ari Karttunen / EMMA



Ensimmäinen vaihtuva näyttely tilassa on muotoilija Harri Koskisen kuratoima  STILL / LIFE - Tapio Wirkkala Retrospective, joka esittelee Tapio Wirkkalan elämää ja työtä nykymuotoilijan ja Wirkkalan kollegan silmin. Tämä näyttely avattiin samaan aikaan kuin katseluvarastokin 17.11. ja se on avoinna 22.4.2018 asti. 

LIFE osio esittelee Wirkkalan työtä ja elämää, työprosesseja, matkoja ja luovan työn taustoja. Tästä osiosta löytyy paljon Wirkkalalle tärkeitä esineitä kuten hänen piippunsa. STILL osio puolestaan nostaa Wirkkalan esille kuvanveistäjänä, jonka käsissä taipuivat eri materiaalit lasista vaneriin. Esillä on sekä teollista tuotantoa, uniikkeja taide-esineitä sekä prototyyppejä, luonnoksia ja arkistomateriaalia. Näyttely käsittää yli 400 esinettä ja siellä joukossa paljon hyvinkin tuttuja esineitä. 


Katseluvaraston hämärässä voi tehdä löytöjä.



STILL / LIFE on vuosina 2015-2016 vietetyn Tapio Wirkkala Rut Bryk -juhlavuoden päänäyttely. Se on ennen EMMAa nähty taidemuseo Korundissa Rovaniemellä, saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa Inarissa sekä Seinäjoen taidehallissa. Erittäin vaikuttava näyttely ja minusta tuo hyvin esille miten äärimmäisen monipuolinen taiteilija Tapio Wirkkala on ollut. 

Näyttelyrakenteet ja visuaalinen ilme ovat EMMAssa myös Harri Koskisen suunnittelemia. 


Olen perinyt isoäidiltäni Tapio Wirkkalan värillistä lasia 50-60 -luvuilta.

Jopa Koskenkorvan ja Finlandia votkapullot ovat Tapio Wirkkalan suunnittelemia.

Tapio Wirkkalan Polygon-astiasto ja Rut Brykin Winterreise kuviointi. 



Arkiesineitäkin on suunniteltu!


"Muotoilulle omistettu näyttelytila Aukio tuo Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan elämäntyön vuoropuheluun poikkitieteellisen ja -taiteellisen nykymuotoilun sekä taideteollisuuden klassikkojen kanssa." EMMA





Jos kaipaat uusi virikkeitä ja pientä liikuntaa kinkun ja muiden herkkujen sulatteluun näin välipäivinä niin kannattaa ottaa suunnaksi EMMA ja Bryk & Wirkkala -katseluvarasto ja näyttelyt. 

18 kommenttia:

  1. Tuolla tosiaan näkyi useampi klassikko. Upeat tilat. Iloista loppuvuotta ja mahtavaa uutta vuotta 2018 Marjo ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Outi piipahtamaan :) Niin mielenkiintoista ja paljon katsottavaa.
      Mahtavaa vuodenvaihdetta Outi ❤️

      Poista
  2. Tämä on kiinnostava näyttely. Siipan isoisä oli Wirkkalan yhteistyökumppani ja ystävä. Meiltä löytyykin mm. Wirkkalan originaaleja mallipiirrustuksiakin ja Emman usean vuoden takaisessa Wirkkala-näyttelyssä oli anoppini lainaamia esineitä esillä. Wirkkala oli todellinen "renesanssimies", monipuolinen taitaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttely antaa sekä Wirkkalasta että myös Brykistä erittäin kokonaisvaltaisen kuvan. Aviopari, joista molemmat ovat myös taiteilijoita ei välttämättä ole aina helppo yhtälö. Jännä yhtymäkohta Siipalla isoisän kautta Wirkkalaan. Originaalit mallipiirustukset ovat varmasti mielenkiintoista nähtävää.

      Poista
  3. Kiitos menovinkistä. Tuoltahan löytyy mielenkiintoista ajan havinaa. Menestyksellistä ja onnellista uutta vuotta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tinsku ❤️ Paljon tuttu ja muistoja herättävää.
      Hyvää vuodenvaihdetta ihanainen ❤️

      Poista
  4. Todellakin pitää käydä katsastamassa tuo näyttely. Ihanaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti käytte ❤️ ajankerrostumaan ja upeaa designia. Katseluvarasto konseptinä on myös jännä. Mukavaa vuodenvaihdetta!

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiitos Melissa ❤️ monipuolinen näyttely ja ehdottomasti käymisen arvoinen.

      Poista
  6. Kiinnostavan oloinen näyttely, kuvien kanssa pääsi itsekin mukaan tunnelmaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤️ paljon katsottavaa ja tuonne ehtii todella myöhemminkin.

      Poista
  7. Nuo värikkäät lasit ovat ihan älyttömän kauniita! En kyllä tiennyt, että Wirkkala on suunnitellut nuo kansallisjuomapullommekin. ;) Kiitos sivistyksestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria ❤️ Tapio Wirkkalan tuotanto on ihan älyttömän laaja ja hän ollut todella tuottelias. Hän mm. suunnnitteli 1959 Pauligille kierrätettävän sinappilasin. Purkista tuli suosittu keräilykohde, koska poistamalla etiketin sinappipurkin elinkaari jatkui kauniina juomalasina. Myös muovinen kansi kesti uusiokäyttöä. Itse muistan, että isoäidilläni oli näitä sinappilaseja mökillä juomalaseina.
      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/06/09/aarteenetsinta-sinappilasi

      Poista
  8. Aika mielenkiintoinen ihmisellekin joka ei hirveästi näyttelyissä kiertele!

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna ❤ jos paljoa näyttelyissä käy on EMMA helppo paikka aloittaa.

      Poista
  9. Värikkäät lasit löytyivät -50-60-luvun vaihteessa vanhempien kotona. Ostin aikoinaan puolisolleni hopeisen paperiveitsen joka oli ahkerassa käytössä. Nyt se on pojallani. Etsin täältä kuparista ”maljaa” mutta en löytänyt. Se on lahjana saatu joskus. Pitää jatkaa matkaa ja pistäytyä vaikka Emmassa. Hieno näyttely.

    VastaaPoista
  10. Kiitos vierailusta postauksessa - aina on kiva saada uusia lukijoita! Ruut Brykin työt ovat mielestäni todella sadunomaisia ja pidän niiden värikkyydestä myös. Emmassa kannattaa todella pistäytyä jos vielä ei ole käynyt.

    VastaaPoista

Template designed by Rainy Day